Socul anafilactic - simptome si masuri de prim-ajutor

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Socul anafilactic

 

Socul anafilactic se declanseaza atunci cand te confrunti cu reactii alergice severe, cum ar fi reactii la anumite alimente sau intepaturi de insecte. Intrarea in soc anafilactic poate pune in pericol viata persoanei adulte sau a unui bebelus si necesita o interventie medicala de urgenta.

Ce inseamna soc anafilactic?

Anafilaxia determina sistemul imunitar sa elibereze substante chimice care pot provoca intrarea in soc anafilaxic, astfel ca tensiunea arteriala scade brusc si caile respiratorii se ingusteaza, blocand respiratia.

Socul anafilactic este o reactie alergica grava, care poate ameninta viata si poate aparea in cateva secunde sau minute de la expunerea la un factor alergic declansator.

Semnele si simptomele includ un puls rapid, slab, eruptie cutanata, greata si varsaturi. Factorii declansatori comuni includ anumite alimente, unele medicamente, venin de insecte si latex.

Socul anafilactic necesita tratament de urgenta cu epinefrina (adrenalina) injectabila. Atentie! Daca anafilaxia nu este tratata imediat, aceasta poate fi fatala.

Ce este anafilaxia bifazica?

Anafilaxia bifazica se declanseaza atunci cand ai un al doilea val de simptome dupa ce dispar primele. Acest al doilea val se poate manifesta la cateva ore sau chiar zile dupa primul val. Aproximativ 20% dintre persoanele care au un soc anafilactic se confrunta cu anafilaxie bifazica [1].

Socul anafilactic: cauze si factori de risc

Cauze

Sistemul imunitar produce anticorpi care ne apara impotriva substantelor straine de corpul nostru. Acest lucru este considerat a fi benefic, daca o substanta este daunatoare, cum ar fi anumite bacterii sau virusi cu care intri in contact. Insa, sistemul imunitar al unor persoane are o reactie exagerata la substante care in mod normal nu provoaca o reactie alergica.

Simptomele mai multor tipuri de alergii nu pun de obicei viata in pericol, dar o reactie alergica grava poate duce la soc anafilactic. Chiar daca tu sau copilul tau ati avut doar o reactie anafilactica usoara in trecut, prezentati riscul unei reactii mai grave, dupa o alta expunere la substanta cauzatoare de alergii.

Cele mai frecvente cauze ale socului anafilactic la copii si adulti sunt alergiile alimentare la produse precum [1], [2]:

  • arahide,
  • nuci,
  • peste,
  • crustacee,
  • gluten,
  • soia,
  • susan,
  • lapte,
  • oua,
  • soia.

Factorii declansatori ai socului anafilactic, mai ales la adulti, pot include  [3]:

  • administrarea de medicamente si substante, precum antibiotice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene  si colorant utilizat pentru tomografii;
  • contact cu latex, care se gaseste in manusi de unica folosinta, seringi si benzi adezive;
  • alergii la venin de la intepaturi de albine sau viespe;
  • alergii la polen si la ambrozie.

Desi nu se intampla frecvent, unii oameni pot dezvolta anafilaxie odata cu practicarea unor exercitii aerobice, cum ar fi jogging-ul sau chiar pe fondul unei activitati fizice mai putin intense, cum ar fi mersul pe jos. Consumul anumitor alimente inainte de efectuarea unui efort fizic sau atunci cand vremea este calda, rece sau umeda, au fost legate de cazuri de anafilaxie la unele persoane.

In unele cazuri, cauza anafilaxiei nu este identificata, aceasta fiind definita ca anafilaxie idiopatica.

Atentie! Daca nu cunosti cauza declansatoare a reactiei alergice in organismul tau, anumite teste te pot ajuta la identificarea alergenului.

Factori de risc

Factorii de risc pentru soc anafilactic includ [2], [3]:

  • Reactii anafilactice anterioare. Daca ai avut anafilaxie o data, riscul de a avea aceasta reactie grava creste. Reactiile viitoare ar putea fi mai severe decat prima reactie.
  • Alergii sau astm. Persoanele care au oricare dintre aceste probleme de sanatate prezinta un risc ridicat de anafilaxie.
  • Antecedente familiale de anafilaxie.
  • Anumite alte conditii de sanatare precum boli de inima si o acumulare neregulata a unui anumit tip de celule albe din sange (mastocitoza).

Simptomele socului anafilactic

 

Simptomele socului anafilactic

 

Simptomele anafilaxiei apar de obicei la cateva minute de la expunerea la un alergen si se manifesta initial cu mancarime severa la ochi sau pe fata. Uneori, simptomele pot aparea la o jumatate de ora sau mai mult dupa expunere. 

Semnele si simptomele cele mai frecvente includ:

  • reactii cutanate, inclusiv urticarie si mancarime, piele inrosita sau palida;
    scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala);
  • constrictia cailor respiratorii si umflarea limbii sau a gatului;
  • respiratie suieratoare si probleme de respiratie;
  • puls slab si rapid;
  • greata, varsaturi sau diaree;
  • ameteala sau lesin;
  • dureri abdominale;
  • inconstienta.

In cazurile grave, o persoane poate sa cada din picioare, sa nu mai respire si sa isi piarda cunostinta in doar cateva minute. 

Atentie! Daca prezinti simptome, solicita ajutor medical de urgenta si administreaza medicamente pentru alergii!

Ce faci in caz de soc anafilactic? Masuri de prim ajutor

Daca te afli in apropierea unei persoane care are o reactie anafilactica, suna la serviciul de urgenta 112 sau cere imediat ajutor medical.

Masuri de prim ajutor utile pana la venirea echipei medicale pot include manevrele precum cele prezentate in cele ce urmeaza [1].

Pozitionarea corecta a persoanei

Aseaza persoana in pozitie intinsa, cu picioarele ridicate in sus, deoarece acest lucru mentine fluxul de sange catre organele vitale, cu exceptia cazului in care are probleme cu respiratia. In acest caz, ajuta persoana sa se aseze intr-o pozitie corespunzatoare pentru usurarea respiratiei.

Daca persoana se afla in stare de inconstienta, o poti aseza pe o parte, pentru a nu se ineca. Mentine deschise caile respiratorii ale persoanei, ridicand barbia. Ai grija ca persoana sa nu-si inghita limba.

Indepartarea sursei care a provocat socul

Daca socul anafilactic se declanseaza din cauza unei intepaturi de insecte, indeparteaza acul, daca este posibil. Foloseste un card de plastic, cum ar fi un card bancar. Apasa cardul pe piele, gliseaza-l in sus spre ac si sub el. Nu incerca sa strangi cu degetele zona inflamata unde se afla acul, deoarece acest lucru poate elibera mai mult venin in corp.

Folosirea trusei de prim ajutor in caz de alergie

Daca ai o trusa de ajutor cu epinefrina (adrenalina), utilizeaza substanta la debutul simptomelor.

Atentie! Nu incerca sa administrezi orice tip de medicamente pe cale orala, daca apar dificultati de respiratie.

Asistenta medicala de urgenta este obligatorie, deoarece exista un risc semnificativ ca reactia sa revina imediat dupa ce efectul unui medicament antialergic dispare.

Socul anafilactic: complicatii posibile

O reactie anafilactica iti poate pune viata in pericol, poate opri respiratia sau bataile inimii. Acest lucru se datoreaza scaderii tensiunii arteriale care impiedica inima sa primeasca suficient oxigen.

Socul anafilactic poate contribui la potentiale complicatii, cum ar fi [2], [3]:

  • leziuni ale creierului;
  • insuficienta renala;
  • soc cardiogen;
  • aritmie;
  • atacuri de cord;
  • decesul persoanei.

In unele cazuri, o persoana se poate confrunta cu o agravare a conditiilor medicale pre-existente. Acest lucru este valabil mai ales pentru afectiunile sistemului respirator. De exemplu, daca suferi de BPOC (Boala pulmonara cronica obstructiva), este posibil sa te confrunti cu lipsa de oxigen, care poate provoca rapid leziuni ireversibile la nivelul plamanilor. De asemenea, socul anafilactic poate sa agraveze permanent simptomele la persoanele cu scleroza multipla [3].

Cum se trateaza socul anafilactic?

 

Tratarea socului anafilactic

 

Protocolul pentru tratarea de urgenta a socului anafilactic presupune injectarea unei doze de epinefrina, odata cu declansarea simptomelor. Suna la serviciul de urgenta 112 chiar daca ai administrat medicamentul, pentru ca poti avea o a doua reactie alergica in 12 ore. La camera de garda, medicii pot supraveghea simptomele si te pot trata in cazul unei a doua reactii [4].

Atentie! Suna de urgenta la 112, daca nu poti administra injectia cu epinefrina pentru soc anafilactic. Medicii de la camera de urgenta iti pot salva viata. 

De asemenea, medicii pot administra de la caz la caz fluide, steroizi, si antihistaminice (medicamente utilizate pentru a trata reactiile alergice).

Alte tratamente posibile includ utilizarea unui tub respirator si administrarea de medicamente pentru a te ajuta sa respiri mai bine, corticosteroizi (un medicament antiinflamator puternic) pentru a impiedica simptomele sa reapara cateva ore mai tarziu.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome de soc anafilactic, adreseaza-te serviciului de urgenta!

Masuri de prevenire a socului anafilactic

Cel mai eficient mod de a preveni anafilaxia este sa eviti sa intri in contact cu substantele care provoaca aceasta reactie.

Iata cateva sfaturi utile care te pot ajuta sa previi socul anafilactic [1], [4]:

  • Poarta un colier sau o bratara de alerta medicala pentru a indica faptul ca ai o alergie la anumite medicamente sau alte substante.
  • Pastreaza un kit de urgenta cu medicamente prescrise disponibile in orice moment. Medicul specialist te poate consilia cu privire la continut.
  • Daca esti alergic la intepaturile unor insecte, evita sa stai in preajma acestora. Poarta camasi si pantaloni cu maneca lunga, nu merge descult prin iarba, nu purta culori vii, nu folosi parfumuri sau lotiuni parfumate. Daca te afli in preajma unei insecte care te poate intepa, indeparteaza-te calm si nu agita mainile.
  • Administreaza suplimente alimentare pentru a ameliora stresul si anxietatea.
    Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi!
  • Daca ai alergii alimentare, citeste cu atentie etichetele tuturor alimentelor pe care le cumperi. Procesele de fabricatie se pot schimba, deci este important sa verifici periodic etichetele alimentelor pe care le consumi in mod obisnuit.
  • Cand mananci la restaurant sau comanzi mancare pentru acasa, intreaba cum este preparat fiecare fel de mancare si afla ce ingrediente contine. Chiar si cantitatile mici de alimente la care esti alergic, pot provoca o reactie serioasa.
  • Apeleaza la remedii pentru intarirea imunitatii sau suplimente alimentare care te pot ajuta sa ameliorezi simptomele epuizarii sau sa previi unele reactii alergice 
    Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca suplimentele au creat efecte adverse, intrerupe imediat utilizarea si consulta medicul curant!

Socul anafilactic este o afectiune grava cu care se pot confrunta atat copiii, cat si adultii. Daca tu sau copilul tau prezentati simptome, apeleaza de urgenta serviciile medicale!

Surse de informare:

[1] Cleveland Clinic. “Anaphylaxis.”, Cleveland Clinic, 2022,

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8619-anaphylaxis Accesat in 05.10.2022.

[2] Mayo Clinic. “Anaphylaxis.”, Mayo Clinic, 2022, 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anaphylaxis/symptoms-causes/syc-20351468 Accesat in 05.10.2022.

[3] Gotter, Ana. “Anaphylactic Shock: What You Need to Know.” Healthline, 2019,

https://www.healthline.com/health/anaphylactic-shock Accesat in 05.10.2022.

[4] Hope, Cristal. “Anaphylactic Shock: What You Should Know.”, WebMd, 2020, 

https://www.webmd.com/allergies/anaphylactic-shock-facts Accesat in 05.10.2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor