Ulei de cuisoare: beneficii, proprietati, utilizari

12. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Syzygium aromaticum

 

Uleiul de cuisoare este un ulei esential, derivat din cuisoare. Arborele de cuisoare, cunoscut sub numele de Syzygium aromaticum, este originar din Asia de Sud-Est, desi astazi poate fi gasit si in alte zone. Uleiul de cuisoare este produs prin distilarea mugurilor de flori uscati, colectati din arborele de cuisoare. Alte parti ale copacului (tulpina si frunzele) pot fi, de asemenea, utilizate. Uleiul de cuisoare poate varia in ceea ce priveste culoarea de la incolor la galben deschis si are o aroma puternica si picanta. Uleiul a fost folosit de secole intr-o varietate de aplicatii. In acest articol, vom arunca o privire mai atenta la proprietatile si beneficiile potentiale ale acestui ulei. De asemenea, iti spunem care sunt precautiile si contraindicatiile in utilizarea uleiului de cuisoare si cum trebuie acesta sa fie pastrat (1).

Informatii nutritionale despre uleiul de cuisoare

Cuisoarele contin fibre, vitamine si minerale, astfel incat utilizarea cuisoarelor intregi sau macinate, pentru a adauga aroma preparatelor culinare, poate oferi cativa nutrienti importanti. O lingurita (2 grame) de cuisoare macinate contine:

  • calorii: 6;
  • carbohidrati: 1,3 g;
  • grăsime: 0,3g;
  • fibre: 1 g;
  • mangan: 55% din necesarul zilnic;
  • vitamina K: 2% din necesarul zilnic (3).

Pe langa faptul ca uleiul de cuisoare contine mai multe vitamine si minerale importante, cuisoarele sunt bogate in antioxidanti, compusi care reduc stresul oxidativ si care pot contribui la dezvoltarea bolilor cronice. Chiar si eugenolul, un compus important al uleiului de cuisoare, este un antioxidant natural (2).

Important de retinut

Uleiul de cuisoare nu este foarte sigur pentru a fi ingerat, pentru ca el contine o substanta numita eugenol, o componenta majora a uleiului de cuisoare, care poate fi toxic in concentratii mari. In cazul in care doresti sa aromatizezi mancarea cu ulei de cuisoare, se recomanda sa utilizezi condimentul uscat.

Proprietatile uleiului de cuisoare

Uleiul de cuisoare are numeroase proprietati. Printre cele mai importante se numara proprietatile antibacteriene si antifungice, care il fac util in tratarea infectiilor si a bolilor cauzate de bacterii sau ciuperci. 

Pe langa proprietatile antibacteriene si antifungice, uleiul de cuisoare are si efecte antiinflamatorii si analgezice. Astfel, utilizarea sa poate ajuta la reducerea durerilor si inflamatiilor cauzate de diverse afectiuni, precum dureri dentare, dureri musculare sau artrita. De asemenea, uleiul de cuisoare poate ajuta la ameliorarea simptomelor astmului si a altor afectiuni respiratorii.

Uleiul de cuisoare poate contribui la intarirea sistemului imunitar datorita continutului sau bogat in antioxidanti, care protejeaza organismul impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi si ajuta la prevenirea bolilor. Sunt studii care mentioneaza ca uleiul de cuisoare ar putea ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a celor cronice, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

De asemenea, uleiul de cuisoare poate avea si beneficii pentru sanatatea orala. Datorita efectelor sale antiseptice si antibacteriene, acesta este adesea utilizat in produsele de igiena orala, cum ar fi apele de gura si pastele de dinti, pentru a preveni cariile, gingivita si alte probleme dentare.

Beneficiile uleiului de cuisoare

 

Ulei de cuisoare

 

Iata care sunt cele mai importante potentiale beneficii ale uleiului de cuisoare:

Protejarea impotriva cancerului

Unele studii au demonstrat ca unii compusi din cuisoare pot reduce cresterea celulelor canceroase si pot duce la distrugerea acestora. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste efecte la om.

Eficienta in combaterea durerilor de dinti

Utilizarea uleiului de cuisoare in cazul unei dureri de dinti a fost documentata pentru prima data in 1649 in Franta. Continua sa fie o solutie populara si astazi, datorita substantei eugenol, un anestezic natural.

Distrugerea bacteriilor

Cuisoarele s-au dovedit a avea proprietati antimicrobiene, ceea ce inseamna ca pot ajuta la oprirea cresterii microorganismelor precum bacteriile. Mai mult, proprietatile antibacteriene ale cuisoarelor ar putea ajuta la promovarea sanatatii orale. Dupa utilizarea apei de gura pe baza de plante timp de 21 de zile, gingiile pot fi mai sanatoase, iar placa si bacteriilor de la nivelul cavitatii bucale se pot diminua. In combinatie cu periajul regulat si igiena orala adecvata, efectele antibacteriene ale cuisoarelor pot aduce beneficii sanatatii orale. 

Imbunatatirea sanatatii ficatului

Eugenolul poate sustine sanatatea ficatului, reducand inflamatia si scazand stresul oxidativ. De asemenea, cuisoarele pot ajuta la inversarea semnelor de ciroza hepatica sau la sustinerea cicatrizarii ficatului. Cu toate acestea nu trebuie uitat ca eugenolul este toxic in cantitati mari, poate provoca leziuni hepatice grave (2).

Riscurile potentiale ale uleiului de cuisoare

Exista unele riscuri grave pentru sanatate la ingerarea uleiului esențial de cuisoare. In doze suficient de mari, este toxic pentru oameni.

Efecte toxice asupra ficatului

Simptomele toxicitatii includ agitatie, scaderea constientei si coma. Simptomele apar in cateva ore de la ingerarea uleiului esential. Semnele de leziuni hepatice includ icter, care apare intre 12-24 ore dupa ingestie. Cei mai predispusi sa sufere leziuni hepatice sunt sugarii si copiii mici.

Alergie

Desi rar, este posibil sa apara o reactie alergica la uleiul de cuisoare sau la componentele acestuia. Iata care sunt semnele si simptomele anafilaxiei, o reactie alergica care poate pune viata in pericol:

  • eruptii cutanate sau urticarie;
  • dificultati de respiratie;
  • respiratie suieratoare sau tuse;
  • probleme la inghitire;
  • tulburari digestive cum ar fi varsaturi, diaree, sau crampe;
  • diaree (4).

Interactiuni medicamentoase

Se recomanda evitarea utilizarii uleiului de cuisoare in cazul in care urmezi un tratament cu urmatoarele tipuri de medicamente:

  • anticoagulante;
  • inhibitori de moniaminooxidaza;
  • inhibitori selectivi au recaptarii serotoninei.

 Iritarea pielii

Uleiul de cuisoare poate provoca iritatii ale pielii la unele persoane. De aceea este indicat sa testezi uleiul inainte de utilizare. Pentru a face acest lucru, aplica o cantitate mica de ulei de cuisoare diluat in interiorul cotului. Daca observi semne de iritare a pielii, cum ar fi roseata, mancarime sau umflaturi, nu utiliza ulei de cuisoare local.

Conditii specifice de sanatate

Evitati utilizarea uleiului de cuisoare daca:

  • ai avut o interventie chirurgicala majora recenta;
  • ai ulcer peptic;
  • ai o tulburare de sangerare (hemofilie) (1).

Cum sa pastrezi corect uleiul de cuisoare

Ambalajul si pastrarea uleiului de cuisoare sunt importante pentru mentinerea calitatii si eficacitatii acestuia. Uleiurile esentiale, inclusiv uleiul de cuisoare, trebuie pastrate in recipiente de sticla colorata (de obicei maro sau albastru) pentru a proteja uleiul de lumina si a preveni degradarea. In plus, asigura-te ca recipientul are un capac ermetic pentru a evita evaporarea si oxidarea uleiului.

Este important sa verifici data de expirare a uleiului de cuisoare si sa il folosesti inainte ca acesta sa isi piarda proprietatile. Pentru a mentine calitatea si eficacitatea uleiului pe termen lung, acesta trebuie pastrat intr-un loc racoros, uscat si intunecat, departe de surse de caldura si lumina directa a soarelui. Conform studiilor, uleiul de cuisoare poate fi pastrat in conditii optime timp de 3-5 ani. 

Recomandarea este sa achizitionezi uleiul de cuisoare de la producatori de incredere si sa verifici mereu eticheta produsului pentru a te asigura ca este 100% ulei esential de cuisoare si ca este obtinut prin distilarea cu abur a mugurilor de cuisoare.

In concluzie, uleiul de cuisoare este un produs natural cu numeroase beneficii si proprietati, avand o gama larga de utilizari, de la aromaterapie si cosmetice, pana la scopuri medicinale. Cu toate acestea, este esential sa fim constienti de precautiile si contraindicatiile asociate utilizarii acestui ulei si sa alegem si sa pastram corect produsul. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1)Healthline, „What you need to know about clove essential oil”, accesat in data de 11.05.2023: https://www.healthline.com/health/clove-essential-oil

(2)Healthline, „8 surprising health benefits of cloves”, accesat in data de 11.05.2023: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves

(3)Everyday Health, „Top 10 uses for clove oil”, accesat in data de 11.05.2023: https://www.everydayhealth.com/healthy-living/green-health/top-10-uses-clove-oil/

(4)Nourish by WebMD, „Are there health benefits to using clove essential oil?” accesat in data de 11.05.2023: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-clove-essential-oil

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor