Lichenul plan: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

10. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
medic trateaza mana unei femei

Lichenul plan este o eruptie cutanata care provoaca inflamatia pielii. Eruptia poate afecta diverse parti ale corpului (picioare, brate, scalp, unghii, zona genitala, interiorul gurii). Pentru majoritatea pacientilor, eruptia se rezolva fara tratament. Atunci cand este recomandat, tratamentul amelioreaza simptome (in principal este vorba despre mâncărime). 

Lichenul plan este o tulburare a pielii neinfectioasa si inflamatorie. Nu este contagios, nu se poate transmite la o alta persoana prin sex neprotejat sau contact direct (3), dar exista unele variatii rare ale afectiunii care pot fi grave si dureroase. Cauzele exacte ale lichenului plan nu sunt cunoscute. Prezinta un risc mai mare persoanele care au hepatita C. Tratamentul poate include antihistaminice, fototerapie, creme cu steroizi si are drept scop ameliorarea simptomelor.

In acest articol explicam ce este lichenul plan. De asemenea, oferim informatii cu privire la tipuri, cauze, modalitati de tratament.

Ce este lichenul plan

Lichenul plan este o afectiune a pielii (dermatoza lichenoida) care provoaca o eruptie cutanata in interiorul gurii, pe scalp, unghii, organele genitale. Lichenul plan nu este o afectiune autoimuna, dar poate provoca un raspuns similar. In cazul acestei afectiuni, sistemul imunitar ataca parti ale corpului in loc sa-l protejeze de agentii patogeni (bacterii, virusi). Intr-un sistem inmunitar sanatos, celulele T ajuta la protejarea corpului de infectii. In cazul persoanelor cu lichen plan, celulele T ale sistemului lor imunitar ataca o proteina din piele. Nu se cunoaste motivul pentru care celulele T ataca proteina respectiva. 

Adesea se face confuzie intre lichenul plan si alte afectiuni:

  • lichen plan si lichen scleros: sunt conditii care afecteaza pielea. Lichenul scleros este o afectiune a pielii pe termen lung, care face ca pielea sa devina mai subtire si sa dezvolte rani. Poate aparea oriunde pe piele, dar mai ales in jurul organelor genitale si apare mai frecvent la persoanele care au trecut prin menopauza. Diferenta dintre cele doua afectiuni este aceea că lichenul scleros afecteaza rareori membranele mucoase de la nivelul gurii.
  • lichen plan si psoriazis: ambele sunt afectiuni ale pielii care pot provoca eruptii cutanate (lichen plan cutanat). Principala diferenta este ca psoriazisul este solzos si nu afecteaza interiorul gurii. 

Cine prezinta risc mai mare de a face lichen plan

Oricine poate face lichen plan. Cel mai probabil se poate dezvolta la femeile intre 30-60 de ani. Barbatii sunt mai predispusi sa dezvolte afectiunea la 40 de ani. Daca lichenul plan apare pe piele, exista sanse intre 50-75% ca el sa se dezvolte la nivelul gurii (lichen plan oral). Leziunile de pe corp incep ca niste puncte mici (papule), de dimensiunea varfului unui ac si ulterior se pot dezvolta. 

Tipuri de lichen plan

medic cu semn lichen plan

Cel mai frecvent tip de lichen plan afecteaza pielea. Pe parcursul mai multor saptamani apar si se raspandesc leziuni. Lichenul plan dispare in cele mai multe cazuri singur. Dupa ce eruptia cutanata a disparut, pielea din zona afectata poate aparea mai intunecata.

 Lichenul plan oral poate recidiva. In cazul in care eruptiile cutanate sunt cauzate de medicamente, eruptiile dispar dupa ce medicamentele nu mai sunt administrate. Pe langa piele, gura sau organele genitale, leziunile pot aparea si in alte zone: 

  • esofag, 
  • unghii (lichen plan unghii), 
  • scalp. 

Leziunile din aceste zone sunt mai putin frecvente. 

Simptomele lichenului plan

Cele mai frecvente simptome ale lichenului plan sunt (4): 

  • leziunile de culoare violacee sau inflamatii pe piele sau organe genitale.
  • leziuni care se dezvolta si se raspandesc pe corp timp de cateva saptamani sau luni.
  • mancarime la locul eruptiei cutanate (in zona incheieturilor, partea inferioara a spatelui si glezne), mai ales in cursul noptii.
  • leziuni in jurul gurii, pot fi dureroase sau pot provoca o senzatie de arsura.
  • basicute.

Trebuie spus insa ca simptomele sunt in functie de tipul de lichen plan (6).

Cauzele lichenului plan

Lichenul plan apare atunci cand sistemul imunitar ataca celulele pielii sau mucoaselor. Nu se cunoaste de ce apare acest raspuns imun anormal, afectiunea nu este insa contagioasa.  

Lichenul plan poate fi declansat  de (7):

  • infectie cu hepatita C;
  • vaccin antigripal;
  • anumite substante chimice si metale;
  • antialgice;
  • medicamente pentru boli de inima, hipertensiune arteriala sau artrita.

Factori de risc:

ricine poate dezvolta lichenul plan, dar boala afecteaza cel mai adesea adultii de varsta mijlocie, mai ales femeile (7).

Complicatiile lichenului plan

Lichenul plan poate fi dificil de gestionat atunci cand se dezvolta in zona vaginului, pentru ca provoaca dureri severe si uneori poate lasa cicatrici. Disfunctia sexuala poate fi o complicatie pe termen lung. 

Daca leziunile apar la nivel bucal, ele pot afecta capacitatea pacientului de a manca. Pielea afectata ar putea ramane usor mai intunecata chiar si dupa ce eruptia cutanata se curata, in speciual la persoanele cu pielea inchisa la culoare. Lichenul plan creste riscul de cancer oral. Daca este lasat netratat, lichenul plan care se dezvolta la nivelul urechii poate duce la pierderea auzului (7).

Cum se stabileste diagnosticul de lichen plan

Medicul stabileste diagnosticul in functie de simptomele pacientului, de istoricul medical, examenul fizic si, daca este necesar, de rezultatele testelor de laborator. Aceste teste pot include (8):

  • biopsie: se recolteaza o bucata de tesut afectat pentru examinarea la microscop.
  • testul hepatitei C: este necesar pentru ca hepatita C poate fi un posibil declansator pentru lichenul plan.
  • teste alergice: medicul iti poate recomanda un consult la medicul alergolog sau dermatolog pentru a vedea daca esti alergic la ceva ce poate declansa lichenul plan. 

Pot fi necesare si alte teste daca medicul considera necesar si crede ca ai un tip de lichen plan care afecteaza esofagul, organele genitale, urechile sau gura.

Prognosticul lichenului plan

Perspectivele afectiunii sunt bune. Lichenul plan care se dezvolta pe piele se vindeca fara sa lase urme. Chiar si fara tratament, jumatate din cazurile care afecteaza pielea se vindeca in decurs de 6-12 luni. Desi este neobisnuit ca aceasta eruptie cutanata sa dureze mai mult de 18 luni, se considera ca ea poate dura si pana la 2 ani (2). Cu toate acestea, lichenul plan persista mai mult la un numar mic de persoane, la care afectiunea este mai severa (de obicei este vorba de pacientii care dezvolta ulcere bucale, sau la nivelul organelor genitale). 

Tratamentul amelioreaza simptomele. Aproximativ 1 din 5 persoane care sufera de o astfel de eruptie cutanata au recurente la un moment dat. Dacă lichenul plan afecteaza unghiile sau parul, aceasta afectare este permanenta. 

Persoanele cu lichen plan prezinta un risc mai mare a a dezvolta boli inflamatorii precum (2):

Acest lucru se datoreaza faptului ca unele persoane sunt mai predispuse decat altele la afectiuni imune sau inflamatorii. Este important de retinut ca majoritatea persoanelor care au lichen plan nu dezvolta nici una dintre aceste afectiuni (2).

Cand trebuie consultat medicul

Este recomandat sa consulti medicul in urmatoarele situatii:

  • daca apar grupuri de pete stralucitoare, iesite in relief, de culoare violet-rosiatice, pe picioare sau corp. 
  • daca apar pete albe pe gingii, limba sau pe interiorul obrajilor.
  • daca apare o senzatie de ardere sau intepatura in timp ce mananci sau bei. 
  • daca apar structuri dantelate nedureroase in zona genitala la femei, sau papule sau striuri albicioase în jurul glandului, la barbați.

Astfel de simptome pot da o senzație de mâncărime, dar nu este obligatoriu (1).

Lichen plan: Optiuni de tratament

Nu exista un leac pentru lichenul plan, in cele mai multe cazuri eruptia dispare de la sine (4). Cu toate acestea, daca simptomele sunt deranjante, tratamentul poate ameliora simptomele si poate accelera vindecarea. Medicul poate recomanda urmatoarele tipuri de tratament:

  • antihistaminice: pastile care ajuta la diminuarea mancarimii.
  • unguente pe baza de corticosteroizi: pentru a reduce inflamarea si roseata.
  • gel pe baza de aloe vera: inca se mai fac cercetari, dar se crede ca poate ameliora simptomele.
  • corticosteroizi: se administreaza pe cale orala, in cazurile de lichen plan sever, cand pacientul prezinta multe inflamatii sau rani dureroase. 
  • fototerapie PUVA: o terapie cu lumina ultravioleta recomandata in tratamentul bolilor de piele.
  • acid retinoic: se poate aplica local, pe piele, sau sub forma de pastile. Ajuta la curatarea pielii (4). 

Cum se poate trata lichenul plan acasa

In cazul in care lichenul plan se manifesta pe piele, igiena este importanta:

  • se spala cu apa calda. Trebuie evitate sapunurile si spalarile corporale.
  • samponul nu trebuie sa intre in contact cu restul pielii.
  • se ultilizeaza o crema pentru eruptiile cutanate.

In cazul in care lichenul plan se manifesta pe organele genitale (lichen plan genital):

  • nu se recomanda purtarea pantalonilor sau hainelor stramte.

In cazul in calre lichenul plan se manifesta in gura:

  • se spala dintii cu atentie de 2 ori pe zi, pentru sanatatea gingiilor.
  • se evita alimentele sarate, picante sau acide, care pot inflama gura.
  • se evita alcoolul si apa de gura care contine alcool.

Cum se poate preveni lichenul plan

 

feli de citrice

Nu exista nici o modalitate de a preveni lichenul plan.

Ce poate agrava lichenul plan

In cazul in care o persoana are lichen plan ar trebui sa evite alimente sau bauturi picante sau acide care pot provoca iritatii suplimentare (medicul poate recomanda un regim alimentar in caz de lichen plan, in care ar trebui evitate:

  • ardeiul iute;
  • citricele;
  • rosiile;
  • alcoolul.

Fumatul trebuie de asemenea evitat

Sunt si alte stari care agraveaza simptomele de lichen plan: 

  • stres: tehnicile de gestionare a stresului pot ajuta la ameliorarea simptomelor sau chiar la preventie;
  • depresie;
  • consum de alcool sau tutun;
  • anxietate;
  • dificultate de concentrare;
  • iritabilitate / modificari ale dispozitiei;
  • insomnie / tensiune musculara;
  • probleme de tranzit intestinal: diaree sau constipatie. 

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru lichen plan pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. NHS, „Lichen Planus”: https://www.nhs.uk/conditions/lichen-planus/
  2. Patient, „Lichen Planus”: https://patient.info/skin-conditions/skin-rashes/lichen-planus
  3. Cleveland Clinic, „Lichen Planus”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17723-lichen-planus
  4. American Academy of Dermatology Association, „Lichen Planus: Diagnosis and Treatment”: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/lichen-planus-treatment
  5. Healthline, „Lichen Planus”: https://www.healthline.com/health/lichen-planus
  6. Medical News Today, „Everythinh you need to know about lichen planus”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/184866
  7. Mayo Clinic, „Lichen planus”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lichen-planus/symptoms-causes/syc-20351378
  8. Mayo Clinic, „Lichen planus”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lichen-planus/diagnosis-treatment
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor