Meditatie: ce este, beneficii, tehnici

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Meditatie

 

Meditatia presupune concentrarea atentiei, calmarea si relaxarea mintii, cu scopul de a atinge un nivel de constientizare si liniste interioara. Este o practica mentala si spirituala veche de secole, care are la baza tehnici de respiratie, de vizualizare si de focalizare mentala. Exista mai multe tipuri de meditatie, fiecare cu un scop diferit, dar toate au ca obiectiv final atingerea unei stari de liniste si pace interioara.

Beneficii ale meditatiei

Meditatia poate avea numeroase beneficii asupra sanatatii mintale, emotionale si fizice [1]:

Reducerea stresului si a anxietatii

Unul dintre cele mai importante beneficii este reducerea stresului si a anxietatii. Prin practicarea meditatiei, se poate diminua nivelul de cortizol, hormonul stresului, si se pot imbunatati mecanismele de coping in fata situatiilor stresante. De asemenea, meditatia contribuie la cresterea rezilientei emotionale si sanatatii mintale, ajutand la gestionarea eficienta a anxietatii si a gandurilor negative.

Imbunatatirea concentrarii si a atentiei

Meditatia ajuta la dezvoltarea abilitatii de a mentine focusul si de a filtra informatiile nerelevante. Prin exercitii de concentrare pe respiratie si alte tehnici, practicantii pot experimenta o imbunatatire a atentiei sustinute, a memoriei si a performantelor cognitive.

Potentiale efecte pozitive asupra sanatatii fizice

Meditatia poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, a nivelului de colesterol si la cresterea functiei imunitare. Prin reducerea stresului si promovarea relaxarii, meditatia poate contribui la prevenirea si gestionarea bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul si afectiunile respiratorii.

Are rol in dezvoltarea inteligentei emotionale si a empatiei

Aceasta poate conduce la o mai buna intelegere a emotiilor proprii si a celor ale altora, imbunatatind relatiile interpersonale si calitatea vietii sociale.

Tehnici de meditatie

In ceea ce priveste tehnicile de meditatie, cele mai comune sunt mindfulness, concentrarea asupra respiratiei si meditatia trascendentala. Mindfulness este o tehnica ce implica focalizarea atentiei asupra senzatiilor corporale, gandurilor si emotiilor. Aceasta practica ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea concentrarii si gradului de constientizare. Studiile au aratat ca mindfulness poate ajuta la reducerea anxietatii si depresiei.

Concentrarea asupra respiratiei este o alta tehnica populara de meditatie, care implica urmarirea respiratiei si focalizarea atentiei asupra sa. Aceasta practica ajuta la calmarea mintii si cresterea gradului de constientizare. Meditatia prin concentrarea asupra respiratiei poate ajuta la reducerea stresului si a tensiunii arteriale.

Meditatia trascendentala este o tehnica care utilizeaza o mantra, un cuvant sau o expresie repetata intr-un mod ritmic, pentru a ajunge la un nivel profund de relaxare si constientizare. Aceasta practica ajuta la reducerea anxietatii si la dezvoltarea creativitatii si poate avea rol in reducerea tensiunii arteriale si a stresului.

Integrarea meditatiei in viata de zi cu zi

 

Integrarea meditatiei in viata de zi cu zi

 

Multi incepatori in meditatie se asteapta sa obtina rapid rezultate concrete, cum ar fi reducerea imediata a stresului sau imbunatatirea concentrarii. Cu toate acestea, meditatia este un proces gradual, iar beneficiile se acumuleaza in timp. Este important sa se abordeze meditatia cu rabdare si sa se evite compararea progresului cu cel al altor practicanti.

Pentru a integra meditatia in rutina zilnica, este important sa alegi un moment specific al zilei si sa iti aloci un spatiu dedicat. Acest lucru te va ajuta sa creezi un obicei si sa iti faci timp pentru a practica meditatia in mod regulat. Poti sa meditezi dimineata, inainte de a incepe ziua, sau seara, dupa ce te-ai intors acasa de la munca.

In plus, mentinerea unei atitudini receptive este importanta in timpul meditatiei. Nu te descuraja daca nu reusesti sa te concentrezi la inceput sau daca ai ganduri care iti distrag atentia. Prin practica, vei observa o imbunatatire a capacitatii tale de a te concentra si de a sta in prezent.

Mituri si greseli comune in meditatie

Unul dintre miturile comune despre meditatie este ideea ca este destinata exclusiv persoanelor religioase sau spirituale, sau ca este practicata doar de cei care duc o viata retrasa. In realitate, meditatia este o practica accesibila tuturor, indiferent de convingeri sau stil de viata. Este important sa intelegem ca meditatia nu este legata de religie sau credinte, ci este o tehnica pentru a ne ajuta sa ne concentram, sa ne relaxam si sa ne imbunatatim sanatatea mintala si fizica.

Un alt mit comun este ideea ca, in timpul meditatiei, mintea trebuie sa fie complet golita de ganduri. In realitate, meditatia implica observarea si acceptarea gandurilor fara a le judeca sau a le lasa sa ne distraga de la practica. Scopul este de a cultiva o atentie plina de prezenta si de a invata sa ne gestionam gandurile intr-un mod mai sanatos.

Pentru a obtine beneficiile meditatiei, este necesara practicarea regulata si consecventa. O greseala comuna este abandonarea practicii dupa un timp scurt sau meditarea doar cand apar semne de stres sau anxietate. Pentru rezultate optime, este important sa se stabileasca o rutina zilnica de meditatie si sa se mentina angajamentul fata de aceasta practica. Este important sa gasesti o tehnica de meditatie care sa se potriveasca stilului tau de viata si sa o practici in mod consecvent pentru a obtine cele mai bune rezultate.

In concluzie, meditatia reprezinta o practica ce poate fi utila pentru mentinerea sanatatii mentale, emotionale si fizice, si care poate oferi numeroase beneficii pe termen lung. Prin explorarea diferitelor tehnici de meditatie, precum mindfulness, concentrarea asupra respiratiei si meditatia trascendentala, poti descoperi cea mai potrivita metoda pentru nevoile si stilul tau de viata. Adoptarea unei rutine regulate de meditatie iti poate transforma viata intr-un mod semnificativ si pozitiv. 

Sursa de referinta:

1. Thorpe, Matthew, and Rachael Link. “12 Science-Based Benefits of Meditation.” Healthline, 27 Oct. 2020, www.healthline.com/nutrition/12-benefits-of-meditation. Accessed 31 May 2023. 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor