Bamele - beneficii, proprietati, contraindicatii

8. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
bame

Denumirea stiintifica a bamelor este Hibiscus esculentus, este aceeasi familie din care fac parte bumbacul, arborele de cacao si hibiscusul. Este o planta care seamana cu fasolea verde, pastaia este frageda, iar gustul este dulceag. Pastaia se recolteaza atunci cand nu este coapta (are culoarea verde). Aproape fiecare parte a plantei este folosita: frunzele, florile, mugurii, semintele, pastaile.

Informatii generale

Bama este o planta care creste pana la 2 m inaltime, are frunze de pana la 20 de centimetri (cm). Florile au un diametru de 4-8 cm, cu cate 5 petale galbui, cu o pata rosie la baza fiecarei petale. Fructul de bama este o capsula verde, paroasa, cu seminte in interior. Aspectul bamelor este asemanator cu cel al fasolelor pastai, iar gustul este similar cu al vinetelor sau sparanghelului.

Explicam in acest articol care sunt substantele pe care le contin bamele, care sunt proprietatile si beneficiile plantei si de asemenea la ce trebuie sa fii atent atunci cand le consumi.

Ce contin bamele

bol cu bame

Bamele au proprietati nutritive si fitofarmaceutice. Sunt plante foarte asemanatoare cu soia (contin aminoacizi esentiali si neesentiali, dar si lizina si triptofan). Planta contine multe fibre si foarte putine calorii. In conformitate cu US Department of Agriculture (USDA), 100 de grame de bame contin: 

  • 33 calorii;
  • 1,9 grame proteine;
  • 0,2 grame grasime;
  • 7,5 grame carbohidrati;
  • 3,2 grame fibre;
  • 1,5 grame zahar;
  • 31,3 miligrame vitamina K;
  • 299 miligrame potasiu;
  • 7 miligrame sodiu;
  • 23 miligrame vitamina C;
  • 0,2 miligrame tiamina (B1);
  • 57 miligrame magneziu;
  • 82 miligrame calciu;
  • 0,215 miligrame vitamina B6
  • 60 micrograme acid folic;
  • 36 micrograme vitamina A.

Bamele mai contin de asemenea fier, niacina (B3), fosfor, cupru. De asemenea, bamele contin un numar important de antioxidanti (quercitina, catehina, rutina, procianidina). Oamenii de stiinta cred ca acesti compusi ajuta la scaderea riscului de cancer si de asemenea ca acesti compusi au proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii

Beneficiile bamelor

bame gatite

Exista multe beneficii ale bamelor, le mentionam pe cele mai importante: 

Amelioreaza diabetul

Se banuieste ca pulberea din coaja de bame ar putea reduce nivelul de zahar din sange la persoanele cu diabet, dar este nevoie de o cercetare mai ampla pentru a se putea trage o concluzie in acest sens. 

Ajuta la digestie

Se crede ca bamele sustin functionarea sistemului digestiv prin continutul de fibre solubile. O dieta bogata in fructe si legume poate reduce sansele unei persoane de a dezvolta obezitatea. Fibrele din bame ajuta la prevenirea constipatiei, la mentinerea unui sistem digestiv sanatos, la reducerea poftei de mancare si pot contribui la pierderea in greutate. Se crede ca fibrele ajuta la prevenirea cancerului colorectal. De asemenea, bamele ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Inhiba dezvoltarea cancerului

Bamele sunt o sursa importanta de acid folic, iar acesta se crede ca poate reduce riscul de cancer de san. Cu toate acestea, nu exista nici o dovada ca a lua suplimente de acid folic scade riscul de cancer de san. Se considera chiar ca un nivel ridicat de acid folic poate alimenta cresterea celulelor canceroase. Tocmai de aceea, se recomanda consumul de legume si fructe proaspete, inclusiv obtinerea acidului folic din bame.

Pe de alta parte, bamele contin antioxidanti, dar si vitaminele A si C, dar si proteina numita lecitina, care poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase la om. Sunt necesare insa studii suplimentare pentru a demonstra proprietatile bamelor de a inhiba dezvoltarea cancerului.

Sustin sanatatea inimii si a creierului

Polifenolii continuti de bame ar putea reduce riscul unor probleme cardiace si de asemenea dezvoltarea unui accident vascular cerebral, prin prevenirea cheagurilor de sange. De asemenea, pot ajuta la reducerea inflamatiilor de la nivelul creierului.

Ajuta in sarcina si perioada alaptarii

Folatul este important pentru prevenirea problemelor fetale in timpul sarcinii. Nivelurile scazute de acid folic pot duce la pierderea sarcinii si la aparitia problemelor pentru fat (spida bifida). Medicii recomanda mai mult acid folic pentru femei in timpul sarcinii si in timpul alaptarii. 

Previn osteoporoza

Vitamina K joaca un rol important in formarea oaselor si coagularea sangelui. Consumul de alimente care sunt surse bune de vitamina K poate ajuta la intarirea oaselor si prevenirea fracturilor (osteoporoza). Bamele sunt o sursa importanta de vitamina K, alaturi de rucola si spanac. Consumul acestor plante, impreuna cu o dieta sanatoasa si exercitii fizice ajuta la mentinerea unei sanatati osoase mai bune.

Gestioneaza oboseala

Se crede ca pastaile (semintele de bame) pot ajuta la combaterea oboselii.

Sustin sanatatea ochilor

Bamele ajuta la mentinerea sanatatii ochilor prin vitamina A si alti antioxidanti care protejeaza ochii de efectele nocive ale radicalilor liberi. Ajuta de asemenea la reducerea riscului de degenerescenta maculara si cataracta.

Efectele secundare ale consumului de bame

Consumul excesiv de bame poate avea efecte secundare:

  • probleme stomacale: se pot manifesta mai ales la persoanele cu sindrom de colon iritabil, din cauza prezentei fructanilor din bame (un tip de carbohidrati).
  • dureri articulare: bamele contin solanina, o substanta toxica ce poate exacerba durerea si inflamatia la persoanele care sufera de tulburari articulare (artrita).
  • pietre la rinichi: bamele contin oxalati, iar oxalatul este principalul vinovat atunci cand vine vorba de pietre la rinichi. Alimentele bogate in oxalati pot creste riscul de pietre la rinichi la persoanele care au avut deja. 
  • interferenta cu diabetul zaharat: bamele pot interactiona cu metformina, un medicament utilizat pentru tratarea diabetului. Persoanele care au diabet de tip II tind sa aiba urina mai acida, ceea ce creste riscul de pietre la rinichi.
  • coagularea sangelui: vitamina K ajuta la coagularea sangelui, iar continutul ridicat de vitamina K din bame poate interactiona cu medicamentele pentru subtierea sangelui (warfarina). Persoanele care iau medicamente pentru diluarea sangelui ar trebui sa fie precaute si sa consulte medicul inainte de a include bamele in dieta lor.
  • reactie alergica: reactiile alergice dupa consumul de bame sunt rare, totusi pot aparea. Simptomele sunt: mancarime, urticarie, furnicaturi in jurul gurii, probleme de respiratie, congestie nazala.

Sfaturi pentru gatit bame

  • Alege bamele care sunt tari, evita pastaile moi, sau cele care au o culoare inchisa la capete.
  • Bamele se pastreaza in locuri uscate, in pungi de hartie.
  • Bamele nu trebuie spalate decat inainte de a fi preparate.
  • Dupa cumparare, bamele trebuie preparate in cel mult 3-4 zile.

Ce trebuie sa retii

  • Bamele sunt un aliment nutritiv cu multiple beneficii pentru sanatate.
  • Bama este o planta bogata in magneziu, acid folic, fibre, vitaminele A, C, K.
  • Exista indicii ca bamele pot fi benefice pentru sanatatea inimii, a oaselor, a sistemului digestiv si ar putea avea chiar proprietati anticancerigene, dar este nevoie de cercetari suplimentare. Cu toate acestea, consumul de legume si fructe proaspete este benefic pentru sanatate.
  • Bamele pot fi preparate foarte simplu, sunt un ingredient sanatos si gustos. 

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Surse suplimentare de informare:

  1. Medical News Today, „Benefits and uses of okra”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311977
  2. Nourish by WebMD, „Health Benefits of Okra”: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-okra
  3. MedicineNet, „Is Okra Bad for You?”: https://www.medicinenet.com/is_okra_bad_for_you/article.htm
  4. Healthline, „7 nutrition and health benefits of okra”: https://www.healthline.com/nutrition/okra-health-benefits
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor