Infertilitate femei: cauze, investigatii necesare, tratament

16. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Test sarcina negativ

Infertilitatea la femei este o afectiune frecvent intalnita in care femeia nu poate ramane insarcinata, dupa raporturi sexuale neprotejate, in decurs de un an. Infertilitatea feminina este o afectiune ce poate fi tratata, in majoritatea cazurilor. Tratamentul aplicat la timp poate crestere sansele de concepere ale unei sarcini viabile. 

In acest material iti spunem totul despre infertilitatea la femei, de la cauze, simptome, pana la modalitate de diagnosticare si optiuni de tratament pentru a combate aceasta problema si a avea un copil sanatos. 

Ce este infertilitatea la femei?

Infertilitatea la femei reprezinta imposibilitatea de a ramane insarcinata si de a naste. Diagnosticarea acestei afectiuni se face dupa un an de incercari de a ramane insarcinata sau la aparitia simptomelor ingrijoratoare, cand te prezinti la medicul specialist. Infertilitatea la femei este cunoscuta si sub denumirea de „infertilitate factor feminin”. 

Cercetarile au aratat ca o treime din cazurile de infertilitate au pe fond probleme masculine, o treime au cauza probleme feminine si o treime sunt combinate sau raman necunoscute. (1)

Ce este fertilitatea normala si cand apar problemele?

Conceptia unui copil este posibila cand un ovul este fecundat de spermatozoizi, iar embrionul se fixeaza in uter. Ovulatia este considerata a fi posibila cu 14 zile inainte de inceperea perioadei menstruale. In acest moment, un ovul sau ou este eliberat din ovare si ajunge in uter. Daca in calatoria sa prin trompele uterine intalneste spermatozoizi si are loc fecundarea, incepe diviziunea celulara, ovulul fecundat odata ajuns in mucoasa uterina se ingroapa in aceasta si sarcina devine posibila. (2)

Aceste stagii de dezvoltare fac parte din primul trimestrul de sarcina

Cand apar anumite probleme structurale, genetice, morfologice, ovulul nu intalneste spermatozoizii si nu poate avea loc fecundarea si deci nici sarcina nu este posibila. 

Cauze ale aparitiei infertilitatii la femei

Există mai multe cauze de aparitie a infertilitatii la femei, unele cu legatura directa cu problemele aparatului reproducator feminin, altele favorizate de trasaturile genetice dobandite, de stilul de viata dus sau de varsta in momentul conceperii unei sarcini. Iata care sunt principalele cauze de infertilitate feminina:

  • deficiente ale uterului - pe fondul existentei unor polipi uterini, a fibroamelor uterine sau a aderentelor la nivelul cavitatii uterine;
  • probleme ale trompelor uterine - boala inflamatorie pelvina cauzata de chlamydia si gonoreea;
  • calitatea ovulelor - numarul si calitatea lor poate sa scade progresiv, pe masura ce imbatranesti, in timp ce in alte cazuri ovulele nu sunt de calitate prin faptul ca au un numar gresit de cromozomi, ceea ce face imposibila fertilizarea si dezvoltarea unui embrion viabil. (1)

Probleme de ovulatie ce cauzeaza infertilitate la femei: 

  • sindromul ovarului polichistic;
  • disfunctie hipotalamica;
  • insuficienta ovariana primara;
  • exces de prolactina. (3)

Alte cauze: 

  • endometrioza;
  • forma anormala a uterului ca malformatie congenitala;
  • stenoza cervicala;
  • probleme cu producerea unui mucus de calitate la nivelul colului uterin care sa favorizeze calatoria spermatozoizilor prin colul uterin spre uter;
  • interventii chirurgicale anterioare in zona abdominala si pelvina, inclusiv proceduri specifice pentru sarcina extrauterina sau ectopica. (3)

Infertilitate femei: simptome

In cele mai multe cazuri nu putem vorbi decat de imposibilitatea de a ramane insarcinata. Sunt si situatii in care problemele de fertilitate pot fi sesizate daca ai:

  • ciclu menstrual prea lung - 35 de zile sau mai mult;
  • ciclu menstrual prea scurt - mai putin de 21 de zile;
  • ciclu menstrual absent. 

Toate aceste semne de fapt indica probleme de ovulatie sau lipsa acesteia si se manifesta cu preponderenta dupa varsta de 35 de ani a femeii. (3)

Fertilitatea feminina scade odata cu inaintarea in varsta, dar si alti factori contribuie la aparitia infertilitatii feminine: consumul excesiv de alcool, fumatul, obezitatea, greutatea prea mica, slabirea sau acumularea unei greutati prea mari intr-un timp scurt, stres fizic sau emotional intens care duc la amenoree - perioade caracterizate de absenta ciclului menstrual. (4)

Investigatii necesare in diagnosticarea infertilitatii la femei

Infertilitate femei

Medicul specialist trebuie sa stie istoricul medical si familial inainte de a purta o discutie cu tine despre simptomele inregistrate. Cu cat ii oferi mai multe informatii medicului legate de ciclul menstrual  - prezenta sau absenta sa, cantitate, alte simptome asociate - cu atat va putea sa aiba o imagine de ansamblu mai buna pentru a te ajuta. 

Nu uita sa specifici si medicamentele fara reteta luate pentru sistemul genito-urinar, precum si produsele sau dispozitivele contraceptive folosite inainte de a incerca sa obtii o sarcina, precum si perioada de utilizare a acestora. 

Examenul fizic este insotit de ecografie abdominala sau pelviana si ecografie transvaginala. Testele care sunt recomandate a fi efectuate pentru a stabili un diagnostic corect si a identifica motivul prezentei infertilitatii feminine vizează: teste de ovulatie, histerosalpingografie, analize pentru verificarea rezervei ovariene, teste hormonale, teste genetice, histeroscopie, laparoscopie, sonohisterografie salina, biopsie endometriala. (3)

Tratamentul infertilitatii la femei

Tratamentul medicamentos

Medicul poate recomanda medicamente care regleaza sau stimuleaza ovulatia. Vorbim de o gama variate de produse din care specialistul va alege varianta potrivita nevoilor tale si in baza rezultatelor obtinute la testele recomandate. (1)

Acest tip de tratament nu este lipsit de riscuri, ele iti vor fi explicate de specialist. 

Tratament chirurgical

  • Chirurgia laparoscopica sau histeroscopica 

Aceasta vizeaza corectarea problemelor anatomice ale uterului, indepartarea polipilor endometriali sau a fibroamelor, a aderentelor pelvine sau uterine. 

  • Interventii chirurgicale 

Pot fi realizate pentru deblocarea trompelor uterine sau pentru evacuarea lichidului din acestea, pentru dilatarea unui tub obstructionat sau realizarea unei noi deschideri. (3)

Asistenta reproductiva

  • Inseminarea intrauterina 

Se refera la plasarea unui numar considerabil de spermatozoizi in uter in timpul ovulatiei, pentru a creste sansele producerii unei sarcini viabile. 

  • Tehnologia reproductiva asistata

Tehnologia reproducerii asistate include fertilizarea in vitro, adica obtinerea unui embrion in afara corpului uman care va fi apoi introdus in uter pentru a dezvolta sarcina. (4)

Totusi, nici macar fertilizarea in vitro nu poate garanta reusita sarcinii intotdeauna. 

Acest material prezinta informatii generale despre infertilitatea la femei. Daca crezi ca te confrunti cu infertilitate, mergi la medicul specialist pentru un diagnostic corect si pentru ajutor in concordanta cu nevoile tale specifice!

Surse de informare:

1. Female Infertility - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17774-female-infertility

2. Infertility in women - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/infertility-in-women

3. Female infertility - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308

4. Infertility FAQs - https://www.cdc.gov/reproductivehealth/infertility/index.htm

 

  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.

    Iti recomandam si:

    • Unul dintre motivele pentru care poti experimenta dificultati in a ramane insarcinata este lipsa unei ovulatii regulate, adica ovarele nu elibereaza in fiecare luna cate un ovocit. Aceasta problema de fertilitate este comuna, afectand aproximativ 25% dintre femeile care nu pot concepe un copil cu usurinta.
    • Uter infantil: ce trebuie sa stii?

      Uter infantil: ce trebuie sa stii?

      · 5 minute de citit
      Uterul este unul dintre cele mai importante organe ale sistemului reproducator feminin. Este localizat intre rect si vezica urinara si are o forma asemanatoare cu cea a unui bec ori a unei pere rasturnate.
    • Femeile se pot confrunta cu o serie de afectiuni specifice, care afecteaza sistemul reproducator. De la mici probleme care se pot rezolva de la sine, pana la boli grave, afectiunile ginecologice pot avea o serie de cauze si manifestari. Ele isi pot face aparitia inca de la primul ciclu menstrual, asadar pot fi intalnite si la adolescente.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor