Mielomul multiplu: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

8. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Mielomul multiplu

Mielomul multiplu este cunoscut in literatura medicala si sub numele de boala Kahler. Este o forma de cancer in sange. Nu exista un tratament care sa vindece afectiunea, dar tratamentele prescrise de medici pot incetini raspandirea acesteia si uneori pot face chiar ca simptomele sa dispara, chiar dacă boala revine. 

Desi reprezinta numai 1% din totalul cazurilor de cancer, mielomul multiplu este al treilea cel mai raspandit tip de cancer de sange, după limfomul non-Hodgkin si leucemie. Pacientii care sufera de mielom multiplu in stadiu incipient pot fi monitorizati indeaproape de medicul lor, printr-o abordare numita supraveghere activa. Pentru persoanele cu mielom multiplu care necesita tratament, exista o serie de optiuni disponibile care ajuta la controlul bolii: chimioterapia sau terapia tintita, precum si transplantul de celule stem. Pot fi recomandatre si alte tratamente, cum ar fi: 

  • radioterapia;
  • radiologia interventionala;
  • interventiile chirurgicale.

Ce este mielomul multiplu

Ce este mielomul multiplu


Mielomul multiplu este un tip de cancer care se formeaza in celulele plasmatice din sange. Celulele plasmatice sunt celulele care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si care fac anticorpii sa recunoasca si sa distruga agentii patogeni care au intrat in organism. In cazul mielomului multiplu, celulele plasmatice canceroase se acumuleaza in maduva osoasa si elimina celulele sanguine sanatoase. In loc sa produca anticorpi utili organismului, aceste celule modificate produc mai multa proteina (imunoglobulina) in sange si oase, ceea ce duce la complicatii. Pe masura ce mielomul multiplu se dezvolta (adica se agraveaza), celulele plasmatice se raspandesc, ceea ce duce la lezarea unor organe interne. 


Mielomul multiplu este una dintre multele afectiuni care pot cauza probleme cu celulele plasmatice (3):

  • gamapatie monoclonala: celulele plasmatice fac prea multe copii ale unui anticorp.
  • plasmocitom solitar: poate creste riscul de mielom multiplu, provoaca o crestere a celulelor plasmatice.
  • amiloidoza tip lant usor: provoaca celule plasmatice neobisnuite la nivelul maduvei spinarii.
  • macroglobulinemie Waldenstrom: este un cancer al sistemului limfatic.

Cauzele mielomului multiplu

Cauza mielomului multiplu nu este cunoscuta. Ceea ce se stie insa este faptul ca incepe cu o celula plasmatica atipica ce se inmulteste rapid in maduva spinarii. Celulele mielomului multiplu nu sunt normale, in sensul ca nu mor dupa ce se divid, ele continua sa se divida continuu, ceea ce duce, in cele din urma, la afectarea celulelor sanatoase (2).

Factorii de risc pentru mielomul multiplu

Prezinta un risc mai mare de a dezvolta mielom multiplu urmatoarele categorii de persoane (4):

  • barbatii;
  • persoanele trecute de 50 de ani;
  • afro-americanii;
  • persoanele supraponderale sau obeze;
  • persoanele care se expun la radiatii;
  • angajatii din industria petroliera. 

Simptomele mielomului multiplu

Semnele si simptomele mielomului multiplu variaza de la pacient la pacient. Atunci cand afectiunea este in stadiu incipient, este posibil ca pacientul sa fie asimptomatic. Atunci cand boala se manifesta, primele semne ale mielomului multiplu sunt urmatoarele (6):

Simptomele cele mai frecvente ale mielomului multiplu sunt mentionate prin acronimul CRAB:

C = calciu (niveluri ridicate): se manifesta prin sete extrema, greata, varsaturi, stomac deranjat, pierderea poftei de mancare, confuzie, constipatie. 

R = insuficienta renala: se manifesta prin cantitate redusa de urina, umflarea picioarelor, dificultati de respiratie, somnolenta, oboseala, greata persistenta, confuzie, durere/presiune la nivelul pieptului, convulsii.

A = anemie: se manifesta prin oboseala, ameteala, iritabilitate.

B = leziuni osoase: se manifesta prin dureri osoase in special la nivelul spatelui, pelvisului, coastelor, craniului.

Simptome care pot aparea suplimentar in cazul bolii mielomului multiplu sunt:

  • slabiciune sau amorteala, mai ales la nivelul picioarelor;
  • pierdere in greutate neintentionata;
  • confuzie;
  • infectii repetate;
  • tulburari de vedere. 

Diagnosticarea mielomului multiplu

Diagnosticarea mielomului multiplu


Cel mai adesea, mielomul multiplu este identificat inainte ca pacientul sa aiba simptome. Se intampla acest lucru prin examenele fizice de rutina, testele de sange si testele de urina. Sunt necesare si alte teste in cazul in care medicul gaseste semne de mielom, dar pacientul nu prezinta simptome. 

Pentru a monitoriza progresia bolii medicul va recomanda urmatoarele teste pentru a vedea daca pacientul are mielom multiplu sau o alta conditie a celulelor plasmatice (6):

  • teste de sange si de urina: analizele pentru mielomul multiplu sunt utilizate pentru a verifica proteinele care pot fi cauzate de mielom. Testele de sange pot fi efectuate pentru a evalua: procentul de celulele plasmatice din maduva spinarii, functia renala, numarul de celule sanguine, prezenta calciului, nivelurile de acid uric.  
  • teste imagistice: scopul lor este acela de a determina daca oasele au fost deteriorate de mielomul multiplu: raze X, scanari RMN, tomografii computerizate, scanari PET (tomografia cu emisie de potitroni).
  • biopsie: medicul preleveaza o mica mostra din maduva osoasa, care apoi este analizata la laborator, pentru a vedea daca exista celule canceroase. Diverse teste pot determina tipurile de caracteristici atipice din celule si cat de repede se inmultesc acestea.

Cand este indicat sa vezi un medic

Este recomandat sa se faca o programare la medic in orice situatie apar semne sau simptome persistente care ingrijoreaza.

Tratamentul mielomului multiplu

Tratamentul mielomului multiplu


In cazul mielomului multiplu, tratamentul nu vindeca afectiunea, ci ajuta la controlul simptomelor si la imbunatatirea vietii. Mielomul nu poate fi vindecat, ceea ce inseamna ca este nevoie de tratament suplimentar atunci cand cancerul revine.

Nu toti pacientii care au fost diagnosticati cu mielom multiplu au nevoie de tratament imediat. Este posibil ca in cazul unora afectiunea sa nu provoace probleme (cazul mielomului asimptomatic). Daca totusi mielomul incepe sa se manifeste prin diferite simptome, pacientul are nevoie de tratament. In cele mai multe cazuri, pacientul cu mielom multiplu este tratat de o echipa medicala condusa de un hematolog specializat in mielom (5).

Tratamentul initial pentru mielomul multiplu poate fi (5):

  • non-intensiv: pentru pacientii mai in varsta;
  • intensiv: pentru pacientii mai tineri.

Ambele tipuri de tratament (non-intensiv si intensiv) implica administrarea unei combinatii de medicamente anti-mielom. Tratamentul intensiv implica doze mai mari si este urmat de un transplant de stem.

Tratamentul medicamentos al mielomului multiplu include, de obicei, chimioterapie, medicament cu steroizi, tratament cu talidomita (poate provoca malformatii congenitale, asadar nu trebuie prescrisa femeilor insarcinate) sau bortezomib (reactii adverse: oboseala, diaree, furnicaturi in membre) (5).

Chimioterapia in tratarea mielomului multiplu 

Medicamentele pentru chimioterapie ucid celulele mielomului. Aceste tratamente se iau adesea sub forma de tablete. Efectele secundare pot include:

Tratamentul cu steroizi in cazul mielomului multiplu

Corticosteroizii ajuta la distrugerea celulelor mielomului si fac chimioterapia mai eficienta. Reactii adverse posibile ale corticosteroizilor sunt:

  • pirozis;
  • indigestie;
  • pofta de mancare crescuta;
  • modificari de dispozitie;
  • tulburari de somn (insomnie).

Transplantul de celule stem

Persoanelor care primesc tratament intensiv li se administreaza o doza mai mare de medicamente pentru chimiotrerapie pentru a ajuta la distrugerea unui numar mare de celule ale mielomului multiplu. Acest lucru duce la o perioada mai indelungata de remisiune (perioada in care nu exista semn de boala activa in organism), dar remisia mielomului nu inseamna ca afectiunea este vindecata  Aceste doze mari afecteaza maduva osoasa sanatoasa astfel incat, in multe cazuri este nevoie de un transplant de celule stem pentru a permite maduvei osoase sa se recupereze (5).

Cum se trateaza recidivele mielomului multiplu

Este necesar un tratament suplimentar in cazul in care mielomul revine. Tratamentul pentru recidiva mielomului multiplu este similar cu tratamentul initial. Unii pacienti pot beneficia de al doilea curs de tratament, cu doze mari.  

Tratamente suplimentare

Pe langa aceste tratamente pentru mielomul multiplu, estre posibil ca pacientului sa i se amelioreze simptomele si cu urmatoarele tratamente (5):

  • analgezice: pentru reducerea durerilor.
  • radioterapie: pentru ameliorarea durerii oaselor.
  • medicament bifosfonat: pentru reducerea nivelurilor de calciu din oase si pentru prevenirea leziunilor osoase.
  • anticorpi monoclonali: pot ajuta la intreruperea sau chiar oprirea celulelor care descompun osul. Practic, anticorpii monoclonali ajuta sistemul imunitar sa gaseasca si sa distruga celulele mielomului (3).
  • imunoterapie: foloseste sistemul imunitar pentru a lupta impotriva celulelor canceroase (3).
  • transfuzii de sange: pentru a creste numarul de celule rosii din sange si pentru a trata anemia.
  • interventii chirurgicale: pentru a repara sau consolida oasele deteriorate.
  • dializa: pentru cazul in care pacientul dezvolta insuficienta renala.
  • schimb de plasma: tratament pentru a elimina si inlocui lichidul care alcatuieste sagele.

Tratament naturist pentru mielomul multiplu

Nu exista studii importante care sa ateste eficacitatea terapiilor homeopate in cazul mielomului multiplu. Atunci cand se discuta despre remedii in cazul acestei afectiuni este recomandata consultarea medicului, pentru ca orice tratament luat de pacient trebuie sa fie in functie de simptome, starea de sanatate (inclusiv starea emotionala si starea psihologica) (7). 

Important de retinut

  • Se recomanda consultarea unui homeopat licentiat si certificat. 
  • Este important de mentionat ca medicatia in cazul mielomului multiplu trebuie prescrisa de medicul oncolog/hematolog. Acesta este cel care stabileste doza, perioada de administrare, in functie de simptomatologie si de starea de sanatate a pacientului. Automedicatia nu este recomandata. Daca apar efecte adverse in cursul tratamentului, se recomanda intreruperea lui si consultarea medicului. 
  • Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare/ ceaiurile pot ameliora simptomele in cazul mielomului multiplu.
  • Suplimentele alimentare nu inlocuiesc stilul de viata sanatos si regimul alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare trebuie administrate in baza indicatiilor medicale. Administrarea suplimentelor alimentare in exces sau in lipsa unei informari corecte poate fi daunatoare sanatatii. 

Acupunctura in cazul mielomului multiplu

Acupunctura nu trateaza cancerul, prin urmare nici mielomul multiplu. In schimb acupunctura ar putea ajuta pacientul in cazul simptomelor legate de cancer (greata, varsaturi, simptome care insotesc, de exemplu, chimioterapia). De asemenea, acupunctura ajuta la reducerea durerii si ameliorarea problemelor respiratorii. Presopunctura, de asemenea, poate ajuta in controlul respiratiei. Unii acupuncturisti prefera sa lucreze cu pacientii dupa ce a fost finalizat tratamentul medical conventional de cancer. Acesti specialisti trateaza pacientii in baza unei evaluari individuale (7).

Cum sa ai grija de tine in timpul tratamentului de mielom multiplu

  • Adopta o dieta sanatoasa: un nutritionist te poate ajuta sa alegi alimentele potrivite.
  • Fa miscare: dacă este posibil. Este recomandat sa ramai activ pentru a avea mai multa energie si pentru a proteja mai bine oasele.
  • Odihneste-te mai mult.
  • Profita de zilele in care te simti bine pentru a face ceea ce-ti place.
  • Pastreaza o buna comunicare cu cei din jur.

Complicatiile mielomului multiplu

Mielomul multiplu poate cauza o serie de complicatii (1):

  • probleme osoase: oasele pacientului devin mai slabe, ceea ce poate duce la fracturare.
  • probleme la nivelul sangelui: dacă organismul pacientului nu are suficiente celule rosii se instaleaza anemia. De asemenea, sangele se poate coagula mai greu.
  • infectii: in cazul mielomului, organismul nu mai are suficienti anticorpi pentru a distruge agentii patogeni, iar acest lucru inseamna ca lupta cu infectiile este mai dificila. Daca in sange nu exista destule celule albe sistemul imunitar poate fi slabit.
  • afectarea rinichilor: in cazul mielomului multiplu functia de filtrare a rinichilor poate fi afectata, ceea ce poate duce la insuficienta renala.

Ce trebuie sa retii despre mielomul multiplu

Experientele pacientilor legate de mielomul multiplu sunt diferite, in functie de simptomele pe care le resimt. Sunt 2 teste care pot prezice ratele de supravietuire ale mielomului multiplu: 

  • albumina;
  • beta 2 microglobulina.

Un nivel mai ridicat de albumina si mai scazut de beta 2 microglobulina inseamna sanse mai mari de supravietuire.

Cand stii mai multe despre mielomul multimplu, se poate gasi cel mai bun plan de gestionare a bolii, impreuna cu medicul oncolog.   

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele in cazul mielomului multiplu pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist (hematolog sau oncolog). Manifestarile mielomului multiplu difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

 Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Mayo Clinic, Multiple myeloma: diagnosis, treatment: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/diagnosis-treatment/drc-20353383
  2. Mayo Clinic, Multiple myeloma: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/symptoms-causes/syc-20353378
  3. WebMD, Multiple Myeloma: https://www.webmd.com/cancer/multiple-myeloma/guide/multiple-myeloma-symptoms-causes-treatment
  4. Cancercenter.com, Multiple myeloma: https://www.cancercenter.com/cancer-types/multiple-myeloma
  5. NHS, Treatment. Multiple myeloma: https://www.nhs.uk/conditions/multiple-myeloma/treatment/
  6. Healthline, What is multiple myeloma?: https://www.healthline.com/health/multiple-myeloma
  7. St. Lukes Hospital, Complementary and alternative medicine: https://www.stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000023.htm
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor