Placenta praevia: cauze, simptome, tratament

30. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Placenta praevia

 

Placenta praevia este o problema cu care se pot confrunta gravidele si care apare in a doua jumatate a sarcinii. Colul uterin este acoperit partial sau total, ceea ce determina imposibilitatea copilului de a se naste normal. Cel mai frecvent simptom este sangerarea. Diagnosticarea si tratamentul acordat la timp pot ameliora simptomele, astfel incat sarcina sa se dezvolte normal pana cel putin in saptamana 36 gestationala, pentru ca medicul sa efectueze cezariana. 

Explicam in acest material tot ce trebuie sa stii despre placenta praevia: ce este, care sunt cauzele aparitiei, simptomele specifice, modul de diagnosticare si tratamentul aferent. 

Ce este placenta praevia?

Placenta praevia sau placenta previa este o conditie medicala in care placenta blocheaza o parte sau toata deschiderea colului uterin in ultimele luni de sarcina. Placenta se dezvolta in perioada sarcinii in interiorul uterului, ca un sac protectiv pentru copil prin intermediul careia oxigenul si nutrientii sunt transportati din corpul mamei la fat prin cordonul ombilical. 

Pe masura ce copilul se dezvolta in uter, placenta se extinde pentru a-l proteja. Spre finalul sarcinii, placenta ar trebui sa se deplaseze spre partea superioara a uterului si sa ii permita copilului sa poata accede spre vagin, pentru nastere. In placenta praevia colul uterin este blocat de placenta, acest lucru presupune riscuri de sanatate pentru mama si copil. (1)

Tipuri de placenta praevia

Placenta praevia marginala

Placenta se afla la marginea colului uterin, il atinge, dar nu il acopera, lucrurile se vor rezolva inainte de nastere fara niciun fel de interventie. 

Placenta praevia partiala

Intr-o astfel de situatie, placenta acopera partial colul uterin. 

Placenta praevia completa sau totala

Vorbim de un blocaj total al colului uterin, bebelusul nu poate cobori in vagin pentru o nastere naturala. Este foarte putin probabil ca acest tip de placenta praevia sa se corecteze de la sine. 

Toate cele 3 tipuri de placenta praevia pot determina sangerari vaginale atat in timpul sarcinii, cat si in travaliu, de aici si indicatia de cezariana. (1), (2)

Cauzele de aparitie ale placentei praevia

Cauza de aparitie a acestei afectiuni nu este cunoscuta. O serie de factori pot creste riscul de a dezvolta placenta praevia. 

  • Viciile - fumatul, consumul de substante interzise - cocaina;
  • Varsta mamei - peste 35 de ani;
  • Sarcina anterioara cu placenta praevia;
  • Sarcina cu mai mult de un fat;
  • Sarcina obtinuta dupa o procedura de reproducere asistata pentru tratarea infertilitatii;
  • Nastere anterioara prin cezariana;
  • Cicatrici pe uter de la o interventie chirurgicala anterioara;
  • Anomalii ale mucoasei uterine - fibrom uterin;
  • Sarcini multiple;
  • Avort prealabil. (1), (2), (3)

 

Viitoare mamica

 

Simptome in placenta praevia

  • Sangerare vaginala in a doua jumatate a sarcinii, cu intermitente;
  • Sangele are o culoare rosie aprinsa, cantitatea variaza;
  • Crampe abdominale usoare sau contractii uterine. 

Sangerarea vaginala poate sa apara in trimestrul 2 de sarcina, in trimestrul 3 sau in travaliu. Sunt si femei care pot observa sangerarea vaginala dupa actul sexual sau dupa o examinare medicala de rutina. 

In evolutia sarcinii, partea inferioara a uterului se subtiaza, iar placenta ancorata de fundul uterului, precum cea din placenta praevia se diminueaza la randul ei si provoaca sangerare vaginala. Daca te confrunti cu aceasta problema in a doua jumatate a sarcinii este bine sa mergi de urgenta la medicul specialist care te supravegheaza. (2), (3), (4)

Complicatii in placenta praevia

Complicatii in placenta praevia pentru mama

  • Sangerari severe in sarcina, travaliu si la nastere;
  • Travaliu prematur;
  • Ruptura prematura a membranelor;
  • Nastere prematura sau cezariana de urgenta;
  • Pierderea masiva de sange - anemie, tensiune arteriala scazuta, dificultati respiratorii;
  • Placenta accreta - placenta creste mult prea adanc in uter si poate determina sangerari severe dupa nastere;
  • Desprinderea placentara - placenta se separa de uter inainte de nasterea copilului care nu mai primeste oxigenul si nutrientii necesari;
  • Histerectomie daca placenta nu se desprinde din peretele mucoasei uterine.

Complicatii in placenta praevia pentru fat

  • Nastere prematura;
  • Suferinta fetala din cauza lipsei de oxigen;
  • Greutate mica la nastere si crestere greoaie ulterior;
  • Probleme respiratorii, plamanii nu sunt complet dezvoltati;
  • Risc crescut de deces - perinatal sau neonatal. (1), (2), (4)

Cum se diagnosticheaza placenta praevia

Adesea, placenta praevia poate fi evidentiata in cadrul ecografiei din trimestrul 2 sau din trimestrul 3 de sarcina, la o examinare de rutina sau atunci cand apar sangerarile vaginale. (1)

Tratamentul in placenta praevia

Tratamentul in placenta praevia cu sangerare vaginala

Sangerarea vaginala care apare la 20 de saptamani este o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare. Specialistul te va interna si va face totul pentru a opri sangerarea. Sunt cazuri in care poate fi necesara transfuzia de sange pentru a inlocui pierderile. Dupa un prim episod poti merge acasa daca te simti bine, iar in situatia in care mai apar sangerari vei fi internata pentru monitorizare constanta pana la finalul sarcinii. 

La un copil mai mic de 36 de saptamani, o varianta este cezariana de urgenta pentru ca acesta sa poata fi ajutat si protejat. Daca deja ai 36 de saptamani si sangerarile vaginale din placenta praevia nu pot fi oprite vei fi programata la cezariana. (3)

Tratamentul in placenta praevia fara sangerare vaginala

Cand placenta praevia este diagnosticata la ecografie, scopul este prevenirea sangerarilor vaginale si oferirea sanselor copilului de a se dezvolta normal in uter pana spre finalul sarcinii, de aceea va trebui sa eviti: 

  • relatiile sexuale;
  • exercitii fizice intense;
  • ridicarea obiectelor;
  • pozitionarea in picioare pentru mult timp. (3)

Monitorizarea constanta in sarcina cu placenta praevia este esentiala, chiar daca nu te confrunti cu sangerari vaginale, iar pregatirile pentru nasterea prin cezariana realizate timpuriu. 

Acest articol despre placenta praevia este strict informativ si nu poate inlocui un consult medical adecvat. Daca ai unele probleme in sarcina, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia, iar daca nu ai nicio conditie speciala, nu rata programarile periodice!

Surse de informare: 

1. Placenta Previa - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24211-placenta-previa

2. What Is Placenta Previa? - https://www.verywellfamily.com/placenta-previa-2753076

3. Placenta previa - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/placenta-previa/symptoms-causes/syc-20352768

4. Placenta previa - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/placenta-previa

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor