Saptamana 3 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

31. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Saptamana 3 de sarcina

Sarcina in 3 saptamani inseamna ca esti în prima luna de graviditate. Tot ceea ce mananci, bei si faci, este transmis mai departe copilului tau. Precautia si moderatia trebuie sa te insoteasca in calatoria minunata de 40 de saptamani pana la intalnirea fata in fata cu bebelusul tau. 

Saptamana 3 de sarcina inseamna ca momentul mult asteptat a avut loc. Fecundarea ovulului de catre spermatozoid s-a produs si esti oficial insarcinata. Simptomele sarcinii la 3 saptamani nu sunt intense, multe femei nestiind ca sunt gravide. In aceasta etapa nu exista efecte vizibile la exterior, transformarile sunt insa majore in interior si deja s-a declansat ciclul evenimentelor care pregatesc corpul pentru nastere. 

Poti utiliza calculatorul de sarcina pentru a afla care este calendarul estimativ al sarcinii tale si pentru a avea o viziune de ansamblu asupra etapelor care vor urma.

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Fatul este in plina dezvoltare. Conglomeratul de celule divizat puternic, s-a ingropat in mucoasa uterului, continuandu-si diviziunea. Celulele din mijloc sunt cele care vor forma embrionul, iar cele care il inconjoara se vor transforma in placenta, elementul esential de hrana, protectie si siguranta al viitorului copil. 

Micutul embrion incepe sa se ataseze de tine prin vase de sange pentru a putea realiza sistemul primitiv de conexiune. Oxigenul si substantele nutritive ajung la embrion, iar deseurile sunt eliminate prin acelasi sistem. Acesta va functiona pana la formarea placentei propriu-zise, care are loc dupa primele 2 luni de viata. 

In aceasta perioada embrionul este mic, de dimensiunea unei seminte, motiv pentru care burta la 3 saptamani de sarcina nu se vede. 

Modificarile corpului gravidei si simptomele specifice

In saptamana 3 de sarcina hormonii timpurii, gonadotropina corionica umana sau HCG, numita si hormonul sarcinii, da impulsul necesar organismului pentru a nu mai elibera un alt ovul, dar sa produca in acelasi timp progesteron, necesar embrionului sa fie protejat in mucoasa uterului. 

Daca se elibereaza un nou ou, atunci mucoasa uterului este eliminata, ceea ce inseamna ca are loc un nou ciclul menstrual, iar embrionul se pierde. 

Spre finalul saptamanii 3 de sarcina exista suficient hormon HCG in urina si sange, ceea ce inseamna ca atat un test de sarcina rapid, cat si analizele de sange vor arata ca esti gravida. Fa testul de sarcina, cumparat de la farmacie, urmand instructiunile pentru fiecare produs in parte. Daca faci testul prea devreme, la mai putin de 14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat este posibil ca rezultatul sa nu fie favorabil, desi esti insarcinata. In acest caz, recomandarea este sa repeti testul peste alte 5 zile. 

Ce se mai intampla in corpul tau in aceasta saptamana? Lichidul amniotic incepe sa se stranga in sacul amniotic, protejand copilul si tinandu-l in mediul lichid de care are nevoie pentru a se dezvolta in siguranta.

O ecografie de sarcina la 3 saptamani iti va arata primele imagini cu micutul tau. 

Destul de putine femei experimenteaza sangerari in timpul sarcinii in saptamana 3. Este vorba de sangerarea de implantare, o usoara pierdere de sange, ce poate avea loc in intervalul de 6 - 14 zile dupa conceptie. Uneori aceasta, care nu tine mult si este sporadica, poate fi insotita de crampe. 

Daca sangerezi putin in timpul sarcinii, dar pentru mai mult de 2 zile, mergi la medic pentru un control de specialitate astfel incat sa nu pierzi sarcina!

Femeie insarcinata

Printre simptomele specifice, carora este posibil, in acest stadiu, sa nu le acorzi prea mare importanta este lipsa menstruatiei, o usoara senzatie de balonare, crampe abdominale si gaze, dureri de sani pe masura ce devin plini si densi, dar si un miros accentuat. Poti percepe mirosurile lucrurilor din jurul tau cu o mai mare intensitate, iar partenerul iti poate parea diferit, pentru ca mirosul lui poate fi altfel perceput. Totul se datoreaza hormonilor care incep sa actioneze in corpul tau pentru a fixa si ajuta sarcina. 

De asemenea, temperatura corpului poate fi usor mai ridicata, asa cum se intampla uneori la femei in perioada menstruatiei

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Emotiile sunt parte din viata, mai ales acum, daca urmaresti sa vezi daca esti insarcinata. Nu te stresa si nici nu te agita prea tare pana nu ai confirmarea! In eventualitatea in care nu ramai insarcinata din prima luna de incercare, nu te descuraja si nici nu te enerva!

Daca pana acum ti-a placut sa faci bai fierbinti, lungi, sa mergi la sauna, este timpul sa eviti aceste practici. Medicul de specialitate iti poate recomanda chiar renuntarea la baile in cada in perioada sarcinii si dusuri cu apa calduta pentru a evita supraincalzirea corpului. Apa fierbinte ii poate face rau si viitorului bebelus. 

Dieta echilibrata trebuie urmata in continuare, iar alegerile alimentare trebuie sa fie facute in concordanta cu nevoile tale. Mirosul exacerbat iti poate schimba gustul alimentelor si este posibil sa incepi sa renunti la unele produse, in timp ce altele iti vor fi pe plac. Alege sa mananci alimente care au continut mare de vitamina C, fier si calciu. 

Extra sfat: mananca in timpul sarcinii fructe si legume proaspete, cereale integrale, dar ai grija cu pestele care are continut mare de mercur si renunta la fructele de mare.  

Fa eforturi pentru a elimina din rutina ta zilnica bauturile acidulate sau cele pe baza de cofeina. Iti recomandam sa te indrepti spre cafeaua fara cofeina, un produs care nu va afecta fatul. 

Nu uita de vitaminele prenatale, continua sa le iei, asa cum ti-au fost prescrise de medicul curant. Totusi, daca nu ai identificat un medic pana in acest moment, este timpul sa gasesti un specialist care sa fie alaturi de tine in aceasta calatorie minunata, sa te sfatuiasca si sa te ajute ori de cate ori ai nevoie. 

Atentie: nu iti vopsi parul in aceasta perioada si nu utiliza un produs nou! Tot ceea ce ai folosit in rutina de ingrijire si infrumusetare pana acum nu iti face rau, corpul tau este obisnuit cu ele. 

Sfaturi pentru parteneri

Partenerul trebuie sa te sustina pe tot parcursul sarcinii si sa te ajute, fie pentru a renunta la fumat, baut sau consum de substante interzise, fie pentru a fi alaturi de tine in momentele tensionate. Daca partenerul sau familia nu te pot ajuta pentru a renunta la vicii, cauta sprijin la grupurile existente sau solicita ajutor de specialitate! 

Te vei simti obosita mult mai repede si mai des. Daca pana acum nu erai genul care sa motaie pe parcursul zilei, este posibil sa simti ca nu mai poti face nimic pana nu inchizi ochii pentru putin timp. Ideal este sa dormi cand simti nevoia, insa daca acest lucru nu este posibil, creaza-ti o rutina a somnului!

Poti face in continuare tot ceea ce iti place, dar nu exagera cu antrenamentele la sala. Nu face lucruri care te solicita prea mult fizic! Poti cere ajutorul partenerului pentru a fi in siguranta, atat tu, cat si fatul. 

Extra sfat: aceasta perioada este despre tine si copil, dar nu uita sa iti incluzi si partenerul in toate etapele dezvoltarii. Discutati si explica-i si lui prin ce treci, ce simti, care sunt temerile si sperantele. Un dialog sincer va consolida relatia, ceea ce va va ajuta odată ce se va naste copilul.

Poti tine un calendar al sarcinii pe saptamani in care sa iti notezi toate simptomele, trairile si emotiile prin care treci, pe care apoi il poti continua cu informatii despre bebelus si evolutia acestuia pas cu pas, pana la varsta de 2 ani. 

Saptama 3 de sarcina nu aduce modificari vizibile in exterior, totul fiind insa in plina dezvoltare si transformare la nivelul uterului. La sfarsitul acestei saptamani si inceputul celei cu numarul 4, poti afla cu precizie daca este insarcina, facandu-ti un test rapid sau un ecograf daca mergi la medic. Ai grija de tine si incearca sa ai un stil de viata cat mai sanatos, cu o dieta echilibrata! Nu uita sa renunti la obiceiurile nesanatoase si la vicii!

Surse de informare:

1. 3 Weeks Pregnant. Your baby is as big as a vanilla bean seed. - https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-3.aspx#:~:text=We%20have%20an%20embryo!,the%20size%20of%20a%20pinhead.&text=It%20takes%20about%20four%20days,to%20three%20days%20to%20implant.

2. You and your pregnancy at 1 to 3 weeks - https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/1-2-3-weeks/

3. Week 3 of Your Pregnancy - https://www.verywellfamily.com/3-weeks-pregnant-4158839

4. Pregnancy Week 3 - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/3-weeks-pregnant/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor