Diplopia: cauze, manifestari si optiuni de tratament

21. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Diplopia

 

Diplopia este denumirea medicala pentru „vedere dubla”. Este o afectiune des intalnita, intrucat, potrivit specialistilor, peste 800.000 de persoane pe an se confrunta cu ea si cauta ajutor specializat, iar circa 50.000 de oameni pe an ajung la Urgente din cauza acestei tulburari de vedere. [1] Citeste in continuare mai multe informatii despre diplopie!

Ce este diplopia?

Aceasta este o afectiune ce presupune vedere dubla, deci in loc sa vezi un singur obiect, vezi doua. Este important sa mergi la un consult oftalmologic de indata ce incepi sa vezi astfel. 

Acest simptom le poate speria pe unele persoane pentru ca le poate reduce perceptia legata de adancime, motiv pentru care se pot deplasa ori sofa mult mai dificil. Partea buna este insa ca in aproape 90% dintre cazuri, afectiunea este temporara si nu implica efecte secundare sau complicatii pe termen lung. [1]

Tipuri de diplopie

 

Pisica - tipuri de diplopie

 

Exista doua tipuri de diplopie: binoculara si monoculara. Fiecare are o cauza diferita si apare pe fondul lipsei alinierii ochilor. Iata cateva aspecte despre fiecare:

Monoculara

Diplopia monoculara presupune faptul ca vederea dubla apare doar la un ochi, atunci cand privesti cu cate unul pe rand, iar pe celalalt il mentii acoperit. Poate fi perceputa ca o umbra. Acest tip de diplopie este intalnit mai des si, de regula, nu este grav. [1]

Binoculara

Diplopia binoculara se refera la situatia in care vederea dubla este la ambii ochi si dispare daca pe unul dintre ei il mentii acoperit. In general, aceasta forma de diplopie este provocata de lipsa de aliniament a ochilor sau alte afectiuni mult mai severe. [1]

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Diplopia are cauze diverse, in functie de tipul sau. Iata care sunt cele mai frecvente cauze pentru diplopia monoculara [1]:

  • astigmatismul;
  • sindromul ochiului uscat;
  • cataracta;
  • anomalii ale irisului;
  • folosirea ochelarilor neporiviti sau a lentilelor de contact neadecvate.

Cauze frecvente ale diplopiei binoculare:

Alte afectiuni oculare sau la nivelul intregului organism pot duce la aparitia diplopiei, iar de aceea este important sa mergi la consult medical atunci cand sesisezi simptome ingrijoratoare. Iata ce afectiuni pot fi corelate cu diplopia!

Proptoza

Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de „ochi bulbucati” si implica proeminenta unuia sau a ambilor ochi din pozitie naturala. La baza proptozei se pot afla afectiuni ale glandei tiroide, precum hipertiroidismul

Miastenia gravis

Persoanele care sufera de aceasta afectiune au slabiciune musculara ce se agraveaza peste zi. Miastenia gravis poate ataca muschii din jurul ochilor, adica pe cei care au rolul de a controla globurile oculare si pleoapele, si pot cauza vederea dubla.

Keratoconus

Atunci cand apare aceasta afectiune, corneea isi pierde forma. De regula, corneele au forma rotunda, dar keratoconus afecteaza corneea si o face proeminenta, capatand forma asemanatoare cu un con. Aceasta forma distorsionata provoaca tulburari de vedere, inclusiv diplopie.

Vertijul

Senzatia ca mediul din jurul tau se invarte in cercuri poarta denumirea de „vertij”. In general, este provocat de probleme la nivelul urechii interne. Cu toate acestea, daca manifesti vedere dubla, te-ai putea confrunta si cu vertij. Diplopia si vertijul sunt, de obicei, simptome ce semnaleaza o problema in organism. [1]

Diabetul zaharat

Atunci cand o persoana sufera de diabet zaharat, corpul nu poate procesa si utiliza corect zaharul din alimente. Diabetul poate afecta ochii, iar printre simptome pot sa se afle diplopia sau retinopatia. [1]

Simptome

Principalul simptom ce semnaleaza diplopia este vederea dubla, dar pot exista si altele: 

  • dureri de cap:
  • ameteala;
  • senzatia de greata;
  • durere oculara inclusiv atunci cand iti misti ochii;
  • vedere incetosata sau neclara la unul sau la ambii ochi.

Atentie! Este nevoie de consult medical de urgenta daca vederea dubla nu dispare in decursul a cateva ore sau daca prezinti si alte simptome, precum durere, ameteala, slabiciune, vorbire incoerenta sau stare de confuzie. Diplopia poate fi primul simptom al unui anevrism sau atac de cord si nu trebuie ignorata.

