Afazia: cauze, manifestari si optiuni de tratament

25. 10. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
Afazia

 

Afazia ingreuneaza comunicarea. Poate afecta atat vorbirea si intelegerea mesajelor vocale, cat si scrierea si citirea. Afazia apare de obicei brusc, ca urmare a unui traumatism la nivelul creierului sau a unui atac cerebral. De asemenea, se poate instala gradual, din cauza unei tumori care se dezvolta sau a unei boli degenerative. Severitatea afaziei depinde de mai multi factori, printre care cauzele si gradul de afectare a creierului. Tratamentul este complex si presupune inlaturarea cauzelor si recuperarea capacitatii de comunicare. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre aceasta afectiune care poate afecta pe oricine!

Ce este afazia?

Afazia este o tulburare de comunicare care face dificila utilizarea limbajului. Apare mai des la adulti, in special la cei care au suferit un accident vascular cerebral. Afectarea zonelor din creier responsabile cu comunicarea face ca exprimarea si receptarea orala sau scrisa sa fie greoaie sau imposibila. Chiar daca pacientii afectati se exprima greu, afazia nu afecteaza si inteligenta. Dificultatile de gasire a cuvintelor potrivite, de intelegere a conversatiilor si textelor scrise si repetarea anumitor cuvinte indica afazie, dar nu si scaderea nivelului de inteligenta.

Cauzele afaziei

Cea mai intalnita cauza a afaziei este afectarea cerebrala rezultata in urma unui accident vascular cerebral (AVC). Din cauza ca un vas de sange din creier se blocheaza sau se rupe, sangele ajunge in zonele din creier care controleaza limbajul si le afecteaza. Afazia apare si din cauza afectarii cerebrale produse de lovituri la cap, infectii sau boli degenerative. In aceste situatii, pot aparea si probleme cognitive ca dificultatile de memorare si confuzia [1]. 

Pierderea capacitatii de comunicare se face progresiv in cazul bolilor degenerative si, uneori, in cazul dezvoltarii tumorilor. Episoadele temporare de afazie pot aparea din cauza migrenelor, crizelor epileptice si atacului ischemic tranzitor. Acesta este de scurta durata, dar cei afectati sunt predispusi la un viitor AVC. [3]

Cum se manifesta afazia?

Afazia se poate manifesta in mai multe moduri. Persoana afectata poate:

 • vorbi in fraze scurte sau incomplete;
 • produce fraze care nu au sens;
 • folosi alte cuvinte sau sunete in locul celor corecte;
 • emite cuvinte care nu pot fi recunoscute;
 • avea dificultati in gasirea cuvintelor potrivite;
 • avea dificultati in intelegerea conversatiilor;
 • avea dificultati in intelegerea unui text;
 • scrie fraze lipsite de sens;
 • dificultati in folosirea numerelor si efectuarea de calcule.

Afazia poate avea forme usoare sau grave. Pacientii cu forme usoare pot conversa, dar au dificultati de intelegere conversatii complexe sau de a gasi anumite cuvinte. Persoanele cu forme grave pot fi incapabile sa sustina sau inteleaga o conversatie. Afazia se poate manifesta mai mult in conditii de oboseala, aglomeratie sau stres [2]. 

Specialistii au identificat mai multe tipare de manifestare ale afaziei si le-au clasificat in functie de manifestare si zona cerebrala afectata. Astfel, se disting mai multe forme:

 • Broca;
 • Wernicke;
 • transcorticala;
 • de conducere;
 • nominala;
 • mixta;
 • globala [1].

Cand afazia evolueaza progresiv, poate fi de 3 tipuri:

 • logofenica;
 • semantica;
 • gramaticala [1].

 

Fata uimita

 

Diagnosticarea afaziei

Pentru ca afazia este ea insasi un simptom al altor probleme de sanatate, medicul face un examen fizic si neurologic. De asemenea, apeleaza la tehnici imagistice pentru a descoperi care este cauza afectarii cerebrale. Medicul verifica modul in care pacientul comunica pentru a pune un diagnostic precis.

Optiuni de tratament

Factori care influenteaza tratamentul

Tratamentul afaziei depinde de factori ca:

 • varsta;
 • cauza afectarii cerebrale;
 • tipul de afazie;
 • pozitionarea si marimea leziunii cerebrale;

De exemplu, daca o tumoare este cauza afaziei, eliminarea ei poate ameliora afazia. In cazul in care afazia este permanenta, terapeutul poate ajuta persoana afectata sa invete sa comunice prin metode care nu presupun vorbirea, ca desenul sau semnele [3].

Terapie de limbaj si vorbire

Daca afazia a aparut dupa un AVC, terapia de limbaj si vorbire trebuie inceputa cat mai curand. Chiar daca multi oameni progreseaza, putini ajung sa-si recapete complet capacitatea de a comunica. Sedintele au loc cu regularitate, iar uneori alaturi de alti pacienti, pentru a incuraja interactiunea. Terapia poate include si folosirea tehnologiei si a anumitor aplicatii. 

Tratament medicamentos

Anumite medicamente pot ajuta circulatia in zonele din creier afectate, ceea ce contribuie la refacerea abilitatilor de comunicare. Alte medicamente au rolul de a sustine capacitatea de refacere a creierului sau de a ajuta la inlocuirea unor substante chimice care sunt insuficiente in creier [3]. 

Alte tratamente

Expertii studiaza tratamente neinvazive care presupun stimularea cerebrala a celulelor afectate din creier, prin mijloace magnetice si electrice. Este nevoie insa de mai multa cercetare pentru a stabili daca sunt eficiente sau nu [1].

 

Doctor si pacienta

 

Care este prognosticul in caz de afazie?

Evolutia pacientilor cu afazie variaza de la caz la caz. Un pacient cu AVC isi poate reveni dupa cateva ore sau zile. Pentru alte persoane, afazia se poate mentine pe tot parcursul vietii sau, in cazul bolilor degenerative, se poate agrava in timp. 

Afazia este o tulburare care apare in cazul afectarii creierului. Mergi de urgenta la medic daca observi aparitia unor probleme de comunicare! Acesta este un articol informativ, nu o sursa pentru autodiagnosticare.

Surse:

 1. Mayo Clinic. “Aphasia - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aphasia/diagnosis-treatment/drc-20369523.
 2. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. “Aphasia.” NIDCD, 2019, www.nidcd.nih.gov/health/aphasia.
 3. Shishira Sreenivas. “An Overview of Aphasia.” WebMD, WebMD, 29 Sept. 2008, www.webmd.com/brain/aphasia-causes-symptoms-types-treatments.