Medicamente cu reteta

Lipivim 200mg, 30 capsule, Vim Spectrum

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Lipivim 200mg, 30 capsule, Vim Spectrum

2154648

Indicatii
Lipivim este indicat ca supliment al dietei si al altor tratamente nefarmacologice (de exemplu, activitate fizica, scadere ponderala) pentru urmatoarele:

  • Tratamentul hipertrigliceridemiei severe, cu sau fara valori mici ale HDL-colesterolului.
  • Tratamentul hiperlipidemiei mixte, in cazul in care statinele sunt contraindicate sau nu sunt tolerate.
  • Tratamentul hiperlipidemiei mixte la pacienti cu risc cardiovascular crescut, in asociere cu o statina, in cazul in care valorile trigliceridelor si HDL-colesterolului nu sunt controlate in mod adecvat.

Dozaj
Raspunsul terapeutic trebuie monitorizat prin determinari periodice ale concentratiilor plasmatice ale lipidelor. In cazul in care nu s-a obtinut un raspuns adecvat dupa cateva luni (de exemplu 3 luni), trebuie luate in considerare masuri terapeutice complementare sau diferite.

Doze Adulti:

Doza recomandata este de 200 mg fenofibrat (o capsula Lipivim) administrata o data pe zi.

Populatie speciala Pacienti varstnici:

La pacientii varstnici se recomanda administrarea dozelor de adult.

Insuficienta renala

La pacientii cu insuficienta renala este necesara reducerea dozei in functie de creatinin clearance, de exemplu:

Creatinine clearanceDoza
mai mic de 60Doua capsule de 67 mg
mai mic de 20O capsula de 67 mg

Insuficienta hepatica

Lipivim 200 mg nu este recomandat pacientilor cu insuficienta hepatica din cauza lipsei datelor relevante pentru acesti pacienti.

Populatia pediatrica

Siguranta si eficacitatea fenofibratului la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani nu a fost stabilita. Nu exista date disponibile in acest sens.

Prin urmare, utilizarea fenofibratului nu este recomandat la copii si adolescenti sub 18 ani. Mod de administrare

Capsulele trebuie inghitite intregi, in timpul mesei.
 
Contraindicatii
Hipersensibilitate la fenofibrat sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

  • Insuficienta hepatica (inclusiv ciroza biliara si anomalii persistente ale functiei hepatice);
  • Afectiuni cunoscute ale vezicii biliare;
  • Insuficienta renala severa;
  • Pancreatita acuta sau cronica, cu exceptia pancreatitei acute determinate de hipertrigliceridemie severa;
  • Antecedente de reactii fotoalergice sau fototoxice in timpul tratamentului cu fibrati sau ketoprofen.

Atentionari
Cauze secundare ale hiperlipidemiei:

Inaintea inceperii tratamentului cu fenofibrat, trebuie luata in considerare tratarea cauzelor secundare ale hiperlipidemiei: diabet zaharat tip 2 necontrolat, hipotiroidism, sindrom nefrotic, disproteinemie, boala hepatica obstructiva, tratament farmacologic, alcoolism. In cazul pacientelor cu hiperlipidemie care utilizeaza estrogeni sau contraceptive care contin estrogeni, trebuie stabilit daca hiperlipidemia este primara sau secundara (crestere posibila a valorilor lipidelor determinata de estrogenii administrati pe cale orala).

Functia hepatica

Similar altor medicamente hipolipemiante, la unii pacienti au fost raportate cresteri ale valorilor transaminazelor. In majoritatea cazurilor, aceste cresteri au fost tranzitorii, minore si asimptomatice.

Se recomanda monitorizarea valorilor serice ale transaminazelor la fiecare 3 luni in timpul primului an de tratament si apoi periodic. Trebuie acordata atentie pacientilor care prezinta cresteri ale valorilor serice ale transaminazelor si tratamentul trebuie intrerupt daca valorile AST (SGOT) si ALT (SGPT) cresc de 3 ori peste limita superioara a valorilor normale. La aparitia simptomelor specifice hepatitei (de exemplu, icter, prurit), vor fi efectuate teste de laborator pentru confirmare si poate fi luata in considerare intreruperea tratamentului cu fenofibrat.

Pancreas

Pancreatita a fost raportata la pacienti carora li se administreaza fenofibrat (vezi pct. 4.3

„Contraindicatii” si 4.8 „Reactii adverse”). Aceasta poate reprezenta un semn de lipsa de eficacitate la pacientii cu hipertrigliceridemie severa, un efect direct al medicamentului sau un fenomen secundar mediat prin formarea de calculi sau noroi biliar, in tractul biliar, ducand la obstructia canalului biliar comun.

Sistemul muscular

In timpul administrarii fibratilor sau altor medicamente hipolipidemiante s-au raportat cazuri de toxicitate musculara, inclusiv cazuri foarte rare de rabdomioliza, cu sau fara afectare renala. Incidenta acestor tulburari creste in caz de hipoalbuminemie si insuficienta renala in antecedente.

Pacientii care prezinta factori predispozanti pentru miopatie si/sau rabdomioliza, incluzand varsta peste 70 de ani, antecedente personale sau familiale de afectiuni ereditare musculare, insuficienta renala, hipotiroidism si consum excesiv de alcool etilic, pot avea un risc crescut de aparitie a rabdomiolizei. In cazul acestor pacienti trebuie evaluat atent raportul beneficiu - risc al tratamentului cu fenofibrat.

Trebuie suspectata aparitia afectarii musculare la pacientii care prezinta mialgie difuza, miozita, crampe musculare, stare de slabiciune musculara si /sau cresteri importante ale concentratiei CPK (valori de peste 5 ori mai mari decat valoarea normala). In aceste cazuri, tratamentul cu fenofibrat trebuie intrerupt.

Riscul de afectare musculara poate fi crescut daca medicamentul este administrat in asociere cu un alt fibrat sau un inhibitor de HMG-CoA reductaza, mai ales in cazul pre-existentei unei boli musculare. In consecinta, asocierea fenofibratului cu un inhibitor de HMG-CoA reductaza sau alt fenofibrat trebuie rezervata pacientilor cu dislipidemie mixta severa si risc crescut pentru evenimente cardiovasculare, fara

istoric de boala musculara. Aceasta modalitate de tratament asociat trebuie utilizata cu precautie, iar pacientii trebuie cu atentie monitorizati pentru observarea prompta a semnelor de afectare musculara.

Functia renala

Tratamentul trebuie intrerupt in cazul cresterii creatininemiei > 50% limita superioara a valorilor normale.

Se recomanda determinarea creatininemiei in primele 3 luni dupa initierea tratamentului iar apoi periodic (pentru recomandari referitoare la doza, a se vedea pct. 4.2. “Doze si mod de administrare”).
 
Interactiuni
Anticoagulante orale

Fenofibratul potenteaza efectul anticoagulantelor orale si poate determina cresterea riscului de sangerare. La pacientii care efectueaza tratament cu anticoagulante orale, trebuie scazuta doza de anticoagulant cu aproximativ ⅓ la inceputul tratamentului si apoi trebuie ajustata treptat, daca este necesar, in functie de monitorizarea valorilor INR (International Normalized Ratio).

Prin urmare aceasta asociere nu este recomandata.

Ciclosporina

S-au raportat cateva cazuri severe de insuficienta renala reversibila in timpul administrarii concomitente de fenofibrat si ciclosporina. De aceea, functia renala a acestor pacienti trebuie monitorizata cu atentie si tratamentul cu fenofibrat trebuie intrerupt in caz de alterare severa a parametrilor de laborator.

Inhibitori ai HMG-CoA reductazei sau alti fibrati

Riscul de aparitie a toxicitatii musculare grave este crescut in cazul in care un fibrat este utilizat concomitent cu inhibitori ai HMG-CoA reductazei sau alti fibrati. Aceasta modalitate de tratament asociat trebuie utilizata cu precautie, iar pacientii trebuie atent monitorizati pentru observarea prompta a semnelor de afectare musculara (vezi si pct. 4.4. „Atentionari si precautii speciale pentru utilizare”).

Glitazone:

S-au raportat cateva cazuri de reducere reversibila paradoxala a HDL-colestrolului, in timpul administrarii concomitente a fenofibratului si glitazonelor. Prin urmare, se recomanda monitorizarea HDL-colestrolului in cazul in care una din aceste componente se adauga schemei de tratament, precum si intreruperea tratamentului in cazul in care valoarea HDL-colestrolului este prea scazuta.

Enzimele citocromului P450

Studiile in vitro folosind microzomi hepatici umani au indicat faptul ca fenofibratul si acidul fenofibric nu sunt inhibitori ai citocromului (CYP) P450 izoformele CYP3A4, CYP2D6, CYP2E1 sau CYP1A2. Acestia sunt inhibitori slabi ai CYP2C19 si CYP2A6 si inhibitori slabi pana la moderati ai CYP2C9 la concentratii terapeutice.

Pacienti carora li se administreaza concomitent fenofibrat si medicamente cu indice terapeutic ingust metabolizate prin CYP2C19, CYP2A6 si in special CYP2C9 trebuie atent monitorizati si daca este necesar se recomanda ajustarea dozei acestor medicamente.
 
Sarcina
Sarcina

Nu exista date adecvate privind utilizarea fenofibratului la femeile gravide. Studiile la animale nu au demonstrat aparitia vreunui efect teratogen. S-au evidentiat efecte embriotoxice in cazul administrarii dozelor cuprinse in intervalul celor care determina toxicitate materna (vezi pct. 5.3.”Date preclinice de siguranta”). Riscul potential pentru om este necunoscut. De aceea, Lipivim 200 mg trebuie

utilizat in timpul sarcinii numai dupa evaluarea atenta a raportului risc/beneficiu.

Alaptarea

Nu exista date despre excretia fenofibratului in laptele matern. De aceea fenofibratul nu trebuie utilizat la femeile care alapteaza.
 
Condus auto
Lipivim 200 mg nu are nici o influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
 
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse raportate in timpul tratamentului cu fenofibrat sunt tulburarile digestive, gastrice sau intestinale.

Clasa MedDRA de sisteme si organe

Frecvente mai mare de 1/100, mai mic de 1/10

Mai putin frecvente mai mare de 1/1000, mai mic de 1/100

Rare mai mare de 1/10000, mai mic de 1/1000

Foarte rare

mai mic de 1/10000 incluzand cazuri izolate

Tulburari hematologice si limfatice

 

 

Scaderea hemoglobinei Scaderea numarului de leucocite

 

Tulburari ale sistemului imunitar

 

 

Hipersensibilitate

 

Tulburari ale sistemului nervos

 

Cefalee

 

 

Tulburari vasculare

 

Tromboembolism  (embolism pulmonar, tromboza venoasă profunda)*

 

 

Tulburari gastrointestinale

Semne si simptome gastro-intestinale

(durere

abdominala,

greturi, varsaturi,

Pancreatita*

 

 

 

diaree si flatulenta) moderate ca severitate

 

 

 

Tulburari hepatobiliare

Transaminaze crescute (vezi pct.

4.4.)

Colelitiaza

(vezi pct.4.4.)

Hepatita

 

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

 

Hipersensibilitate cutanata (de ex.

rash, prurit, urticarie)

Alopecie, reactii de fotosensibilitate

 

Tulburari musculoscheletice si ale tesutului conjunctiv

 

Tulburari musculare(de ex. mialgie, miozita, spasme musculare si slabiciune

 

 

Tulburari ale aparatului genital si sanului

 

Disfunctie sexuala

 

 

Investigatii diagnostice

 

Cresterea creatininei serice

Cresterea ureei serice

 

* In studiul FIELD, studiu randomizat placebo-controlat efectuat la 9795 pacienti cu diabet zaharat de tip II, s-a observat o crestere semnificativa statistic a cazurilor de pancreatita la pacientii la care s-a administrat fenofibrat comparativ cu cei la care s-a administrat placebo (0,8% versus 0,5%; p = 0,031). In acelasi studiu, a fost observata o crestere semnificativa statistic a incidentei embolismului pulmonar (0,7% in grupul placebo versus 1,1% in grupul cu fenofibrat; p = 0,022) si o crestere nesemnificativa statistic a incidentei trombozei venoase profunde (placebo: 1,0 % [48/4900 pacienti] versus fenofibrat 1,4% [67/4895 pacienti]; p = 0,074).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului.Profesionistii din domeniul sãnãtãtii sunt rugati sã raporteze orice reactie adversã suspectatã la:

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro
 
Supradozaj
Pana in prezent, nu s-a raportat nici un caz de supradozaj. Nu se cunoaste un antidot specific.

Daca se suspecteaza un supradozaj, se administreaza tratament simptomatic si se instituie masurile adecvate de sustinere a functiilor vitale. Fenofibratul nu se poate elimina prin hemodializa.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante, codul ATC: C10AB05

Mecanism de actiune

Fenofibratul este un derivat de acid fibric ale carui efecte de modificare a profilului lipidic raportat la om sunt mediate prin actiune asupra PPARα (Peroxisome Proliferator Activated Receptor type α).

Prin acest mecanism, fenofibratul intensifica lipoliza si eliminarea din plasma a particulelor aterogene bogate in trigliceride prin activarea lipoproteinlipazei si prin diminuarea sintezei de apoproteina CIII. De asemenea, activarea PPARα induce o crestere a sintezei apoproteinelor AI, AII.

Efecte farmacodinamice

Efectele mentionate mai sus ale fenofibratului asupra lipoproteinelor determina o scadere a fractiilor lipidice cu densitate foarte mica si mica (VLDL si LDL) care contin apoproteina B si o crestere a fractiunii de lipoproteine cu densitate mare (HDL), care contine apoproteinele AI si AII.

In plus, prin modularea sintezei si catabolismului fractiei lipidice VLDL, fenofibratul determina cresterea clearance-ului LDL si determina scaderea particulelor LDL mici si dense, ale caror concentratii sunt crescute la fenotipul lipoproteinic aterogen, tulburare frecvent intalnita la pacientii care prezinta risc de boala coronariana.

Eficacitate si siguranta clinica

In timpul studiilor clinice efectuate cu fenofibrat, valoarea colesterolului total a fost redusa cu 20-25%, a trigliceridelor cu 40-55%, iar cea a HDL-colesterolului a crescut cu 10-30%.

La pacientii cu hipercolesterolemie, la care concentratia de LDL-colesterol este scazuta cu 20-35%,

efectul general asupra colesterolului consta in scaderea raportului dintre colesterolul total si HDLcolesterol, al celui dintre LDL-colesterol si HDL-colesterol si al celui dintre Apo B si Apo AI, toate acestea fiind markeri ai riscului aterogen.

Datorita efectului sau asupra LDL colesterolului si trigliceridelor, tratamentul cu fenofibrat trebuie sa fie benefic la pacientii cu hipercolesterolemie cu sau fara hipertrigliceridemie, inclusiv hiperlipoproteinemie secundara cum este de exemplu diabetul zaharat de tip 2.

Pacientii cu fibrinogenemie crescuta si nivel ridicat al Lp(a) au prezentat scaderi semnificative ale acestor parametrii in timpul studiilor cu fenofibrat.

Exista dovezi privind faptul ca tratamentul cu fibrati poate reduce evenimentele de cardiopatie coronariana, dar nu s-a demonstrat ca fibratii scad mortalitatea de orice cauza in cadrul preventiei primare sau secundare a bolilor cardiovasculare.

Studiul asupra lipidelor „Actiune pentru controlul riscului cardiovascular in diabetul zaharat” (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes (ACCORD)) a fost un studiu clinic randomizat, controlat cu placebo, care a cuprins 5518 pacienti cu diabet zaharat de tip 2, carora li s-a administrat fenofibrat in asociere cu simvastatina. Tratamentul cu fenofibrat si simvastatina nu a prezentat nicio diferenta semnificativa comparativ cu monoterapia cu simvastatina, in ceea ce priveste rezultatul principal compus, infarctul miocardic fara evolutie letala, accidentul vascular cerebral fara evolutie letala si decesul de cauze cardiovasculare (risc relativ [RR] 0,92, II 95% 0,79-1,08, p = 0,32 ; reducerea riscului absolut: 0,74%). In grupul prespecificat de pacienti cu dislipidemie, definit ca acel grup aflat in tertila cu cele mai mici valori ale HDL-C (≤34 mg/dl sau 0,88 mmol/l) si in tertila cu cele mai mari valori ale trigliceridelor (TG) (≥204 mg/dl sau 2,3 mmol/l) la momentul initial, tratamentul cu fenofibrat si simvastatina a demonstrat o scadere relativa de 31% comparativ cu monoterapia cu simvastatina, in ceea ce priveste rezultatul principal compus (risc relativ [RR] 0,69, II 95% 0,49-0,97, p = 0,03 ; scaderea riscului absolut: 4,95%). O alta analiza de subgrup prespecificat a identificat o interactiune, semnificativa din punct de vedere statistic, a tratamentului in functie de sex (p = 0,01) indicand un beneficiu terapeutic posibil al terapiei asociate la barbati (p=0,037), dar un risc potential mai mare in ceea ce priveste rezultatul principal la femeile carora li s-a administrat terapie asociata, comparativ cu monoterapia cu simvastatina (p=0,069).

Acest lucru nu a fost observat la subgrupul mentionat mai sus, care a inclus pacienti cu dislipidemie; de asemenea, nu a existat o dovada clara a beneficiului terapeutic la femeile cu dislipidemie carora li s-a administrat fenofibrat si simvastatina si nu poate fi exclus un posibil efect nociv la acest subgrup.

Depozitele extravasculare de colesterol (xantoame tendinoase sau tuberoase) pot fi reduse sau eliminate dupa terapia cu fenofibrat.

Pacientii cu valori crescute ale fibrinogenului, tratati cu fenofibrat au manifestat reduceri semnificative ale acestui parametru, precum si cei cu nivele ridicate de Lp(a).

Alti markeri ai inflamatiei precum proteina C reactiva, sunt redusi in urma tratamentului cu fenofibrat.

Efectul uricozuric al fenofibratului determina scaderea cu aproximativ 25% a concentratiilor plasmatice de acid uric, ceea ce poate fi un beneficiu aditional pentru pacientii dislipidemici cu hiperuricemie.

Fenofibratul a demonstrat in studiile la animale si intr-un studiu clinic, un efect antiagregant plachetar, care a determinat o reducere a agregarii plachetare indusa de ADP, acid arahidonic si epinefrina.
 
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Concentratiile plasmatice maxime (Cmax) sunt atinse dupa 4-5 ore de la administrarea orala. Pe durata tratamentului continuu, nu exista variatii intraindividuale ale concentratiei plasmatice.

Absorbtia fenofibratului din tractul gastro-intestinal este crescuta in cazul administrarii cu alimente. Distributie

Acidul fenofibric se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice (peste 99%).

Metabolizare

Dupa administrare orala, fenofibratul este hidrolizat rapid de catre esteraze rezultand acidul fenofibric, metabolitul sau activ.

Forma nemodificata a fenofibratului nu se regaseste in plasma.

Fenofibratul nu este substrat pentru CYP3A4, nefiind implicat metabolismul hepatic microzomial. Eliminare

Fenofibratul se excreta in principal pe cale urinara: majoritatea produsilor de degradare sunt eliminati in 6 zile. Fenofibratul este in principal excretat sub forma de acid fenofibric si de derivat glucuronoconjugat. La pacientii varstnici, clearance-ul plasmatic total aparent nu este modificat. Studiile de farmacocinetica, dupa administrarea dozei unice si dozelor repetate au evidentiat lipsa acumularii medicamentului. Acidul fenofibric nu se elimina prin hemodializa.

Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al acidului fenofibric este de aproximativ 20 ore.

Date preclinice de siguranta

Studiile de toxicitate cronica nu au furnizat informatii relevante despre toxicitatea specifica a fenofibratului.

Studiile referitoare la mutagenitatea fenofibratului au furnizat rezultate negative.

La sobolani si soareci, s-a observat aparitia tumorilor hepatice in cazul administrarii de doze mari, aparitia acestora fiind atribuita proliferarii peroxizomale. Aceste modificari sunt specifice rozatoarelor mici si nu au fost observate la alte specii de animale. Acest lucru nu are relevanta pentru utilizarea terapeutica la om.

Studiile efectuate la soareci, sobolani si iepuri nu au evidentiat vreun efect teratogen. S-au observat efecte embriotoxice in cazul administrarii dozelor cuprinse in intervalul de doze care determina efect maternotoxic. In cazul administrarii dozelor mari s-a observat prelungirea perioadei de gestatie si dificultati la nastere. Nu s-au observat semne ale vreunui efect asupra fertilitatii.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 12.01.2023

Categorii de produse