Top 4 plante medicinale pentru intarirea sistemului imunitar
Amenintarile asupra sanatatii pot fi de natura diferita: microbiana (virusi, bacterii, paraziti ori ciuperci), cancerigena (celulele canceroase) ori determinata de factori externi (temperaturi scazute sau crescute, cu umiditate mare, expunerea la diverse substante toxice etc.). Aliatul de nadejde al organismului in intarirea sistemului imunitar vine din natura - plantele medicinale.
Anumite plante, dar si o serie de remedii homeopatice ori oligoelemente, ne pot ajuta in combaterea unor boli si ne pot oferi o mai buna rezistenta a organismului in tratarea diverselor afectiuni.
Plante medicinale pentru intarirea sistemului imunitar
1. Galbenele
Cunoscute oficial sub denumirea de Calendula officinalis, sau popular drept Filimica sau ochi galbeni, galbenelele sunt plante cu propietati terapeutice importante.
Originare din zona Mediteranei si folosite din cele mai vechi timpuri sub forma de ceai ori infuzie, galbenelele sunt plantele denumite dupa cromatica specifica, pe care le gasim in curtea bunicii, utilizate in principal pentru vindecarea ulcerului si gastritei.
Aliatul perfect pentru combaterea bilei lenese
Usor de preparat, ceaiul de galbenele se realizata prin infuzarea in 250 ml de apa clocotita a doua lingurite de flori uscate si contine substante ce stimuleaza formarea acidului cholic la nivelul ficatului si ajuta la eliminarea bilei.
De mare folos in cazurile de bila lenesa, ceaiul sau tinctura de galbenele ofera suport secretiei biliare, usureaza digestia si reduce senzatia permanenta de greata. In cazul digestie lente, poti combina sunatoarea cu menta care stimuleaza secretia bilei, planta de galbenele avand un rol important in ceea ce priveste regenerarea celulelor hepatice.
Combate sinuzita cu inhalatiii pe baza de galbenele
Starile de congestie nazala cauzate de rinite si sinuzite se pot ameliora semnificativ cu ajutorul inhalatiilor pe baza de galbenele. In compozitia uleiurilor sau a ceaiurilor utilizate, galbenelele au rolul de a repara mucoasa nazala si de a facilita evacuarea secretiilor.
Tratament local pentru plagi de diverse origini
Principiile active antiinflamatorii din galbenele se preteaza excelent pentru tratarea locala a plagilor de diverse origini, a intepaturilor de insecte, a degeraturilor si arsurilor, a infectiilor localizate ale pielii, a plagilor care se vindeca greu, in terapia acneei si pentru ameliorarea tenurilor uscate.
Sustine sanatatea aparatului genital feminin
Cu proprietati antimicrobiene, preparatele fitoterapeutice din galbenele sunt utile in afectiunile hepatice sau biliare si in tulburarile de ciclu menstrual. Astfel, galbenelele sunt recomandate in tulburarile menstruale de orice fel (in candidoza si alte afectiuni genitale, in special sunt folosite sub forma de spalaturi locale sau pe cale sistemica prin consumul de ceaiuri), facand parte din plantele destinate sanatatii aparatului genital feminin.
Contribuie la eliminarea toxinelor din corp
Consumat zilnic, ceaiul de galbenele este un excelent detoxifiant, ce ajuta organismul sa inlature toxinele din corp, sa protejeze ficatul si vezica, fiind recomandat persoanelor stresate drept un relaxant natural, eficient dupa o zi plina.
2. Ginsengul puternic efect de reintinerire
Considerat planta minune a lumii, ginsengul a fost folosit si apreciat de oameni inca din cele mai vechi timpuri. Mai mult, strabunii amerindieni mestecau radacina de ginseng pentru a inlatura oboseala si pentru a se energiza.
Previne virozele respiratorii
Ginsensul siberian sau chinezesc are actiune
antivirala, astfel ca in sezonul rece ne este de un real ajutor in cresterea imunitatii si prevenirea virozelor respiratorii.
Incetineste procesul de imbatranire
Nenumaratele beneficii ale ginsengului il plaseaza in topul plantelor cu propietatilor eficiente de incetinire a procesului de imbatranire. Prin consumul constant al ginsengului, corpul devine fortificat si isi intensifica activitatea sistemului imunitar gratie continutului de saponine.
Ofera un boost de energie
Ginsengul se dovedeste a fi o planta utila pentru marirea performantelor sportive, inlaturarea oboselii musculare, in convalescenta si recuperare, gratiecontinutului de steroizi foarte asemanatori cu cei pe care ii secreta corpul uman.
Regleaza colesterolul
Mai mult, persoanele care au probleme metabolice si le pot echilibra prin continutul ridicat de saponine din ginseng, ce au rolul de a regla colesterolul si tensiunea arteriala.
Imbunatateste memoria si atentia
In plus, daca doresti sa cresti performantele memoriei, atentiei si puterii de concentrare, consuma cu incredere ginsengul, un excelent tonic cerebral.
3. Macesele
Toamna este sezonul maceselor, fructele de culoare rosu aprins, cunoscute inca din vechime sub numele de trandafir-salbatic, rug, cacadar, ruja, plante medicinale excelente, cu multiple proprietati curative.
Bogate in vitamina C
Apreciate pentru continutul lor bogat in vitamina C, fructele de maces (lat.Fructus Cynosbati) continin cantitati mai mici si vitaminele A, B1, B2, E, P, K, acid nicotinic (vitamina antipelagroasa), ce asigura imunitatea organismului, mentine sanatatea tesuturilor si a organelor interne.
Contribuie la mentinerea sanatatii cailor urinare si rinichilor
Macesele sunt recomandate in bolile cailor urinare si in afectiunile rinichilor pentru o cura mai indelungata. Ca sfat util, specialistii considera ca sucurile de maces pot inlocui cu succes sucul de lamaie (sucul din maces fiind foarte bogat in vitamina C).
Ajuta la tratarea anemiei
Pe langa vitamine, macesele contin zaharuri, acid citric si malic, pectine si tanini, foarte utili in industria farmaceutica. In terapeutica sunt folosite ca tonic vitaminizant, avand proprietatea de a intari organismul. La convalescenti, macesele sunt recomandate sub forma de ceai, sirop, marmelada si vin.
Concluzionand, proprietatile maceselor au o arie mare de aplicabilitate, cu importante beneficii pentru sanatate: tonifica; vitaminizeaza si remineralizeaza, fiind indicate in tratarea anemie si afectiunilor hepatice.
4. Echinaceea
Planta originara din America a ajuns sa fie cultivata in Europa incepand cu secolul al XVI-lea. Echinaceea era folosita de triburile amerindiene pentru tratarea infectiilor, a muscaturilor de sarpe cat si pentru alinarea durerilor abdominale.
In Romania, echinaceea a inceput sa fie folosita cu precadere incepand cu anii 80, iar acum se gaseste in farmacii ori la plafar sub diferite forme: de tinctura, capsule, unguent sau in componenta diferitelor produse dermocosmetice.
Gratie efectelor sale curative, in ultimii ani, in jurul acestei plante s-a creat imaginea unei potiuni miraculoase, tamaduitoare, cu efecte benefice deosebite pentru organism, capabila sa trateze numeroase boli.
Previne scaderea imunitatii organismului
Produsele care contin echinaceea sunt recomandate de majoritatea specialistilor in vederea stimularii imunitatii si in cresterea capacitatii de aparare a organismului impotriva infectiilor.
Din acest motiv, preparatele ce contin echinaceea se adreseaza multiplelor boli care au ca element comun scaderea imunitatii organismului.
Fortifica organismul impotriva infectiilor
Tinctura de echinaceea se recomanda in special in sezonul rece (cand apare raceala sau gripa) dar si in vindecarea infectiilor virale, infectiilor urinare, ori in curele pentru detoxifierea organismului.
Nu uita, preventia este importanta, asa ca in sezonul rece fortifica-ti organismul cu ceaiuri pentru intarirea sistemului imunitar.