Ceaiul de iasomie - beneficii, proprietati, contraindicatii

18. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Ceaiul de iasomie

 

Ceaiul de iasomie singur sau asociat cu ceaiul verde este parfumat si pretuit pentru gustul placut si aroma deosebita. Beneficiile pentru sanatatea organismului sunt cunoscute de mii de ani. Astazi, ceaiul de iasomie este apreciat pentru ca este de ajutor in curele de slabire, este bun pentru inima si creier, promotor al igienei orale si are si rol protector in unele boli cronice grave. Totusi, acesta poate da si efecte adverse, daca este consumat in cantitate mare. 

Ceaiul de iasomie este parfumat cu aroma de flori de la planta de iasomie. De fapt, acest tip de ceai este un amestec de ceai verde cu iasomie, dar uneori mai poate fi folosit ceaiul negru sau chiar cel alb. Toate beneficiile si utilizarile ceaiului verde sunt astfel atribuite si celui de iasomie, datorita amestecului. 

Studiile efectuate asupra acestui tip de ceai sunt inca la inceput, iar multe dintre potentialele avantaje oferite de iasomie nu sunt dovedite stiintific, motiv pentru care se recomanda administrarea cu moderatie a acestuia. Agitatie, nervozitate si chiar probleme cu rinichii au fost semnalate odată cu includerea ceaiului de iasomie in alimentatie. In situatia in care observi efecte adverse, mergi la medic pentru tratament adecvat!

Ce contine ceaiul de iasomie?

Ceaiul de iasomie nu are valoare nutritiva. Nu contine calorii, proteine, grasimi, carbohidrati, fibre, zahar. Insa valorile se schimba daca il asociezi cu lapte, zahar sau alte alimente. Ceaiul de iasomie poate contine, insa, vitamine si minerale, provenite de la frunzele de ceai verde. Astfel, in cantitati mici se regasesc fierul, zincul, potasiul si cuprul (1). 

Beneficii si proprietati ale ceaiului de iasomie

Potential ajutor in slabire

Ceaiul de iasomie poate fi achizitionat din farmacii si poate oferi un boost in ceea ce priveste accelerarea metabolismului, ceea ce inseamna un posibil ajutor pentru persoanele care doresc sa slabeasca (2). Efectul sau poate fi pus pe seama ceaiului verde sau a celui negru din compozitie. Totusi, nu exista pentru moment studii stiintifice in acest sens. 

Risc redus al bolilor de inima

Ceaiul verde poate reduce riscul unui atac de cord sau infarct miocardic acut, dar si pe cel al unui accident vascular cerebral (1). Cel putin asta reiese din studiile realizate pana in prezent. Aceasta inseamna ca si consumul de ceai de iasomie ar putea avea un impact benefic asupra sanatatii inimii. 

Cum ceaiul de iasomie are un continut bogat in polifenoli, acest lucru se poate traduce in ajutor pentru protectia fata de bolile cardiovasculare ce ar putea sa apara (2). In timp ce unele studii sustin ca un consum de ceai de iasomie are sanse sa previna aparitia bolilor de inima, altele asociaza ceaiul de iasomie cu un risc scazut pentru a dezvolta aceste afectiuni. 

Mentine sanatatea orala

 

Iasomie

 

Ceaiul de iasomie contine, printre altele, catechine, provenite din ceaiul verde, cu rol in protejarea impotriva cariilor dentare, fiindca omoara bacteriile care formeaza placa bacteriana. 

Un studiu realizat recent a scos la iveala faptul ca utilizarea unei ape de gura cu catechine din ceai verde a fost eficienta in reducerea placii dentare, efectul fiind asemanator cu cel al apei de gura antiseptice (2), ceea ce inseamna ca iasomia ar putea sa aiba acelasi rezultat. 

La aceasta se adauga cercetarile care au vizat ceaiul de iasomie si care au relevat ca acest produs poate combate respiratia urat mirositoare de la nivelul cavitatii bucale (2), tocmai prin faptul ca mentine sub control flora bacteriana ce cauzeaza mirosurile neplacute la acest nivel. 

Ceaiul de iasomie si stimularea functiilor creierului

Proprietatile benefice pe care le are ceaiul de iasomie asupra corpului includ si stimularea functiei creierului. Cofeina din ceaiul verde asociat iasomiei stimuleaza sistemul nervos si imbunatateste activitatea creierului, determinand energie sporita (2). 

Sprijin in bolile neurodegenerative

Polifenolii din ceaiul de iasomie ar putea reduce riscul de aparitie al bolilor Alzheimer si Parkinson. Ceaiul de iasomie combinat cu ceaiul verde este bogat in elemente care pot suprima inflamatia si reduce riscul de aparitie a bolilor cronice degenerative. Totusi, trebuie sa se mai realizeze studii in acest sens, pentru a se putea dovedi cu adevarat eficienta ceaiului de iasomie, precum si cantitatile necesare, dar si perioadele optime de administrare. 

Proprietati de combatere a cancerului

Ceaiul de iasomie are antioxidanti care pot ajuta la reducerea daunelor radicalilor liberi, cu proprietati de combatere a cancerului (1). Practic, rolul ceaiului de iasomie ar putea fi esential in limitarea raspandirii celulelor canceroase si in prevenirea cancerului de prostata, cancerului de colon si a cancerului de san (2). 

Contraindicatii pentru ceaiul de iasomie

Ceaiul de iasomie este considerat sigur pentru consum. Continutul de cofeina din acesta ridica multe semne de intrebare. Prea multa cofeina poate duce la anxietate, neliniste, nervozitate si chiar si la probleme cu stomacul (2). Aceste simptome pot contribui la aparitia insomniei (1). 

Consumul de ceai de iasomie nu este indicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, pe fondul concentratiei de cofeina care este contraindicata in aceste situatii.

Continutul de catechine poate actiona asupra capacitatii organismului de a absorbi fierul din alimente, ceea ce ar putea duce la deficit de fier si anemie (2).  

Ceaiul de iasomie are si o cantitate de oxalati, compusi care se leaga de calciu. Tocmai acest mecanism poate determina aparitia unor pietre la rinichi in cazul unui consum mare de ceai de iasomie (1). 

De asemenea, au fost raportate si leziuni hepatice izolate (1), motiv pentru care este bine sa vorbesti cu medicul, inainte de a consuma ceai de iasomie. In caz de aparitie a unor efecte adverse, mergi la medic de urgenta pentru tratament de specialitate. 

Ceaiul de iasomie ofera numeroase beneficii pentru sanatatea organismului, parfumul si gustul inconfundabil sunt apreciate de sute de ani. Desi este considerat un produs sigur pentru consum, totul trebuie facut cu moderatie. In caz contrar, ceaiul de iasomie poate face rau persoanelor sensibile sau celor cu deficiente de vitamine si minerale. 

Surse de informare:

1. Jasmine Tea: Are There Health Benefits? - https://www.webmd.com/diet/jasmine-tea-health-benefits

2. 9 Reasons Why Jasmine Tea Is Good for You - https://www.healthline.com/nutrition/jasmine-tea-benefits

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor