Cataracta congenitala: cauze, simptome, tratament

1. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Cataracta congenitala

 

Cataracta congenitala este o afectiune oftalmologica prezenta la copii inca de la nastere. Aceasta poate afecta vederea mai mult sau mai putin si, in unele cazuri, poate necesita o interventie chirurgicala. Afla mai multe despre cauzele si manifestarile acestei probleme, dar si despre ce fel de tratament poti aborda!

Ce este cataracta congenitala?

Cataracta este o afectiune caracterizata de opacizarea cristalinului, iar termenul de congenital inseamna ca problema apare inca de dinainte de nastere sau se instaleaza in primul an de viata. Asadar, bebelusii se pot naste cu o astfel de boala oftalmologica. Un copil cu cataracta congenitala poate prezenta un anumit grad de opacizare a cristalinului la un singur ochi sau la ambii.1

Un astfel de fenomen nu ii va permite celui mic sa vada bine cu ochiul afectat. Pentru ca vederea normala sa se poata dezvolta si creierul sa poata controla bine miscarile oculare, aceste doua organe trebuie sa lucreze impreuna. Daca perceperea imaginilor este afectata, crearea unei astfel de conexiuni devine dificila. Astfel, pot aparea si alte probleme oftalmologice.1

Asadar, cataracta congenitala poate fi asociata cu:

  • ambliopia sau boala ochiului lenes, in care ochiul nu transmite imagini clare, desi anatomia sa nu este afectata;
  • desprinderea de retina;
  • strabismul, in care ochii sunt nealiniati si nu privesc in aceeasi directie;
  • glaucomul sau cresterea presiunii intraoculare.

Cauze

Cataracta congenitala apare atunci cand apare o modificare a proteinelor din cristalin. Acest lucru poate avea loc din cauza unei modificari genetice sau al unui dezechilibru chimic. Afectiunea poate fi prezenta la bebelusii nascuti prematur sau la cei cu un istoric familial al bolii.

De asemenea, acest tip de cataracta poate fi provocata de traumatisme, probleme metabolice, reactii ale mamei la diferite tratamente sau infectii suferite in timpul sarcinii. Dintre acestea, cea mai comuna este pojarul, dar poate fi vorba si despre rubeola, varicela, infectii cu virusurile herpes simplex, herpes zoster, sifilis, citomegalovirus sau chiar si gripa.

Copiii cu varsta mai mare de un an pot fi diagnosticati cu un tip de cataracta numita cataracta pediatrica. De cele mai multe ori, este vorba tot despre cataracta congenitala care nu a fost depistata mai devreme.

Simptome si tipuri

Atunci cand un bebelus sufera de aceasta afectiune, pupila sa nu are culoarea neagra, ci este gri sau alba. Ea poate arata ca si cum este acoperita de o pelicula sau se poate observa un punct alb in centrul sau.

Cataracta congenitala poate fi de mai multe tipuri:

  • cataracta polara anterioara prezinta o opacizare bine definita, localizata in partea anterioara a cristalinului. Aceasta este asociata deseori cu cauze ereditare si are dimensiuni mici, nefiind necesara interventia chirurgicala2;
  • cataracta polara posterioara este, de asemenea, bine definita, insa este localizata in partea posterioara a cristalinului2;
  • cataracta nucleara este o forma foarte comuna a afectiunii congenitale si este prezenta in partea centrala a cristalinului2;
  • cataracta ceruleana este prezenta in general la ambii ochi si se distinge prin prezenta unor puncte mici si albastrui pe cristalin. Si acest tip este asociat cu cauzele ereditare si, in general, nu provoaca probleme de vedere.

Tratament

Metoda de tratament recomandata in cazul acestei afectiuni este interventia chirurgicala, in cazurile in care vederea este afectata. Daca nu este vorba si despre probleme de vedere, operatia nu este necesara. De obicei, procedura se realizeaza imediat dupa diagnostic, la varsta de 6-8 saptamani.

In cadrul acesteia, medicul va indeparta zona opaca a cristalinului si poate apela la un implant de cristalin artificial, realizat dintr-un material plastic flexibil. Pentru a ajuta ochiul sa inregistreze imagini in mod corespunzator dupa operatie, ar putea fi necesara purtarea unor lentile de contact sau a ochelarilor. Pentru a contribui la dezvoltarea functiei vazului, medicul poate recomanda si acoperirea ochiului pentru o perioada.

Alte recomandari pentru parinti

Cataracta congenitala poate fi dificil de prevenit, daca exista un istoric familial al acestei afectiuni. Insa, ceea ce pot face mamele este sa evite infectiile periculoase si tratamentele nerecomandate de medic in timpul sarcinii. Pentru a depista la timp o asemenea afectiune, este important ca parintii sa nu neglijeze controalele periodice ale micutilor si sa mearga cu acestia si la oftalmolog.

Daca bebelusul primeste un astfel de diagnostic, recomandarile medicului trebuie recomandate cu strictete. In cazul in care acesta trebuie sa poarte ochelari sau lentile de contact, cere sfatul unui specialist despre cum ar trebui sa il incurajezi pe micut sa poarte ochelarii, cum schimbi si cureti lentilele de contact, cum administrezi eventualele picaturi de ochi sau alte medicamente etc. 

Diagnosticul de cataracta congenitala nu ar trebui sa te demoralizeze, medicii sunt dispusi oricand sa te ajute si sa te incurajeze. In plus, daca vei interveni din timp, sansele de aparitie a complicatiilor vor scadea.

Atentie! Scopul acestui articol este unul pur informativ. Acesta nu ar trebui utilizat ca substitut pentru un diagnostic plasat de un specialist sau de un tratament special recomandat de acesta. Nu ezita sa mergi la medic oricand observi simptome ingrijoratoare si sa respecti sfaturile acestuia!

Surse:

1. Congenital Cataracts (for Parents) - Nemours Kidshealth. Edited by Sarah Logan, KidsHealth, The Nemours Foundation, kidshealth.org/en/parents/congenital-cataracts.html. Published April 2022. Accessed February 1, 2023.

2. Haddrill, Marilyn. Congenital Cataracts: Types, Causes and Treatments. All About Vision, All About Vision, www.allaboutvision.com/conditions/congenital-cataracts.htm. Published March 4, 2019. Accessed February 1, 2023.

 

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor