Afine: beneficii, proprietati, utilizari

25. 9. 2023 · 8 minute de citit

Afinele sunt fructe delicios de bune si de sanatoase. Sunt cultivate peste tot in lume - Europa, Asia, Groenlanda, Canada, dar sunt originare din America de Nord. In Romania, afinele se gasesc mai ales in zonele montane, au nevoie de umiditate si de temperatura moderata. Afinul infloreste in perioada mai - iunie, are fructele mici, cel mai adesea albastru inchis, dar sunt si afine rosu inchis. Gustul afinelor este dulce-acrisor.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Afine: beneficii, proprietati, utilizari

Afine calorii si valori nutritionale

Afinele sunt fructe de padure originare din America de Nord, dar se cultiva si in alte parti ale lumii, precum Europa si Asia. Aceste fructe cresc pe un arbust numit Vaccinium myrtillus, care face parte din familia Ericaceae. Afinele au o lunga istorie de utilizare in scopuri medicinale, fiind apreciate pentru proprietatile lor benefice pentru sanatate. (1)

Ce contin afinele

Afinele sunt considerate o sursa foarte buna pentru sanatate, datorita substantelor pe care le contin frunzele si fructele.

Frunzele de afin contin:

  • tanin;
  • hidrochinona;
  • mirtilina, un echivalent vegetal al insulinei;
  • arbutina.

Fructele de afin contin:

  • antioxidanti;
  • vitamina C;
  • vitamina B6;
  • vitamina E;
  • vitamina A;
  • vitamina K;
  • calciu;
  • magneziu;
  • zinc;
  • seleniu;
  • acizi organici;
  • mirtilina.

Este important de stiut ca aceste substante se pastreaza chiar si in cazul fructelor uscate, trebuie sa spunem insa ca acestea nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat.

S-a calculat ca o portie de afine, o cana cu 148 de grame de afine proaspete contine:

  • 3,6 g de fibre;
  • 16% din valoarea zilnica (VZ) de vitamina C;
  • 24% din VZ de vitamina K;
  • 22% din VZ de mangan;
  • cantitati mici din alti nutrienti esentiali. 

Afinele au aprocimativ 85% apa, o cana de afine are 84 de calorii si doar 21,5 g de carbohidrati, adica aceste fructe reprezinta o sursa de nutrienti importanti pentru organism. (1), (2)

Afine - proprietati

Afinele sunt recunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, cu rol esential in protejarea organismului impotriva radicalilor liberi. Acesti radicali liberi pot provoca deteriorarea celulelor si pot contribui la dezvoltarea unor boli cronice, cum ar fi bolile de inima sau cancerul. Studiile au aratat ca afinele contin o cantitate semnificativa de antioxidanti, inclusiv vitamina C si E, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la reducerea stresului oxidativ in organism. 

Afinele contin antioxidanti numiti antocianine care sunt benefice pentru sanatatea ochilor. Acestia pot contribui la imbunatatirea vederii, prevenirea degenerarii maculare legate de varsta si alte afectiuni oculare. De asemenea, aceste antocianine pot reduce riscul de cataracta si pot imbunatati acuitatea vizuala.

Afinele au proprietati deosebite si in ceea ce priveste functia cognitiva si protejarea creierului impotriva stresului oxidativ. Ele contin flavonoide, care sunt cunoscute pentru proprietatile lor neuroprotectoare. Acesti compusi pot imbunatati memoria si pot incetini declinul cognitiv asociat cu imbatranirea. De asemenea, afinele pot stimula fluxul de sange catre creier si pot spori nivelul de energie mentala.

Proprietatile deosebite ale afinelor la nivelul organismului uman sunt resimtite in aproape toate sistemele, iar beneficiile pentru sanatate sunt multiple. (1), (3)

Beneficiile afinelor pentru sanatate

Beneficiile afinelor pentru sanatate

Sustin aparatul digestiv

Datorita continutului lor ridicat de fibre, afinele pot ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv si la prevenirea constipatiei. Afinele au beneficii extraordinare la nivelul aparatului digestiv si prin faptul ca sunt bogate in fibre, iar alimentele cu continut mare de fibre ofera satietate mai repede. Acest lucru reduce si pofta de mancare. 

Afinele sustin sanatatea digestiva, ajuta la pierderea in greutate si elimina balonarea. Afinele ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea sanatatii tractului digestiv, continutul de fibre poate ajuta si la pierderea greutatii corporale. (1), (2)

Sprijina sistemul osos

Continutul mare de minerale si vitamine din afine contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase, la rezistenta si elasticitatea articulatiilor. Studiile au aratat si ca un aport scazut de vitamina K la nivelul organismului a condus la un risc mai mare de fracturi osoase. (4)

Reduc nivelul de colesterol

Consumul de afine poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la imbunatatirea profilului lipidic, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Aceste fructe previn cresterea colesterolului. Este un lucru stiut, un nivel crescut al colesterolului este periculos pentru sanatate pentru ca se depune pe peretii arterelor, iar consecintele pot fi dintre cele mai grave. Antioxidantii din afine ajuta la prevenirea acestui fenomen. In plus, reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Joaca un rol important in mentinerea sanatatii vasculare, inclusiv la nivel extern, atunci cand este vorba, de pilda, despre venele hemoroidale. (3), (4)

Ajutor pentru diabetici

Datorita cromului si a flavonoidelor, afinele au un efect de reducere a glicemiei. Trebuie amintit impactul pozitiv asupra sensibilitatii la insulina al afinelor care exercita control si asupra nivelului de zahar din sange. Aceasta se datoreaza continutului lor ridicat de fibre si compusi bioactivi. Unele studii au aratat ca un consum regulat de afine poate imbunatati controlul glicemic si poate reduce riscul de diabet de tip 2

Desi contin zahar, afinele au un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu cauzeaza cresteri bruste ale nivelului de zahar din sange. Prin urmare, sunt o optiune buna pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care incearca sa-si mentina nivelurile de zahar din sange sub control. (3), (4)

Gestionarea functiei cerebrale

Sunt studii care sustin ca flavonoidele care intra in componenta acestor fructe ajuta la imbunatatirea memoriei si la mentinerea functiilor cognitive chiar si la varste inaintate. In plus, flavonoidele incetinesc procesul de imbatranire. Deteriorarea functiilor cognitive este cauza instalarii unor tulburari neurologice precum boala Alzheimer sau boala Parkinson. (4), (5)

Mentin sanatatea ochilor si functia vizuala

Conform studiilor, se considera ca afinele mentin sanatatea ochilor si functia vizuala, pentru ca au o actiune antioxidanta si de protectie venoasa. Aceste fructe, daca sunt consumate in mod obisnuit, pot reduce riscul degenerarii maculare, aceasta fiind de altfel principala cauza a pierderii vederii in cazul seniorilor. (2)

Pot preveni cancerul

Consumul regulat de afine ajuta nu numai la regenerarea celulara, dar si la indepartarea celulelor care ar putea sa duca la dezvoltarea unor formatiuni periculoase. Potrivit cercetarilor realizate pana in prezent, antioxidantii din afine pot reduce inflamatia din organism si pot ajuta la prevenirea sau incetinerea dezvoltarii unor tipuri de cancere, precum cancerul bucal, esofagian, pulmonar, endometrial, pancreatic, cancerul de prostata sau cel de colon. (4), (5)

Lupta impotriva infectiilor tractului urinar

Afinele ajuta la indepartarea unor bacterii de pe peretii vezicii urinare, iar in acest fel reduc riscul de infectii urinare. La fel ca merisoarele, afinele contin substante ce au capacitatea de a impiedica anumite bacterii sa adere de peretele vezicii urinare, iar acest lucru conduce la mai putine infectii la acest nivel. (2)

Intervin in controlul stresului

Afinele ajuta la reducerea stresului, anxietatii sau a starilor depresive, tot prezenta flavonoidelor este motivul acestui beneficiu. (2)

Afine - utilizari

Afinele in retete culinare

Alaturi de utilizarea de secole in medicina traditionala pentru a trata diverse afectiuni, afinele sunt fructe delicioase. De aceea sunt frecvent folosite in diverse preparate culinare datorita gustului lor dulce-acrisor si al texturii unice. Ele pot fi adaugate in smoothie-uri pentru un plus de nutrienti si un gust delicios. De asemenea, pot fi folosite la prepararea unei game largi de deserturi, cum ar fi prajituri, tarte, jeleuri si inghetate. Mai mult, afinele pot fi folosite si in prepararea unor sosuri deosebite care pot fi servite alaturi de carne sau peste.

Afinele sunt utilizate si in industria alimentara pentru ceaiuri de afine, sucuri, gemuri, iaurturi, ciocolata, dar si in producerea de vinuri si lichioruri.

Datorita proprietatilor antioxidante, afinele sunt intrebuintate si in industria cosmetica la crearea de produse pentru ingrijirea pielii. (4)

Contraindicatii afine

Cand vorbim de afine beneficii si contraindicatii trebuie sa mentionam ca un consum moderat poate fi avantajos pentru sanatate in multe feluri. Exista si cateva contraindicatii si precautii pe care oamenii ar trebui sa le ia in considerare atunci cand consuma aceste fructe.

Afinele contin vitamina K, implicata in coagularea sangelui. Consumul excesiv de afine poate reduce eficacitatea anticoagulantelor.

Unele persoane pot fi alergice la afine sau pot prezenta intoleranta la acestea. Simptomele alergiilor pot include eruptii cutanate, mancarime, inflamatii sau tulburari digestive. In cazul aparitiei unor astfel de reactii trebuie sa mergi la medic de urgenta. 

Consumul excesiv de afine poate cauza tulburari digestive, deoarece aceste fructe sunt bogate in fibre. Balonarea, diareea sau durerile de stomac pot aparea daca se consuma afine exagerat.

In general, afinele sunt considerate sigure in timpul sarcinii si alaptarii, specialistul iti poate spune daca ai contraindicatii, tinand cont de istoricul tau medical. (4), (6)

Afinele sunt un aliment remarcabil, cu numeroase beneficii pentru sanatate, cu o valoare nutritionala impresionanta, motiv pentru care pot fi incluse cu succes intr-o dieta sanatoasa. Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Manifestarile unor probleme medicale difera de la o persoana la alta, iar consumul afinelor ar putea sa interfereze cu unele tratamente prescrise. Nu ezita sa mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate!

Surse de informare:

1. Health Benefits of Blueberries - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-blueberries, Accesat 25.09.2023

2. 10 Proven Health Benefits of Blueberries - https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries, Accesat 25.09.2023

3. The Health Benefits of Blueberries - https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-blueberries/, Accesat 25.09.2023

4. Everything you need to know about blueberries - https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710, Accesat 25.09.2023

5. Health Benefits of Blueberries - https://www.news-medical.net/health/Health-Benefits-of-Blueberries.aspx, Accesat 25.09.2023

6. Top 7 Health Benefits of Blueberries - https://draxe.com/nutrition/health-benefits-blueberries/, Accesat 25.09.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor