Mangoul - beneficii, proprietati si contraindicatii

8. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Mango

 

Mangoul este un fruct tropical, extrem de apreciat la nivel global, cu gust dulce. Putini insa stiu care sunt beneficiile consumului acestui fruct si proprietatile lui deosebite. Mangoul poate dauna, insa, celor cu alergii sau persoanelor care mananca prea mult, deoarece se pot confunta cu indigestie si probleme gastrointestinale. 

Mangoul este de un fruct mare, cu un singur sambure, pozitionat central. Exista mai multe soiuri, de dimensiuni diferite si culori variate ale cojii, de la verde inchis pana la galben si violet. Mangoul poate fi utilizat in multe combinatii alimentare - salsa, salate, in iaurt, cu cereale integrale, in burgeri sau alaturi de fructe de mare, in sucuri si bauturi. 

Mangoul este un fruct cu continut nutritional bogat, benefic pentru sanatate, printre acestea amintim imbunatatirea imunitatii si tranzit intestinal optim, alaturi de reducerea riscului de dezvoltare a unor boli grave pentru organism. 

Mango: valori nutritionale

Cercetarile au relevat faptul ca mangoul contine: proteine, carbohidrati, grasimi, fibre, zahar, vitamina C, cupru, vitaminele B6, A, E si K, niacina sau vitamina B3, potasiu, riboflavina sau vitamina B2, magneziu, tiamina sau vitamina B1 (1). 

Pentru valorile sale nutritive mangoul este recomandat in dieta femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza, insa cu moderatie pentru ca are in acelasi timp si o cantitatea foarte mare de zahar. La 165 de grame de mango sunt aproape 23 de grame de zahar. Aceeasi cantitate de fruct contine si 67% din valoarea zilnica de vitamina C, necesara corpului pentru o buna functionare (1). 

Beneficii si proprietati ale mangoului

Ajutor pentru o digestie sanatoasa

Mangoul contine un grup de enzime digestive care sunt cunoscute sub numele de amilaze. Rolul acestora in organism este de a descompune moleculele alimentare mari pentru a putea fi absorbite. Amilazele sunt responsabile pentru desfacerea carbohidratilor in zaharuri. Studiile au aratat ca aceste amilaze sunt mai active in fructele coapte (1). 

Continutul mare de apa si fibre alimentare din mango se poate traduce in ajutor pentru realizarea unui tranzit intestinal optim, astfel ca ar fi eliminate problemele cu constipatia si diareea. Totusi, studiile in acest sens sunt abia la inceput si nu sunt cunoscute cantitatile optime de mango ce ar trebui zilnic introdus in alimentatie si care ar contribui la sustinerea unei digestii sanatoase. 

Ar putea ajuta vederea

 

Suc de mango

 

Printre nutrientii identificati in mango se afla luteina si zeaxantina - pigmentul principal din retina. Acesti nutrienti sunt importanti pentru ochi. Cele 2 elemente par sa actioneze in retina ca un scut de protectie solara naturala, absorb excesul de lumina si protejeaza impotriva luminii albastre de la ecranele moderne (1), putand preveni deteriorarea cauzata de degenerescenta maculara (2). Totusi, acest mecanism de actiune nu este, inca, pe deplin cunoscut. 

Sprijin pentru inima?

Magneziul si potasiul din mango ar putea mentine un flux sangvin optim in organism, relaxand vasele de sange si mentinand tensiunea arteriala in parametri normali (2), (3). Studiile realizate pana acum au aratat ca mangiferina din fructul de mango poate proteja celulele inimii impotriva inflamatiei si a stresului oxidativ (1), insa, pentru a putea stii efectul asupra sanatatii inimii sunt necesare mai multe cercetari in acest sens. 

Potential in prevenirea diabetului

In ciuda continutului mare de zahar, mangoul ar putea avea un efect benefic pentru diabetici, care ar putea integra fructul proaspat in dieta, fara a creste valorile zaharului din sange (1). 

Un studiu recent a scos in evidenta faptul ca fructele si legumele bogate in vitamina C si carotenoizi, introduse in alimentatie, au sanse sa previna aparitia diabetului, deci si mangoul ar putea avea beneficii similare (1). La nivel teoretic, acest lucru este posibil. Totusi, pentru a nu se ajunge la probleme pentru cei cu risc sau diabeticii diagnosticati, mangoul poate fi asociat cu alimente bogate in fibre si proteine pentru a limita cresterile excesive ale zaharului din sange. La acestea se adauga insa si moderatia in ceea ce priveste cantitatea de mango ingerata intr-o singura zi. 

Eventuale proprietati anticancerigene

Mangoul are polifenoli care, in teorie, au puteri anticancerigene, prin ajutorul acordat impotriva instalarii stresului oxidativ, responsabil de mai multe tipuri de cancer. Studiile efectuate pe animale au evidentiat ca polifenolii din mango au sanse in distrugerea sau oprirea cresterii diferitelor celule canceroase, inclusiv in leucemie, cancer de colon, cancer pulmonar, cancer de prostata si cancer de san (1). 

Si mangiferina ar putea avea efecte anticancerigene. Numai studiile efectuate la oameni, sustinute de dovezi stiintifice vor putea releva cu certitudine potentialul anticancerigen al polifenolilor din mango asupra organismului uman (1), (2). 

Contraindicatii pentru mango

Mangoul este considerat un fruct sigur pentru consum. Totusi, au fost semnalate unele reactii adverse dupa consumul de mango. Vorbim de contraindicatii la persoanele cu alergie pentru latex, care ar putea sa inregistreze o reactie incrucisata si la mango (2). Raspunsul organismului deriva din sindromul de alergie orala, fiind asemanator cu cel produs la persoanele cu diferite tipuri de alergii - la polen, fructe  si latex, elemente diferite, pe care organismul le percepe ca fiind la fel (1). 

Simptomele la care trebuie sa fii atent si care trebuie sa te determine sa mergi de urgenta la medic sunt clasice: furnicaturi sau arsura pe limba si gat, umflarea gatului si a buzelor la cateva minute de la ingerarea fructului. 

Si cei care au alergii rare, ca in cazul iederei otravitoare sau a stejarului otravitor, ar putea avea o reactie nedorita la mango, din cauza unei substante urushiol, existenta in copacii de mango. Simptomatologia in aceste cazuri vizeaza aparitia unor eruptii cutanate cu mancarime puternica. 

Reactia sau socul anafilactic poate sa apara la consumul de mango in cazul unor persoane si include: diferite tipuri de eczeme, inflamatie, presiune si dificultate in respiratie. 

Un consum mare de mango poate duce la indigestie, tulburari de tranzit intestinal (2).

Fructele si legumele proaspete sunt parte a unui stil de viata sanatos. Excesele alimentare sunt cele care pot determina perturbari, asadar, moderatia este cuvantul cheie.  

Surse de informare:

1. 10 Health Benefits of Mango - https://www.healthline.com/nutrition/mango

2. What to know about mangoes - https://www.medicalnewstoday.com/articles/275921

3. Health Benefits of Mangos - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-mango

 

  • Gelul de dus Her Mango Thoughts curata delicat pielea, fiind o parte esentiala a unei rutine zilnice de ingrijire.
  • Dr. Max Vitamina A+E Forte este un supliment alimentar ce contine o combinatie de vitamina A si E. Vitamina A contribuie la mentinerea sanatatii pielii, a membranelor mucoase si la mentinerea vederii normale. Vitamina E are proprietati antioxidante, ajutand la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor