Propolisul - beneficii si modalitati de a-l utiliza

10. 3. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
propolis

Oricine cunoaste produsele stupului a auzit de propolis. Din cele mai vechi timpuri, acesta a fost folosit si apreciat pentru proprietatile sale, fiind bogat in substante ce l-au transformat intr-unul dintre cele mai populare remedii naturale. 

In acest articol vom vorbi despre beneficiile pe care acest pretios produs apicol le poate avea pentru sanatatea noastra, precum si despre modalitatile in care el poate fi utilizat. 

Ce este propolisul

Propolisul, cunoscut si sub denumirea de clei de albine, este o substanta rasinoasa colectata de albine din diverse tipuri de plante si folosita pentru sigilarea gaurilor sau fisurilor stupului si reconstructia acestuia. Albinele il mai folosesc pentru a netezi suprafata interioara a stupului si a-l proteja de intemperii si intrusi.[5]

La temperaturi mai scazute este dur si fragil, dar devine moale, flexibil, gumos si foarte lipicios odata incalzit. Are un miros caracteristic destul de placut, iar culoarea sa poate varia de la galben-verzui la rosu sau maro inchis, in functie de originea si varsta sa.

Ca si culoarea, compozitia polenului poate varia in functie de sursa si momentul colectarii acestuia. In general insa, propolisul brut este compus din aproximativ 50% rasini, 30% ceara, 10% uleiuri esentiale, 5% polen si 5% diferiti compusi organici.[7] 

Proprietatile si beneficiile polenului 

Propolisul este laudat pentru proprietatile lui antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene, antimicotice, antifungice, antiulceroase, anticancerigene si imunomodulatoare.[5] 

Trebuie mentionat ca, desi studiile de laborator si pe animale asupra proprietatilor propolisului si componentelor sale sunt promitatoare, cercetarile privind efectul acestuia asupra oamenilor sunt inca limitate.[3]

Studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca propolisul ar putea fi util pentru: 

1. Rani

Propolisul ar putea ajuta la tratarea ranilor superficiale gratie proprietatilor sale antiinflamatorii si antimicrobiene. Studiile[4] au aratat ca acest produs al stupului poate contribui la vindecarea arsurilor prin accelerarea cresterii de celule sanatoase.

2. Afectiuni dermatologice

Propolisul este utilizat adesea in produse dermatologice, gratie proprietatilor sale antialergice, antiinflamatorii, antimicrobiene si a actiunii de promovare a sintezei de colagen. Potrivit unui studiu[2] publicat in 2015, propolisul, mai exact extractul etanolic de propolis, ar avea o eficienta ridicata in tratamentul acneei vulgare. 

3. Sanatate orala 

Studiile[5] au aratat ca propolisul, datorita proprietatilor sale antibacteriene, poate fi util in prevenirea dezvoltarii placii bacteriene si a agentilor patogeni care cauzeaza parodontoza. De asemenea, acesta mai poate fi folosit pentru rani chirurgicale, gingivita, dezinfectarea periutelor de dinti sau halitoza. 

4. Herpes 

Unguentele cu propolis pot contribui la grabirea procesului de vindecare si la reducerea simptomelor herpesului labial si a celui genital. De exemplu, un studiu[1] din 2016 a aratat ca, aplicat de trei ori pe zi, propolisul poate ajuta la vindecarea herpesului oral. Mai mult, acesta ar putea proteja organismul impotriva unei viitoare eruptii.  

5. Cancer 

Studiile[5] au mai aratat ca propolisul ar avea potential pentru tratamentul cancerului de san datorita activitatii sale antitumorale, prin inducerea apoptozei celulelor canceroase. Se pare ca acesta prezinta o toxicitate scazuta fata de celulele normale si ca este capabil să minimizeze proliferarea celulelor canceroase.

Modalitati de utilizare 

Propolisul poate fi folosit in mai multe moduri: 

  • Ca supliment oral; 
  • Diluat in apa de gura - poti dilua o cantitate mica de propolis in apa de gura; foloseste amestecul pentru a-ti clati gura sau a face gargara;   
  • Aplicat local pe piele - poti aplica propolis pur sau un produs pentru ingrijirea pielii (crema, unguent sau lotiune) printre ale carui ingrediente active se numara si acesta.  

Sunt disponibile multe produse ce contin propolis. Indiferent de tipul de preparatului, este important sa respecti intotdeauna instructiunile de pe eticheta. Inainte de a folosi propolis, este bine sa ceri sfatul unui medic.[3]

 Contraindicatii 

Produsele cu propolis sunt considerate destul de sigure. Totusi, pot provoca reactii adverse persoanelor alergice la albine sau la miere. De asemenea, nu este recomandata utilizarea propolisului pentru perioade lungi de timp. 

Unii experti considera ca anumiti compusi ai acestuia ar putea inrautati astmul. Nu exista inca suficiente informatii pentru a stabili daca propolisul este sau sigur pentru femeile insarcinate sau care alapteaza. [1][6]

Cercetarile efectuate pana in prezent sugereaza ca propolisul, datorita proprietatilor sale, ar putea avea beneficii importante pentru sanatatea noastra. Se gaseste sub mai multe forme, poate fi achizitionat din farmacii si magazine ori comandat online si este destul de sigur de folosit. Totusi, studiile privind efectul acestuia asupra anumitor afectiuni sunt inca limitate. 

Daca te confrunti cu o problema de sanatate, mergi la medic. Cere sfatul acestuia inainte de a folosi produse pe baza de propolis, mai ales daca exista riscul de a fi alergic la acesta sau daca iei si alte medicamente. 

Bibliografie: 

  1. Goldman, Rena. “The Benefits and Uses of Propolis.” Healthline, Healthline Media, 16 Sept. 2014, www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer#research. Accessed 9 Mar. 2022.
  2. Hodeib, AbeerA, et al. “Significance of Topical Propolis in the Treatment of Facial Acne Vulgaris.” Egyptian Journal of Dermatology and Venerology, vol. 35, no. 1, 2015, p. 29, www.ejdv.eg.net/article.asp?issn=1110-6530;year=2015;volume=35;issue=1;spage=29;epage=36;aulast=Mohammad, 10.4103/1110-6530.162468. Accessed 9 Mar. 2022.
  3. Johnson, Jon. “What Are the Benefits of Propolis?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 11 Mar. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/propolis. Accessed 9 Mar. 2022.
  4. Martinotti, Simona, and Elia Ranzato. “Propolis: A New Frontier for Wound Healing?” Burns & Trauma, vol. 3, 2015, burnstrauma.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41038-015-0010-z#Sec9, 10.1186/s41038-015-0010-z. Accessed 9 Mar. 2022.
  5. Pasupuleti, Visweswara Rao, et al. “Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits.” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2017, 2017, pp. 1–21, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/, 10.1155/2017/1259510. Accessed 9 Mar. 2022.
  6. “Propolis.” RxList, RxList, 11 June 2021, www.rxlist.com/propolis/supplements.htm. Accessed 9 Mar. 2022.
  7. Wagh, Vijay D. “Propolis: A Wonder Bees Product and Its Pharmacological Potentials.” Advances in Pharmacological Sciences, vol. 2013, 2013, pp. 1–11, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872021/, 10.1155/2013/308249. Accessed 9 Mar. 2022.