Emotii negative: ce sunt si cum le putem gestiona?

31. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
fata trista

Ca fiinte umane, de-a lungul vietii experimentam atat emotii pozitive, cat si emotii negative, care influenteaza modul in care ne raportam la sine si la cei din jur, precum si perspectiva pe care o avem fata de situatiile pe care le intampinam. Te invitam sa parcurgi acest articol pentru a afla exemple de emotii negative si metode cu ajutorul carora le poti gestiona, cu scopul de a iti imbunatati viata.

Ce sunt emotiile negative?

Emotia reprezinta o stare afectiva care se manifesta intens, iar durata sa este relativ scurta. Aceasta este provocata de factori care se afla in exteriorul fiintei si care o tulbura brusc din punct de vedere fizic si psihic. Emotiile negative sunt cele care ne fac sa ne simtim tristi, sa avem o dispozitie neplacuta si stima de sine scazuta

Exemple de emotii negative

Iata o lista cu exemple de emotii negative pe care le poate simti orice persoana la un moment dat, in unele circumstante [1]:

  • frustrare;
  • furie;
  • singuratate;
  • teama;
  • senzatia de gol interior;
  • neputinta;
  • vina;
  • senzatia ca esti insuficient;
  • tristete;
  • gelozie;
  • ranchiuna;
  • coplesire;
  • depresie.

Cauze care pot duce la aparitia emotiilor negative

De-a lungul vietii, ai parte de multe tipuri de experiente care vor provoca diverse reactii emotionale, la niveluri diferite de intensitate. Ca fiinta umana, vei simti o gama variata de emotii, pozitive si negative, ca raspuns la situatiile care se schimba rapid.

Exista mai multe motive care pot provoca emotii negative. Printre acestea se afla abilitati de adaptare defectuoase, nevoi nesatisfacute, dificultati sau provocari care se pot ivi in unele circumstante nefavorabile. Iata cateva exemple de cauze ale emotiilor negative [2]:

  • tristetea aparuta in urma unei despartiri;
  • furia provocata de a fi prins in traficul aglomerat;
  • enervarea aparuta pe fondul lipsei contributiei unui coleg in ceea ce priveste un proiect;
  • anxietatea pe care o simti inainte de un examen sau un interviu pentru un job;
  • disperarea de a nu te putea adapta la conditii de lucru noi.

Cum le poti gestiona?

nervos

Exista unele strategii cu ajutorul carora iti poti gestiona emotiile negative. Printre acestea se afla urmatoarele [1]:

Raporteaza-te cu blandete la propria persoana

Invata sa iti recunosti si sa iti constientizezi emotiile negative atunci cand apar si gandeste-te ca sunt reactii omenesti comune. Asuma-ti responsabilitatea pentru trairile interioare pe care le ai. Iarta-te si incearca sa ai o abordare blanda fata de propria persoana.

Identifica sursele emotiilor negative

Incearca sa identifici sursele emotiilor negative pe care le simti si indeparteaza-te de ele. De exemplu, uneori, persoanele care se afla in preajma ta pot avea o influenta mai putin benefica pentru tine sau pot fi chiar toxice, motiv pentru care ar fi bine sa le eviti sau sa limitezi timpul pe care il petreci cu acestea. 

Daca petreci mult timp cu persoane morocanoase, furioase, descurajante, este posibil sa te simti influentat in mod negativ de comportamentul lor si sa simti ca pierzi controlul emotiilor tale.

Vorbeste cu persoane de incredere

Spune-le celor dragi sau apropiatilor cand treci prin perioade dificile, in care experimentezi emotii negative. In unele situatii, iti poate fi de ajutor sa vorbesti cu persoane de incredere.

Apeleaza la un psihoterapeut

Daca emotiile negative apar des si pe intervale de timp mai lungi, in cadrul sedintelor de psihoterapie poti invata cum sa iti gestionezi emotiile negative si cum sa iti mentii echilibrul interior, in functie de caracteristicile situatiei tale.

Pentru gestionarea emotiilor negative, poti incerca si exercitii de mindfulness, de respiratie, exprimarea recunostintei pentru diverse aspecte placute din viata ta, schimbarea mediului in care lucrezi/locuiesti, cunoasterea unor persoane noi cu care sa te imprietenesti, practicarea exercitiilor fizice la recomandarea unui medic, in functie de particularitatile organismului tau. 

Pot fi utile, de asemenea, si tinerea unui jurnal in care sa iti descrii emotiile negative si conjuncturile in care le simti, diverse tehnici de relaxare, precum plimbari prin parc, ascultarea muzicii preferate, explorarea artelor. 

Exista suplimente alimentare sau remedii naturiste care pot contribui la gestionarea emotiilor negative. Discuta cu un medic inainte de a le administra, deoarece acesta iti poate face recomandari in functie de necesitatile si caracteristicile organismului tau. Automedicatia nu este recomandata. Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, renunta obiceiurile nesanatoase si acorda timp odihnei.

Surse de referinta:

  1. Fisher, Martin. Recognizing and Coping with Negative Emotions: Called to Care: Johns Hopkins Bayview Medical Center in Baltimore, MD. Recognizing and Coping with Negative Emotions | Called to Care | Johns Hopkins Bayview Medical Center in Baltimore, MD, 25 June 2020, www.hopkinsmedicine.org/about/community_health/johns-hopkins-bayview/services/called_to_care/recognize_cope_with_negative_emotions.html?fbclid=IwAR0L0OIjGN2jeUAtkQrmMu8YcZrTrZ77EEfzQt50gSmHaZZYxJxBv0-qIlI, accesat la 18 ianuarie 2023;
  2. Elaine Mead, BSc. What Are Negative Emotions and How to Control Them? PositivePsychology.com, 18 Nov. 2022, positivepsychology.com/negative-emotions, accesat la 18 ianuarie 2023.

Iti recomandam si:

  • Sanatatea emotionala: Ce este si cum o intretii

    Sanatatea emotionala: Ce este si cum o intretii

    · 7 minute de citit
    Emotiile pot fi considerate informatii valoroase care ne ajuta sa intretinem relatii interpersonale mai bune. Psihologii considera ca persoanele care nu-si dezvolta abilitatea de a-si gestiona bine emotiile intra mai des in conflicte, experimenteaza mai multe emotii negative, au parte de ceea ce inseamna relatii problematice. In acest articol, iti spunem ce inseamna sanatatea emotionala si cum o...
  • Cum pot fi controlate emotiile?

    Cum pot fi controlate emotiile?

    · 12 minute de citit
    Emotiile sunt un ingredient foarte important al vietii noastre. Creierul si-a dezvoltat capacitatea de a percepe si genera emotii pentru ca acestea sunt in primul rand esentiale pentru supravietuirea individului si a speciei. Prin urmare, o parte importanta a creierului uman este dedicata procesarii emotiilor, ca de exemplu structuri specifice ale lobilor frontal si temporal.
  • Stima de sine reprezinta modul in care te vezi pe tine insuti, ca persoana. Afla din acest material detalii despre aceasta si care sunt factorii care o influenteaza. Descopera ce cauze stau la baza stimei de sine scazute, care sunt semnele dupa care o poti identifica si prin ce metode poti consolida increderea in tine insuti.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor