Medicamente cu reteta

Vasonit Retard 600mg, 50 comprimate, Lannacher

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Vasonit Retard 600mg, 50 comprimate, Lannacher

7476942

Indicatii
Pentoxifilina este indicata pentru tratamentul adultilor.

  • Prelungirea distantei de mers la pacientii cu arteriopatie cronica obliteranta a membrelor inferioare, stadiul IIb Fontaine (claudicatie intermitenta), atunci cand nu pot fi aplicate sau nu sunt indicate alte masuri terapeutice, de exemplu: antrenamentul la mers, largirea lumenului arterial si/sau proceduri de revascularizare.
  • Tulburari functionale de cauza circulatorie la nivelul urechii interne (afectarea auzului, pierderea brusca a auzului etc).

Dozaj
Doze
Adulti

In general, doza trebuie ajustata in functie de natura si severitatea simptomelor tulburarilor circulatorii, cat si de toleranta individuala.

Doza uzuala este de 1 comprimat Vasonit retard cu eliberare prelungita (600 mg pentoxifilina) o data pe zi. Pacientii cu afectare severa pot necesita o doza de 600 mg pentoxifilina de doua ori pe zi. Nu trebuie depasita doza zilnica maxima de 1200 mg pentoxifilina.

La pacientii cu tulburari circulatorii severe, asocierea administrarii orale cu administrarea parenterala (perfuzie i.v.) de pentoxifilina 100 mg sau 300 mg, fiole, poate grabi instalarea efectului.

Doza zilnica totala (parenterala si orala) nu trebuie sa depaseasca 1200 mg pentoxifilina.

Pacienti cu insuficienta renala

La pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul creatininei mai mic de 30 ml/min), doza trebuie ajustata la 50-70% din doza standard, in functie de tolerabilitatea individuala.

Pacienti cu insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta hepatica este necesara reducerea dozei, care trebuie stabilita de catre medic, in functie de pacient si in acord cu severitatea bolii si tolerabilitatea individuala.

Pacienti cu tensiune arteriala mica sau oscilanta

Tratamentul cu pentoxifilina trebuie initiat la o doza mica ce va fi crescuta treptat (vezi pct. 4.4).

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea pentoxifilinei la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani nu au fost inca stabilite.

Mod administrare: administrare orala.

Comprimatele se inghit intregi, dupa mese, cu o cantitate suficienta de lichid.

Durata tratamentului

Durata tratamentului trebuie stabilita de catre medic, in functie de starea clinica a pacientului si de necesitatile terapeutice.

  • Contraindicatii
    Hipersensibilitate la substanta activa, la alti derivati xantinici sau la oricare dintre excipientii enumerati la punctul 6.1;
  • Infarct miocardic acut;
  • Hemoragii intracerebrale sau alte hemoragii cu importanta clinica;
  • Hemoragii retiniene;
  • Diateze hemoragice;
  • Ulcer gastro-duodenal.

Atentionari
La prima manifestare a unei reactii anafilactice sau anafilactoide, este necesara oprirea imediata a medicamentului si adresarea de urgenta unui medic sau unei unitati medicale de urgenta.

Pentoxifilina trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu risc crescut de hemoragie retiniana datorita factorilor predispozanti cum sunt diabetul si hipertensiunea arteriala.

Daca apare hemoragie retiniana in timpul tratamentului cu pentoxifilina, administrarea medicamentului trebuie intrerupta imediat (vezi pct. 4.3).

Pentoxifilina trebuie administrata cu precautie speciala si sub supraveghere atenta la pacientii cu:

  • scleroza a vaselor coronariene si cerebrale cu hipertensiune arteriala;
  • aritmie cardiaca severa;
  • hipertensiune arteriala severa;
  • lupus eritematos sistemic (LES) sau boala mixta a tesutului conjunctiv.

Este necesara de asemenea precautie la tratamentul pacientilor cu oricare din urmatoarele:

  • dupa infarct miocardic;
  • insuficienta renala (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min);
  • hipotensiune arteriala (risc de efect hipotensiv suplimentar);
  • insuficienta hepatica severa (risc de efect cumulativ);
  • diabet zaharat (risc de hipoglicemie; vezi pct. 4.5);
  • tendinta crescuta la hemoragie datorita tratamentului cu anticoagulante (de exemplu tratament concomitent cu antagonisti ai vitaminei K) sau tulburarilor de coagulare (vezi pct. 4.5);
  • dupa interventii chirurgicale.

La acesti pacienti este necesara supraveghere medicala atenta.

La pacientii cu hipotensiune arteriala si instabilitate circulatorie, tratamentul trebuie inceput cu o doza mica ce va fi crescuta gradat, deoarece scaderea si mai mult a tensiunii arteriale poate creste riscul de colaps si, in cazuri izolate, de aparitie a simptomelor de angina pectorala.

Insuficienta cardiaca trebuie controlata adecvat inainte de inceperea tratamentului cu pentoxifilina.

Datorita riscului de anemie aplastica in timpul tratamentului cu pentoxifilina, tabloul sanguin trebuie monitorizat periodic.

Interactiuni
Antihipertensive

Pentoxifilina poate potenta efectul hipotensor al antihipertensivelor, prin urmare, dozele acestora trebuie uneori reduse.

Anticoagulante

Informatiile obtinute dupa punerea pe piata au aratat o activitate anticoagulanta crescuta la pacientii tratati concomitent cu medicamente anticoagulante sau inhibitori ai agregarii plachetare. Monitorizarea atenta a parametrilor de coagulare (de exemplu: controlul frecvent al INR) este recomandata, deoarece orice eveniment hemoragic poate fi exacerbat.

Informatiile obtinute dupa punerea pe piata au aratat o activitate anticoagulanta crescuta la pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si antagonisti ai vitaminei K. Monitorizarea parametrilor de coagulare este recomandata atunci cand tratamentul cu pentoxifilina este initiat sau cand dozele sunt modificate.

Antidiabetice orale, insulina

Pentoxifilina poate sa creasca efectul hipoglicemiant al insulinei si antidiabeticelor orale. Glicemia trebuie monitorizata la intervale regulate, stabilite de la caz la caz.

Teofilina

Administrarea concomitenta cu teofilina poate creste concentratia plasmatica a teofilinei, astfel incat reactiile adverse la teofilina pot fi accentuate.

Ciprofloxacin

Administrarea concomitenta de ciprofloxacin poate creste nivelul plasmatic al pentoxifilinei la unii pacienti si, prin urmare, poate fi asociata cu o intensificare a reactiilor adverse ale pentoxifilinei.

Cimetidina

In cazul terapiei simultane cu cimetidina, sunt posibile cresteri ale concentratiei plasmatice ale pentoxifilinei.

Sarcina
Sarcina

Experienta privind utilizarea pentoxifilinei in timpul sarcinii este foarte limitata. De aceea, pentoxifilina nu trebuie administrata in timpul sarcinii.

Alaptarea

Pentoxifilina se excreta in laptele matern. Datorita lipsei datelor privind utilizarea pentoxifilinei la femeile care alapteaza, pentoxifilina nu trebuie utilizata in timpul alaptarii.

Fertilitatea

Nu sunt disponibile date clinice privind efectul pentoxifilinei asupra fertilitatii.

Condus auto
Pentoxifilina are o influenta minora (ocazional pot aparea ameteli) asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Frecvente (mai mult sau egal fata de 1/100 pana la mai putin de 1/10)Mai putin frecvente (mai mult sau egal fata de 1/1000 pana la mai putin de 1/100)Rare (mai mult sau egal fata de 1/10000 pana la mai putin de 1/1000)Foarte rare ( mai putin de 1/10000)Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Tulburari hematologice si limfatice
    Trombocitopenie cu purpura trombocitopenica, anemie aplastica (vezi pct. 4.4).
Tulburari ale sistemului imunitar
    Reactii anafilactice/anafilactoide severe (edem angioneurotic sau bronhospasm), in anumite circumstante culminand cu soc anafilactic, necroliza epidermica toxica, sindrom Stevens- Johnson.
Tulburari psihice
 Neliniste, insomnie   
Tulburari ale sistemului nervos
 Ameteli, tremor, cefalee Transpiratii, parestezie convulsii, hemoragie intracranianaMeningita aseptica
Tulburari oculare
 Afectarea vederii, conjunctivita Dezlipiri de retina, hemoragie retiniana (vezi pct. 4.4) 
Tulburari cardiace
 Tulburari de ritm cardiac (de exemplu tahicardie)Angina pectorala  
Tulburari vasculare
Hiperemie Edem periferic Hemoragie
Tulburari gastrointestinale
Senzatie depresiune in stomac, meteorism, greata, varsaturi, diaree  Sangerari gastrointestinale 
Tulburari hepatobiliare
    Colestaza intrahepatica
Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat
 Prurit, eritem facial, urticarieHemoragii cutanate si la nivelul mucoaselor 
Tulburari renale si ale cailor urinare
 Hemoragii urogenitale  
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Febra   
Investigatii diagnostice
 Hipotensiune arterialaCresterea tensiunii arterialeCresterea nivelului enzimelor hepatice (transaminaze, fosfataza alcalina)

Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania:

Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Supradozaj
Simptomele supradozajului

Intoxicatiile acute cu pentoxifilina pot fi associate cu greata, ameteli, tahicardie, scaderea tensiunii arteriale, febra, agitatie, hiperemie, pierderea constientei, varsaturi in zat de cafea (semn al unei hemoragii gastrointestinale), areflexie si convulsii tonico-clonice.

Tratament in caz de supradozaj

Nu se cunoaste antidotul specific. In cazul in care nu a trecut foarte mult timp de la administrarea unei doze excesive, se poate administra carbune activat pentru a intarzia absorbtia substantei active.

Tratamentul trebuie sa fie simptomatic. Pentru a se evita eventualele complicatii se recomanda transferul pacientului in sectia de terapie intensiva.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: sistem cardiovascular, vasodilatatoare periferice; derivati purinici, codul ATC: C04AD03

Efecte farmacodinamice

Pentoxifilina este un derivat de metilxantina care amelioreaza proprietatile reologice ale sangelui, scazand vascozitatea sangelui si diminuand agregarea eritrocitelor si agregarea plachetara. De asemenea, scade concentratia plasmatica a fibrinogenului, inhiba aderarea leucocitelor la endoteliul vascular si reduce activarea lor, reducand astfel deteriorarea endoteliului vascular.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie si distributie

Dupa administrarea orala, pentoxifilina este absorbita rapid si aproape complet. Pentoxifilina nu se leaga de proteinele plasmatice.

Metabolizare si eliminare

Pentoxifilina este metabolizata aproape in intregime in ficat.

Pentoxifilina se elimina bifazic; timpul de injumatatire plasmatica initial al substantei active este 0,4-0,8 ore. Timpul de injumatatire plasmatica final este de aproximativ 1,6 ore.

Eliminarea se face in principal pe cale renala (mai mult de 90%) si numai 4% se elimina prin fecale.

Populatii speciale de pacienti

La pacientii cu insuficienta renala (clearance al creatininei mai mic de 30 ml/minut), excretia pentoxifilinei si a metabolitilor sai este intarziata.

In caz de insuficienta hepatica, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare se prelungeste si biodisponibilitatea absoluta creste.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat un pericol pentru om in baza studiilor conventionale de siguranta farmacologica, toxicitate la doze repetate, genotoxicitate, potential carcinogen, toxicitate asupra functiei de reproducere si asupra dezvoltarii.

La sobolanii carora li s-au administrat doze foarte mari s-a observat o crestere a mortalitatii intrauterine.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 16.02.2023

Categorii de produse