Saptamana 13 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

26. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Saptamana 13 de sarcina

 

Odata cu inceputul saptamanii 13, exprimentezi ultimele zile ale primului trimestru de sarcina. Riscul de avort spontan scade  semnificativ si se petrec o multime de schimbari legate de sarcina si de viitorul bebelus. Iata la ce te poti astepta!

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Sarcina de 13 saptamani inseamna ca bebelusul tau mai are inainte 27 saptamani de crestere si dezvoltare. Deja lungimea corpului sau a atins 8 cm, cantareste in jur de 28 grame si are dimensiunile aproximative ale unei lamai [1]. 

Ochii fatului sunt complet formati deja, dar pleoapele sunt inchise. De fapt, pleoapa superioara si cea inferioara sunt inca fuzionate, pentru a proteja globii oculari.

In aceasta perioada se formeaza corzile vocale, cele care il vor ajuta sa rada, sa planga si sa rosteasca primele sale cuvinte [2].

Capul urias al bebelusului este ajuns din urma de cresterea corpului, astfel incat micutul capata un aspect mai uman si mai bine proportionat. Capul reprezinta, inca, jumatate din lungimea sa totala si va ramane mai mare decat proportiile obisnuite ale unui adult pana la cativa ani dupa nastere, dar in momentul venirii pe lume, va reprezenta aproximativ 25% din lungimea totala a nou-nascutului [3].

Scheletul bratelor si al picioarelor este in plin proces de formare, iar musculatura care incepe sa se dezvolte ii permite micutului sa faca miscari necontrolate ale membrelor. Peste cateva saptamani, bebelusul va deveni capabil sa isi bage degetul mare de la manuta in gura si sa inceapa sa exerseze miscarile de supt [4].

Intestinele bebelusului s-au mutat, deja, la locul lor, in cavitatea abdominala. Placenta creste si ea, odata cu micutul, ajungand sa cantareasca in jur de 500 g in momentul nasterii. O ecografie de sarcina la 13 saptamani poate surprinde giumbuslucurile pe care le face bebelusul care are, inca, suficient spatiu pentru joaca [5].

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

In saptamana 13 de sarcina, la cateva zile distanta de inceputul celui de-al doilea trimestru, probabil ca te simti destul de bine. Pana la urma, te pregatesti sa incepi acea perioada de sarcina despre care toata lumea spune ca e cea mai placuta.

Daca inca nu te simti excelent, nu te ingrijora. Pe lista simptomelor de sarcina la 13 saptamani pot persista, inca, unele dintre motivele de disconfort din primul trimestru. Oboseala si usoarele stari de greata isi pot face simtita prezenta in a patra si a cincea luna de sarcina, fara sa aiba nici o semnificatie ingrijoratoare. Si, din nefericire pentru unele dintre femei, balonarea, constipatia, durerile de cap si sensibilitatea sanilor pot continua pana la nastere [6]. 

Chiar daca sarcina la 13 saptamani pare sa fi devenit, deodata, mult mai usoara, asta nu inseamna ca e lipsita de simptome. Secretia vaginala, denumita leucoree, creste de la o saptamana la alta. Albicioasa, laptoasa si cu o consistenta aproape apoasa, ea este considerata normala, iar volumul ei va creste pe masura ce sarcina avanseaza. Ea reprezinta unul dintre efectele productiei crescute de estrogeni si a irigarii sangvine energice din zona pelvina si are un scop bine definit: protectia impotriva infectiilor locale. Din pacate, fiind atat de abundenta, poate determina disconfort, de aceea e o idee buna sa folosesti absorbante zilnice pentru a proteja lenjeria. Nu face spalaturi vaginale si nu folosi tampoane in perioada sarcinii, deoarece acestea cresc exponential riscul de aparitie a infectiilor! [7] 

Daca sarcina ta evolueaza normal, e posibil ca si libidoul tau sa se fi schimbat. In afara cazului in care exista vreo contraindicatie din partea medicului, te poti bucura de o viata sexuala normala, ba e posibil ca placerea sa fie mai intensa, avand in vedere modificarile locale. Sexul protejat (cu prezervativ) este o idee buna chiar si in cazul cuplurilor fidele, deoarece previne aparitia infectiilor locale [8]. 

Dupa un trimestru in care a avut timp sa se obisnuiasca, organismul tau si-a reglat, in sfarsit, functionarea, asa ca oboseala incep sa dispara. 

Relaxarea care se produce la nivelul sfincterelor gastrice face ca refluxul gastroesofagian sa devina un disconfort frecvent. Evita bauturile cu cofeina, ciocolata, menta, citricele si alimentele puternic condimentate, care accentueaza arsurile [9]! 

Constipatia ramane un simptom constant pana dupa nastere, asadar fii atenta la ce alimente consumi, pentru a stimula un tranzit intestinal acceptabil!

 

Viitori parinti

 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

La 13 saptamani de sarcina, accepta-ti libidoul si bucura-te, impreuna cu partenerul, de aceasta perioada. In plus, o viata sexuala activa in perioada sarcinii pare sa aiba unele beneficii in ceea ce priveste nasterea vaginala si recuperarea post partum, datorita efectului asupra musculaturii planseului pelvin. Mai mult decat atat, starea de spirit si calitatea somnului sunt mult imbunatatite de activitatea sexuala [2].

Indiferent unde te afli pe calendarul sarcinii pe saptamani si luni, administrarea continua a suplimentelor alimentare special destinate gravidelor este una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua pentru un aport nutritional adecvat. Acidul folic este, in mod special, important pentru dezvoltarea corecta a sistemului nervos si a coloanei, iar doza zilnica recomandata este de 400 micrograme inainte de sarcina si 400 - 600 micrograme pe parcursul sarcinii [1]. 

In sarcina la 3 luni trebuie sa fii atenta si la aportul de calciu, scheletul si dintii bebelusului fiind in plin proces de formare. Dar si corpul tau are nevoie de calciu pentru a mentine densitatea osoasa si a preveni aparitia osteoporozei. In plus, un aport adecvat de calciu se asociaza cu o reducere a riscului de a dezvolta preeclampsie, o complicatie severa in sarcina. Consuma si alimente bogate in fier, pentru a preveni anemia, si o cantitate adecvata de fibre, pentru reglarea tranzitului intestinal [5]!

Burta la 13 saptamani de sarcina  incepe sa se intrezareasca bine prin hainele mai stramte, prin urmare e un moment bun sa incepi sa anunti apropiata venire pe lume a bebelusului. 

Orice sangerari in timpul sarcinii in saptamana 13 raman o urgenta medicala, desi riscul de a mai interveni ceva care sa afecteze evolutia normala a scazut semnificativ. 

Sfaturi pentru parteneri 

Scaderea imunitatii partenerei aduce cu sine un risc crescut de imbolnavire, facand-o mai susceptibila la raceli. Avand in vedere ca supliementele specifice pentru raceala si gripa pe care le poate lua in perioada sarcinii sunt limitate destul de drastic, probabil ca cel mai indicat ar fi ca gravida sa fie ferita de contactul apropiat cu persoanele racite. Prin urmare, daca simti ca te incearca un sindrom gripal, incearca sa pastrezi distanta si sa va izolati cat mai mult posibil! 

Corpul tau este intr-o continua schimbare, dar ai intrat in cea mai confortabila etapa a sarcinii, prin urmare, profita de ea! Este un bun moment sa programezi vacantele dorite, inainte ca intregul ritm al vietii sa se schimbe. 

Bibliografie:

  1. “13 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 20 Oct. 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-13 afisat la 14.09.2022;
  2. WhattoExpect. “Watch Your Baby’s Growth at Week 13.” Whattoexpect, WhattoExpect, 16 Sept. 2014, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-13.aspx afisat la 14.09.2022;
  3. “13 Weeks Pregnant.” www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/13-weeks-pregnant afisat la 14.09.2022;
  4. “13 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 6 Oct. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-13 afisat la 14.09.2022;
  5. “Cardiovascular Journal of Africa: Vol 27 No 2 (March/April 2016).” Cvja.co.za, www.cvja.co.za/onlinejournal/vol27/vol27_issue2/files/assets/basic-html/page-35.html# afisat la 14.09.2022;
  6. familydoctor.org editorial staff. “Changes in Your Body during Pregnancy: First Trimester.” Familydoctor.org, Oct. 2009, www.familydoctor.org/changes-in-your-body-during-pregnancy-first-trimester/ afisat la 14.09.2022;
  7. “Fetal Development: What Happens during the 1st Trimester?” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20045302?pg=2 afisat la 14.09.2022;
  8. Mayo Clinic. “First Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208 afisat la 14.09.2022;
  9. “Staying Healthy and Safe | Womenshealth.gov.” Womenshealth.gov, 14 Mar. 2019, www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/staying-healthy-and-safe afisat la 14.09.2022.
  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor