Seminte de in: beneficii, proprietati, contraindicatii

4. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

 

Cu o aroma usoara de nuci si consistenta crocanta, semintele de in au devenit un ingredient apreciat care poate spori gustul si textura oricarei retete.

O modalitate cunoscuta astazi in generatiile mai tinere pentru utilizarea semintelor de in este ca ingredient in smoothie-urile de dimineata. De asemenea, poate fi un element excelent in aluatul de clatite, burgerii vegetarieni si chiar in ovazul proteic.

Mai mult, semintele de in sunt bogate in nutrienti si asociate cu numeroase beneficii pentru sanatate. Vom discuta despre toate acestea in randurile urmatoare.

Ce sunt semintele de in?

Inul (Linum Usitatissimum) este o cultura alimentara, fiind luata in considerare ca fibra.

La randul lor, semintele de in sunt o sursa buna de fibre alimentare si acizi grasi omega-3, inclusiv acid alfa-linolenic (1).

De asemenea, semintele de in contin fitoestrogeni care sunt similari cu hormonul estrogen.

Cand sunt consumate inainte de masa, pare ca semintele de in ajuta la reducerea senzatiei de foame, fiind o metoda utilizata in dietele de slabire.

Semintele de in sunt utilizate pentru ameliorarea, gestionarea sau tratarea unui numar larg de afectiuni, cum ar fi: constipatie, diabet, colesterol ridicat, obezitate si umflarea rinichilor la persoanele cu lupus (1).

Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sprijini oficial cele mai multe dintre aceste utilizari si beneficii. Adreseaza-te medicului in cazul in care te confrunti cu o conditie medicala pentru a primi un plan de tratament corespunzator!

Semintele de in: valori nutritionale

 

Semintele de in - valori nutritionale

 

O lingura (7 grame) de seminte de in macinate contine (2):

  • Calorii: 37;
  • Carbohidrati: 2 grame;
  • Grasime: 3 grame;
  • Fibre: 2 grame;
  • Proteine: 1,3 grame;
  • Tiamina: 10% din valoarea zilnica recomandata;
  • Cupru: 9% din valoarea zilnica recomandata;
  • Mangan: 8% din valoarea zilnica recomandata;
  • Magneziu: 7% din valoarea zilnica recomandata;
  • Fosfor: 4% din valoarea zilnica recomandata;
  • Seleniu: 3% din valoarea zilnica recomandata;
  • Zinc: 3% din valoarea zilnica recomandata;
  • Vitamina B6: 2% din valoarea zilnica recomandata;
  • Fier: 2% din valoarea zilnica recomandata;
  • Acid folic: 2 din valoarea zilnica recomandata.

Semintele de in sunt deosebit de bogate in tiamina in comparatie cu alte produse asemanatoare. Tiamina este o vitamina B care joaca un rol cheie in metabolismul energetic, precum si in functia celulara (3).

Consumul de seminte de in ofera o mare sursa de cupru. Cuprul este implicat in dezvoltarea creierului, in sanatatea sistemului imunitar si in metabolismul fierului (4).

Mai mult, semintele de in sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras omega-3 important pentru sanatatea inimii si care poate fi regasit in mai multe alimente vegetale (5).

Doza recomandata

Semintele de in au fost cel mai adesea consumate de adulti in doze de 20-30 de grame pe cale orala zilnic (1).

Semintele de in sunt adesea amestecate cu alte ingrediente si utilizate in produsele de patiserie.

Adreseaza-te medicului pentru a afla doza corespunzatoare varstei si starii tale!

Semintele de in: beneficii pentru sanatate

Poate ajuta in prevenirea cancerului

Semintele de in sunt bogate in lignani - compusi ai plantei de in care au fost studiati in mod special pentru proprietatile lor de combatere a cancerului (2). Studiile au aratat ca inul se mandreste cu de 75-800 ori mai multi lignani decat alte alimente vegetale (6).

De aceea, studiile mai recente au asociat aportul de seminte de in cu un risc mai mic de aparitie a cancerului de san, in special pentru femeile aflate in postmenopauza (7).

Poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol

Potrivit unui studiu, se pare ca administrarea a 4 linguri (30 de grame) de seminte de in macinate pe zi a scazut nivelurile de colesterol LDL (rau) cu 15% la persoanele cu boala arteriala periferica (8).

Aceste efecte se pot datora fibrelor din semintele de in. Fibrele se leaga de sarurile biliare inainte de a fi excretat de corpul tau. Pentru a reface aceste saruri biliare, colesterolul rau (LDL) este tras din sange in ficat, rezultand niveluri mai mici (2).

Poate reduce presiunea arteriala

O revizuire a mai multor studii constata ca introducerea semintelor de in in rutina alimentara poate reduce semnificativ nivelurile de tensiune arteriala sistolica si diastolica (9).

Aceste aspecte pot reduce riscul de accident vascular cerebral si boli coronariene cu 14% si, respectiv 6% (2).

 

Semintele de in - beneficii pentru sanatate

 

Poate stabiliza nivelurile de zahar din sange

Acest efect de stabilizare a zaharului din sange se poate datora continutului de fibre solubile din aceasta samanta.

Cercetarile arata ca fibrele solubile incetinesc absorbtia zaharului din sange, ceea ce poate reduce nivelul total (6).

Retine ca beneficiile semintelor de in pentru controlul zaharului din sange se aplica mai mult formei sale pure mai degraba decat uleiului din seminte de in. 

Poate ajuta in dietele pentru slabit

Mai multe studii sugereaza ca semintele de in pot ajuta la gestionarea si mentinerea greutatii adecvate (2).

Acest beneficiu se poate datora probabil faptului ca fibrele solubile incetinesc digestia si promoveaza senzatia de plenitudine - un aspect util daca incerci sa pierzi in greutate.

Semintele de in: contraindicatii

Consumul semintelor de in poate fi contraindicat in urmatoarele situatii (1):

  • Sarcina si alaptarea: Semintele de in pot actiona ca hormonul estrogen, aspect care ar putea dauna sarcinii. Momentan, nu exista dovezi clinice cu privire la efectele sale asupra sarcinii si alaptarii. Pana cand se cunosc mai multe, ramai in siguranta si adreseaza-te medicului pentru orice probleme si nelamuriri!
  • Cancere sau afectiuni sensibile la hormoni: Deoarece semintele de in ar putea actiona ca hormonul estrogen, afectiunile sensibile la hormoni s-ar putea agrava. Unele dintre aceste conditii includ cancerul de san si cancerul ovarian.
  • Niveluri ridicate de trigliceride: Semintele de in partial degresate, care contin mai putin acid alfa-linolenic, ar putea creste nivelul trigliceridelor. Daca deja te confrunti cu un nivel crescut de trigliceride, consumul de seminte de in nu este indicat.
  • Interventii chirurgicale: Semintele de in ar putea creste riscul de sangerare in timpul si dupa o interventie chirurgicala. Opreste consumul de seminte de in cu cel putin 2 saptamani inainte de o interventie chirurgicala programata. Pentru mai multe informatii, adreseaza-te medicului specialist.

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa ateste efectele pozitive ale suplimentelor alimentare, remediilor naturiste si altor produse farmaceutice in ameliorarea simptomelor, tratarea sau prevenirea unor conditii medicale. Adreseaza-te medicului specialist pentru cele mai bune indicatii!

Bibliografie:

  1. WebMD. Flaxseed - Uses, Side Effects and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-991/flaxseed
  2. RD, Link, R. (2022). Flaxseed: 9 Health Benefits and How to Eat. Medically reviewed by Ph.D. Meacham, J. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds
  3. Fact Sheet for Health Professionals. Thiamin. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/
  4. Fact Sheet for Health Professionals. Copper. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/
  5. Parikh, M. et al. (2019). Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health. Nutrients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567199/
  6. Kajla, P., Sharma, A. & Sood, D.J. (2015). Flaxseed - a potential functional food source. Journal of Food Science and Technology, pp. 1857 - 1871. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375225/
  7. Calado, A. et al. (2018) The Effect of Flaxseed in Breast Cancer: A Literature Review. Frontiers in nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29468163/
  8. Edel, A.L. et al. (2015) Dietary flaxseed independently lowers circulating cholesterol and lowers it beyond the effects of cholesterol-lowering medications alone in patients with peripheral artery disease. The Journal of nutrition, pp. 749 - 757. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25694068/
  9. Ursoniu, S. et al. (2016) Effects of flaxseed supplements on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. Clinical nutrition: official journal of the European Society of Parenteral and Enteral Nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26071633/

 

  • Produsul este un supliment alimentar ce sustine sanatatea sistemului osos, muscular si nervos, contribuie la mentinerea sanatatii dintilor, la coagularea normala a sangelui, ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii.
  • Dr. Max Acid folic este un supliment alimentar ce contine acid folic 800µg.​
  • Produsul este un supliment alimentar ce contine zinc sub forma organica de citrat cu o absorbtie inalta.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor