Glucozamina: beneficii, proprietati, utilizari

23. 10. 2023 · 5 minute de citit

In acest articol vorbim despre glucozamina, un compus natural care se gaseste in cartilagii: iti spunem ce este, care sunt proprietatile si beneficiile pe care glucozamina le ofera, dar si care sunt contraindicatiile si efectele secundare ale acestui compus.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Glucozamina: beneficii, proprietati, utilizari

Ce este glucozamina

Glucozamina face parte din grupa aminozaharidelor si este implicata in sinteza glicozaminoglicanilor, componente esentiale ale cartilajului articular. Glucozamina este un compus natural care se gaseste in cartilagii (tesutul dur care amortizeaza articulatiile). Sub forma de supliment, glucozamina este recoltata din cochilii de crustacee sau este produsa in laborator. Exista mai multe forme de glucozamina, inclusiv:

  • sulfat de glucozamina;
  • clorhidrat de glucozamina;
  • N-acetilglucozamina. 

Descoperirea glucozaminei ca supliment alimentar este rezultatul cercetarilor stiintifice din domeniul medicinei. In anii 1960, cercetatorii fracezi Jean-Yves Jouzeau si Pierre Druet au demonstrat ca glucozamina poate stimula sinteza glicozaminoglicanilor si poate imbunatati calitatea cartilajului articular. Aceasta descoperire a fost revolutionara intrucat a deschis noi perspective in tratamentul afectiunilor articulare, cum ar fi osteoartrita.

Astazi, glucozamina este utilizata in diverse forme, cum ar fi tablete, capsule sau crema si este recomandata frecvent pentru afectiuni ale articulatiilor, in special pentru osteoartrita. Cu toate acestea, este important sa mentionam ca eficacitatea si siguranta glucozaminei pot varia in functie de fiecare persoana si ca este recomandat consultul medical inainte de a incepe un tratament cu acest supliment.

Beneficiile glucozaminei

Atunci cand este utilizata in medicina alternativa, se crede ca glucozamina poate ajuta in urmatoarele probleme de sanatate:

Exista studii care sustin ca glucozamina poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu afectiuni precum osteoartrita sau artrita reumatoida. Nu doar articulatiile beneficiaza de glucozamina, ci si pielea. Se crede ca glucozamina ajuta la hidratarea pielii si la reducerea semnelor de imbatranire, precum ridurile si petele pigmentare. Studiile preliminare au aratat ca glucozamina poate stimula sinteza de acid hialuronic, un compus cheie in mentinerea hidratarii pielii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste efecte benefice ale glucozaminei asupra pielii.

Glucozamina a fost studiata si pentru alte potentiale beneficii. De exemplu, unele cercetari sugereaza ca glucozamina poate avea efecte benefice asupra sanatatii inimii, prin reducerea nivelului de colesterol si a inflamatiei sistemice. De asemenea, exista studii care exploreaza utilizarea glucozaminei in tratamentul bolilor inflamatorii intestinale si a altor afectiuni inflamatorii cronice.

Efectele secundare ale glucozaminei

Efectele secundare ale glucozaminei (mai ales in forma orala) par a fi usoare si rare, dar pot include:

Deoarece produsele cu glucozamina ar putea fi derivate din cochilii de crustacee, exista ingrijorarea ca suplimentele ar putea provoca o reactie alergica la persoanele cu alergii la crustacee. Tocmai de aceea, se crede ca forma injectabila este „posibil sigura” atunci cand este administrata in muschi. Suplimentele orale de glucozamina sunt „probabil sigure” atunci cand sunt luate corect de catre adulti, dar trebuie spus ca unele persoane au prezentat efecte secundare usoare, inclusiv: 

  • somnolenta;
  • reactii cutanate;
  • dureri de cap.

De asemenea, este important sa stii ca glucozamina ar putea agrava astmul si exista ingrijorare ca glucozamina ar putea creste presiunea oculara. Daca ai glaucom, discuta cu medicul inainte de a lua suplimente de glucozamina.

Contraindicatiile glucozaminei

Este posibil ca glucozamina sa nu fie potrivita pentru toata lumea, in special pentru persoanele care se confrunta cu:

  • sarcina si alaptare: nu se recomanda utilizarea glucozaminei in aceste perioade, deoarece efectul sau este necunoscut.
  • cancer: unele suplimente reduc eficacitatea tratamentului impotriva cancerului. Daca un pacient urmeaza acest tip de tratament si doreste sa utilizeze glucozamina, este bine sa discute in prealabil cu un medic.
  • diabet: glucozamina ar putea afecta nivelul de glucoza din organism. De aceea glucozamina ar putea fi contraindicata persoanelor cu diabet sau intoleranta la glucoza.
  • astm: glucozamina ar putea declansa diverse efecte adverse, inclusiv dificultati de respiratie la persoanele cu astm.
  • alergii: produsele cu glucozamina derivate din crustacee pot declansa reactii alergice.
  • probleme legate de sange si circulatie: glucozamina poate afecta, de asemenea, tensiunea arteriala si coagularea sangelui.

Interactiuni medicamentoase

Interactiunile posibile ale glucozaminei includ:

  • paracetamolul (Tylenol): administrarea de sulfat de glucozamina si paracetamol ar putea reduce eficacitatea atat a suplimentului, cat si a medicamentului.
  • warfarina: administrarea de glucozamina singura sau in combinatie cu suplimentul condroitina ar putea creste efectele anticoagulantului warfarina. Acest lucru poate creste riscul de sangerare.

Important de retinut:

  • Suplimentele orale de glucozamina par sa fie relativ sigure pentru adultii fara astm, alergii sau diabet si pentru persoanele care nu sunt insarcinate sau care nu alapteaza.
  • Cu toate acestea, pana in prezent lipsesc dovezi concludente ca glucozamina poate trata afectiunile articulare si alte probleme de sanatate.
  • Este important sa iei in considerare contraindicatiile si efectele secundare posibile ale glucozaminei. Intreaba intotdeauna medicul daca poti lua suplimente cu glucozamina.

Disclaimer

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului.

Surse suplimentare de informare:

  1. Mayo Clinic, „Glucosamine”: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874
  2. Medical News Today, „Glucosamine: Should I try it?” : https://www.medicalnewstoday.com/articles/265748
  3. Very Well Health, „Glucosamine: Benefits and side effects”: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-glucosamine-88809
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor