Cresterea imunitatii la persoanele varstnice

31. 3. 2020 · 7 minute de citit

Odata cu inaintarea in varsta, ai impresia ca te imbolnavesti mult mai des decat o faceai atunci cand aveai doar 20 de ani? Senzatia aceasta nu este una falsa, pentru ca functiile corpului nostru incetinesc direct proportional cu numarul zilelor de nastere pe care le-am sarbatorit. Sistemul imunitar are si el, asadar, de suferit, iar o simpla raceala se poate transforma intr-o afectiune suficient de serioasa, cat sa ne tina la pat cateva zile.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Cresterea imunitatii la persoanele varstnice

 

Daca ar fi sa comparam, sistemul nostru imunitar reprezinta o adevarata armata ce intra in alerta si ataca orice posibil virus sau bacterie care ne-ar putea invada corpul. Cu cat organismul nostru imbatraneste mai mult, cu atat numarul soldatilor din armata scade, iar noi ramanem mai vulnerabili in fata bolilor.

Dar hai sa aflam mai multe despre cum poate fi crescuta imunitatea in cazul persoanelor varstnice si care ar fi principalele probleme de care cei in etate ar trebui sa stea la distanta.

Cum functioneaza sistemul imunitar la persoanele varstnice?

Asa cum nu mai poti alerga la fel de repede si de usor ca atunci cand erai tanar, tot asa si sistemul imunitar isi pierde din putere pe masura ce anii trec. Desi medicii nu au gasit pana acum o cauza precisa pentru care se intampla acest lucru, efectele inaintarii in varsta sunt clare la acest capitol.

Concret, corpul unei persoane aflata la varsta a treia nu va raspunde la fel de bine la vaccinuri, asa cum se intampla in cazul copiilor. Celulele T, adica cele care le vor ataca pe cele care cauzeaza afectiunea sau boala, au o memorie, care le face sa recunoasca de fiecare data cand organismul este reinvadat de un virus sau o bacterie impotriva carora s-a mai aparat odata. Cand imbatranim, corpul nostru va produce din ce in ce mai putine celule T, asa ca organismul va fi din ce in ce mai expus problemelor de sanatate, daca este expus la virusi sau bacterii.

Mai mult decat atat, celulele imunitare vor comunica din ce in ce mai greu unele cu altele, asa ca reactia organismului la microbi va fi intarziata sau inexistenta, in unele cazuri. Recupererea dupa o ranire sau o boala este si ea incetinita, pentru ca numarul celulelor albe din organism este mai mic decat inainte.

doi batrani tinandu-se de mana

Probleme de imunitate la batrani

Nu exista o varsta anume la care imunitatea incepe sa scada, asa cum nu exista un moment exact la care albirea parului poate debuta. Nu a fost inventat niciun test anume prin care se poate stabili calitatea imunitatii unui organism anume. De aceea, vizitele periodice la medicul de familie sunt esentiale, pentru monitorizarea permanenta a starii sanatatii corpului si pentru prevenirea sau combaterea din timp a unor afectiuni cauzate de scaderea imunitatii. In urma unor controale amanuntite, specialistii in medicina ne pot recomanda cure de vitamina C sau alte tratamente pentru intarirea imunitatii, dar si pentru cresterea imunitatii rapid, in cazul in care corpul este foarte slabit.

Orice semn de oboseala cronica sau de lipsa a energiei ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa ne determine sa luam masuri, mai ales atunci cand vorbim de persoanele in varsta, fie ca este vorba despre noi sau despre o persoana, ruda, prieten ori vecin, pe care o ingrijim.

Remedii pentru imunitatea scazuta la varstnici

Imunitatea este un subiect de care ar trebui sa ne preocupam mereu, mai ales daca varsta pe care o avem este una inaintata. In primul rand, medicii ne recomanda sa tinem sub atenta observatie orice afectiune de care am putea suferi, fie ca este vorba despre diabet, artrita sau alte boli cel mai des asociate cu etatea inaintata. In afara de tratamentele pe care specialistul ti le-a recomandat, mai poti folosi nici trucuri pentru intarirea imunitatii.

Dormi bine

In timpul somnului, corpul nostru reuseste sa isi echilibreze toate functiile. Asemenea bebelusilor, si oamenii in varsta au nevoie de mai multe ore de odihna pentru a-si regla perfect organismul. Lipsa unui program de somn regulat si suficient ca numar de ore poate duce rapid la efecte adverse grave, printre care, bineinteles, si o scadere a imunitatii, deci o expunere permanenta in fata virusilor sau a microbilor.

Daca sforai, ai apnee sau pur si simplu iti este dificil sa adormi, cel mai bine ar fi sa ceri parerea unui medic, in cadrul unui consult, care te poate ajuta cu o reteta special conceputa pentru astfel de situatii.

Daca ai probleme cu somnul, nu intarzia prea mult vizita la specialist, pentru ca sanatatea ta se poate agrava de la o zi la alta. Si incearca sa iti introduci in alimentatie, sub forma de ceaiuri, savurate, eventual, chiar inainte de a te aseza in pat, plante medicinale pentru intarirea sistemului imunitar.

Redu factorii de stres

Imunitatea scazuta se mai poate datora si unul stil de viata stresant, cu expuneri la subiecte delicate, care te fac sa te emotionezi. E momentul sa reduci la minimum orice sursa de disconfort si sa te deconectezi de orice simti ca nu iti face bine, fie ca este vorba de un program TV, o persoana anume sau un subiect care te bulverseaza. Ingrijorarea permanenta nu face decat sa iti reduca si mai mult imunitatea, sa iti scada pofta de mancare si sa iti determine insomnii.

Stai departe de persoanele bolnave

Atunci cand atingi o varsta inaintata, trebuie sa devii foarte constient de faptul ca expunerea la anumiti factori de risc se poate dovedi a fi fatala. Daca esti obisnuit sa duci o viata in care oamenii se invart mereu in jurul tau, ai grija ca cei raciti sau afectati de vreo gripa sa nu stea prea aproape de tine. Spalarea mainilor devine esentiala mai ales daca stii ca obisnuiesti sa te imbolnavesti des, asa ca respecta acest obicei sanatos si stai la distanta de cei cu simptome clare de gripa.

Misca-te mult si des

 

Cresterea imunitatii mai poate fi facuta rapid prin adoptarea unui stil de viata energic, din care anumite exercitii usoare de intretinere nu lipsesc. Imunitatea ta poate creste chiar si la o varsta inaintata daca te vei obisnui sa faci zilnic miscare si cateva exercitii moderate ca intensitate, atat cat iti permite mobilitatea. Asta iti va ajuta intregul corp sa lupte mai repede si mai aprig impotriva virusilor si a bacteriilor cu care ai putea intra in contact.

Mananca sanatos

 

Nu in ultimul rand, stilul tau de a manca iti poate dicta care va fi starea sanatatii tale pentru urmatorii ani. Daca urmezi sfaturile noastre de mai sus, dar nu ai grija si la meniu, eforturile tale s-ar putea sa fie zadarnice. Asadar, schimba obiceiurile nesanatoase cu o dieta din care nu lipsesc mineralele, vitaminele, calciul si fierul, care vor lupta pentru intarirea sistemului tau imunitar. Tot pe site-ul nostru poti afla si care sunt alimentele minune pentru cresterea imunitatii.

sfaturi pentru cresterea imunitatii la batrani

Cum sa ne protejam varstnicii in timpul epidemiei de Coronavirus?

Trebuie sa atingem si cel mai delicat subiect din ultima perioada, cel al Coronavirusului. Dupa cum probabil stii deja, persoanele in varsta reprezinta categoria cea mai afectata de Covid-19, iar daca ai pe cineva in familie care face parte din aceasta categorie, ar fi bine sa iei in serios sfaturile pe care ti le-am pregatit mai jos.

Inainte de toate, poate ar fi bine sa citesti si articolul in care am explicat tot ce trebuie sa stii despre noul Coronavirus - preventie, simptome, tratament, ca sa intelegi ca pandemia mondiala este o situatie cat se poate de serioasa, care trebuie tratata pe masura. Apoi, poti trece la masuri practice in ceea ce priveste persoanele in varsta pe care le-ai putea avea in ingrijire, mai exact:

  • Explica-le si lor situatia, descrie-le experienta celorlalte state si ai rabdare pana esti sigur ca persoanele in varsta carora li te adresezi au inteles ca epidemia este una nemaiintalnita;
  • Ofera-ti timpul pentru a-i ajuta cu cumparaturile de hrana, produsele de igiena sau medicamente, de care au atata nevoie;
  • Evita contactul direct cu cei in varsta, lasandu-le cumparaturile la usa, si recomanda-le sa nu se intalneasca zilele acestea cu nimeni, pentru a evita expunerea la virus.

Speram ca sfaturile noastre de mai sus iti vor prinde bine si ca acum vei sti mai bine cum sa te protejezi sau cum sa ii ajuti pe cei varstnici sa aiba mai multa grija de sistemul lor imunitar.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor