Saptamana 12 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

23. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Saptamana 12 de sarcina

 

Inceputul saptamanii 12 de sarcina este sinonim finalului primului trimestru. Probabiil ca cea mai importanta schimbare pe care o va aduce incheierea acestei saptamani este ca riscul de avort spontan scade semnificativ. Prin urmare, daca inca nu ai dat familiei vestea cea mare, acum este momentul potrivit. Iata ce se intampla in saptamana 12 de sarcina!

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Daca te intrebi unde te afli, intr-un calendar al sarcinii pe saptamani si luni, ei bine, inca esti in luna a treia. Bebelusul masoara intre 5 si 6 cm, cantareste aproximativ 14 grame si poate fi comparat cu un „lime”. Daca nu esti impresionata de cifre, iata inca o informatie: in ultimele 3 saptamani de sarcina, micutul tau si-a dublat dimensiunile [1]. 

Saptamana 12 de sarcina poate fi considerata un punct de cotitura in formarea bebelusului. Dezvoltarea organelor aproape ca s-a incheiat, chiar daca maturizarea lor necesita, inca, mult timp [2]. 

In timpul ramas pana la termen, sistemele de organe ale fatului trebuie sa evolueze astfel incat, la nastere, sa fie perfect functionale. Inca de la 12 saptamani de sarcina, aparatul digestiv incepe sa isi contracte si sa destinda muschii, exersand, pentru mai tarziu, peristaltismul, datorita caruia va reusi sa impinga mancarea in interiorul intestinelor [3]. 

Maduva osoasa incepe sa creeze primele leucocite, celulele care, dupa nastere, il vor ajuta pe bebelus sa lupte impotriva infectiilor. Glanda hipofiza, aflata la baza creierului, incepe sa sintetizeze hormonii datorita carora fiica ta va avea proprii ei copii, peste multi ani [4]. 

Cu siguranta esti nerabdatoare ca medicul sa programeze o ecografie de sarcina la 12 saptamani, ocazie cu care vei putea asculta din nou bataile inimii micutului tau. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Sarcina de 12 saptamani este un moment mult asteptat de catre orice gravida pentru ca starile neplacute, caracteristice primului trimestru de sarcina, incep sa se estompeze. Pe de alta parte, uterul, care a ajuns la dimensiuni comparabile cu cele ale unui grapefruit, incepe sa migreze din pelvis catre zona anterioara a abdomenului. Daca te intrebi ce simptome de sarcina 12 saptamani mai apar, iata cateva dintre ele: 

  • nevoia urgenta de a urina este unul dintre ele. 
  • pe masura ce te apropii de o sarcina la 4 luni, greturile, aversiunile alimentare si sensibilitatea extrema a sanilor incep sa se diminueze [5]. 

Probabil ca te intrebi, din nou, daca la aproape 4 luni de sarcina se vede burta. Ei bine, la unele viitoare mamici da, ea poate deveni evidenta si pentru cei din jur, in timp ce la altele, ramane un ”secret” de familie. Depinde foarte mult de conformatia si constitutia fiecarei persoane in parte si de cantitatea de tesut adipos. Totusi, important de retinut este faptul ca marimea pe care o are burta la 12 saptamani de sarcina este irelevanta pentru buna evolutie a acesteia [6]. 

Trecerea catre al doilea trimestru de sarcina este marcata de un nou simptom: ametelile. Vinovat este, din nou, progesteronul, care determina relaxarea vaselor de sange si cresterea diametrului acestora la aproximativ 12 saptamani de sarcina, cu scopul de a spori fluxul sangvin catre bebelus. Asta inseamna ca tensiunea arteriala a ta scade, iar fluxul de sange catre corpul tau, inclusiv catre creier, este diminuat. Acesti factori contribuie la senzatia de plutire si de ameteala pe care o experimentezi in unele momente - mai ales atunci cand te ridici prea repede.

O alta cauza posibila a ametelilor in timpul sarcinii este scaderea glicemiei, care apare in general atunci cand nu mananci regulat [7].

O schimbare care apare frecvent in sarcina, dar despre care nu se discuta foarte deschis, este legata de libido. Poate ca cea mai buna prietena ti–a povestit ca sarcina i-a crescut senzational libidoul, dar in cazul tau, parca lucrurile au evoluat exact invers. Realitatea este ca impactul pe care il au hormonii asupra fiecarei femei este diferit, ceea ce inseamna ca unele dintre ele vor deveni mai active din punctul de vedere al vietii intime, in timp ce altele o vor suspenda aproape complet. In plus, simptomele de sarcina, mai intense la unele persoane, pot influenta aceste aspecte: e greu sa fii amatoare de distractie atunci cand iti este mereu greata, cand esti vesnic obosita sau constipata [8].

 

Sarcina dupa 12 saptamani

 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina 

In cazul in care ametelile iti dau batai de cap, incearca sa te intinzi, cu picioarele mai sus decat restul corpului. Daca aceasta nu e o optiune, aseaza-te pe un scaun si apleaca-te in fata, pana cand capul ajunge undeva intre genunchi. Respira profund si desfa curelele sau nasturii care fac ca imbracamintea sa fie prea stransa pe corp! Imediat ce te simti putin mai bine, mananca si bea ceva!

Tot pentru a tine sub control ametelile, incearca sa respecti un program de masa cu trei mese principale si doua gustari, astfel incat sa nu existe pauze prea mari intre ele, in care sa scada drastic nivelul glicemiei. Evita alimentele cu un continut caloric ridicat, dar sarace in nutrienti, deoarece nu fac decat sa creasca rezistenta la insulina a organismului! Nu uita de vitaminele prenatale, recomandate de catre medic [8]!

Accepta schimbarile de libido aparute in aceasta perioada ca pe ceva normal si cauta alte moduri de a te apropia de partener, din punct de vedere afectiv. Toate cuplurile au perioade de abstinenta sau libido scazut intr-un moment sau altul al sarcinii, asa ca probabil ca lucrurile se vor schimba, mai tarziu, si in cazul vostru. 

Discuta cu mediul despre oportunitatea administrarii vaccinului antigripal in aceasta perioada a sarcinii! Inofensiv pentru fat, el va poate proteja, pe amandoi, impotriva imbonavirii, lucru important, mai ales ca gripa in sarcina poate determina o serie de complicatii, pe fondul imunitatii scazute a gravidei [9].

Incepe sa faci exercitii Kegel: sarcina si momentul nasteriii sunt evenimente foarte solicitante pentru planseul pelvin, iar tonifierea musculaturii din aceasta zona scade riscul de incontinenta urinara [2]. 

Discuta cu medicul despre ce ai de facut in cazul aparitiei unor simptome ingrijoratoare! E important sa stii, de pilda, care este planul de actiune daca apar sangerari in timpul sarcinii in saptamana 12: il contactezi sau mergi direct la spital?

Sfaturi pentru parteneri 

Toate aceste schimbari prin care trece corpul partenerei tale in aceasta perioada pot fi putin coplesitoare, prin urmare ea are nevoie de toata sustinerea pe care o poate obtine. Informeaza-te, alaturi de ea, despre recomandarile medicale care trebuie respectate in aceasta perioada, ajut-o sa se hidrateze adecvat, sustine-o in incercarea de a renunta la fumat, nu o ispiti nici macar cu „o gura de vin” la ocazii speciale si invata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le evite in sarcina! Iti va fi recunoscatoare, sa te simta ca formati o echipa inca de pe acum! 

Pentru cele mai multe dintre femei, saptamana 12 de sarcina este un punct de cotitura, in care incep sa isi recapete energia si starea de bine. Pregateste-te sa te bucuri de al doilea trimestru si de aventura in care tocmai ai pornit! 

Bibliografie:

  1. “12 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 20 Oct. 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-12 afisat la 13.09.2022;
  2. WhattoExpect. “Watch Your Baby’s Growth at Week 12.” Whattoexpect, WhattoExpect, 16 Sept. 2014, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-12.aspx afisat la 13.09.2022;
  3. “12 Weeks Pregnant.” www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/12-weeks-pregnant afisat la 13.09.2022;
  4. “12 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 6 Oct. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-12#takeaway afisat la 13.09.2022;
  5. “Cardiovascular Journal of Africa: Vol 27 No 2 (March/April 2016).” Cvja.co.za, www.cvja.co.za/onlinejournal/vol27/vol27_issue2/files/assets/basic-html/page-35.html# afisat la 13.09.2022;
  6. familydoctor.org editorial staff. “Changes in Your Body during Pregnancy: First Trimester.” Familydoctor.org, Oct. 2009, www.familydoctor.org/changes-in-your-body-during-pregnancy-first-trimester/ afisat la 13.09.2022;
  7. “Fetal Development: What Happens during the 1st Trimester?” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20045302?pg=2 afisat la 13.09.2022;
  8. Mayo Clinic. “First Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208 afisat la 13.09.2022;
  9. “Staying Healthy and Safe | Womenshealth.gov.” Womenshealth.gov, 14 Mar. 2019, www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/staying-healthy-and-safe afisat la 13.09.2022.
  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor