Medicamente cu reteta

Benzoat de benzil crema 25%, 50g, Fiterman

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Benzoat de benzil crema 25%, 50g, Fiterman

5371104

Indicatii
Benzoat de benzil Fiterman este indicat pentru tratamentul scabiei, formele fara leziuni de suprainfectie sau eczematoase.

Dozaj
La adulti, Benzoat de benzil Fiterman se aplica 2 zile la rand. Indepartarea cremei se face prin spalare cu apa si sapun la 24 ore dupa prima administrare.

La copiii cu varsta peste 2 ani, femei gravide sau care alapteaza, Benzoat de benzil Fiterman se aplica o singura data si se indeparteaza prin spalare dupa 12 ore.

Pruritul care poate sa persiste pana la 2 saptamani dupa aplicatii nu justifica reluarea tratamentului. In cazul leziunilor infectate sau eczematoase trebuie efectuat intai tratamentul afectiunilor supraadaugate.

In general, Benzoat de benzil Fiterman se aplica seara pentru a ramane pe tegumente cat mai mult timp. Se spala corpul cu apa si sapun si se usuca cu un prosop moale. Crema se aplica imediat pe intreaga suprafata a corpului, exceptand fata si scalpul. Medicamentul trebuie sa patrunda bine in pliurile tegumentului, in special la maini.

Este important ca tratamentul sa fie aplicat simultan pacientilor cu scabie din aceeasi colectivitate, iar dupa utilizarea Benzoat de benzil Fiterman sa fie folosita lenjerie curata, deparazitata prin fierbere sau autoclavare.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Copii cu varsta sub 2 ani.

Atentionari
Benzoat de benzil Fiterman nu trebuie aplicat pe mucoase.

Nu se recomanda administrarea Benzoat de benzil Fiterman in cazul in care la nivelul tegumentelor zonelor interesate exista rani deschise.

In cazurile in care nu se poate utiliza alt medicament, administrarea Benzoat de benzil Fiterman se va face sub stricta supraveghere a medicului.

Copii

In cazul copiilor, mainile trebuie acoperite cu pansament, pentru a se evita ingestia substantei.

Benzoat de benzil Fiterman contine propilenglicol, care poate provoca iritatie cutanata.

Benzoat de benzil Fiterman contine alcool cetostearilic, care poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Benzoat de benzil Fiterman contine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) si p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), care pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Interactiuni
Nu se cunosc.

Sarcina
In timpul sarcinii si alaptarii se recomanda aplicarea Benzoat de benzil Fiterman pe suprafete de mica intindere, in cantitate nu prea mare si pe o durata limitata.

Condus auto
Benzoat de benzil Fiterman nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Benzoat de benzil Fiterman poate determina reactii adverse locale, cum sunt arsuri locale si foarte rar eruptii cutanate. In cazul aparitiei reactiilor adverse tratamentul trebuie intrerupt si, imediat ce este posibil, zona pe care a fost aplicat Benzoat de benzil Fiterman trebuie spalata cu sapun si apa calda.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la:

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
La copii exista riscul absorbtiei in circulatia sistemica a unor cantitati de benzoat de benzil care pot produce manifestari toxice. In general, supradozajul se datoreaza ingestiei accidentale a produsului. In acest caz, apar semne de hiperexcitabilitate si convulsii, fiind necesara asistenta medicala de urgenta. Tratamentul consta in spalaturi gastrice si tratament de sustinere.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte ectoparaziticide inclusiv scabicide, codul ATC: P03AX01. Benzoatul de benzil face parte din grupa farmacoterapeutica a ectoparaziticidelor si este activ fata de

Sarcoptes scabiei, agentul patogen al scabiei.

Proprietati farmacocinetice
Nu exista date relevante referitoare la absorbtia cutanata a benzoatului de benzil.

Sunt unele raportari care sugereaza o oarecare absorbtie cutanata, dar cantitatea este nesemnificativa. In cazul in care benzoatul de benzil trece in circulatia sistemica, este rapid hidrolizat la acid benzoic si alcool benzilic care este ulterior oxidat la acid benzoic.

Acidul benzoic este conjugat cu glicina, formand acidul hipuric, forma prin care se elimina prin urina.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 13.01.2023

Categorii de produse