Troponina: ce este si ce trebuie sa stii

13. 9. 2023 · 6 minute de citit

Troponina este o proteina care se gaseste in muschiul inimii. Nivelul acesteia, in conditii normale pentru organism este insesizabil. Atunci cand muschii inimii sunt lezati, troponina este eliberata in fluxul de sange. Volumul acesteia creste considerabil, pe fondul progresiei daunelor cardiace. Pentru un test de troponina este nevoie de o porba de sange. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Troponina: ce este si ce trebuie sa stii

Ce este troponina?

Troponina este o proteina complexa care se gaseste in muschiul cardiac. Aceasta face parte dintr-un sistem de proteine care controleaza contractiile musculare. Exista trei tipuri diferite de troponina - troponina C, troponina I si troponina T - fiecare avand un rol specific in functionarea muschiului cardiac.

Troponina joaca un rol crucial in contractia si relaxarea muschiului cardiac. In conditii normale, troponina se leaga de calciu si declanseaza o serie de reactii care permit miscarea fibrelor musculare, contribuind astfel la contractia inimii. In momentul in care nivelul de calciu scade, troponina se dezleaga, permitand relaxarea muschiului cardiac. (1), (2)

In ce conditii este recomandat testul pentru determinarea troponinei?

Un nivel crescut de troponina in sange poate indica un posibil atac de cord, deoarece eliberarea acestei proteine in sange este un semn al daunelor celulare care apar in timpul unui atac de cord. Troponina este utila in diagnosticarea unui atac de cord, dar si pentru monitorizarea anginei pectorale. Cea din urma poate conduce in anumite conditii la infarct miocardic acut.

Testul pentru determinarea nivelului de troponina este relevant si dupa un astfel de eveniment traumatic, chiar pe durata spitalizarii. Intr-o perioada de monitorizare de 24 de ore ofera informatii despre modificarile acestei proteine in sange, astfel incat medicul sa poata oferi schema eficienta de tratament, limitand daunele si prevenind complicatiile. (1), (2)

Importanta analizei troponinei

Importanta analizei troponinei in evaluarea starii de sanatate cardiovasculara este cruciala pentru diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor cardiace.

Identificarea leziunilor cardiace

Troponina este un marker important pentru diagnosticarea leziunilor cardiace, cum ar fi infarctul miocardic. Nivelurile ridicate de troponina in sange indica de obicei o problema cu inima. Acest marker este eliberat in sange atunci cand celulele cardiace sunt deteriorate sau distruse, ceea ce sugereaza o leziune a muschiului cardiac. Astfel, masurarea nivelului de troponina poate ajuta la identificarea precoce a unui infarct miocardic acut sau a altor afectiuni cardiace.

Monitorizarea progresului tratamentului

Analiza troponinei poate fi utilizata pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului pentru afectiuni cardiace. Nivelurile de troponina pot scadea daca tratamentul este eficient, oferind astfel semnale pozitive despre starea de sanatate a persoanei. Monitorizarea regulata a nivelului troponinei poate ajuta medicul sa evalueze eficacitatea tratamentului si sa faca ajustari daca este necesar.

Prevenirea afectiunilor cardiace

Verificarea nivelurilor de troponina poate ajuta la prevenirea unor potentiale afectiuni cardiace. Daca nivelul troponinei este ridicat, poate fi un semn precoce de boala cardiaca, permitand astfel interventia medicala timpurie. Prin urmare, masurarea regulata a troponinei poate ajuta la identificarea celor cu risc crescut de a dezvolta afectiuni cardiace si la initierea unui tratament preventiv adecvat.

Conditiile in care este recomandata analiza troponinei

Analiza este recomandata persoanelor care au simptome care pot indica o afectiune cardiaca, cum ar fi durerea toracica. Testul este realizat atunci cand sunt prezente semnele specifice ale unui atac de cord:

  • senzatie de strangere la nivelul pieptului;
  • durere in piept;
  • durere in alte regiuni ale corpului - gat, maxilar, spate, brate;
  • ameteli;
  • greata si varsaturi;
  • transpiratie aparuta brusc;
  • oboseala extrema;
  • dificultati respiratorii. 

De asemenea, poate fi folosita pentru a monitoriza persoanele cu afectiuni cardiace cunoscute sau care au un risc ridicat de a dezvolta boli cardiace. Printre aceste conditii se numara hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea, colesterolul marit si istoricul familial de boli cardiace.

Este important sa mentionam ca rezultatul analizei troponinei trebuie interpretat de medicul specialist pentru stabilirea unui diagnostic clar si complet. Pentru aceasta, testul pentru determinarea nivelului troponinei din sange este asociat cu alte tipuri de testari clinice. (2), (3), (4)

Interpretarea rezultatelor testului troponinei

Nivelul normal de troponina este de obicei destul de mic si poate varia in functie de laborator sau de tipul de test utilizat. Astfel, un rezultat al analizei care se incadreaza in valorile normale indica faptul ca nivelul de troponina din organism este in limitele acceptate.

Pe de alta parte, interpretarea valorilor anormale este de asemenea importanta. Un nivel crescut de troponina in sange poate indica un atac de cord sau alte probleme cardiace, deoarece troponina este eliberata in sange in cazul deteriorarii celulelor cardiace. O valoare anormala a troponinei poate indica, de asemenea, alte afectiuni cardiace, cum ar fi angina pectorala sau insuficienta cardiaca.

Daca rezultatele testului pentru determinarea nivelului de troponina din sange arata un nivel normal timp de 12 ore dupa ce a fost semnalata durea in piept este putin probabil ca simptomele sa fi fost cele ale unui atac de cord. (1), (2)

Consecintele valorilor anormale de troponina

O crestere a nivelului de troponina in sange indica de obicei o leziune a muschiului cardiac, cel mai des fiind asociata cu infarctul miocardic. Un nivel ridicat de troponina este un indicator serios al unui potential pericol pentru sanatatea inimii, fiind asociat cu diverse afectiuni cardiovasculare, printre care insuficienta cardiaca, angina pectorala, aritmii sau cardiomiopatii.

De asemenea, valorile anormale de troponina pot fi un semn al unor afectiuni non-cardiace, cum ar fi insuficienta renala, accidentul vascular cerebral sau bolile pulmonare. Prin urmare, analiza troponinei este utila in evaluarea riscului si diagnosticarii acestor afectiuni. 

Chiar si un nivel mic de troponina in sange peste valorile normale poate fi un semn al prezentei unor leziuni la inima. Printre motivele pentru care sunt identificate valori mai mari de troponina decat in mod normal, putem aminti insuficienta cardiaca, diverse boli de rinichi sau chiar un cheag de sange la plamani. (1), (2)

Un nivel crescut de troponine in sange apare si in urma efectuarii unor proceduri medicale. Operatiile pe cord deschis sau defibrilatia cardica pot determina cresterea concentratiei troponinelor din sange. 

Pe de alta parte, nici valorile scazute ale troponinelor din sange nu exclud complet posibilitatea inregistrarii unor leziuni la nivelul muschiului cardiac. Acest lucru poate fi adevarat si cand nu sunt prezente simptome specifice. De aceea, medicul specialist este cel care va interpreta rezultatele testului si va oferi directia de actiune pentru urmatoarea perioada. Specialistul poate indica efectuarea unor noi analize de laborator si testari sau poate prescrie un tratament pe care îl va ajusta, in urma controalelor medicale periodice. (3), (4)

Troponina joaca un rol esential in functionarea inimii, iar masurarea nivelului acesteia poate indica diverse afectiuni cardiace. Interpretarea rezultatelor testului presupune cunoasterea valorilor normale si anormale. Un nivel anormal de troponina poate semnala probleme serioase de sanatate. Este vital sa mergi la medic atunci cand ai probleme de sanatate pentru a beneficia de un diagnostic corect si complet si un tratament avizat. 

Surse de informare: 

1. Troponin Test - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22770-troponin-test, Accesat 06.09.2023

2. Troponin Test (cTN) - https://www.testing.com/tests/troponin/, Accesat 06.09.2023

3. Troponin Test - https://medlineplus.gov/lab-tests/troponin-test/, Accesat 06.09.2023

4. Troponin - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=troponin, Accesat 06.09.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor