Afinele - beneficii si modalitati de a le utiliza

10. 3. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit

Afinele sunt fructe delicios de bune si de sanatoase. Sunt cultivate peste tot in lume (Europa, Asia, Groenlanda, Canada), dar sunt originare din America de Nord. In Romania, afinele se gasesc mai ales in zonele montane (au nevoie de umiditate și de temperatura moderata). Afinul infloreste in perioada mai-iunie, are fructele mici, cel mai adesea albastru inchis, dar sunt si afine rosu inchis. Gustul afinelor este dulce acrisor.

In cursul verii le gasim in stare proaspata, iar in cursul iernii le gasim in varianta congelata, sau in compozitia anumitor produse. De asemenea, datorita proprietatilor pe care le au, afinele se fasesc si in farmacii, fie sub forma de ceaiuri, fie sub forma unor produse recomandate de medici in diverse afectiuni. 

In acest articol explicam de ce afinele sunt benefice organismului uman si cum le putem consuma pentru a beneficia cat mai mult de pe urma lor. Acest articol se refera la substante active pentru a exemplifica importanta afinelor in primul rand ca fruct. Medicul de familie sau medicul specialist este cel mai in masura sa prescrie pacientului tratamentele medicamentoase de care acesta are nevoie, indiferent de afectiune. 

Ce contin afinele

Afinele sunt considerate o sursa foarte buna pentru sanatate, datorita substantelor pe care le contin frunzele si fructele (1).

Frunzele de afin contin:

  • tanin;
  • hidrochinona;
  • mirtilina (un echivalent vegetal al insulinei);
  • arbutina.

Fructele de afin contin:

Este important de stiut ca aceste substante se pastreaza chiar si in cazul fructelor uscate, trebuie sa spunem insa ca acestea nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat.

Beneficiile afinelor pentru sanatate

Dincolo de gustul delicios, numeroase studii pun accent pe beneficiile consumului de afine pentru sanatate. 

  • Conform studiilor, se considera ca afinele mentin sanatatea ochilor si functia vizuala, pentru ca au o actiune antioxidanta si de protectie venoasa. Aceste fructe, daca sunt consumate in mod obisnuit, pot reduce riscul degenerarii maculare, aceasta fiind de altfel principala cauza a pierderii vederii in cazul seniorilor.
  • Sustine aparatul digestiv, protejeaza mucoasa gastrica si incetineste tranzitul intestinal (4).
  • Datorita cromului si a flavonoidelor, afinele au un efect de reducere a glicemiei.
  • Joacă un rol important in mentinerea sanatatii vasculare, inclusiv la nivel extern (atunci cand este vorba, de pilda, despre venele hemoroidale). 
  • Previne cresterea colesterolului: este un lucru stiut, un nivel crescut al colesterolului este periculos pentru sanatate pentru ca se depune pe peretii arterelor, iar consecintele pot fi dintre cele mai grave. Antioxidantii din afine ajuta la prevenirea acestui fenomen (2). In plus, reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
  • Sunt studii care sustin ca flavonoidele care intra in componenta acestor fructe ajuta la imbunatatirea memoriei si la mentinerea functiilor cognitive chiar si la varste inaintate. In plus, flavonoidele incetinesc procesul de imbatranire. Deteriorarea functiilor cognitive este cauza instalarii unor tulburari neurologice precum boala Alzheimer, sau boala Parkinson.
  • Sustin sanatatea digestiva, ajuta la pierderea in greutate si elimina balonarea: alte surse (3) menționează ca afinele ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea sanatatii tractului digestiv, pentru ca afinele contin fibre. Continutul de fibre poate ajuta si la pierderea greutatii corporale, dar si la instalarea senzatiei de satietate, ceea ce are drept urmare reducerea poftei de mancare
  • Consumul regulat de afine ajuta nu numai la regenerarea celulara, dar si la indepartarea celulelor care ar putea sa duca la dezvoltarea unor formatiuni periculoase. 
  • Afinele controleaza nivelul zaharului din sange: afinele contin numai o cantitate moderata de fructoza, dar nu au un efect negativ asupra glucozei. Explicatia este legata de prezenta antocianinelor care controleaza zaharul din sange.
  • Ajuta la indepartarea unor bacterii de pe peretii vezicii urinare, iar in acest fel reduc riscul de infectii urinare.
  • Afinele ajuta la reducerea stresului, anxietatii sau a starilor depresive, tot prezenta flavonoidelor este motivul acestui beneficiu.

Afinele se pot consuma fie in stare proaspata (fructele), fie sub forma de ceai (frunzele). Afinele sunt valorificate fie sub forma de pudra, fie sub forma de frunze.

In concluzie, studiile stiintifice facute nu sustin folosirea afinului pentru tratarea unor afectiuni, medicul specialist este singurul care poate stabili strategia terapeutica in vederea ameliorarii unor simptome, in functie de manifestari, evolutia afectiunii sau de starea de sanatate. Cu toate acestea, afinele sunt o sursa bogata de substante sanatoase, iar consumul lor este benefic, cu exceptia unor cauze izolate (cum ar fi alergiile).

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Insider Healh: „7 science-backed health benefits of blueberries,according to nutritionists”: https://www.insider.com/blueberry-benefits
  2. WebMD, „Health Benefits of Blueberries”: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-blueberries
  3. Medical NewsToday, „Everything you need to know about blueberries”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710#benefits
  4. Healthline, Blueberries protect cholesterol in your blood from becoming damaged”: https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries#TOC_TITLE_HDR_5