Corticosteroizi topici: ce sunt, rol, beneficii, riscuri

23. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Corticosteroizi topici

In articolul pe care urmeaza sa il parcurgi vei descoperi informatii esentiale despre corticosteroizii topici, substante folosite frecvent in tratamentul diverselor afectiuni ale pielii. Vei afla cum sunt clasificati acesti compusi, care este rolul lor in ameliorarea simptomelor cutanate, beneficiile utilizarii acestora, dar si riscurile si efectele secundare ce pot aparea in urma utilizarii necorespunzatoare. De asemenea, vei afla cateva recomandari pentru o utilizare corecta, care sa maximizeze eficienta tratamentului si sa minimizeze eventualele reactii adverse. 

Definitia si clasificarea corticosteroizilor topici

Corticosteroizii topici sunt medicamente cu actiune antiinflamatoare care se aplica local, pe piele, pentru a trata o varietate de afectiuni dermatologice. Acestia sunt derivati din cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale si actioneaza prin reducerea inflamatiei, iritatiilor si rosetei asociate cu diverse probleme ale pielii [1].

Corticosteroizii topici pot fi clasificati in patru categorii, in functie de puterea lor antiinflamatorie: potenta scazuta, potenta moderata, potenta inalta si potenta foarte inalta. Aceasta clasificare permite medicilor sa aleaga cel mai potrivit tratament pentru afectiunea specifica a pacientului, in functie de severitatea simptomelor si de sensibilitatea zonei afectate.

In functie de potenta lor, corticosteroizii topici pot fi folositi pentru a trata o gama larga de afectiuni ale pielii, precum eczeme, psoriazis, dermatite de contact sau lupus [2]. 

Corticosteroizii topici pot fi disponibili in mai multe forme, precum unguente, creme, lotiuni, solutii si spume. Alegerea formei de prezentare depinde de afectiunea tratata, de zona afectata si de preferintele pacientului. De exemplu, unguentele sunt mai potrivite pentru pielea uscata, in timp ce solutiile si lotiunile pot fi mai confortabile pentru zonele cu par sau pentru afectiuni cu leziuni umede.

Corticosteroizii topici sunt una dintre cele mai frecvent prescrise clase de medicamente pentru copiii cu afectiuni dermatologice, iar utilizarea lor a crescut semnificativ in ultimii ani. Cu toate acestea, trebuie utilizata o abordare individualizata pentru fiecare pacient si pentru fiecare afectiune, deoarece exista riscul de efecte secundare si complicatii [3]. 

Beneficiile utilizarii corticosteroizilor topici

Efectul antiinflamator al corticosteroizilor topici este unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizarii acestora in tratarea afectiunilor pielii. Corticosteroizii topici inhiba productia de citokine, substante implicate in procesul inflamator, reducand astfel inflamatia si simptomele asociate cu diverse afectiuni ale pielii. Mai mult, corticosteroizii topici au o actiune rapida si pot fi utilizati pe termen scurt pentru a reduce inflamatia in cazul unor crize cutanate acute [2].

In plus, corticosteroizii topici pot ameliora simptomele asociate cu diverse afectiuni ale pielii, cum ar fi pruritul (mancarimea), disconfortul si descuamarea. Corticosteroizii topici pot imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientilor cu psoriazis, reducand mancarimea si descuamarea pielii si crescand nivelul de confort [4].

Beneficiul major al corticosteroizilor topici consta in disponibilitatea lor intr-o varietate de forme de prezentare si potente. Acest lucru permite medicului sa aleaga cea mai potrivita alternativa pentru fiecare caz in parte, asigurand un tratament eficient si personalizat [5]. 

Beneficiile utilizarii corticosteroizilor topici

Riscurile si efectele secundare ale corticosteroizilor topici

Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor topici poate duce la numeroase efecte secundare si riscuri pentru sanatatea pielii si a intregului organism. Printre acestea se numara:

1. Atrofia pielii: Corticosteroizii topici pot subtia pielea, facand-o mai fragila si predispusa la vanatai, vergeturi sau infectii. Acest efect secundar poate fi prevenit prin reducerea duratei tratamentului si utilizarea produselor cu o concentratie mai mica de corticosteroizi [3]. 

2. Efecte sistemice: Desi corticosteroizii topici sunt destinati utilizarii locale, o parte din medicament va fi absorbit in fluxul sangvin, mai ales daca este aplicat pe suprafete mari ale pielii sau pe zone cu piele foarte subtire. Acest lucru poate duce la efecte secundare sistemice, precum cresterea tensiunii arteriale, retentia de apa si sodiu, cresterea glicemiei si suprimarea functiei glandei suprarenale. Efectele sistemice ale corticosteroizilor topici sunt rare, dar pot fi periculoase pentru persoanele care sufera de afectiuni medicale preexistente [1].

3. Reactii adverse locale: Corticosteroizii topici pot provoca iritatii ale pielii, inrosire, prurit, uscaciune, foliculita si chiar agravarea afectiunii cutanate tratate. Utilizarea produselor adecvate tipului de piele si respectarea indicatiilor medicului poate minimiza riscul acestor efecte secundare. Reactiile adverse locale sunt cele mai frecvente efecte secundare ale corticosteroizilor topici, dar pot fi gestionate prin utilizarea corecta a medicamentului si prin monitorizarea atenta a pielii [2].

4. Sindromul de retragere al corticosteroizilor topici: Oprirea brusca a tratamentului cu corticosteroizi topici dupa o utilizare indelungata poate cauza un efect de rebound, care este totusi rar intalnit, fiind mai frecvent in cazul administrarii orale. Pentru a preveni acest sindrom, este important sa se reduca treptat utilizarea corticosteroizilor si sa se urmeze sfaturile medicului in privinta schemei de tratament [4]. 

Recomandari pentru utilizarea corecta a corticosteroizilor topici

Pentru a utiliza corect corticosteroizii topici este important sa consulti medicul, care va alege tipul adecvat in functie de afectiunea pielii si de varsta pacientului. 

O alta recomandare importanta este sa utilizezi corticosteroizii topici intr-un strat subtire pe zona afectata, respectand indicatiile medicului sau ale prospectului. Aplicarea excesiva sau prelungita a produsului poate creste riscul de efecte secundare [2]. 

Pentru a monitoriza evolutia afectiunii si a ajusta tratamentul este important sa comunici periodic cu medicul si sa te prezenti la consultatii regulate. Medicul poate decide sa ajusteze doza, frecventa de aplicare sau sa recomande un alt corticosteroid topic, daca este necesar.

In plus, este important sa respecti masurile de precautie asociate cu utilizarea corticosteroizilor topici. Uneori, se recomanda evitarea expunerii la soare a zonelor tratate, deoarece corticosteroizii topici pot face pielea mai sensibila la radiatiile UV. De asemenea, este important sa eviti contactul cu ochii si mucoasele si sa te speli pe maini dupa aplicare, astfel incat sa reduci cantitatea de substanta activa absorbita in sistem [5]. 

In concluzie, corticosteroizii topici reprezinta o optiune eficienta in tratarea afectiunilor pielii, avand un rol important in ameliorarea simptomelor si accelerarea procesului de vindecare. Cu toate acestea, este esential sa fii constient de beneficiile si riscurile asociate cu utilizarea acestor medicamente, precum si de importanta respectarii recomandarilor medicului si a instructiunilor de utilizare. 

Bibliografie:

1. Gabros, Sarah, and Patrick M. Zito. “Topical Corticosteroids.” PubMed, StatPearls Publishing, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532940/, accesat la 6.06.2023;

2. “List of Topical Steroids + Uses, Types & Side Effects.” Drugs.comwww.drugs.com/drug-class/topical-steroids.html, accesat la 6.06.2023;

3. NHS Choices. “Topical Corticosteroids.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/topical-steroids/, accesat la 6.06.2023;

4. “Topical Corticosteroids: Overview.” EMedicine, 19 May 2020, emedicine.medscape.com/article/2172256-overview, accesat la 6.06.2023;

5. “Topical Steroid | DermNet NZ.” Dermnetnz.org, dermnetnz.org/topics/topical-steroid, accesat la 6.06.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor