Viroze respiratorii la copii: ce trebuie sa stii?

20. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Viroze respiratorii la copi

 

Virozele respiratorii la copii afecteaza segmente diferite ale tractului respirator, prezinta o gama larga de simptome si manifestari si trec de regula fara tratament specific. Desi nu toate virozele respiratorii la copii sunt grave, unele pot pune probleme de sanatate. Complicatiile ce apar pe fondul administrarii unui tratament gresit la domiciliu pot necesita spitalizare si supraveghere medicala. 

Virozele respiratorii la copii sunt boli care se manifesta in special la inceputul unui nou an scolar, cand copiii reintra in colectivitate. Iarna sunt inregistrate cele mai multe cazuri. Starile febrile, dificultatile respiratorii sau manifestarile digestive severe sunt simptome care trebuie sa te determine sa mergi de urgenta cu copiii la medic. 

Ce sunt virozele respiratorii la copii?

Virozele respiratorii la copii sunt infectii care se manifesta la nivelul tractului respirator superior si inferior. Cu alte cuvinte, bolile care apar sunt localizate in fosele nazale, laringe, faringe, traheea, sinusuri, ureche, dar si in bronhiile si alveolele pulmonare. 

De regula, virozele respiratorii la copii nu sunt localizeaza doar intr-un singur segment al tractului respirator, ci se raspandesc la nivelul tesuturilor interne ale structurilor componente si determina infectii extinse. Virusurile sunt responsabile pentru virozele respiratorii, iar copii sunt sensibili la acestea atunci cand sunt in colectivitate, unde virusurile se pot raspandi rapid. (1)

Cum se transmit virozele respiratorii la copii?

Contactul direct intre copii este o modalitate de transmitere a virozelor respiratorii. Un copil bolnav care stranuta sau tuseste determina eliminarea in aer a unor particule de virus ce pot fi inhalate cu usurinta de copiii sanatosi, aflati in aceeasi incapere.

Totusi, nu doar contactul direct intre copii favorizeaza raspandirea virozelor respiratorii, ci si atingerea unor suprafete sau obiecte la comun, ce nu pot fi igienizate imediat. (1)

De cate tipuri sunt virozele respiratorii la copii?

Infectiile tractului respirator superior se manifesta preponderent la nivelul nasului si gatului, apar in special toamna si iarna, indiferent de varsta. Amintim aici raceala comuna si gripa. 

Infectiile tractului respirator inferior apar la nivelul traheei, al bronhiilor si plamanilor, asa cum este cazul pneumoniei sau al bronsiolitei. (1)

Simptome specifice virozelor respiratorii la copii

Virozele respiratorii la copii pot debuta brusc cu febra mare si rinoree sau primul semn poate fi congestia nazala, urmata dupa cateva zile de restul manifestarilor. 

  • congestie nazala urmata de secretii nazale abundente ce pot fi vascoase sau purulente;
  • tuse;
  • stranut;
  • varsaturi;
  • febra mare;
  • scaderea poftei de mancare;
  • agitatie si nervozitate;
  • deficiente ale somnului;
  • letargie;
  • dureri musculare;
  • dureri de cap. (2)

Cauze de aparitie ale virozelor respiratorii la copii

Raceala comuna 

Copiii racesc de cateva ori pe an. Racelile comune sunt frecvente in sezonul rece, dar pot sa apara in orice perioada a anului. Simptomele racelii comune sunt:

  • congestie nazala sau rinoree;
  • durere in gat;
  • stranut si tuse;
  • dureri musculare;
  • dureri de cap;
  • febra usoara sau moderata;
  • senzatie de presiune la nivelul urechilor si la baza nasului;
  • lipsa gustului si/sau a mirosului. (3)

Cu izolare, odihna, dieta adecvata, hidratare optima pentru a preveni efectele deshidratarii asupra organismului copiilor, raceala comuna poate sa treaca acasa. Prin administrarea unor medicamente specifice varstei copiilor pentru raceala si gripa, simptomele pot disparea intr-o saptamana. In situatia in care starea copiilor se agraveaza sau medicatia nu ofera rezultate, vizita la medic este o necesitate. 

Sinuzita

Sinuzita este o infectie ce apare si se manifesta la nivelul sinusurilor. Poate sa dispara fara tratament, dar in unele situatii este nevoie de ajutor medical de specialitate, mai ales daca afectiunea se prelungeste sau apare pe fondul unei raceli comune sau dupa gripa. Simptomele specifice in sinuzita la copii:

  • inflamatia sinusurilor cu durere in jurul orbitelor;
  • congestie nazala si diminuarea simtului mirosului;
  • secretii nazale vascoase de culoare galbena sau spre verde;
  • durere de cap si uneori si de dinti;
  • febra mare;
  • lipsa poftei de mancare;
  • respiratie urat mirositoare;
  • dificultati respiratorii. (4)

 

Sinuzita

 

O astfel de viroza respiratorie poate fi tratata acasa cand simptomele nu sunt grave, dar atunci cand apare respiratia ingreunata la copii este bine sa mergeti la un consult de specialitate.

Deoarece copiii mici nu isi pot sufla bine nasul, medicul iti poate indica utilizarea aparatului pentru aerosoli si a batistei sugarului pe care le poti achizitiona din farmacii. Cu ajutorul acestor aparate medicale vei putea sa ii ajuti pe copii sa respire mai bine, ceea ce are efecte benefice si asupra hranirii. Pofta de mancare revine treptat, pe masura ce nasul este curat si cei mici pot respira cat de cat normal. 

Infectia cu virusul respirator sincitial (RSV)

Infectia cu acest tip de virus ARN monocatenar este destul de raspandita la copii in ultima perioada si provoaca infectii ale tractului respirator superior, dar si inferior. Simptome in RSV:

  • rinoree;
  • tuse;
  • febra;
  • respiratie suieratoare sau apnee la copii mici. (5)

Chiar daca aceasta infectie se manifesta ca o raceala comuna la majoritatea copiilor, bebelusii si copiii ceva mai mari pot prezenta simptome severe in infectia cu virusul respirator sincitial, cu afectarea grava a plamanilor si cu imposibilitatea de a respira, motiv pentru care medicii recomanda administrare de oxigen, sub supraveghere medicala. 

Coronavirusuri

Coronavirusurile sunt virusuri ce provoaca boli respiratorii variate, de la raceli obisnuite pana la pneumonie ce poate fi fatala. Exista mai multe tipuri de coronavirusuri, cel mai cunoscut in prezent este SARS-CoV-2 - noul coronavirus identificat in 2019 in China si care s-a raspandit rapid in intreaga lume. In timp ce unele persoane trec relativ usor peste simptomele COVID-19, pentru altii nevoia de oxigen si de asistenta in respiratie este coplesitoare si chiar fatala. (6)

Pneumonie

Pneumonia la copii este inflamatia plamanilor cauzata de agenti patogeni virusuri, bacterii sau fungi. Copiii sunt mai predispusi la aceasta problema, iar tratamentul de specialitate trebuie acordat intr-o prima faza in spital si continuat apoi la domiciliu. Vaccinarea, respectarea masurilor de igiena si mentinerea unei diete echilibrate pot preveni instalarea pneumoniei la copii. (7)

Acest articol este informativ si nu se poate substitui unui consult medical avizat. Daca ai un copil ce se confrunta cu o viroza respiratorie, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Overview of Viral Respiratory Tract Infections in Children - https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/overview-of-viral-respiratory-tract-infections-in-children

2. Respiratory tract infections (RTIs) - https://www.nhs.uk/conditions/respiratory-tract-infection/

3. Common cold - https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/

4. Sinusitis (sinus infection) - https://www.nhs.uk/conditions/sinusitis-sinus-infection/

5. Respiratory Syncytial Virus (RSV) Infection and Human Metapneumovirus Infection - https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/respiratory-syncytial-virus-rsv-infection-and-human-metapneumovirus-infection

6. Coronaviruses and Acute Respiratory Syndromes (MERS and SARS) - https://www.msdmanuals.com/home/infections/respiratory-viruses/coronaviruses-and-acute-respiratory-syndromes-covid-19-mers-and-sars

7. Pneumonia - https://www.nhs.uk/conditions/Pneumonia/

 

  • Dr. Max Nebuliser Solutie Hipertonica 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia.
  • Aparatul de aerosoli este un dispozitiv medical compact, conceput pentru administrarea medicatiei prescrise de medic direct in caile bronhice.
  • Termometru digital cu varf flexibil, caracasa din plastic si ecran din cristale lichde (LCD), asigură o măsurare rapidă, sigură și confortabilă a temperaturii.
  • Termometrul cu infrarosu Dr. Max masoara temperatura corpului pe baza energiei infrarosii emise de frunte. Utilizatorii pot obtine rapid rezultate ale masuratorilor dupa scanarea corecta a fruntii.

    Iti recomandam si:

    • Bronsita si bronsiolita sunt infectii ale plamanilor. Bronsita poate afecta persoane de orice varsta, dar se manifesta cel mai des la copii. Bronsiolita afecteaza copiii cu varsta de pana la 2 ani.
    • Pneumonia la copii este o boala infectioasa a tractului respirator, care afecteaza plamanii. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta afectiune este raspunzatoare pentru aproximativ 14% din totalul deceselor la nivel global in randul copiilor sub 5 ani (1).
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor