Diabetul la copii: cauze, simptome, tratament

18. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
doctor verifica glicemia unui copil

Diabetul la copii este o boala frecvent intalnita in ultimii ani. Afectiunea cronica inseamna ca organismul acestora nu are capacitatea de a converti alimentele, in special zaharurile in energie pentru organism. Netratat corespunzator, diabetul la copii duce, in timp, la probleme ale vaselor de sange, ale inimii, rinichilor, la afectiuni oculare si ale sistemului nervos. 

Pana nu demult se stia ca diabetul de tip 1 este cel intalnit la copii si adolescenti, motiv pentru care se mai numea si diabet juvenil. Astazi, diabetul de tip 2 este diagnosticat si la copii, desi este o boala specifica adultilor. Ambele tipuri de diabet schimba complet viata copiilor, asadar un motiv in plus pentru a merge la medic pentru consultatie si tratament adecvat din timp. 

Ce inseamna diabetul la copii?

Diabetul este o afectiune cronica, adica care se manifesta pe termen lung. Astfel, in sange exista un nivel crescut de glucide sau de zahar. Hormonul insulina din organism permite glucozei trecerea din sange in celule pentru a putea utiliza glucoza in producerea de energie. Insulina este produsa in pancreas. 

Diabetul la copii apare atunci cand corpul fie nu produce suficienta insulina, fie nu are capacitatea de a raspunde corect la actiunea acesteia.  (1)

Tipuri de diabet la copii

Diabet de tip 1

In diabetul de tip 1, pancreasul nu produce insulina, iar acest lucru inseamna ca in sange se regaseste o cantitatea mult prea mare de zahar. 

Diabet de tip 2

In diabetul de tip 2, organismul nu poate produce sau nu foloseste corect insulina. (2)

Cauze ale aparitiei diabetului la copii

In diabet de tip 1

O combinatie a factorilor de mediu si a celor genetici duce la diabetul de tip 1 la copii. Cu toate acestea este nevoie de un anumit tip de declansator. Cercetarile nu au reusit sa faca lumina asupra acestui fenomen pe deplin. 

Se crede ca virusii ar putea fi raspunzatori pentru aceasta, deoarece atunci cand apare o infectie, sistemul imunitar protejeaza corpul. In diabet de tip 1, sistemul imunitar incepe sa atace celulele beta producatoare de insulina. Cu alte cuvinte, le percepe ca pe agenti infectiosi din afara organismului si le distruge intr-o perioada de cateva saptamani sau cativa ani. Acest lucru determina diminuarea productiei de insulina. (3)

Primele simptome ale acestui tip de diabet apar cand peste 90% din celulele beta au fost distruse. 

In diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este specific adultilor, dar in ultimii ani tot mai multi copii sunt diagnosticati cu aceasta varianta. Cauza aparitiei este mostenita, dar si influentata de stilul de viata si de factorii de mediu. 

Diabetul de tip 2 apare mai des la copiii supraponderali sau la cei cu obezitate. Excesul de greutate este asociat cu stilul de viata caracterizat de lipsa miscarii, in combinatie cu un consum de alimente cu multe zaharuri si grasimi sau foarte procesate. (3)

Diabetul de tip 2 la copii poate fi inregistrat  pe fondul antecedentelor de diabet zaharat din familie.

Simptome ale diabetului la copii

In diabet de tip 1 sau tip 2, simptomele la copii sunt, in mare parte, asemanatoare. Totusi, la diabetul de tip 1 semnele apar rapid, in timp ce la diabetul de tip 2, manifestarile apar gradual, pe masura ce boala evolueaza. 

  • sete intensa si continua;
  • urinare frecventa;
  • foame constanta;
  • pierdere brusca si mare in greutate;
  • vedere incetosata;
  • greata si varsaturi;
  • oboseala puternica - letargie;
  • schimbari frecvente de stare;
  • infectii fungice periodice;
  • pete pigmentare in unele zone ale corpului.  (1), (3)

Toate aceste simptome determina deshidratarea si chiar pierderea cunostintei, coma diabetica, o complicatie a bolii care pune viata in pericol. 

Ajutorul medical de specialitate urgent este esential pentru a nu se ajunge la coma diabetica si la leziuni cerebrale. In plus, medicul va prescrie tratamentul corespunzator si va indica ce alte schimbari ale stilul de viata trebuie facute pentru mentinerea unei stari de sanatate corespunzatoare. 

Tratamentul diabetului la copii

persoana ii face injectie cu insulina unui copil

Ingrijiri in diabet de tip 1

Dupa diagnosticarea pentru prima data a diabetului de tip 1 la copii, tratamentul vizeaza intr-o prima faza reechilibrarea electrolitica a organismului prin administrarea de lichide, pentru a combate simptomele deshidratarii, alaturi de acordarea unei cantitati de insulina pentru a compensa lipsa din corp. 

Tratamentul pentru diabetul de tip 1 la copii este de lunga durata, fiind vorba de o boala cronica, si vizeaza injectii cu insulina sau terapie cu pompa de insulina. 

Testarea periodica a glucozei din sange este importanta pentru o buna gestionare a bolii. Specialistul te va invata pe tine si pe copii cum sa verificati daca organismul primeste cantitatea corecta de insulina. Cu ajutorul unui glucometru, cu o mica intepatura in deget si cu prelevarea unei picaturi de sange se poate realiza acasa monitorizarea glicemiei. (1)

Diabetul de tip 1 la copii nu este cauzat de consumul de alimente grase sau dulci si nici nu poate fi prevenit. 

Ingrijiri in diabet de tip 2

Odata ce medicul stabilizeaza copiii, va discuta cu familia si cu cei mici despre monitorizarea glicemiei la domiciliu, cu ajutorul glucometrului, dar si despre schimbarile care trebuie efectuate in regim de urgenta. Medicatia prescrisa ajuta organismul sa utilizeze eficient insulina, poate fi vorba de injectii cu insulina sau chiar de ambele variante. (3)

Alimentatia trebuie sa fie cat mai sanatoasa, activitatile fizice trebuie reluate, greutatea scazuta treptat pana se ajunge la o normalitate pentru varsta si inaltimea pe care le are pacientul, tratamentul urmat intocmai, totul alaturi de controale medicale periodice. 

Niciun medicament nu poate vindeca diabetul. Parintii au o misiune importanta, aceea de a le acorda atentie, ingrijiri si asistenta copiilor si tinerilor cu diabet pentru ca acestia sa invete sa gestioneze corect afectiunea si sa aiba o viata cat se poate de normala. 

Acest articol contine informatii generale despre diabetul la copii. Daca suspectezi ca ai un copil cu diabet, mergi la medic de urgenta pentru consultatie si urmeaza recomandarile acestuia!

 Surse de informare:

  1. Diabetes - https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Diabetes_/
  2. Diabetes: Risks for children - https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/diabetes-risks-for-children
  3. Diabetes In Children - An Overview - https://www.kidshealth.org.nz/diabetes-children-overview

Iti recomandam si:

  • Prediabetul este o conditie premergatoare diabetului si poate da indicii despre boala care este pe cale sa se instaleze. Se considera ca o persoana sufera de prediabet daca are o glicemie mai mare decat valoarea normala (glicemia se poate masura cu testele de glicemie), dar, inca, mica pentru un diagnostic de diabet zaharat de tip 2. Prediabetul este o afectiune asimptomatică, dar, poate fi...
  • Glucoza este un cuvant de provenienta greceasca - glycos - , care inseamna “dulce”. Glucoza este un tip de zahar care se obtine din alimentele mancate, corpul uman folosindu-l pentru a produce energie. Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange. In cele ce urmeaza, va prezentam ce este glicemia, care sunt valorile normale ale acesteia in functie de conditia de sanatate a persoanei.
  • Afla totul despre diabetul zaharat din acest articol. Iti spunem ce este aceasta afectiune, care sunt tipurile de diabet mentionate in literatura de specialitate, inclusiv diabetul la copii, care sunt simptomele fiecarui tip in parte, cum poate fi diagnosticata boala si care sunt metodele eficiente de tratament. Mai mult, vei afla si cum se poate preveni diabetul.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor