Leucoaraioza: cauze, manifestari si optiuni de tratament

29. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Leucoaraioza

 

Leucoaraioza se poate dezvolta odata cu unele afectiuni frecvente in randul populatiei varstnice, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Totusi, boala poate afecta uneori si tinerii, pe fondul unor afectiuni precum scleroza multipla, dar chiar si copiii. Leucoaraioza se manifesta la nervii care leaga diferite parti ale creierului intre ele sau cei care realizeaza conexiunea dintre creier si de maduva spinarii. Afectiunea reduce progresiv capacitatea de cognitie si echilibrul.

Ce este leucoaraioza?

Termenul a fost inventat de omul de stiinta Vladimir Hachinski in 1987 (leuko – alb, araiosis – rarefiere) si se referea la anomaliile ischemice observate de acesta in substanta alba profunda a creierului [1]. Astazi, modificarile morfologice ale substantei albe profunde sunt descrise colectiv ca leucoaraioza.

Substanta alba este parte a sistemului nervos central si este formata din fibre nervoase (axoni), care conecteaza celulele nervoase. Un tesut gras, numit mielina acopera axonii. Acesti axoni conecteaza neuronii creierului si ai maduvei spinarii si dau semnale celulelor nervoase pentru a comunica intre ele. 

Leucoaraioza se refera la anomalii neuroimagistice ale substantei albe, care apar ca zone hipodense sau hiperintense, situate predominant periventricular, de unde si numele de leucoaraioza periventriculara. Aceste anomalii patologice ale substantei albe cerebrale afecteaza in special persoanele in varsta. Degenerarea substantei albe, in special a tecilor de mielina, poate afecta starea de spirit a unei persoane, nivelul de concentrare, forta musculara, vederea si echilibrul.

Leucoaraioza este considerata a fi un factor de risc atat in accidente vasculare cerebrale, cat si in dementa. Speranta de viata a persoanei afectate depinde de viteza cu care progreseaza boala si de existenta altor afectiuni asociate.

Tipuri de leucoaraioza

Medicii grupeaza mai multe afectiuni sub umbrela leucoaraiozei. Factorii comuni ii reprezinta afectarea mielinizarii normale sau deteriorarea nervilor deja mielinizati. Mielina este stratul care protejeaza nervii si maduva spinarii, iar mielinizarea reprezinta procesul de formare a acestui strat izolator.

Asadar, conditiile de sanatate care afecteaza mielina pot rezulta din:

  • distrugerea mielinei existente; 
  • anomalii in formarea mielinei.

Procesele care cauzeaza aceste tipuri de probleme de sanatate includ:

  • afectiuni genetice,
  • afectiuni autoimune,
  • infectii.

Asa cum am precizat, leucoaraioza este un termen umbrela sub care se disting mai multe tipuri, precum [3]:

  • scleroza multipla;
  • boala Lyme sau borelioza - infectie produsa de bacteria Borrelia burgdorferi;
  • scleroza concentrica Balo - afectiune neurologica rara si progresiva;
  • leziuni demielinizante tumefactive;
  • scleroza multipla acuta - variantele Marburg si Schilder;
  • neuromielita optica sau boala Devic - afectiune rara, demielinizanta;
  • encefalomielita acuta diseminata - afectiune inflamatorie autoimuna;
  • leucoencefalopatie hemoragica acuta sau boala Hurst;
  • leucoencefalopatie multifocala progresiva;
  • adrenoleucodistrofia cerebrala - afectiune rara, genetica.

Atentie! Diferite tipuri de leucoaraioza pot prezenta stadii diferite de progres a bolii.

In prezent, nu exista un sistem universal de stadializare pentru diferitele forme de leucoaraioza.

Forme de leucoaraioza la copii si adolescenti

Unele forme de leucoaraioza, cum ar fi bolile demielinizante, se pot declansa in timpul copilariei. Bolile demielinizante, in care mielina nu se formeaza corect, pot aparea pe fondul unor probleme de sanatate, cum ar fi o deficienta enzimatica mostenita. Iata cateva exemple de astfel de boli [3]: 

  • Leucodistrofie metacromatica infantila tarzie - Afectiunea apare in intervalul de varsta 12 - 18 luni si provoaca deteriorarea abilitatilor de cognitie, vorbire si coordonare. In 2 ani, copiii pot dezvolta probleme de mers si postura, cecitate si paralizie. Boala este, de cele mai multe ori, fatala in termen de 6 luni si pana la 4 ani de la debut.
  • Leucodistrofie metacromatica juvenila - Persoanele cu forma juvenila de leucodistrofie metacromatica, care se dezvolta intre varsta de 4 ani si adolescenta, pot trai multi ani dupa diagnosticarea afectiunii.
    Boala Krabbe sau leucodistrofie cu celule globoide - Boala Krabbe
  • se poate dezvolta la orice varsta. Cu toate acestea, cea mai comuna forma este boala Krabbe infantila, care se declanseza inainte de varsta de 1 an. Afectiunea progreseaza rapid si este fatala pana la varsta de 2 ani.
  • Sindromul Zellweger - Acest sindrom se caracterizeaza prin disfunctii hepatice, icter, probleme de cognitie si tonus muscular scazut. Afectiunea poate fi fatala.
  • Boala Leigh - Sugarii si copiii cu boala Leigh prezinta un tonus muscular scazut, probleme de vorbire, reactii fizice si emotionale lente. De asemenea, boala provoaca ataxie sau o pierdere de coordonare a miscarilor musculare si probleme de inghitire.
  • Disparitia substantei albe -  Aceasta este o afectiune rara, mostenita, care se poate dezvolta in timpul copilariei. 

Cauzele leucoaraiozei

Leucoaraioza este cauzata de hipoxie-ischemie care rezulta din boli ale vaselor mici, de obicei arterele anterolaterale (talamostriate) si alte artere perforante. Cu toate acestea, exista inca controverse cu privire la cauzele stenozei sau a ocluziei acestor vase. Arterele isi pierd elasticitatea odata cu procesul de imbatranire, din cauza acumularii de placi aterosclerotice, depunerii de amiloid si pe fondul procesului de hialinizare (distrofie proteica ireversibila a fibrelor conjunctive si a celulelor), ceea ce duce la ischemie si glioza (moartea tesuturilor nervoase) cu tulburari de neurotransmisie [1]. O alta ipoteza presupune ca leziunile cerebrale sunt cauze de efectelor toxice ale proteinelor din sange asupra celulelor nervoase.

De asemenea, boala poate fi cauzata de accidente vasculare cerebrale foarte mici, insesizabile. Acestea dauneaza substantei albe si, prin urmare, provoaca leucoaraioza. 

Riscul de aparitie a leucoaraiozei creste odata cu varsta si prezenta bolilor cardiovasculare sau a altor boli ale sistemului nervos. Printre factorii de risc care joaca un rol in declansarea leucoaraiozei se numara [2] - [4]:

  • hipertensiunea arteriala;
  • colesterolul ridicat;
  • diabetul;
  • boli genetice;
  • encefalita;
  • antecedente de accident vascular cerebral;
  • inflamatia vaselor de sange;
  • boala Parkinson;
  • fumatul;
  • varsta;
  • boli cardiovasculare.

Simptomele leucoaraiozei

Multe dintre simptomele afectiunii nu apar pana cand aceasta nu s-a agravat. Astfel, ele pot fi usoare sau insesizabile la inceput si pot creste in gravitate pe parcurs.

Simptomele bolii pot include [2], [3]:

  • probleme de echilibru;
  • mersul pe jos lent;
  • caderi din picioare mai frecvente;
  • imposibilitatea de a face mai mult de un singur lucru la un moment dat;
  • depresie;
  • modificari neobisnuite ale dispozitiei. 

Diagnosticarea leucoaraiozei

 

Diagnosticarea leucoaraiozei

 

Medicul poate diagnostica boala prin analizarea simptomelor pe care le prezinta persoana, a problemelor cardiovasculare si prin interpretarea unor teste imagistice specifice.

Un RMN este un examen imagistic de scanare a creierului folosind rezonanta magnetica. Pentru a analiza substanta alba a creierului, medicul poate solicita efectuarea unui anumit tip de RMN, numit RMN T2 Flair. Acest tip de RMN ajuta medicul sa analizeze detalii ale substantei albe si sa detecteze orice anomalii. Anomaliile apar sub forma unor pete luminoase. Numarul si localizarea acestora ajuta la stabilirea unui diagnostic final [2], [5] .

Optiuni de tratament pentru leucoaraioza

Boala nu poate fi vindecata, dar exista tratamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor. Pe baza cercetarilor actuale, ingrijirea sanatatii vasculare poate constitui o modalitate eficienta de gestionare a  simptomelor leucoaraiozei. 

Tratamentul primar il reprezinta kinetoterapia. Aceasta te poate ajuta cu orice problema de echilibru fizic si alte dificultati de mers pe care le-ai putea dezvolta. Sanatatea fizica si mintala poate fi imbunatatita atunci cand esti capabil sa pastrezi autonomia miscarilor [2].

Pentru multe persoane care dobandesc boala din cauza accidentelor vasculare cerebrale mici, optiunile de tratament pot include imbunatatirea sanatatii cardiovasculare prin urmarea unei diete sanatoase, evitarea consumului de tutun, alcool si cafea, administrarea de medicamente pentru hipertensiune arteriala sau colesterol ridicat [3].

In cazul unor forme specifice ale bolii, cum ar fi scleroza multipla sau leucoencefalopatia multifocala progresiva, persoanele afectate pot avea nevoie si de alte tratamente medicale.

Unele suplimente alimentare pentru prevenirea problemelor cardiovasculare si neurologice pot contribui la ameliorarea simptomelor. Viziteaza farmaciile Dr. Max pentru mai multe informatii despre astfel de produse! Aportul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat administrarea acestora si consulta medicul curant!

Remedii naturiste care includ modificari de dieta prin aport de fructe si legume, lactate degresate, surse naturale de Omega 3, fibre care ajuta la scaderea colesterolului, pot fi utile in prevenirea bolilor de inima si pot ajuta la ameliorarea simptomelor aterosclerozei si la scaderea tensiunii arteriale. Remediile naturiste si schimarile de dieta pot interactiona cu o serie de medicamente administrate. Adreseaza-te medicului curant inainte de a le folosi!

Speranta de viata a persoanei cu leucoaraioza depinde de multi factori, inclusiv tipul specific de boala, viteza cu care progreseaza si complicatiile pe care le provoaca. Medicii incearca sa trateze cauza care sta la baza deteriorarii mielinei, pentru a incetini sau opri progresia bolii [3].

Prevenirea leucoaraiozei

Persoanele care prezinta factori de risc pentru boli cardiovasculare se confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta leucoaraioza. Iata cateva masuri pe care le poti aplica pentru a preveni sau a diminua progresia bolii! 

  • Studiile arata ca gestionarea factorilor de risc prin administrarea de medicamente si modificarea stilului de viata pot ajuta la prevenirea formarii mai multor leziuni [4], [5].
  • De asemenea, este recomandat sa tii tensiunea arteriala si glicemia sub control. Pentru a mentine inima sanatoasa, poti urma o dieta cu continut scazut de grasimi si sare. 
  • Efectueaza cel putin 2-3 ore de exercitii fizice de intensitate moderata in fiecare saptamana! Gestioneaza diabetul, in cazul in care te confrunti cu boala si tine colesterolul sub control [5]!

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome de atrofie cerebrala, adreseaza-te de urgenta medicului!

Leucoaraioza poate afecta in special persoanele in varsta. Simptomele asociate pot diferi in functie de progresul bolii. Din acest motiv, prognosticul pentru leucoaraioza variaza de la o persoana la alta. Daca te confrunti cu simptomele bolii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile avizate ale acestuia!

Surse de informare:

[1] Marek M, Horyniecki M, Frączek M, Kluczewska E. “Leukoaraiosis - new concepts and modern imaging.” Pol J Radiol. 2018 Feb 15;83:e76-e81. doi: 10.5114/pjr.2018.74344. PMID: 30038682; PMCID: PMC6047080. Accesat in 21.09.2022.

[2] Wells, Diana. “ White Matter Disease.” Healthline, 2018,

https://www.healthline.com/health/white-matter-disease Accesat in 21.09.2022.

[3] Leonard,Jayne. “What to know about white matter disease.” Medical News Today, 2020, https://www.medicalnewstoday.com/articles/white-matter-disease Accesat in 21.09.2022.

[4]  Miller,Kelli. “What Is White Matter Disease?” WebMd, 2022,

https://www.webmd.com/brain/white-matter-disease#091e9c5e813a172e-1-2 Accesat in 21.09.2022.

[5] Cleveland Clinic, “White Matter Disease.” Cleveland Clinic, 2022,

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23018-white-matter-disease Accesat in 21.09.2022.

  • Produsul contine extract din frunze de Ginkgo biloba ce contribuie la functionarea normala a microcirculatiei sangvine si sustine functia cognitiva.
  • Produsul contine ulei de peste cu un continut mare de acizi grasi omega 3 – 160 mg acid eicosapentaenoic (EPA) si 100 mg acid docosahexaenoic (DHA) intr-o capsula.
  • Coenzima Q10 este prezenta in special in celulele inimii, ficatului si creierului, fiind esentiala pentru producerea energiei in organism si in celulele cardiace.
  • Dr. Max Ceai de Armurariu este un supliment alimentar ce are un continut de fructe Armurariu (Silybum marianum), sub forma de ceai, ambalat in plicuri individuale. Acesta contribuie la mentinerea functiei hepato-biliare, sustine digestia si contribuie la functionarea normala a inimii.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor