Retentia de urina: cauze, simptome, tratament

16. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Retentia de urina

 

Retentia de urina este o conditie medicala caracterizata de incapacitatea de a goli complet vezica urinara. Desi nu este considerata o boala in sine, aceasta poate fi legata de prezenta anumitor afectiuni, cum ar fi cele la nivelul prostatei sau unele boli neurologice.

Retentia urinara poate aparea atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Totusi, este mai des intalnita la persoanele in varsta. 

Descopera care sunt cauzele, simptomele si tratamentul retentiei de urina!

Tipuri de retentie urinara

Retentia urinara poate fi de doua tipuri:

    1. Acuta

In cazurile acute, pacientii nu pot urina, in ciuda faptului ca vezica urinara este plina. Acest tip de retentie urinara apare brusc si dureaza o perioada scurta, insa necesita obligatoriu tratament medical de urgenta (1).

    2. Cronica

In cazurile cronice, retentia urinara este persistenta si se dezvolta treptat, pe o perioada mai lunga (luni sau chiar ani) (2). Pacientii pot urina regulat, insa nu pot elimina in totalitate urina din vezica (1). 

Spre deosebire de forma acuta, nu este o problema care necesita interventie medicala de urgenta. Totusi, se poate asocia cu diferite complicatii, cum ar fi infectii urinare, incontinenta urinara, deteriorarea vezicii si rinichilor. Tratamentul, in acest caz, se efectueaza pe termen lung (3).  

Cauze

Urina acumulata in vezica urinara este eliminata printr-un tub numit uretra. La punctul de iesire din vezica urinara, se afla sfincterul intern (un orificiu muscular), care previne scurgerea precoce a urinei. Acesta se afla sub control nervos (3).

La nivelul uretrei se afla sfincterul extern, care se deschide si se inchide pentru a elimina sau a retine urina. Acesta poate fi controlat voluntar. Spre exemplu, datorita acestui sfincter, ne putem abtine atunci cand apare senzatia de urinare (3).

Retentia urinara poate avea mai multe cauze:

Obstructie

Obstructia apare atunci cand exista un blocaj la nivelul sistemului urinar, care impiedica eliminarea urinei. Atunci cand blocajul apare brusc, este vorba de retentie urinara acuta. In cazul celei cronice, obstructia apare lent, insa permite eliminarea partiala a urinei (3). 

Cauzele obstructiei pot fi:

  • inflamatia sau constrictia (ingustarea) uretrei;
  • prezenta unei tumori canceroase sau necanceroase – cum ar fi hiperplazia benigna de prostata, cancerul de prostata la barbati sau tumori uterine la femei;
  • cheag de sange in uretra;
  • obiect sau formatiune in uretra, cum ar fi un calcul renal (piatra la rinichi);
  • diferite tipuri de prolaps vaginal (cistocel, rectocel, prolaps uterin);
  • constipatia severa (3).

Disfunctie neurologica

In cazul deteriorarii sau disfunctiei nervilor de la nivelul sistemului urinar, poate fi afectat controlul vezicii urinare. Acest lucru poate aparea la femeile care au nascut pe cale naturala, dar si la persoanele cu:

  • boala Parkinson;
  • scleroza multipla;
  • complicatii ale diabetului zaharat;
  • traume craniene sau spinale (ale coloanei vertebrale);
  • accident vascular cerebral (3).

Infectii si inflamatii

Tipuri de infectii si inflamatii care pot cauza retentie urinara:

  • vulvovaginita;
  • infectii de tract urinar, cum ar fi cistita, uretrita;
  • inflamatia prostatei (prostatita);
  • inflamatia glandului penian si preputului (balanita) (3).

Traume 

La barbati, traumatizarea penisului poate avea ca rezultat aparitia inflamatiei la nivelul uretrei, care poate bloca eliminarea urinei (3). 

Medicatie

Unele medicamente pot afecta functia sfincterului intern. Printre acestea se numara miorelaxantele (relaxante musculare), antiinflamatoarele nesteroidiene, unele medicamente pentru boala Parkinson, unele antidepresive si antipsihotice (3).

Anumite interventii chirurgicale 

60% dintre pacienti se confrunta cu retentie de urina dupa o interventie chirurgicala spinala (la nivelul coloanei vertebrale). De asemenea, aceasta problema apare mai des dupa interventia de protezare a articulatiei soldului sau genunchiului, comparativ cu alte tipuri de operatii chirurgicale (3).

Simptome

Retentia urinara acuta produce urmatoarele manifestari:

  • incapacitate totala de a urina; 
  • nevoia urgenta de a urina si senzatia ca vezica urinara este plina;
  • durere severa sau disconfort in partea inferioara a abdomenului;
  • febra si frisoane (uneori) (2, 3).

Retentia urinara cronica se manifesta prin:

  • urinari frecvente – mai mult de 8 ori pe zi;
  • nevoia urgenta de a urina;
  • dificultate de a urina (in mod recurent sau constant) si necesitatea de a te incorda pentru a putea elimina urina;
  • senzatia ca nu poti opri jetul de urina odata ce acesta a pornit;
  • nevoia de a utiliza toaleta la scurt timp dupa ce ai urinat deja;
  • jet urinar slab, intermitent sau intrerupt inainte de a simti ca ai urinat complet;
  • scurgeri de urina pe parcursul zilei;
  • disconfort frecvent in zona pelvina (2, 3).

Tratament

 

Tratament pentru retentia de urina

 

In functie de tipul de retentie urinara, tratamentul este diferit. 

In cazul celei acute, este necesar tratamentul in regim de urgenta. Echipa medicala va insera un cateter (tub subtire din plastic sau sonda urinara) in uretra, pana in vezica urinara. Acesta este prevazut la capat cu o punga in care va fi colectata urina. Procedura se efectueaza sub  anestezie locala (3).

In cazul retentiei cronice de urina, este nevoie de tratament pe termen lung. Acesta implica, in principal, tratarea cauzei care a dus la aparitia retentiei urinare (3). 

Daca medicul depisteaza ca uretra este ingustata, acesta o poate dilata prin mai multe metode, prin inserarea:

  • unor tuburi de grosimi din ce in ce mai mari;
  • unui balon de mici dimensiuni, pe care il va umfla gradual;
  • unui stent (tub subtire), care ramane fixat pe termen lung in uretra. (3) 

In cazul obstructiilor (cum ar fi tumori), este necesara adesea interventia chirurgicala, pentru a indeparta formatiunile ce blocheaza eliminarea urinei. Unele tumori necanceroase pot fi micsorate cu ajutorul medicamentelor, cum este cazul hiperplaziei benigne de prostata (3).

In cazul infectiilor, medicul iti va prescrie antibiotice. Alte medicamente care pot fi recomandate sunt cele care relaxeaza sfincterele, pentru a permite eliminarea urinei (3).

De asemenea, poate fi nevoie de modificarea stilului de viata. Se recomanda fizioterapia prin exercitii pentru planseul pelvin, pentru intarirea musculaturii pelvine. Medicul iti poate recomanda sa bei apa doar in anumite momente ale zilei, pentru a controla mai bine senzatia de urinare (3).

In cazurile in care nu pot fi tratate cauzele, medicul poate recomanda utilizarea unui cateter (sonda urinara). Daca este indicata utilizarea pe termen lung, va fi necesara schimbarea frecventa a acestei sonde, pentru a preveni infectiile urinare (3).  

Asadar, retentia de urina poate avea numeroase cauze, iar tratamentul difera de la un pacient la altul. Daca recunosti simptomele acesteia, adreseaza-te medicului pentru investigatii! Acesta este un articol strict informativ.

Referinte: 

  1. “Definition & Facts of Urinary Retention.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK | National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 15 Jan. 2023, www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/urinary-retention/definition-facts Accessed 15 Jan. 2023.
  2. ‌Villines, Zawn. “What to Know about Urinary Retention.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 7 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/327417. Accessed 15 Jan. 2023.
  3. ‌Jewell, Tim. “What Causes Urinary Retention, and How Is It Treated?” Healthline, Healthline Media, 2 July 2021, www.healthline.com/health/urinary-retention. Accessed 15 Jan. 2023.

 

Iti recomandam si:

  • Oligurie: cauze, simptome si optiuni de tratament

    Oligurie: cauze, simptome si optiuni de tratament

    · 5 minute de citit
    O productie redusa de urina este definitia oliguriei. In ceea ce priveste un adult, o productie de urina mai mica de 400 ml in 24 de ore este denumita oligurie. Atunci cand cantitatea de urina scade sub 50 ml pe zi, aceasta este definita ca anurie. In acest articol poti descoperi cauzele oliguriei, manifestarile acesteia si alternativele de tratament disponibile.
  • Prostata este o glanda care are marimea unei nuci si pe care numai barbatii o au. Prostata are 2 sau mai multi lobi/sectiuni, inchise intr-un strat exterior de tesut si se afla in fata rectului, chiar sub vezica urinara.
  • Examenul de urina este folosit pentru a detecta si gestiona o gama larga de probleme de sanatate, cum ar fi infectii ale tractului urinar, boli de rinichi si diabet. O analiza a urinei implica verificarea aspectului, concentratiei si continutului de urina. De exemplu, niveluri crescute de proteine din urina pot fi un semn al bolii renale.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor