Propolisul - beneficii si modalitati de a-l utiliza

19. 9. 2023 · 7 minute de citit

Din cele mai vechi timpuri, propolisul este apreciat pentru proprietatile sale. De aceea este considerat astazi unul dintre cele mai populare remedii naturale. In acest articol vorbim despre beneficiile pe care acest pretios produs apicol le poate avea pentru sanatate, precum si despre modalitatile in care propolisul poate fi utilizat. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Propolisul - beneficii si modalitati de a-l utiliza

Ce este propolisul

Stupi albine

Propolisul, cunoscut si sub denumirea de clei de albine, este o substanta rasinoasa, colectata de albine din diverse tipuri de plante. Aceasta substanta este folosita pentru sigilarea gaurilor sau fisurilor stupului si reconstructia acestuia. Albinele il mai folosesc pentru a netezi suprafata interioara a stupului si a-l proteja de intemperii si intrusi.

La temperaturi mai scazute, propolisul este dur si fragil, dar devine moale, flexibil, gumos si foarte lipicios la incalzire. Are un miros caracteristic destul de placut, iar culoarea sa poate varia de la galben-verzui la rosu sau maro inchis, in functie de originea si varsta sa. Asemenii culorii, compozitia polenului poate varia in functie de sursa si momentul colectarii acestuia. In general insa, propolisul brut este compus din aproximativ:

Propolisul mai contine:

  • polifenoli;
  • flavonoide.

Exista mai multe tipuri de propolis, in functie de planta de la care albinele recolteaza rasina. De exemplu, propolisul verde este recoltat de la conifere, iar cel maro si rosu de la arbori fructiferi. Fiecare tip de propolis are proprietati specifice si poate fi utilizat in diferite scopuri terapeutice. Tipul de propolis depinde de flora specifica zonei in care traiesc albinele.

Proprietatile propolisului

Proprietatile si beneficiile polenului

Propolisul este cunoscut pentru proprietatile lui:

  • antiseptice;
  • antiinflamatorii;
  • antibacteriene;
  • antimicotice;
  • antifungice;
  • antiulceroase;
  • anticancerigene;
  • imunomodulatoare. 

Trebuie mentionat ca, desi studiile de laborator si pe animale asupra proprietatilor propolisului si componentelor sale sunt promitatoare, cercetarile privind efectul acestuia asupra oamenilor sunt inca limitate.

Un alt aspect important al propolisului este continutul sau ridicat de antioxidanti. Acesti compusi protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi si de daunele oxidative. Prin aceasta, propolisul poate contribui la prevenirea imbatranirii premature si a bolilor cronice. Un alt beneficiu al propolisului este acela ca poate stimula sistemul imunitar. Acesta ajuta organismul sa lupte mai eficient impotriva infectiilor si poate fi util in perioadele de stres sau boala.

Beneficiile propolisului

Studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca propolisul ar putea fi util pentru: 

Tratarea ranilor

Propolisul ar putea ajuta la tratarea ranilor superficiale gratie proprietatilor sale antiinflamatorii si antimicrobiene. Studiile au aratat ca propolisul poate contribui la vindecarea arsurilor prin accelerarea cresterii de celule sanatoase la nivelul pielii.

Tratarea afectiuni dermatologice

Propolisul este utilizat adesea in produse dermatologice, gratie proprietatilor sale antialergice, antiinflamatorii, antimicrobiene si a actiunii de promovare a sintezei de colagen. Potrivit unui studiu publicat in 2015, propolisul, mai exact extractul etanolic de propolis, ar avea o eficienta ridicata in tratamentul acneei vulgare. 

Sustinerea sanatatii orala 

Studiile au aratat ca propolisul, datorita proprietatilor sale antibacteriene, poate fi util in prevenirea dezvoltarii placii bacteriene si a agentilor patogeni care cauzeaza parodontoza. De asemenea, acesta mai poate fi folosit pentru rani chirurgicale, gingivita, dezinfectarea periutelor de dinti sau halitoza

Vindecarea herpesului 

Unguentele cu propolis pot contribui la grabirea procesului de vindecare si la reducerea simptomelor herpesului labial si a celui genital. De exemplu, un studiu din 2016 a aratat ca, aplicat de trei ori pe zi, propolisul poate ajuta la vindecarea herpesului oral. Mai mult, acesta ar putea proteja organismul impotriva unei viitoare eruptii.

Ar putea ajuta la tratarea cancerului 

Studiile au aratat ca propolisul ar avea potential pentru tratamentul cancerului de san datorita activitatii sale antitumorale, prin inducerea apoptozei celulelor canceroase. Se pare ca acesta prezinta o toxicitate scazuta fata de celulele normale si ca este capabil sa minimizeze proliferarea celulelor canceroase.

Regenerarea tesuturilor

Propolisul ajuta la regenerarea tesuturilor. Acesta promoveaza vindecarea si regenerarea tesuturilor, ceea ce il face util in tratamentul ranilor, arsurilor si a altor leziuni cutanate. Cercetarile au demonstrat ca propolisul poate stimula cresterea celulelor si productia de colagen, contribuind astfel la procesul de vindecare.

Este important de mentionat ca aceste beneficii ale propolisului sunt sustinute de studii stiintifice si de experienta practica a utilizatorilor. Cu toate acestea, este intotdeauna recomandat sa consulti un medic inainte de a utiliza propolisul pentru a te asigura ca este potrivit pentru nevoile si conditiile tale de sanatate.

Modalitati de utilizare ale propolisului

Unguent cu propolis

Propolisul poate fi folosit in mai multe moduri: 

  • ca supliment oral; 
  • diluat in apa de gura: poti dilua o cantitate mica de propolis in apa de gura; foloseste amestecul pentru a-ti clati gura sau a face gargara;
  • aplicat local pe piele: poti aplica propolis pur sau un produs pentru ingrijirea pielii (crema, unguent sau lotiune) printre ale carui ingrediente active se numara si acesta.

Sunt disponibile multe produse ce contin propolis. Indiferent de tipul de preparatului, este important sa respecti intotdeauna instructiunile de pe eticheta. Inainte de a folosi propolis, este bine sa ceri sfatul unui medic.

Contraindicatiile propolisului

Produsele cu propolis sunt considerate destul de sigure. Totusi, pot provoca reactii adverse persoanelor alergice la albine sau la miere. De asemenea, nu este recomandata utilizarea propolisului pentru perioade lungi de timp. Unii experti considera ca anumiti compusi ai acestuia ar putea inrautati astmul. Nu exista inca suficiente informatii pentru a stabili daca propolisul este sau sigur pentru femeile insarcinate sau care alapteaza. 

Propolisul poate interactiona cu anumite medicamente, inclusiv cele anticoagulante si antiplachetare, ceea ce poate creste riscul de sangerare. Persoanele care iau astfel de medicamente ar trebui sa consulte un medic inainte de a utiliza propolisul pentru a evita posibilele complicatii.

Propolisul nu este recomandat copiilor cu varsta sub 1 an, din cauza reactiilor alergice. Sistemul lor imunitar este inca in curs de dezvoltare si pot fi mai sensibili la substante straine. Este important sa se consulte un medic pediatru inainte de a utiliza propolisul la copii mai mari de 1 an. 

Cercetarile efectuate pana in prezent sugereaza ca propolisul, datorita proprietatilor sale, ar putea avea beneficii importante pentru sanatatea noastra. Se gaseste sub mai multe forme, poate fi achizitionat din farmacii si magazine ori comandat online si este destul de sigur de folosit. Totusi, studiile privind efectul acestuia asupra anumitor afectiuni sunt inca limitate. Daca te confrunti cu o problema de sanatate, mergi la medic. Cere sfatul acestuia inainte de a folosi produse pe baza de propolis, mai ales daca exista riscul de a fi alergic la acesta sau daca iei si alte medicamente. 

Propolisul este un aliat valoros in sustinerea sanatatii, avand proprietati antibacteriene, antiinflamatorii si antioxidante remarcabile. Utilizarea acestuia in mod regulat poate aduce numeroase beneficii, de la intarirea sistemului imunitar la ameliorarea simptomelor unor afectiuni. Cu toate acestea, este esential sa se respecte dozele recomandate si sa se tina cont de eventualele contraindicatii. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

  1. Goldman, Rena. The Benefits and Uses of Propolis. Healthline, Healthline Media, 16 Sept. 2014, www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer#research. Accessed 9 Mar. 2022.
  2. Hodeib, AbeerA, et al. Significance of Topical Propolis in the Treatment of Facial Acne Vulgaris. Egyptian Journal of Dermatology and Venerology, vol. 35, no. 1, 2015, p. 29, www.ejdv.eg.net/article.asp?issn=1110-6530;year=2015;volume=35;issue=1;spage=29;epage=36;aulast=Mohammad, 10.4103/1110-6530.162468. Accessed 9 Mar. 2022.
  3. Johnson, Jon. What Are the Benefits of Propolis? Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 11 Mar. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/propolis. Accessed 9 Mar. 2022.
  4. Martinotti, Simona, and Elia Ranzato. Propolis: A New Frontier for Wound Healing? Burns & Trauma, vol. 3, 2015, burnstrauma.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41038-015-0010-z#Sec9, 10.1186/s41038-015-0010-z. Accessed 9 Mar. 2022.
  5. Pasupuleti, Visweswara Rao, et al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2017, 2017, pp. 121, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/, 10.1155/2017/1259510. Accessed 9 Mar. 2022.
  6. Propolis. RxList, RxList, 11 June 2021, www.rxlist.com/propolis/supplements.htm. Accessed 9 Mar. 2022.
  7. Wagh, Vijay D. Propolis: A Wonder Bees Product and Its Pharmacological Potentials. Advances in Pharmacological Sciences, vol. 2013, 2013, pp. 111, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872021/, 10.1155/2013/308249. Accessed 9 Mar. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor