Pleurezia sau apa la plamani: Cauze, simptome si tratament
Pleurezia (sau pleurita) reprezinta o inflamare, o acumulare de lichid la nivelul pleurei (membrana care inveleste plamanii). Aceasta acumulare de lichid ingreuneaza respiratia. Atunci cand respiram, plamanii se umplu cu aer. In cazul pleureziei, plamanii se umplu cu lichid, iar din aceasta cauza oxigenul nu mai poate ajunge la sange. Pleurezia provoaca dureri toracice ascutite care se manifesta in timpul respiratiei.
Continutul articolului
Exista multe cauze declansatoare ale pleureziei, dar majoritatea sunt rezultatul unei infectii virale. Decesele sunt destul de rare. Tratamentul consta in controlul durerilor si administrarea de antibiotice, acestea fiind folosite si pentru prevenirea afectiunii. In cazurile mai putin grave, afectiunea trece de la sine.
In acest articol iti spunem ce este pleurezia, care sunt cauzele ei, ce simptome are si cum se poate trata.
Exista 2 membrane care separa plamanii de peretele toracic. O membrana, pleura viscerala, acopera plamanii. O alta membrana, pleura parietala, este fixata pe peretele interior al pieptului. Intre aceste doua membrane se afla spatiul pleural, umplut cu o cantitate mica de lichid, care permite plamanilor sa se extinda si sa se contracte in timpul respiratiei. Pleurezia apare atunci cand pleura este inflamata, adica aceste doua membrane se freaca una de alta.
Inflamatia pleurei se poate manifesta si fara acumulare de lichid intre cele doua membrane. In acest caz vorbim despre pleurezie uscata. Pacientul percepe durerea doar la nivelul peretelui toracic, pentru ca membrana care inveleste direct plamanii nu are receptori pentru durere. In schimb, pleura (membrana) parietala prezinta receptori pentru durere.
Pleurezia uscata trece de la sine pana in 14 zile. Depinde foarte mult de cauza care a determinat afectiunea. Cu toate acestea, senzatia de arsura la nivelul toracelui poate fi perceputa mai mult timp. Pe de alta parte, pleurezia uscata poate evolua catre pleurezie umeda, cu acumulare de lichid la nivel pleural. In timp insa, lichidul se poate resorbi, iar pleurezia poate redeveni uscata.
Exista mai multe tipuri de pleurezii:
- pleurezia transudativa: este declansata de scurgerea de lichid in spatiul pleural;
- pleurezia exudativa: este cauzata de vasele de sange blocate, inflamatii, infectii, leziuni pulmonare, tumori;
- pleurezii iatrogene: se produc prin introducerea gresita a unui cateter venos sau sonde de alimentatie, cu infuzia lichidului de perfuzie sau a solutiei de alimentatie in spatiul pleural;
- hemotorax cauzat de un traumatism la nivelul cutiei toracice: fracturi toracice, fracturi costale, rani provocate de arme. Aceste obiecte pot fi contaminate cu bacterii si pot declansa infectii la nivelul plamanului si pleurei.
Cea mai frecventa cauza a pleureziilor o constituie infectiile virale. Exista insa si alte cauze precum:
- infectii pulmonare: pneumonie, tuberculoza pulmonara;
- afectiuni pulmonare frecvente: bronsita;
- embolism pulmonar: blocarea vaselor pulmonare cu cheaguri de sange care provin din circulatia venoasa;
- cancer pulmonar;
- lupus eritematos;
- sarcoidoza;
- artrita reumatoida: pentru ca pacientii care prezinta dureri la nivelul coloanei adopta anumite pozitii cu scopul de a-si diminua senzatia dureroasa, plamanii sunt afectati si creste riscul de instalare a pleureziei;
- afectiuni ale ficatului;
- infectii parazitare: parazitul poate ajunge la nivel toracic;
- infectii fungice: in special in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Sporii fungilor sunt inhalati, ajung la nivel pulmonar si declanseaza pneumoniile fungice, daca sistemul imunitar nu este suficient de puternic pentru a proteja organismul.
- chirurgie cardiaca: bypass. In cursul operatiei cardiace, este expus plamanul la procedura invaziva, ceea ce poate determina pleurezia.
- insuficienta cardiaca;
- reactii adverse la unele medicamente;
- fractura de coasta;
- infectie cu HIV;
- rupturi de esofag;
- pleurita fara nici o cauza declansatoare aparenta.
Durerea provocată de pleurezie se manifesta in timpul respiratiei, stranutului. Cand intre cele doua membrane, in spatiul pleral, exista o cantitate corecta de lichid, nu exista nicio durere. Dar cand cantitatea de lichid creste, se creeaza presiune. In plus, lichidul poate fi infectat. In acest caz vorbim despre empie. In aceste cazuri isi face aparitia febra.
In afara de durere, exista si alte simptome ale afectiunii:
- febra;
- frison;
- cefalee;
- respiratie superficiala;
- mialgie;
- durere in zona umerilor si a spatelui;
- dispnee;
- tuse seaca;
- pierdere rapida in greutate.
Diagnosticul de pleurezie se stabileste in urma anamnezei, examenului clinic si paraclinic. De asemenea, medicul poate solicita si investigatii suplimentare care sa confirme acest diagnostic:
- auscultaţia pulmonară: medicul poate diagnostica o pleurezie daca volumul lichidului pleural este suficient de mare;
- radiografia pulmonară: se poate vedea daca exista o cantitate de lichid prea mica;
- teste de sange: pot spune daca pacientul are o infectie. Alte teste pot identifica afectiuni autoimune precum artrita reumatoida sau lupus, afectiuni in care pleurezia poate fi simptomul initial;
- toracocenteza: medicul injecteaza un anestezic intre coaste, in zona in care a fost observat lichid. Apoi medicul introduce un ac in peretele toracic printre coaste, pentru a scoate lichid si pentru a-l trimite pentru analize la laborator. Se poate folosi si un tub toracic, daca exista o cantitate mai mare de lichid. Tubul toracic este realizat din plastic, si se plaseaza printre coaste. Disconfortul este eliminat cu ajutorul unui calmant local. O toracocenteza poate fi realizata fie ca diagnostic, fie ca tratament.
- ecografie toracica;
- electrocardiograma: este recomandata pentru a exclude problemele cardiace care pot cauza durerea toracica;
- ultrasunete: este o metoda imagistica ce foloseste unde sonore de inalta frecventa. Cu ajutorul lor, medicul poate determina daca pacientul are efuziune pleurala;
- computer tomografia toracica: poate arata daca exista un cheag de sange in plamani, sau daca exista alte cauze ale durerii pleuritice. Investigatia ofera o perspectiva tridimensionala care ofera o imagine foarte corecta a plamanului si poate arata daca intre foitele pleurale există sau nu acumulare de lichid;
- RMN;
- biopsie pleurala: este recomandata mai ales in cazul in care se suspecteaza o tuberculoza sau un cancer pulmonar
Diagnosticul pleuritei nu este unul complicat, investigațiile paraclinice putand fi efectuate intr-un timp foarte scurt.
Tratamentul pleureziilor include in general trei aspecte:
- indepartarea excesului de lichid din plamani: procedura previne infectia si atenueaza presiunea.
- tratarea simptomelor: apa la plamani poate duce la simptome dureroase. Pentru ameliorarea acestora, medicul poate recomanda: ibuprofen, acetaminofen (pentru reducerea inflamatiei); siropuri de tuse, sau alte medicamente pentru tuse, daca pacientul are si acest simptom; gasirea unei pozitii confortabile in asa fel incat sa nu existe o presiune asupra plamanilor; steroizi; medicamente antiinflamatorii; diuretice; antibiotice. Daca pacientii nu raspund la tratament, se pot incerca proceduri chirurgicale, mai ales daca lichidul pleural s-a ingrosat.
- tratarea afectiunii care a dus la acumularea lichidului: daca este vorba de insuficienta cardiaca, pacientul primeste diuretice și alte medicamente care pot trata insuficienta cardiaca. Medicul recomanda antibiotice numai daca este cazul unei infectii. La persoanele care au cancer, apa la plamani se poate trata prin utilizarea unui tub toracic pentru eliminarea lichidului.
Astfel, medicul poate recomanda pacientului care sufera de pleurezie:
- antiinflamatoare nesteroidiene;
- antialgice;
- antitusive (codeina de exemplu);
- antibiotice pentru infectii bacteriene;
- medicamente care pot sa disperseze cheagurile de sange sau acumularile de mucus si sange.
In general, pacientii care au cantitati mari de lichid in plamani (efuzii pleurale) trebuie sa ramana in spital o perioada mai indelungata. Acestora li se fixeaza un tub de scurgere in piept, pana la scurgerea adecvata a lichidelor.
Remedii naturiste pentru pleurezie
Se pot recomanda si remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor pleureziilor:
- comprese fierbinti pe piept si pe spate: compresele trebuie sa fie destul de mari pentru a acoperi zona plamanilor. Raman aplicate 1-2 ore. Procedeul se reia pana cand durerile inceteaza. Este important de retinut ca aceste comprese trebuie schimbate des, pentru ca raceala de la ele poate agrava durerea resimtita. Compresele fierbinti ajuta la eliminarea lichidului din plamani.
- cataplasme cu ulm rosu: 3 linguri de ulm macinat (seminte de in sau faina de porumb), o lingura de lobelia si o jumatate de lingurita de ardei iute. Daca sunt afectati ambii plamani, trebuie dublata cantitatea, astfel incat cataplasma sa fie suficient de mare. Cataplasmele se tin pe piept si pe spate, in zona plamanilor.
Cu cat mai repede este depistata pleurezia, cu atat mai bine pentru pacient. Diagnosticul precoce si tratamentul prescris cat mai repede impiedica acumularea de lichide in cavitatea pleurala si poate reduce gradul inflamator.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Surse suplimentare de informare:
Mayo Clinic, "Pleurisy": https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pleurisy/symptoms-causes/syc-20351863
NHS, "Pleurisy": https://www.nhs.uk/conditions/pleurisy/
Healthline, "Pleurisy": https://www.healthline.com/health/pleurisy
WebMD, "Pleurisy (Pleuritis)": https://www.webmd.com/lung/understanding-pleurisy-basics
NHS Inform, "Pleurisy": https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/lungs-and-airways/pleurisy
Medicine Net, "Pleurisy (Pleuritis)": https://www.medicinenet.com/pleurisy/article.htm
Cleveland Clinic, "Pleurisy": https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21172-pleurisy
Medical News Today, "What should I know about pleurisy?": https://www.medicalnewstoday.com/articles/158813
Michigan Medicine, "Pleurisy": https://www.uofmhealth.org/health-library/tj8148