Uter infantil: ce trebuie sa stii?

12. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Mulaj uter

 

Uterul este unul dintre cele mai importante organe ale sistemului reproducator feminin. Este localizat intre rect si vezica urinara si are o forma asemanatoare cu cea a unui bec ori a unei pere rasturnate. Indeplineste mai multe functii, dintre care si pe aceea de a gazdui ovulul fecundat in timpul dezvoltarii acestuia si de a se contracta pentru a ajuta la expulzarea sa la finalul sarcinii.[1] Unele femei se nasc sau dezvolta pe parcursul vietii diverse anomalii uterine, care le pot afecta, intr-o masura mai mica sau mare, sansele de a concepe un copil si de a duce sarcina la termen. In acest articol ne vom opri asupra unei malformatii uterine mai rar intalnita: uterul infantil. 

Ce este uterul infantil?

Uterul infantil sau uterul hipoplazic sunt termeni folositi pentru a descrie un uter cu dimensiuni mai mici decat normale. Pentru a intelege mai bine ce se intelege prin uter infantil, trebuie sa stii ca dimensiunile medii ale uterului la o femeie adulta sunt 8 cm lungime, 5 cm latime si 4 cm grosime. Aceste dimensiuni pot varia, insa, de-a lungul vietii, dar si de la o femeie la alta. 

De exemplu, inainte de pubertate, uterul este mic, iar colul este mai lung decat corpul uterin (raportul col uterin-corp este de 2:1). In cazul femeilor aflate la varsta reproductiva, corpul uterin este mai mare decat colul uterin (raportul col uterin-corp este de 1:2), iar dupa menopauza uterul incepe sa se atrofieze. 

Medicii vorbesc despre uter infantil atunci cand dimensiunile acestui organ sunt mai mici decat cele considerate normale. Acest lucru nu va afecta neaparat si celelalte caracteristici ale sale sau ale restului organelor ce alcatuiesc sistemul reproducator feminin.[1][2] 

Care sunt cauzele uterului infantil? 

Hipoplazia uterina este o afectiune congenitala, ceea ce inseamna ca este prezenta la nastere. Nu sunt cunoscute cauzele care impiedica uterul sa se dezvolte normal, insa aceasta anomalie a fost asociata cu o afectiune numita sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) - o malformatie congenitala care afecteaza sistemul reproducator feminin, caracterizata prin absenta sau dezvoltarea incompleta a uterului si vaginului.[2]

Ce simptome prezinta femeile cu uter infantil? 

Exista o serie de semne si simptome ce pot indica prezenta unei astfel de anomalii uterine. Dintre acestea, cele mai des intalnite sunt: 

  • amenoreea primara (menarha sau prima menstruatie nu a aparut pana la varsta de 15-16 ani); 
  • dureri abdominale; 
  • deschidere vaginala de dimensiuni mici; 
  • infertilitate. 

Trebuie insa mentionat ca simptomele pot varia. De exemplu, chiar daca una dintre caracteristicile uterului infantil este absenta menarhei la varsta adolescentei, in unele cazuri aceasta anomalie uterina se poate manifesta si prin menstruatii neregulate si foarte dureroase.[2][3] 

Singura modalitate de a afla cu certitudine daca exista o astfel de problema este sa initiezi o vizita la ginecolog. Acesta va efectua diverse teste si investigatii, pe baza carora va putea stabili un diagnostic. 

Cum se diagnosticheaza uterul infantil?

 

Diagnosticare uter infantil

 

Procesul de diagnosticare a uterului infantil sau a unei alte anomalii uterine va incepe cu analiza simptomelor si a istoricului medical, urmata de un examen fizic amanuntit, ce va include si un examen pelvin. 

Se mai pot efectua, de asemenea: 

  • analize de sange; 
  • ecografii; 
  • RMN;
  • histeroscopie.[2][3]

Poti ramane insarcinata daca ai fost diagnosticata cu uter infantil?

Daca ai fost diagnosticata cu uter infantil nu inseamna neaparat ca nu vei putea avea copii. Succesul sarcinii depinde insa de dimensiunile uterului si de gradul de maturitate al tesuturilor uterine. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca riscul aparitiei anumitor complicatii pe parcursul sarcinii sau la nastere este mai ridicat. Lista acestora include: 

Sarcina ta va trebui monitorizata constant si mai mult ca sigur va trebui sa respecti anumite precautii. Atentie! Numai un medic iti poate spune cu certitudine daca poti ramane insarcinata si daca ai sau nu sanse sa duci o eventuala sarcina la termen.[3]

Cum se poate trata uterul infantil? 

Tratamentul hipoplaziei uterine sau uterului infantil se va stabili in functie de particularitatile fiecarui caz.[2] Cand decizi ca esti pregatita sa dai viata unui copil, cauta un medic bun, cu experienta in astfel de cazuri, si urmeaza tratamentul prescris de acesta. Tratamentele hormonale, odihna si adoptarea unei diete echilibrate sunt cateva dintre recomandarile frecvent intalnite in cazul femeilor cu uter infantil care raman insarcinate.[3]

Uterul tau joaca un rol important in obtinerea si ducerea la termen a unei sarcini si este firesc ca anomaliile uterine, cum este si uterul infantil, sa-ti afecteze sansele de a avea un copil. Totusi, acest diagnostic nu inseamna neaparat ca nu vei putea niciodata da nastere unui copil, ci doar ca acest lucru s-ar putea dovedi mai dificil decat in mod normal. 

Atentie! Informatiile din acest articol nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare si nu pot inlocui consultul medical de specialitate. Diagnosticul de uter infantil se poate stabili numai de catre un medic ginecolog, in urma efectuarii investigatiilor necesare. Acesta este singurul in masura sa-ti spuna daca poti ramane insarcinata si ce trebuie sa faci pe parcursul sarcinii pentru a creste sansele de succes.

Surse de referinta: 

  1. Muhammad Atif Ameer, et al. “Anatomy, Abdomen and Pelvis, Uterus.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 6 Dec. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470297/. Accessed 11 Jan. 2023.
  2. Uterine Hypoplasia. “Uterine Hypoplasia.” Texaschildrens.org, 2022, www.texaschildrens.org/health/uterine-hypoplasia. Accessed 11 Jan. 2023.
  3. “What Is the Infantile Uterus and What Is the Likelihood of Pregnancy?” InviTRA, 6 Aug. 2021, www.invitra.com/en/infant-uterus/#bibliografia. Accessed 11 Jan. 2023.

 

Iti recomandam si:

  • Uterul este organul sexual feminin de forma unei pere, cu rol esential in menstruatie, fertilitate si in sarcina. Uterul poate fi afectat de infectii si boli pentru care este nevoie de tratament specific. Controlul medical periodic si examinarea de specialitate la primele simptome te vor ajuta sa iti mentii sanatatea.
  • Femeile se pot confrunta cu o serie de afectiuni specifice, care afecteaza sistemul reproducator. De la mici probleme care se pot rezolva de la sine, pana la boli grave, afectiunile ginecologice pot avea o serie de cauze si manifestari. Ele isi pot face aparitia inca de la primul ciclu menstrual, asadar pot fi intalnite si la adolescente.
  • Fibrom uterin: Simptome, cauze si tratament

    Fibrom uterin: Simptome, cauze si tratament

    · 10 minute de citit
    In cele ce urmeaza iti spunem care sunt tipurile de fibrom uterin, care sunt manifestarile lui clinice, cum se poate diagnostica si cum se trateaza.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor