Sarcina toxica: cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Sarcina toxica

 

Starile de greata sunt manifestari comune in sarcina, mai ales in primele 3 luni. Totusi, atunci cand acestea sunt persistente si asociaza varsaturi severe, vorbim despre o complicatie serioasa, si anume hiperemezis gravidarum. 

Cunoscuta si sub denumirea de sarcina toxica, aceasta reprezinta forma extrema de greturi matinale, caracterizata de varsaturi excesive, dezechilibre hidroelectrolitice prin deshidratare si scadere in greutate. Tulburarea pune in pericol sanatatea fatului, deoarece acesta nu mai primeste cantitati suficiente de nutrienti.

Afla totul despre sarcina toxica. 

Cauze

Greata si varsaturile in sarcina sunt cauzate de schimbarile hormonale rapide care au loc in aceasta perioada, in special in primul trimestru. Mai exact, aceste simptome sunt puse pe seama cresterii nivelului de hCG (gonadotropina corionica umana). Acest hormon este produs de placenta in cantitati mari inca de la inceputul sarcinii (1). 

In timp ce aceste modificari cauzeaza simple greturi matinale la majoritatea gravidelor, hiperemezis gravidarum apare doar la 0,5-2% din femeile insarcinate (1).

Aceasta afectiune rara poate fi favorizata de urmatorii factori (1, 2):

  • Istoric medical familial de sarcina toxica
  • Sarcina multipla, cum ar fi gemeni sau tripleti se asociaza cu cresteri chiar mai mari de hCG. 
  • Prima sarcina
  • Istoric de sarcini toxice anterioare
  • Predispozitie la rau de miscare

Pe de alta parte, hiperemezis gravidarium poate fi si un simptom al unei boli gestationale rare boala trofoblastica. Aceasta este caracterizata de cresterea unor tumori in uter in timpul sarcinii (1).  

Manifestari 

Greturile matinale comune se asociaza cu reducerea apetitului si stari de voma, simptomele fiind de intensitate usoara-moderata. Cu toate acestea, femeia insarcinata reuseste sa manance si sa bea lichide in majoritatea timpului. Simptomele pot aparea si disparea de mai multe ori pe parcursul zilei (1, 2). 

Sarcina toxica, in schimb, presupune manifestari mult mai severe. Greata este aproape constanta, iar varsaturile au loc de mai multe ori pe zi. Acestea au o intensitate puternica, cauzand dificultati grave de alimentare si incapacitatea de a consuma suficiente lichide (1, 2).  

Astfel, apare deshidratarea si malnutritia. Alimentatia nu furnizeaza cantitatile suficiente de nutrienti necesari in sarcina, iar acest lucru poate afecta cresterea si dezvoltarea fatului. De asemenea, sarcina toxica afecteaza puternic activitatile de zi cu zi si poate provoca anxietate sau depresie (2). 

Alte simptome ale hiperemezis gravidarum includ:

  • Urina inchisa la culoare sau in cantitati mici
  • Piele uscata
  • Stare de slabiciune
  • Ameteli si lesin
  • Constipatie
  • Hipersalivatie (salivare in exces)
  • Scadere in greutate mai mult de 5% din greutate corporala initiala

Daca te confrunti cu aceste simptome si nu reusesti sa retii lichidele consumate pentru cel putin 12 ore, adreseaza-te medicului cat mai repede (2).

Diagnostic si tratament

 

Sarcina toxica - diagnostic si tratament

 

Diagnostic

Pentru a pune diagnosticul de hiperemezis gravidarum, medicul va recomanda efectuarea mai multor investigatii. 

Acesta va realiza o anamneza (discutia propriu-zisa privind simptomele) si examenul clinic (examen fizic general). In cadrul consultatiei, va masura tensiunea arteriala si pulsul. Tensiunea arteriala scazuta si pulsul rapid sunt semne ale sarcinii toxice (1).

Pe langa aceasta consultatie, poate fi nevoie de (1):

  • Analize de sange si de urina, pentru a depista semne de deshidratare
  • Ecografie de sarcina pentru a verifica daca ai o sarcina multipla sau o afectiune la nivelul uterului, cum ar fi boala gestationala trofoblastica. 
  • Alte investigatii de gastroenterologie, pentru a depista eventuale boli digestive.

Tratament

Spre deosebire de greturile matinale, care pot fi gestionate doar cu ajutorul obiceiurilor de stil de viata, hiperemezis gravidarum necesita tratament medical (1).  

De obicei, o pacienta cu sarcina toxica trebuie tratata in spital. Din cauza deshidratarii avansate, este necesara administrarea intravenoasa de lichide si substante nutritive. De asemenea, medicul poate prescrie medicamente antiemetice (impotriva gretii si vasaturilor) (1).

Remedii

De asemenea, remediile utilizate pentru gestionarea greturilor matinale comune ar putea fi utile si pentru ameliorarea hiperemezis gravidarum (2):

  • Identifica factorii declansatori si evita-i poate fi vorba de mirosuri puternice (parfumuri sau cele asociate mancarurilor), mersul cu masina, anumite paste de dinti, lumini puternice, anumite sunete, presiune pe abdomen din cauza hainelor stramte. 
  • Mananca mese mici si dese, atunci cand simti ca poti manca.
  • Consuma alimente cat mai simple, necondimentate si uscate (cartof, orez, biscuiti simpli, paine uscata). Testeaza-ti toleranta pentru smoothie-uri nutritive din fructe sau legume. 
  • Incearca sa consumi lichide in inghitituri mici si dese. Limonada cu ghimbir ar putea fi bine tolerata, dar trebuie consultat medicul inainte de utilizare.
  • Discuta cu medicul privind administrarea de suplimente alimentare cu vitamina B6 sau ghimbir. Acestea s-au dovedit utile in ameliorarea greturilor.

Atentie! Aceste remedii nu inlocuiesc tratamentul recomandat de medic, ci au rol doar de adjuvant. 

Prin urmare, sarcina toxica este caracterizata de greturi si varsaturi extreme, fiind diferita de greturile matinale. Pentru ca necesita obligatoriu tratament medical, este important sa te adresezi medicului in cazul aparitiei acestei complicatii. 

Referinte: 

  1. Wint, Carmella. Hyperemesis Gravidarum. Healthline, Healthline Media, 21 June 2022, www.healthline.com/health/hyperemesis-gravidarum. Accessed 30 Oct. 2022.
  2. Hyperemesis Gravidarum: MedlinePlus Medical Encyclopedia. Medlineplus.gov, 2021, medlineplus.gov/ency/article/001499.htm#:~:text=Hyperemesis%20gravidarum%20is%20extreme%2C%20persistent,that%20occurs%20in%20early%20pregnancy.. Accessed 30 Oct. 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor