Inima (cord): ce este, functii, rol

7. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Inima

 

Inima este organul principal al sistemului cardiovascular, o retea de vase de sange care pompeaza sangele in tot corpul. De asemenea, aceasta se afla in legatura cu alte sisteme corporale, cu scopul de a controla ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Antecedentele familiale ale pacientului, istoricul personal de sanatate si stilul de viata influenteaza modul in care functioneaza inima (1). In acest articol, iti spunem ce este inima, care sunt functiile si structura acesteia, care sunt afectiunile cardiovasculare cele mai intalnite. 

Ce este inima?

Inima (cordul) este un organ de marimea unui pumn, care pompeaza sangele in tot corpul. Este considerata organul principal al sistemului circulator. Contine patru sectiuni principale (camere), alcatuite din muschi, care sunt alimentate prin impulsuri electrice. Functia inimii este controlata de creier si sistemul nervos (2).

Unde se afla inima?

Inima se afla situata in partea din fata a pieptului, in spatele si in stanga sternului, intre plamanul drept si cel stang. Plamanul stang este usor mai mic tocmai pentru a face loc inimii in partea stanga a pieptului. Cutia toracica protejeaza inima.

Cat de mare este inima ?

In general, inimile adultilor au marimea a doi pumni stransi, iar inimile copiilor au marimea unui pumn strans. In medie, inima unui adult cantareste intre 250-275 grame, este mai mica la femei decat la barbati. Dimensiunea cordului este in functie de marimea corpului si de sex.

Anatomia inimii

 

Anatomia inimii

 

Inima are: pereti, camere, supape, vase de sange, sistem electric, pereti.

Peretii inimii

Peretii inimii sunt muschii care se contracta (se strang) si se relaxeaza ritmic, pentru a trimite sangele in tot corpul. Un strat de tesut muscular numit sept imparte peretii inimii dumneavoastra in partea stanga si partea dreapta.

Peretii inimii au trei straturi:

  • endocardul: strat interior;
  • miocardul: strat muscular de mijloc;
  • pericard: strat exterior de protectie;
  • epicardul: strat al pericardului. Pericardul este un sac protector care acopera intreaga inima. Produce lichid pentru a lubrifia inima si a o impiedica sa se frece de alte organe.

Camerele inimii

Inima este impartita in 4 camere. Sunt 2 camere in partea de sus (atrium, atrii) si 2 in partea de jos (ventricule), cate una de fiecare parte a inimii.

  • Atriumul drept: doua vene mari livreaza sangele sarac in oxigen catre atriumul drept. Vena cava superioara transporta sangele din partea superioara a corpului. Vena cava inferioara aduce sangele din partea inferioara a corpului. Apoi, atriul drept pompeaza sangele catre ventriculul drept.
  • Ventriculul drept: camera inferioara dreapta pompeaza sangele sarac in oxigen catre plamani prin artera pulmonara. Plamanii reincarca sangele cu oxigen.
  • Atriumul stang: dupa ce plamanii umplu sangele cu oxigen, venele pulmonare transporta sangele catre atriumul stang. Aceasta camera superioara pompeaza sangele catre ventriculul stang.
  • Ventriculul stang: ventriculul stang este putin mai mare decat cel drept. Acesta pompeaza sangele bogat in oxigen catre restul corpului.

Valvele inimii

Supapele inimii sunt ca niste usi care separa camerele inimii. Ele se deschid si se inchid, pentru a permite sangelui sa treaca prin ele.

Valvulele atrioventriculare se deschid intre camerele superioare si inferioare ale inimii. Acestea includ:

  • valva tricuspida: usa dintre atriul drept si ventriculul drept.
  • valva mitrala: usa dintre atriul stang si ventriculul stang.

Valvele semilunare: se deschid atunci cand sangele iese din ventriculi. Acestea includ:

  • valva aortica: se deschide atunci cand sangele iese din ventriculul stang catre aorta (artera care transporta sangele bogat in oxigen catre corp).
  • valva pulmonara: se deschide atunci cand sangele curge din ventriculul drept catre arterele pulmonare (singurele artere care transporta sangele sarac in oxigen catre plamani).

Vasele de sange

Inima pompeaza sangele prin trei tipuri de vase de sange:

  • arterele transporta sangele bogat in oxigen de la inima catre tesuturile corpului. Exceptie fac arterele pulmonare, care merg catre plamani.
  • venele transporta sangele sarac in oxigen inapoi la inima.
  • capilarele sunt vase de sange mici prin care corpul schimba sangele bogat in oxigen cu cel sarac in oxigen.

Inima primeste nutrienti printr-o retea de artere coronare. Aceste artere se intind de-a lungul suprafetei inimii.

Sistemul de conducere electrica

Sistemul de conducere al inimii este ca si instalatia electrica a unei case. Acesta controleaza ritmul batailor inimii si include:

  • nodul sinoatrial: trimite semnalele care fac inima sa bata.
  • nodul atrioventricular: transmite semnale electrice de la camerele superioare ale inimii la cele inferioare. 

Inima are, de asemenea, o retea de fascicule si fibre electrice. Aceasta retea include:

  • ramura stanga a fasciculului: trimite impulsuri electrice catre ventriculul stang.
  • ramura fasciculului drept: trimite impulsuri electrice catre ventriculul drept.
  • fasciculul lui His: trimite impulsuri de la nodul AV la fibrele Purkinje.
  • fibrele Purkinje: fac ca ventriculii inimii sa se contracte si sa pompeze sangele (2).

Functia inimii

Principala functie a inimii este aceea de a transporta sangele in tot corpul. De asemenea, inima:

De asemenea, este important de stiut ca inima lucreaza cu alte sisteme ale corpului pentru a controla ritmul cardiac:

  • sistemul nervos: ajuta la controlul ritmului cardiac. Acesta trimite semnale care ii spun inimii sa bata mai incet in timpul odihnei si mai repede in timpul stresului.
  • sistemul endocrin: trimite hormoni. Acesti hormoni le spun vaselor de sange sa se stranga sau sa se relaxeze, ceea ce afecteaza tensiunea arteriala. Hormonii glandei tiroide pot, de asemenea, sa ii spuna inimii sa bata mai repede sau mai incet.

Afectiunile inimii

 

Afectiunile inimii

 

Bolile de inima reprezinta una dintre principalele cauze de deces pentru persoanele de ambe sexe si pentru majoritatea grupurilor etnice si rasiale. Printre afectiunile comune care afecteaza inima se numara:

  • fibrilatia atriala: impulsuri electrice neregulate in atriu.
  • aritmie: o bataie a inimii este prea rapida, prea lenta sau bate cu un ritm neregulat.
  • cardiomiopatie: ingrosarea, marirea sau rigidizarea neobisnuita a muschiului cardiac.
  • insuficienta cardiaca congestiva: atunci cand inima este prea rigida sau prea slaba pentru a pompa in mod corespunzator sangele in tot corpul.
  • boala arterelor coronare: acumularea de placi care duce la ingustarea arterelor coronare.
  • atac de cord (infarct miocardic): un blocaj brusc al arterelor coronare care taie oxigenul la o parte din muschiul inimii.
  • pericardita: inflamatie in mucoasa inimii (pericardul).

Cum iti poti mentine inima sanatoasa

Cel mai important e sa faci schimbari in stilul de viata, pentru a-ti mentine inima sanatoasa:

  • mentine o greutate sanatoasa.
  • consuma alcool cu moderatie.
  • adopta o dieta sanatoasa pentru inima, cu multe fructe, legume si cereale integrale.
  • fa exercitii fizice moderate, timp de cel putin 150 de minute pe saptamana.
  • limiteaza aportul de sodiu.
  • gestioneaza stresul cu strategii sanatoase, cum ar fi meditatia sau tinerea unui jurnal.
  • renunta la fumat si/sau la utilizarea produselor din tutun si evitati fumatul pasiv (3).

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Cleveland Clinic, „Heart”, accesat in data de 06.07.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/body/21704-heart

(2) News Medical Life Sciences, „Structure and function of the heart”, accesat in data de 06.07.2023: https://www.news-medical.net/health/Structure-and-Function-of-the-Heart.aspx

(3) WebMD, „Anatomy and circulation of the heart”, accesat in data de 06.07.2023: https://www.webmd.com/heart-disease/high-cholesterol-healthy-heart

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor