Gust amar in gura - cauze si remedii

21. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
barbat cu grapefruit in maini

Gustul reprezinta un simt esential din viata oamenilor, acesta fiind principalul responsabil pentru recunoasterea alimentelor otravitoare sau daunatoare. Cu cat acesta este perceput cu acuratete, cu atat este mai usor sa recunoastem daca ceea ce ingeram este sau nu potrivit pentru noi. 

Exista anumite situatii in care gustul poate fi alterat, fie din cauze normale, fie din pricina unor factori externi sau interni. De cele mai multe ori, prezenta unui gust amar in gura nu reprezinta un motiv de ingrijorare, insa exista anumite situatii in care acesta poate indica o afectiune. 

Cunoscut in termeni medicali drept disgeuzie, alterarea gustului poate fi in special cauzata de igiena orala precara, uscaciunea gurii sau consumul alimentelor picante ori foarte condimentate. 

Cauze ale gustului amar in gura 

Sindromul „burning mouth”

Dupa cum ii spune si numele, acest fenomen se manifesta prin senzatia de arsura la nivelul gurii care, netratat corespunzator, se poate accentua si poate deveni dureros. Poate aparea fie la nivelul intregii cavitati bucale, fie numai intr-o zona. Frecvent, sindromul „gurii care arde” este insostit si de un gust amar sau de senzatia de gura uscata.

Desi cauzele exacte nu au fost inca depistate, afectiunea a fost adesea asociata cu prezenta diabetului, a simptomelor cauzate de menopauza sau cu tratamentele invazive pentru bolile cronice. 

Scleroza laterala amiotrofica

Aceasta afectiune este caracterizata de degenerarea progresiva a neuronilor motori superiori si inferiori. De cele mai multe ori, simptomele sclerozei debuteaza cu prezenta unui gust amar puternic in gura, dar si cu slabiciune, disfagie, atrofie musculara, spasticitate sau clonus. 

Afectiuni cronice din sfera ORL

Exista o serie de boli cronice ale urechii medii si aparatului respirator care ne pot afecta - otita cronica, rinosinuzita cronica, polipii nazali etc. Una dintre primele manifestari secundare ale acestor afectiuni sunt disgeuzia, mai exact prezenta unui gust amar. 

Sarcina

In timpul sarcinii, principalul hormon feminin numit estrogen isi modifica nivelurile constant si poate afecta, astfel, perceptia la nivelul papilelor gustative. Foarte multe femei raporteaza prezenta unui gust amar sau metalic in gura atunci cand sunt insarcinate. Acesta dispare, de regula, spre finalul perioadei sau dupa nastere. 

Gura uscata 

Cunoscuta si drept xerostomie, senzatia de uscaciune la nivelul gurii este cauzata de scaderea secretiei de saliva. Acestea pot aparea din cauza deshidratarii, a inaintarii in varsta, a unor afectiuni (precum sindromul Sjogren), a fumatului sau a unui tratament medicamentos. 

Din cauza lipsei unei cantitati suficiente de saliva, gustul poate fi modificat, acesta simtindu-se amar sau usor sarat. Daca experimentati simptomele acestei afectiuni, consultati un medic stomatolog pentru a evita aparitia unor probleme gingivale sau dentare. 

Boala de reflux gastroesofagian

BRGE apare atunci cand acidul gastric si alimentele refuleaza dinspre stomac in esofag sau gura. Motivul este slabirea sfincterului esofagian inferior, iar una dintre primele manifestari, pe langa senzatia de arsura in piept, este prezenta unui gust amar in gura. 

Medicamentele si suplimentele alimentare 

Administrarea de tratamente medicamentoase sau de suplimente alimentare determina absorbtia in organism a ingredientelor curative si nutritive. Ramasitele acestora sunt de cele mai multe ori secretate in saliva si pot contine elemente metalice. In urma acestui procedeu, se poate resimti o senzatie de gust amar la nivelul papilelor gustative. 

Unele dintre medicamentele care favorizeaza aparitia unui gust amar in gura in mod frecvent sunt:

  • Anumite tratamente pentru persoanele diabetice;
  • Antibioticele pe baza de tetraciclina;
  • Vitaminele sau suplimentele cu zinc, crom, cupru sau fier;
  • Tratamentele care contin litiu. 

Tratament pentru gustul amar din gura 

Gustul amar in gura nu prezinta, de cele mai multe ori, motive de ingrijorare. Cu toate acestea, daca senzatia si disconfortul persista pentru o perioada indelungata, este recomandat sa consultati un medic. In ceea ce priveste tratamentul disgeuziei, acesta poate fi stabilit de specialist in urma realizarii unui set de investigatii sau analize. 

Remedii impotriva gustului amar 

Daca gustul amar a aparut in urma unei afectiuni este foarte posibil sa dispara numai dupa urmarea unei scheme de tratament prescrisa de doctor. Exista, totusi, cateva metode care pot ameliora aceasta senzatie:

  • Hidratarea corespunzatoare si consumul de guma/dropsuri mentolate - pentru stimularea secretiei de saliva;
  • Mentinerea igienei orale optime - se recomanda spalarea dintilor de doua ori/zi, folosirea atei dentare, a apei de gura si controale periodice in cabinetul stomatologic;
  • Administrarea de remedii naturiste pe baza de anghinare sau silimarina - de asemenea, si ceaiul de anghinare poate diminua senzatia de gust amar in gura;
  • Evitarea consumului de alimente iuti, picante sau grase - pentru a evita refluxul gatroesofagian;
  • Evitarea fumatului si limitarea consumului de alcool;

Gustul amar este un simptom des intalnit care nu ar trebui sa te ingrijoreze imediat. Daca acesta persista, nu ezita sa consulti un medic specialist. Majoritatea cazurilor in care apare disgeuzia pot fi tratate fie medicamentos, fie prin implementarea unor schimbari in stilul alimentar sau de viata. 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321175#:~:text=A%20bitter%20or%20bad%20taste,%2C%20dry%20mouth%2C%20or%20pregnancy
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1738429/pdf/v074p00687a.pdf
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor