Medicamente cu reteta

Benoxi picaturi oftalmice 4mg/ml, 10ml, Unimed Pharma

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Benoxi picaturi oftalmice 4mg/ml, 10ml, Unimed Pharma

5345848

Indicatii

Benoxi, 4 mg/ml, picaturi oftalmice solutie este indicat:

  • In anestezia corneei si suprafetei conjunctivei in timpul indepartarii corpilor straini localizati superficial si profund;
  • In timpul tonometriei, gonioscopiei si a altor examinari diagnostice;
  • Pregatirea injectarilor sub-conjunctivale si retro-bulbare.

Dozaj
Mod de administrare

Anestezia corneei si a conjunctivei: Indepartarea corpilor straini localizati la suprafata: cate o picatura de 3 ori pe durata a 5 minute. Indepartarea corpilor straini localizati profund: cate o picatura de 5-10 ori la intervale de 30-60 de secunde.

Inainte de injectarea sub-conjunctivala sau retro-bulbara: cate o picatura de 3 ori pe durata a 5 minute.

Tonometrie, gonioscopie si alte examinari: cate 1-2 picaturi cu doua minute inainte de fiecare investigatie.

Intre fiecare aplicare consecutiva a produsului, ochii trebuie sa fie inchisi.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1;

Hipersensibilitate la alte anestezice locale din grupa esterilor acidului para-aminobenzoic sau la anestezicele locale de tip amida;

Copiii cu varsta de pana la un an;

Nu trebuie administrat ca medicament standard.

Atentionari
Medicamentul trebuie aplicat exclusiv de catre un medic. Medicamentul poate fi utilizat doar pe o perioada scurta de timp.

De vreme ce oxibuprocaina opreste dezvoltarea si reproducerea bacteriana (efect bacteriostatic), medicamentul Benoxi 4 mg/ml nu trebuie aplicat inainte de efectuarea unui frotiu bacteriologic.

In timpul anesteziei pacientul nu trebuie sa atinga ochii si ochiul anesteziat trebuie protejat de praf si infectare bacteriana.

Este necesara precautie in cazul pacientilor cu insuficienta pseudo-colinesterazica, miastenia gravis, tensiune arteriala scazuta, afectiune cardiaca (insuficienta cardiaca, aritmii) si in cazul pacientilor epileptici.

Folosirea necontrolata a oricarui anestezic poate conduce imediat la scurt timp dupa aplicare la afectarea epiteliului cornean. In cazul persistentei durerii trebuie prescrise pacientului analgezice sistemice. Chiar aplicarea unei doze unice poate conduce la leziuni de suprafata usoare ale epiteliului cornean. Aplicarea repetata pe termen indelungat creste alterarea epiteliului, fiind posibile infiltratia stromei corneei si starea similara aparitiei keratitei neuroparalitice.

Purtatorii lentilelor de contact trebuie sa scoata lentilele de contact inaintea aplicarii si sa le reinsere dupa disparitia totala a anesteziei.

Substanta activa din Benoxi 4 mg/ml poate pozitiva testele antidoping efectuate sportivilor de performanta.

Interactiuni
Benoxi 4 mg/ml intensifica efectele succinilcolinei si simpatomimeticelor si reduce efectul sulfonamidelor si al beta-blocantelor.

Benoxi 4 mg/ml contine substanta conservanta diacetat de clorohexidina, care este incompatibila cu solutiile de fluoresceina. La aplicarea simultana are loc o precipitare. Medicamentul este de asemenea incompatibil cu nitratul de argint, cu sarurile de mercur si substantele alcaline.

Sarcina
Studiile controlate la animal si la femeile insarcinate nu sunt disponibile.

In acest caz, la femeile insarcinate si la cele care alapteaza, produsul poate fi administrat doar daca beneficiul terapeutic potential pentru mama depaseste semnificativ riscul potential al fatului sau al sugarului. Nu se cunoaste daca substanta activa trece in laptele matern.

Condus auto
Dupa aplicarea locala in sacul conjunctival si odata oxibuprocaina absorbita in circulatia sanguina (desi in cantitate nesemnificativa), efectele sistemice pot sa apara.

Prin urmare, conducerea vehiculelor, folosirea utilajelor sau efectuarea activitatilor la inaltime sunt permise cel mai devreme la o ora dupa aplicarea produsului.

Reactii adverse
Dupa aplicare pot apare arsura si hiperemie conjunctivala temporare.

Aplicarea repetata pe termen indelungat poate duce la alterarea epiteliului cornean, eroziune corneana, infiltratia stromei corneene si poate apare cataracta.

Au fost raportate reactii alergice la nivelul genelor si al conjunctivei.

Reactiile adverse sistemice datorate absorbtiei oxibuprocainei: reactii alergice, reactii idiosincrazice, reactie cardiovasculara, soc anafilactic, sincopa, simptome de toxicitate la nivelul SNC.

De vreme ce in oftalmologie se utilizeaza doar doze mici, aparitia efectelor adverse sistemice este putin probabila.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro

Supradozaj
La administrarea dozelor excesive sau pe o perioada de timp indelungata, efectele adverse sistemice pot sa apara.

Toxicitatea sistemica afecteaza in principal sistemul nervos central si sistemul cardiovascular cu urmatoarea simptomatologie: iritabilitate, insomnie, greata, varsaturi, clonus muscular, crampe, tulburari de respiratie, coma, hipotensiune arteriala, soc, stop cardiac. Nu este cunoscut un antidot specific. Tratamentul este simptomatic.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 03.01.2023

Categorii de produse