Guava - beneficii, proprietati, contraindicatii
Guava sau „Psidium guajava” este un pom tropical originar din America Centrala. Atat consumul fructelor de guava, cat si a compusilor din frunzele acestui arbore se asociaza cu diferite beneficii pentru sanatate.
Exista multe modalitati de consuma guava. Fructul poate fi integrat cu usurinta in dieta. Totusi, este disponibil si sub forma de ceai sau supliment alimentar.
Descopera in continuare totul despre guava.
Compozitie nutritionala
100 g fructe proaspete de guava (aproximativ 2 bucati) contin doar 68 kcal si urmatoarele substante nutritive (1):
- 14 g carbohidrati;
- 1 g grasimi;
- 2,6 g proteine;
- 5,4 g fibre (19% din DZR - doza zilnica recomandata);
- 254% din DZR de vitamina C;
- 26% din DZR de cupru;
- 12% din DZR de folat;
- 9% din DZR de potasiu;
De asemenea, contine in cantitati mici si vitamine din complexul B, cum ar fi B1, B2, B3 sau B5, vitamina E, mangan si magneziu (1).
Fructele de guava se gasesc in supermarketuri, fiind importate din tarile tropicale. Este important de stiut ca fructele care au coaja verde trebuie lasate sa se coaca inainte de consum. Acestea pot fi adaugate in smoothie-uri, salate, budinci, terciuri de cereale sau consumate ca atare.
Pe de alta parte, frunzele uscate de guava sunt disponibile sub forma de ceai. De asemenea, suplimentele alimentare cu extract din frunze de guava sunt o alta metoda prin care poti beneficia de efectele pozitive ale acestei plante.
Beneficii si proprietati
Atat fructele, cat si frunzele de guava sau extractul obtinut din acestea s-au dovedit a fi benefice pentru sanatate. Acestea pot avea urmatoarele efecte in organism:
Pot imbunatati controlul glicemic
Suplimentele cu extract de frunze de guava si ceaiul de guava ar putea scadea nivelul glicemiei. Astfel, acestea pot fi utilizate de catre pacientii cu prediabet sau diabet zaharat tip 2 pentru un control glicemic optim (2).
Pot sustine sanatatea cardiovasculara
Efectul antioxidant puternic al vitaminei C, cantitatea semnificativa de potasiu si de fibre din compozitia guavei ajuta la sustinerea sanatatii cardiovasculare (2). Datorita acestor nturienti, guava poate:
- reduce tensiunea arteriala;
- imbunatati profilul lipidic (nivelul de grasimi si colesterol din sange);
- proteja sistemul cardiovascular de efectele radicalilor liberi (2).
Imbunatatesc digestia
Fibrele din continutul fructelor de guava previn constipatia si imbunatatesc tranzitul intestinal (2). De asemenea, extractul de guava poate actiona impotriva bacteriilor care cauzeaza diaree. De aceea, acesta este folosit in mod traditional in unele culturi pentru ameliorarea diareei infectioase (3).
Pot sustine imunitatea
Un nivel scazut de vitamina C in organism se asociaza cu un risc crescut de infectii. Avand in vedere faptul ca 100 g fructe de guava asigura 254% din DZR de vitamina C, acestea pot contribui la mentinerea unui sistem imun sanatos (2).
Pot ajuta la scaderea in greutate
Fructele de guava contin putine calorii, in timp ce sunt o sursa excelenta de fibre, care prelungesc senzatia de satietate (2). Astfel, pot fi integrate cu succes intr-un meniu echilibrat pentru reducerea ponderala.
Pot reduce durerile menstruale
Suplimentele alimentare cu minim 6 mg extract de frunze de guava s-au dovedit utile pentru ameliorarea dismenoreei – crampele cauzate de menstruatie (3).
Au efecte potentiale impotriva cancerului
Compusii din extractul de guava au potential in inhibarea cresterii celulelor canceroase. De asemenea, datorita capacitatii sale antioxidante, guava poate reduce efectele radicalilor liberi, care se asociaza cu aparitia cancerului. In orice caz, studiile pe aceasta tema au fost efectuate doar pe animale. Nu se stie inca daca efectele sunt aceleasi la om (2, 3).
Efecte adverse si contraindicatii
In general, fructul de guava este sigur pentru consum. Suplimentele alimentare cu guava pot avea, insa, efecte adverse – greata si dureri stomacale (4).
Nu se cunosc cu exactitate efectele suplimentelor cu guava in sarcina, alaptare si interactiunile acestora cu medicamentele. Astfel, femeile insarcinate, cele care alapteaza si persoanele aflate sub terapie medicamentoasa trebuie sa discute cu medicul inainte de a utiliza aceste produse naturiste (4).
Suplimentele alimentare cu extract de frunze de guava pot inrautati simptomele eczemei. De aceea, trebuie utilizate cu precautie de catre acesti pacienti (4).
Utilizarea sa ca remediu naturist trebuie intrerupta inainte cu 2 saptamani de o interventie chirurgicala, din cauza riscului de sangerare abundenta (4).
Deoarece guava si extractul din aceasta planta pot cauza o scadere prea mare a glicemiei, persoanele cu diabet zaharat aflate sub tratament trebuie sa isi tina sub monitorizare glicemia (4).
Este foarte important de retinut ca un consum excesiv de guava nu iti va aduce beneficii mai puternice. O alimentatie echilibrata si variata este esentiala pentru o viata sanatoasa.
De asemenea, suplimentele cu guava nu inlocuiesc o dieta echilibrata sau medicatia recomandata de medic.
Asadar, includerea acestor fructe nutritive in meniul zilnic poate aduce o serie de beneficii importante organismului. Totusi, sunt necesare mai multe studii pentru a dovedi eficacitatea consumului acestei plante.
Referinte:
- “Guavas, Raw, Common Nutrition Facts and Analysis.” Nutritionvalue.org, 2022, www.nutritionvalue.org/Guavas%2C_raw%2C_common_nutritional_value.html?size=100+g. Accessed 25 Aug. 2022.
- Jane, Mary. “8 Health Benefits of Guava Fruit and Leaves.” Healthline, Healthline Media, 13 Dec. 2018, www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-guavas. Accessed 25 Aug. 2022.
- Burgess, Lana. “What Are the Health Benefits of Guava?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 27 Jan. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/324758. Accessed 25 Aug. 2022.
- “GUAVA: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2016, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1133/guava. Accessed 25 Aug. 2022.