Cum se stabileste diangosticul de diplopie?

 

Mana - diangosticul de diplopie

 

In general, in urma consultului, medicul identifica pe loc daca exista diplopie si de ce tip este, monoculara sau binoculara. Simptomele pe care le ai contribuie la stabilirea diagnosticului. 

De regula, in cazul in care diplopia este monoculara, nu mai sunt necesare alte teste in afara de cele oculare. Daca este vorba despre diplopie binoculara, sunt necesare alte investigatii, pentru a se evalua oasele, creierul sau coloana vertebrala. [1]

  • analize la sange pentru a verifica daca exista o infectie in organism;
  • teste ce pot arata o eventuala intoxicatie;
  • analize ce arata nivelul glicemiei;
  • teste de imagistica, precum tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Optiuni de tratament pentru diplopie

In cazul in care se stabileste diagnosticul de diplopie, tratamentul vizeaza cauza care a provocat afectiunea. De exemplu, in cazul in care corneea este afectata si provoaca vederea dubla, este posibil sa fie necesar sa porti o pereche de ochelari pentru vedere dubla, adica unii cu prisma. Alte tratamente pot consta in [2]:

  • medicamente, atunci cand este vorba despre miastenia gravis;
  • medicamente sau, dupa caz, si insulina, in cazul diabetului zaharat;
  • in cazul in care diplopia are drept cauza slabirea sau intinderea muschilor oculari, medicul poate recomanda exercitii ce pot ajuta muschii respectivi sa se intareasca si sa se imbunatateasca vederea;
  • interventie chirurgicala, de pilda, in caz de cataracta sau de slabire a muschilor oculari sau daca un muschi a fost afectat in urma unui accident.

Posibile complicatii

In functie de cauza care a dus la diplopie, se pot ivi diverse complicatii, precum afectiuni cronice. Unele persoane pot experimenta greata, vartej, pete pe retina sau sensibilitate la lumina si sunete. Complicatiile severe apar cand exista afectiuni care pun viata in pericol, cum sunt infectiile sau tumorile pe creier, ce provoaca aparitia diplopiei. 

Important de retinut! In astfel de cazuri, vederea dubla este insotita de dureri de cap sau dureri oculare intense si este imperios sa aiba loc consultul medical de specialitate, intr-un timp cat mai scurt posibil, intrucat pun viata in pericol. [1]

Se poate preveni diplopia?

Din pacate, nu exista modalitati de prevenire a acestei afectiuni [2]. Dar poti face unele lucruri prin care sa reduci riscul de accidentare:

  • Poarta centura de siguranta cand te afli in autoturism!
  • Poarta echipamente de protectie daca lucrezi intr-un domeniu in care este necesar acest lucru, daca practici sporturi sau daca faci activitati in care este posibil sa te accidentezi la ochi!
  • Daca ai primit diagnosticul de diabet zaharat, respecta cu strictete recomandarile medicului cu privire la gestionarea nivelului glicemiei, pentru a reduce si riscul ca nervii sa fie afectati!

Cele mai multe persoane care se confrunta cu diplopia isi revin complet. Unele persoane au nevoie de recuperare minima, in functie de cauza. Altele necesita mai multa atentie din punct de vedere medical, dar ajung sa se recupereze pe deplin, de indata ce doctorul a identificat sursa afectiunii si a aplicat tratamentul adecvat. [1]

Unele cauze ale diplopiei pot reveni, precum cataracta sau paralizia nervilor cranieni. Daca se intampla acest lucru, trebuie sa discuti cu un medic pentru a identifica problema inca din momentul in care s-a declansat, pentru a incepe cat mai repede tratamentul. 

In cazul in care sesizezi vederea dubla si dureaza cateva ore, mergi cat mai repede la un consult medical de specialitate! Este important ca diagnosticul sa fie stabilit timpuriu, pentru a interveni asupra cauzei si a evita complicatiile pe care le pot produce alte afectiuni asociate cu aceasta tulburare de vedere.

Surse de referinta:

1. Holland, Kimberly. “Diplopia (Double Vision): Monocular and Binocular Causes and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 2 June 2017, www.healthline.com/health/diplopia, accesat la data de 19 octombrie 2022;

2.  “Double Vision (Diplopia): Causes, Symptoms, Diagnosis, and Treatment.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/eye-health/double-vision-diplopia-causes-symptoms-diagnosis-treatment, accesat la data de 19 octombrie 2022.

 

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor