Florile de salcam - beneficii, proprietati si contraindicatii

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Florile de salcam

 

Florile de salcam infrumuseteaza gradina odata cu inceputul verii, dar, pe langa aspectul vizual deosebit si parfumul imbietor, ofera si beneficii sanatatii. Acest articol acopera informatii generale cu privire la modul in care se utilizeaza florile de salcam si situatiile in care se recomanda evitarea consumului sau administrarii lor.

Ce beneficii au florile de salcam?

Florile de salcam au beneficii multiple, printre care se afla faptul ca, datorita aromei lor specifice, pot ameliora simptomele usoare de anxietate si iritabilitate. Astfel, se folosesc in aromaterapie, indeosebi pentru a restabili starea de liniste si facilitarea somnului. Iata pentru ce mai pot fi folosite florile de salcam:

Contribuie la calmarea durerilor de stomac

Ceaiul de flori de salcam uscate are rol in combaterea crampelor abdominale si a inflamatiilor la nivel gastrointestinal. Se poate consuma in caz de gastrita, ulcer duodenal, colita. Chiar daca este vorba despre ceai, se recomanda administrarea acestuia numai la recomandarea medicului.

Ajuta la diminuarea inflamatiilor orale

Florile de salcam pot fi folosite in produse pentru igiena orala, precum apa de gura, pentru proprietatile lor de a reduce inflamatiile orale si gingivita

Sunt utile in lupta cu tusea si durerile in gat

Intrucat au proprietati antitusive, preparatele si suplimentele alimentare pe baza de flori de salcam pot fi utilizate pentru lupta contra tusei si a durerilor de gat sau a altor afectiuni respiratorii usoare. Se recomanda insa acordul medicului pentru administrarea lor.

Au rol in vindecarea leziunilor

Din florile de salcam se extrag substante ce au aport in vindecarea leziunilor. Unii oameni de stiinta considera ca alcanoizii, flavonoidele si glicozidele din acestea pot sprijini ameliorarea ranilor. Preparatele ce au in componenta flori de salcam sunt utilizate si in lupta contra herpesului, eczemelor si leziunilor ulceroase. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru obtinerea unor rezultate concludente.

Proprietati

 

Proprietatile florilor de salcam

 

Specialistii sunt de parere ca florile de salcam au proprietati calmante, antispastice, alcanizante si cicatrizante. Ele contin vitamine, carotenoizi, glucide, minerale si uleiuri volatile, acid clorogenic, acid cafeic, taninuri. 

Printre substantele care se remarca in cadrul compozitiei florilor de salcam sunt robinina si acacina. Acestea sunt, mai exact, doua glicozide flavonice. Uleiurile volatile care sunt extrase din florile de salcam contribuie la reducerea starilor specifice anxietatii si stresului.

Modalitati de consum si utilizari

Exista mai multe modalitati in care se consuma sau se utilizeaza florile de salcam, astfel:

In gastronomie

Florile de salcam se pot adauga crude in salate sau in preparate dulci, precum gogosi, briose, tarte. 

In fitoterapie

Florile de salcam se prepara in mai multe feluri - ceaiuri, tincturi, macerate, uleiuri esentiale. De regula, sunt indicate pentru ameliorarea durerilor de cap usoare, impotriva obosealii, pentru a favoriza somnul, contra anxietatii, pentru a lupta cu infectiile genitale, ulcerul, gastrita, tusea. 

Ceaiul din flori de salcam se utilizeaza in caz de gastrita hiperacida, hernie hiatala, ulcer gastric si duodenal, colici intestinale. Este insa necesar acordul medicului inainte de a consuma ceaiul de acest tip.

Tinctura se poate utiliza in ameliorarea mai multor afectiuni:

  • De tip digestiv, precum gastrita, ulcer gastric, diaree, constipatie. De regula, se asociaza cu o cana de ceai de galbenele;
  • Afectiuni ale aparatului respirator: bronsita, astm bronsic, pneumonie, laringite, faringite, traheite. In aceste situatii, tinctura de flori de salcam se consuma impreuna cu ceaiul de tei;
  • In caz de afectiuni precum spondiloza, gonartroza, artroza, se poate asocia cu ceaiul de salcie. 

Contraindicatii 

De regula, florile de salcam, atat ca ingredient in preparate, cat si in suplimente alimentare, nu au efecte adverse in cazul majoritatii persoanelor. Cu toate acestea, se recomanda consultul medicului inainte, intrucat numai un specialist este in masura sa constate daca sunt sau nu sigure pentru particularitatile organismului tau. 

Produsele pe baza de flori de salcam sunt contraindicate persoanelor alergice la polen, femeilor insarcinate, deoarece pot ingreuna absorbtia fierului in organism, si persoanelor care se confrunta cu hipoaciditate gastrica.

Informatiile in acest articol au caracter pur informativ. Daca doresti sa introduci florile de salcam ca ingredient in diverse preparate sau in cazul in care intentionezi sa iei remedii naturiste pe baza de acestea, se recomanda sa consulti medicul in prealabil, pentru a te asigura ca se pliaza pe necesitatile organismului tau.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:

1. Bright. “Acacia Flowers Health Benefits.” BrightHealing.com, 4 Feb. 2015, brighthealing.com/acacia-flowers-health-benefits, accesat la 9 octombrie 2022;

2. Jewell, Tim. “7 Uses for Acacia.” Healthline, Healthline Media, 31 Jan. 2017, www.healthline.com/health/7-uses-for-acacia, accesat la 9 octombrie 2022.

 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor