Hernia hiatala: Cauze, simptome, tratament

7. 4. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 7 minute de citit
durere de stomac

Hernia hiatală se manifestă la nivelul unei părți din abdomen, care trece în torace prin intermediul unui orificiu din mușchiul diafragm, numit hiatus diafragmatic.

În cadrul acestui articol îți prezentăm informații detaliate despre hernie hiatală, precum ce este, câte tipuri există, care sunt cauzele și simptomele. De asemenea, vei afla și când este necesară vizita la medic, cum se stabilește diagnosticul și care sunt opțiunile de tratament.

Ce este hernia hiatală?

Iată ce este hernia hiatală: aceasta se referă la situația în care o parte a stomacului trece din abdomen în torace, printr-un orificiu care se află în mușchiul diafragm și care se numește “hiatus”. Aceasta este întâlnită frecvent la persoanele care au peste 50 de ani [1]. Hernia hiatală este diferită de apendicită, de discopatia lombară, de hernia inghinală, dar și de hernia de disc.

Tipuri de hernie hiatală

Sunt trei tipuri de hernie hiatală:

 • Cea prin alunecare, care este și cea mai comună formă. Este cunoscută și sub denumirea de “protruzia joncțiunii esogastrice deasupra diafragmului”.
 • Cea paraesofagiană, care se mai întâlnește și sub termenul “rostogolire”. Aceasta presupune deplasarea marii tuberozități de natură gastrică prin hiatusul diafragmatic în torace.
 • Tipologia mixtă, ce reprezintă o asociere între cea prin alunecare și cea prin rostogolire.

Cauzele herniei hiatale

Nu se cunosc cu precizie cauzele care stau la baza herniei hiatale. Există însă unele circumstanțe sau unii factori care ar putea contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Hernie hiatală - Cauze posibile:

 • Uneori, țesutul muscular poate ajunge să fie slăbit pe fondul traumatismelor sau a altor tipuri de leziuni. Acest lucru ar putea facilita împingerea stomacului prin hiatusul diafragmatic;
 • Un alt factor ce ar putea provoca hernia hiatală este presiunea intensă aplicată în mod repetat la nivelul mușchilor localizați în jurul stomacului. Presiunea de acel tip se poate ivi în cazul tusei, vomei, evacuării scaunului sau când ridici obiecte ce au greutate mare;
 • Hernia hiatală congenitală poate fi cauzată de anomalii care se manifestă în cadrul mușchiului diafragm - unele persoane se nasc cu hiatusul de dimensiuni mai mari;
 • Alți factori care pot crește riscul de a dezvolta hernie hiatală sunt fumatul, obezitatea, vârsta înaintată.

Simptomele herniei hiatale

Există unele simptome care pot indica o hernie hiatală. Iată care sunt acestea!

 • Printre simptomele de hernie hiatală întâlnite oarecum frecvent se află pirozisul, care este o senzație de arsură la nivelul stomacului. Pirozisul se înrăutățește în momentele în care te apleci sau te întinzi pe spate;
 • Înghițire care se face cu dificultate;
 • Durerea epigastrică sau una care se manifestă în piept, în multe situații după ce ai luat masa;
 • Eructație, adică eliminarea aerului din stomac ce se realizează cu zgomot, cunoscută și ca “râgâială”;
 • Regurgitare (indiferent că este vorba despre lichide sau alimente);
 • Respirație dificilă;
 • Întoarcerea acidului gastric în esofag;
 • Senzația de preaplin stomacal și sațietate la scurt timp după ce ai început să iei masa;
 • Prezența sângelui în vomă sau care are aspect similar zațului de cafea sau scaunul negru. Acestea două pot semnala o hemoragie la nivel gastro-intestinal.

Există și hernie hiatală care se poate manifesta la copii. De regulă, aceasta este congenitală, iar copilul respectiv are drept complicație boala de reflux gastro-esofagian. În cazul unora dintre copii, această afecțiune se manifestă fără simptome. Printre simptomele pe care le pot avea copiii cu hernie hiatală sunt:

 • Durere la nivel abdominal;
 • Tuse;
 • Vărsături;
 • Sughiț ce are loc frecvent;
 • Senzație de balonare sau de plenitudine stomacală, care nu îi permite copilului să mai mănânce;
 • Scaun de culoare închisă;
 • Probleme de natură respiratorie (de pildă, respirație șuierătoare);
 • Creștere insuficientă;
 • Infecții de tip pulmonar ce au loc frecvent, cum sunt pneumoniile.

Când este necesară vizita la medic?

 • Este necesar să te vadă un medic când apar manifestări precum durere severă la nivel abdominal, scaun cu sânge, negru sau asemănător cu zațul de cafea. Alte motive de îngrijorare în cazul celor mici sunt problemele de natură respiratorie și durerea toracică. Una dintre complicațiile specifice herniei hiatale este reprezentată de boala de reflux gastro-esofagian.

Diagnostic

Medicul va stabili diagnosticul în urma unor investigații specifice herniei hiatale pe care le va solicita. Printre acestea se află radiografia baritată și endoscopia. 

Radiografia baritată presupune faptul că înainte de efectuarea radiografiei trebuie să bei o soluție ce conține bariu. Acest fapt este necesar pentru a se putea obține o imagine cât mai clară asupra tractului digestiv localizat la nivel superior. Medicul poate, în acest mod, să vadă dacă stomacul pătrunde prin orificiul diafragmatic.

Endoscopia implică introducerea unui tub subțire prin cavitatea bucală, ce ajunge în esofag și în stomac. Tubul poartă denumirea de endoscop, iar în capăt are atașată o cameră video. Prin intermediul acesteia, medicul poate observa dacă stomacul împinge mușchiul diafragm. De asemenea, va putea vedea și dacă există strangulare sau obstrucție în zona tractului digestiv superior.

Opțiuni de tratament pentru hernia hiatală

Tratamentul medicamentos pentru hernie hiatală nu este necesar în toate cazurile. Medicul stabilește tratamentul în funcție de severitatea simptomelor. Acesta poate recomanda doar un regim specific sau care se poate urma concomitent cu medicația.

Schimbarea stilului de viață poate implica alimentația. Se recomandă porții mici și dese de mâncare, iar după încheierea mesei, să nu mergi la somn imediat. O altă modificare poate consta, dacă este cazul, în pierderea în greutate în mod sănătos, sub supravegherea unui medic sau a unui nutriționist. 

De asemenea, este important să renunți la consumul de alcool și dulciuri, precum și la fumat. Băuturile carbogazoase și consumul de citrice trebuie evitate, întrucât ar putea cauza iritații și chiar sângerare în sistemul digestiv.

În cazul în care există reflux acid, specialistul va prescrie medicamente ce au rol antiacid, care sunt blocante ale receptorilor H2 sau care inhibă pompa de protoni. Aceste tipuri de medicamente au scopul de a reduce producția de acid din stomac și a îi permite esofagului să aibă timp pentru a se vindeca.

Iată când trebuie operată hernia hiatală: în cazurile rare în care medicamentele nu oferă rezultatele dorite, medicul va propune intervenția pe cale chirurgicală (laparoscopică). O astfel de operație poate unul dintre aceste obiective:

 • Refacerea mușchilor slăbiți care sunt localizați la nivelul esofagului;
 • Așezarea stomacului la loc și realizarea unui orificiu diafragm de dimensiuni mai reduse. 

Prin intermediul operației se reduce durata în care pacientul se recuperează. Există însă posibilitatea ca hernia să reapară, astfel că se pot lua unele măsuri pentru reducerea riscului recidivei: 

 • Abordarea unei diete sănătoase în vederea menținerii greutății optime;
 • Evitarea încordării mușchilor de la nivelul abdomenului:
 • Solicitarea ajutorului unei alte persoane atunci când trebuie să ridici obiecte care au o greutate mare.

Acordă atenție sănătății tale, prin abordarea unei diete sănătoase și echilibrate. Atunci când intenționezi să apelezi la remedii naturiste sau când dorești să iei suplimente alimentare, discută în prealabil cu medicul de familie, pentru a te asigura că pot fi integrate în medicația ta sau în stilul de viață. Acest aspect este valabil și în cazul produselor pentru mamă și copil.

În cazul în care prezinți simptome ce pot fi asociate cu o hernie hiatală, mergi la un consult medical de specialitate, deoarece numai medicul este în măsură să stabilească în mod corect diagnosticul și tratamentul.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat următoarele surse de informare:

 1. https://www.nhs.uk/conditions/hiatus-hernia/
 2. https://medlineplus.gov/hiatalhernia.html#:~:text=A%20hiatal%20hernia%20is%20a,coming%20up%20into%20your%20esophagus.
 3. https://www.healthdirect.gov.au/hiatus-hernia
 4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8098-hiatal-hernia
 5. https://www.mcw.edu/departments/surgery/divisions/minimally-invasive-and-gastrointestinal-surgery/patient-care/gerd-and-gastrointestinal-surgery-program/paraesophageal-hernia-hiatal-hernia