Atrofie cerebrala: cauze, simptome, tratament

30. 5. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Atrofia cerebrala: cauze, manifestari si optiuni de tratament

Atrofia cerebrala reprezinta pierderea neuronilor si a conexiunilor dintre neuroni. Exista o gama variata de afectiuni care pot determina atrofie cerebrala, iar simptomele si gravitatea bolii depind inclusiv de localizarea leziunilor. In acest articol poti afla mai multe despre cauzele, simptomele si optiunile de tratament.

Ce este atrofia cerebrala?

Atrofia cerebrala reprezinta moartea celulelor nervoase, denumite neuroni. Atrofia distruge nu doar neuronii, ci si conexiunile dintre acestia, ceea ce ingreuneaza sau blocheaza comunicarea dintre celule. Atrofia cerebrala poate surveni consecutiv multor afectiuni, inclusiv in boala Alzheimer [1].

Procesul natural de imbatranire determina pierderea partiala a unor neuroni, dar acest proces decurge foarte lent. Atrofia cerebrala asociata unei boli sau unui accident survine mai repede si este mai severa.

In functie de zona din creier afectata exista doua tipuri de atrofie:

  • Atrofia cerebrala focala - sunt afectate celule din anumite zone ale creierului, ceea ce determina pierderea functiei zonelor respective;
  • Atrofia generalizata - afecteaza celule din intregul creier [2].

Speranta de viata la pacientii cu atrofie cerebrala depinde de afectiunea care a determinat leziunile. La pacientii diagnosticati cu Alzheimer, speranta de viata este de 4 - 8 ani. Pacientii cu scleroza multipla pot avea o speranta de viata normala sau aproape normala, cu tratamentul adecvat [3]. 

Atrofie cerebrala - cauze

Printre cauzele atrofiei cerebrale se numara traumatismele, bolile si infectiile.

Traumatisme

  • Atacul vascular cerebral survine atunci cand aportul de sange catre creier este intrerupt. In lipsa unui aport adecvat de oxigen, neuronii din zona respectiva mor. Functiile pe care zonele afectate le controlau sunt pierdute;
  • Traumatismele propriu-zise pot fi determinate de o cazatura de la inaltime, un accident de masina, o lovitura la cap si asa mai departe. In zonele afectate direct, neuronii mor [5]. 

Boli

  • Boala Alzheimer si alte forme de dementa sunt boli in care celulele creierului sunt degradate progresiv, pana la pierderea capacitatii de mai comunica una cu cealalta. In acest caz apar pierderi de memorie si dificultati cognitive care afecteaza calitatea vietii. Boala Alzheimer debuteaza in general dupa varsta de 60 ani si este responsabila pentru 60 - 80% dintre cazurile de dementa;
  • Paralizia cerebrala este determinata de o problema de dezvoltare in timpul vietii intrauterine. Ea se asociaza unei lipse de coordonare musculara, dificultati de mers si alte probleme motorii;
  • Boala Huntington este o afecțiune genetica ce determina degradarea progresiva a neuronilor. Boala incepe pe la jumatatea vietii si ajunge sa afecteze abilitatile mentale si fizice ale persoanelor afectate, determinand depresie severa;
  • Scleroza multipla debuteaza de obicei la inceputul vietii de adult si afecteaza mai frecvent femeile. Este vorba despre o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca invelisul de mielina al nervilor. In timp, nervii ajung sa fie afectati ei insisi, determinand probleme legate de perceperea senzatiilor, miscare si coordonare [3].

Infecții

  • SIDA este determinata de virusul HIV, care ataca sistemul imunitar al organismului. Desi virusul nu ataca in mod direct neuronii, el afecteaza conexiunile dintre acestia. Toxoplasmoza asociata infectiei HIV/SIDA poate de asemenea sa afecteze neuronii;
  • Encefalita este o inflamatia a creierului care apare cel mai frecvent consecutiv infectiei cu virusul Herpes simplex, dar care poate fi determinata si de virusul West Nile sau Zika. Aceste virusuri afecteazî neuronii si cauzeaza confuzie, convulsii si paralizie;
  • Neurosifilisul este o faza de evolutie a sifilisului in care sunt afectate creierul si nervii cranieni [4].

Atrofie cerebrala - simptome

Multe persoane se intreaba ce inseamna atrofie cerebrala concret, din punct de vedere al impactului asupra vietii pacientului. 

Simptomele atrofiei cerebrale variaza in functie de zona de creier afectata. Gravitatea si intensitatea simptomelor sunt si ele variabile.Printre cele mai frecvente sunt afazia, dementa si convulsiile [6].

Afazia

Afazia se manifesta ca dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice si in comunicare: probleme legate de vorbire, de scris sau incapacitatea de a intelege semnificatia cuvintelor [3].

Dementa

Dementa poate include o mare varietate de simptome printre care halucinatii, pierderea abilitatii de a vorbi, probleme de memorie, schimbari de dispozitie si de personalitate si luarea de decizii gresite. Pe lista problemelor de sanatate mintala, dementa este una dintre cele mai temute [7]. 

Convulsii

Convulsiile sunt insotite de un gust metalic, pierderea cunostintei, spasme si trismus. Desi in general nu pun in pericol viata, convulsiile impun o evaluare medicala obligatorie.

Atrofie cerebrala - diagnostic 

Diagnosticul atrofiei cerebrale urmeaza o serie de etape:

  • Consultul clinic urmareste istoricul medical al pacientu, istoricul medical familial si detalii despre simptome, vechimea lor, frecventa cu care se manifesta si evolutia lor in timp;
  • Testele functionale evalueaza coordonarea, miscarea globilor oculari, limbajul, memoria si abilitatea de rezolvare a problemelor;
  • Investigatii imagistice suplimentare, pentru confirmarea diagnosticului: CT si RMN. RMN-ul poate identifica si cazurile de discreta atrofie cerebrala sau atrofie cerebrala difuza incipienta [2].

Atrofie cerebrala - tratament

Optiunile de tratament difera in functie de cauzele care au determinat aparitia leziunilor:

  • Atacul vascular cerebral este tratat cu medicamente care ajuta la dizolvarea mai rapida a cheagului care blocheaza circulatia, astfel incat fluxul de sange sa fie restabilit cat mai rapid. In unele cazuri se poate incerca indepartarea chirurgicala a trombului. Medicatia anticoagulanta si antihipertensivele pot preveni recurenta atacului vascular cerebral;
  • Traumatismele craniene pot fi tratate chirurgical pentru a se preveni afectarea si mai puternica a creierului;
  • Scleroza multipla se trateaza specific cu medicamente care impiedica sistemul imunitar sa atace celulele nervoase;
  • SIDA si unele forme de encefalita pot fi tratate cu medicatie antivirala. Steroizii si unele medicamente pe baza de anticorpi pot trata encefalita autoimuna;
  • Sifilisul se trateaza cu antibiotice care previn leziunea nervilor si alte complicatii ale bolii; in lipsa tratamentului se poate produce o atrofie cerebrala severa;
  • Dementa, boala Alzheimer sau paralizia cerebrala nu pot fi vindecate. Totusi, exista metode de tratament care intarzie evolutia bolii, amelioreaza simptomele si sporesc calitatea vietii [1]. 

Prognostic in atrofia cerebrala

Prognosticul in cazul pacientilor diagnosticati cu atrofie cerebrala variaza in functie de cauzele care au declansat aparitia leziunilor. Unele dintre ele pot fi tratate, astfel incat atrofia cerebrala sa fie oprita sau macar incetinita. Altele vor suferi o inrautatire permanenta, care poate fi gestionata cu medicamente care incearca sa mentina calitatea vietii la un nivel acceptabil pentru cat mai mult timp [7]. 

Intrebari frecvente legate de atrofia cerebrala

Diagnosticul de atrofie cerebrala este unui inspaimantator pentru majoritatea oamenilor, prin urmare exista o multime de intrebari legate de aceasta boala. 

Atrofia cerebrala este reversibila?

Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca sistemul nervos central este mult mai adaptabil decat se credea si capabil sa isi adapteze structura si functiile pe tot parcursul vietii. 

Nu exista date suficiente pentru a stabili in ce masura atrofia cerebrala este reversibila. Ce stim sigur: creierul uman e capabil sa isi schimbe modul de functionare pentru a compensa deteriorarea suferita. In unele cazuri, asta este suficient pentru restabilirea functiilor initiale [4]. 

Sportul are vreun impact impotriva atrofiei cerebrale?

A existat un studiu ale carui rezultate sustineau ca exercitiul fizic regulat ar putea incetini atrofia cerebrala asociata dementei senile. Alte studii au aratat ca exercitiile fizice de intensitate crescuta nu au reusit sa incetineasca afectarea cognitiva la persoanele cu atrofie cerebrala moderata sau cu o usoara atrofie cerebrala [2].

Exista medicamente care sa combata efectele atrofiei cerebrale?

Cercetatorii incearca sa puna la punct un tratament medicamentos care sa inverseze procesul de atrofie cerebrala. Desi, la animale, se inregistreaza unele efecte benefice ale acestor tratamente, la oameni inca nu exista rezultate concludente [5]. 

Se poate preveni atrofia cerebrala?

Reducerea dimensiunilor creierului este considerata normala odata cu inaintarea in varsta. Adoptarea unui stil de viata sanatos poate reduce impactul unora dintre factorii care determina atrofie cerebrala si te pot ajuta la prelungirea perioadei in care calitatea vietii ramane una buna. Printre acestia enumeram:

  • O alimentatie variata, cu continut redus de colesterol, bogata in ingrediente bune pentru memorie;
  • Exercitiul aerobic zilnic;
  • Odihna suficienta;
  • Identificarea unor metode eficiente de gestionare a stresului;
  • Tratarea hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei si diabetului;
  • Renuntarea la fumat;
  • Reducerea consumului de alcool [3]. 

Cand se impune un consult medical?

Persoanele care au probleme de gandire, memorie sau legate de starea de spirit trebuie sa programeze o vizita la cabinetul medicului. Acestea sunt simptome generale care pot avea o multitudine de cauze, dar o evaluare completa este importanta.

In cele mai multe cazuri, tratamentul precoce al cauzei care determina atrofie cerebrala este eficient pentru controlul simptomelor si pentru minimizarea impactului acestora asupra vietii de zi de zi [1]. 

Exista tratamente naturiste pentru atrofie cerebrala?

In prezent nu exista un tratament naturist pentru atrofie cerebrala care sa aiba rezultate pozitive demonstrate, concrete, cuantificabile. Pe de alta parte, exista o gama variata de remedii naturiste care pot contribui la o igiena mai buna a vietii:

Atrofia cerebrala presupune pierderea lenta a functiilor cognitive, a memoriei si, in final, a autonomiei personale. Din acest motiv, diagnosticul precoce si tratamentul corect sunt foarte importante pentru calitatea vietii pacientului. Viziteaza medicul specialist la cele mai mici semne de ingrijorare. 

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/brain-atrophy#outlook afisat la 27.05.2022
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22515-brain-atrophy afisat la 27.05.2022
  3. https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/cerebral-atrophy#:~:text=In%20brain%20tissue%2C%20atrophy%20describes,area%20of%20the%20brain%20controls. afisat la 27.05.2022
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327435#summary afisat la 27.05.2022
  5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/multimedia/brain-atrophy-and-alzheimers-/img-20008229 afisat la 27.05.2022
  6. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia afisat la 27.05.2022
  7. https://www.cdc.gov/aging/dementia/index.html afisat la 27.05.2022
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor