Stafidele - beneficii, proprietati, contraindicatii

24. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Stafidele

 

Stafidele sunt struguri deshidratati, micile boabe oferind multiple beneficii pentru sanatate. Ele sunt un aliment gustos, o sursa bogata de nutrienti si minerale care ofera energie organismului sub forma de calorii si zaharuri. Consumul excesiv poate avea repercursiuni nedorite asupra corpului, asadar trebuie moderatie. 

Stafidele sunt o gustare rapida, simpla, un dulce cu gust pregnant. Pot fi consumate simple, in alte amestecuri delicioase, pot fi folosite si pentru prepararea unor produse de patiserie sau chiar a unor feluri principale de mancaruri (in unele culturi). Daca acestea sunt consumate in exces sau de anumite persoane cu probleme de sanatate specifice, au, insa, caracteristici si proprietati care conduc la aparitia unor efecte nedorite. 

Stafidele: valori nutritionale

Stafidele sunt produse in compozitia carora exista o cantitate mare de zahar. Prin uscarea la soare, ele pastreaza toate zaharurile care au fost in boabele de strugure, fiind singurele produse fara adaos de zahar. In plus, continutul nutritional al stafidelor este similar cu cel al strugurilor din care provin. 

Stafidele sunt o sursa importanta de antioxidanti si contin: calorii, proteine, grasimi, carbohidrati, zaharuri, fibre, vitamina C, calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor si sodiu (1).

 

Stafide din struguri

 

Beneficii si proprietati speciale ale stafidelor

Contribuie la o digestie sanatoasa

Stafidele au fibre solubile, care au rol important in stimularea tranzitului intestinal. Pentru că pot avea si un efect laxativ, se spune despre acestea ca sunt un remediu eficient in combaterea constipatiei. Pe fondul consumului moderat pot contribui la realizarea unui tranzit intestinal regulat (2). 

Sprijin in combaterea anemiei

Lipsa sau cantitatea redusa de fier din organism poate duce la anemie. Cum stafidele au in compozitie fier din belsug (3), consumul lor ar putea fi benefic pentru persoanele care se confruntă cu aceasta problema. 

Atentie: consuma stafide la recomandarea medicului si in cantitatile indicate, alaturi de tratamentul aferent pentru rezultate eficiente si sanatoase in combaterea anemiei. 

Sistem circulator sanatos

Stafidele ar putea sa joace un rol important in reducerea tensiunii arteriale, datorita prezentei potasiului. Acest lucru ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral. Studiile realizate pana in prezent au aratat ca fibrele din stafide ar putea actiona pentru a reduce colesterolul rau, astfel incat tensiunea arteriala si zaharul din sange sa poata fi tinute sub control (2), (3). 

De asemenea, potasiul continut de stafide poate sa aiba un rol in combaterea spasmelor musculare, dar si in stimularea impulsurilor nervoase (4). 

Pot contribui la tratarea infectiilor

Fitonutrientii fenolici din stafide au proprietati antioxidante si antiinflamatoare, motiv pentru care ar putea contribui la distrugerea bacteriilor care conduc la infectii. Alaturi de acestea, stafidele pot ajuta la reducerea febrei, datorita proprietatilor antibacteriene (4). Studiile sunt abia la inceput si nu exista suficiente dovezi care sa sustina afirmatiile. 

Sanatatea  ochilor

Antioxidantii din stafide au rol important in mentinerea sanatatii oculare si a vederii clare (3). Protectia impotriva radicalilor liberi ce pot afecta vederea este data de prezenta antioxidantilor, iar acest lucru se traduce in sprijinul impotriva degenerescentei maculare legata de varsta sau chiar a cataractei. 

Frumusetea pielii

Sanatatea si frumusetea pielii vin din stilul de viata sanatos si dieta echilibrata. Totusi, consumul de stafide poate sa previna imbatranirea pielii, prin lupta impotriva radicalilor liberi ce au actiune puternica asupra epidermei (3). 

Lupta impotriva celulelor canceroase

Fiind o sursa de antioxidanti, stafidele au sanse sa protejeze organismul de radicalii liberi si de daunele oxidative, factori de risc in aparitia multor tipuri de cancer (3).

Atentie: consumul de stafide poate avea beneficii asupra organismului, insa studiile efectuate nu pot oferi, pentru moment, dovezi stiintifice solide. Consumul de stafide nu trebuie sa inlocuiasca o dieta echilibrata si nici sa se substituie unor medicamente prescrise pentru diverse boli cronice.

 

Biscuitii cu ovaz si stafide

 

Contraindicatiile consumului de stafide

In general, consumul de stafide este sigur pentru organism. Sunt insa si persoane care pot experimenta reactii adverse dupa ce au ingerat stafide. 

Controlul greutatii 

Pentru ca sunt mici si dulci, stafidele sunt consumate la gustare, dar si in amestecuri de terci, iaurt sau in lapte, alaturi de cereale. Biscuitii cu ovaz si stafide sunt o gustare delicioasa, dar au si un aport caloric sporit (2). 

Trebuie, insa, atentie, pentru ca exista tentatia sa fie mancate multe stafide la o singura masa, iar consumul excesiv poate duce la acumularea de kilograme in plus. 

Tulburari digestive

Fibrele solubile continute de stafide sunt bune in realizarea unui tranzit intestinal constant. Insa un consum mare de stafide poate duce la tulburari digestive, cu dureri, balonare, gaze, diaree, putand accentua anumite boli digestive (2). 

Efectul laxativ poate sa devina un simptom neplacut atunci cand crampele si problemele gastrointestinale se manifesta pentru mai mult timp. 

Risc pentru bolnavii cronici

Daca ai diabet, consumul de stafide iti poate crea probleme (3). Cantitatea mare de zaharuri poate sa iti faca mai mult rau decat ai fi crezut. Asadar este recomandata moderatia pentru aceste persoane sau cele incluse in grupa de risc pentru diabet. 

Reactii alergice

Persoanele predispuse la alergii au motive de ingrijorare in ceea ce priveste consumul de stafide. Unele soiuri au un continut bogat de sulf, iar cei cu alergii pot dezvolta probleme (4). 

Nu trebuie neglijat nici aspectul care vizeaza tratarea stafidelor cu diverse produse cu potential risc pentru sanatate. Ideal este sa cumperi numai produse naturale, fara aditivi, la obtinerea carora nu au fost utilizate pesticide. 

Astmaticii trebuie sa fie prudenti la stafide si sa le consume cu chibzuinta. 

Extra sfat: supravegheaza copiii cand le dai sa manance stafide pentru ca exista posibilitatea sa se sufoce sau sa se inece cu ele. La orice reactie adversa pe care o observi solicita o consultatie medicului curant pentru a evita aparitia unor probleme mai grave. 

Fructele deshidratate sunt tot mai utilizate in realizarea unor amestecuri pentru diversificarea dietei si pentru un aport de nutrienti folositori organismului. Consumul de stafide poate fi benefic, chiar si in mod regulat, daca nu ai alte probleme de sanatate, pentru care ar trebui sa acorzi atentie, cand adaugi stafide in dieta. 

Surse de informare:

1. Are Raisins Good for You? - https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-raisins-good-for-you

2. Raisins: Are They Good for You? - https://www.webmd.com/diet/raisins-good-for-you

3. What to know about raisins - https://www.medicalnewstoday.com/articles/325127

4. Is Eating Raisins Healthy? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019280/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor