Roseola infantum: Cauze, simptome, tratament

15. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Roseola infantum: Cauze, manifestări și opțiuni de tratament

Roseola Infantum este o afecțiune comună în rândul bebelușilor și copiilor mici. Află din cadrul articolului nostru de câte ori poți face roseola infantum, cât durează erupția, care sunt cauzele acesteia, cum se transmite. De asemenea, îți oferim informații și despre modurile în care se manifestă, complicațiile care pot apărea și opțiunile de tratament.

Ce este roseola infantum?

Roseola infantum este cunoscută și ca a șasea boală a copilăriei sau exantemul subit. Este o infecție de natură virală cu caracter contagios, specifică sugarilor și copiilor mici. Printre manifestările specifice se află febra crescută și erupția la nivel cutanat.

Apare de regulă la copiii cu vârsta cuprinsă între șase luni și patru ani. Cea mai ridicată incidență de apariție este de 95% la copiii de doi ani [1]. Deși este o afecțiune a pielii, este diferită de rujeolă, varicelă, pitiriazis versicolor, psoriazis, dermatita de contact și urticarie. Afectează în egală măsură și fetele, și băieții. 

Cum se transmite roseola infantum?

Această viroză cu erupție cutanată se transmite pe cale orală. Virusul herpetic uman de tip 6 pătrunde prin nasul și gura celui mic, din secrețiile respiratorii sau saliva cuiva infectat. Mai exact, atunci când copilul inspiră picăturile ce rezultă în urma tusei, strănutului, vorbitului sau râsului zgomotos al unei persoane care este infectată. De asemenea, se poate molipsi și dacă a intrat în contact cu vesela sau tacâmurile care nu au fost igienizate.

Un factor de risc comun ce poate facilita transmiterea virusului herpetic uman îl reprezintă comunitatea din care face parte copilul. Cel mic se poate infecta la creșă, la grădiniță sau la școală. De regulă, cazurile înregistrate în rândul adulților sunt rare, copiii fiind cei care prezintă riscul crescut de a dezvolta boala, motiv pentru care se consideră specifică perioadei copilăriei. 

Înainte de apariția simptomelor sunt mai ridicate șansele de transmitere. După ce roseola infantum începe să se manifeste, aspectul contagios scade spre zero. Boala nu este specifică unei anumite părți a anului, ci poate apărea oricând. Roseola infantum are o perioadă de incubație cuprinsă între cinci și cincisprezece zile.

Cauze roseola infantum

Roseola infantum este cauzată de o tulpină a virusului herpetic uman: cea de tip 6 (HHV6). De regulă, formele care se fac sunt ușoare și nu duc la complicații pe termen îndelungat. Această afecțiune nu presupune apariția unor vezicule cu lichid care sunt specifice altor forme de virus herpetic. 

Aparține grupului de virusuri betaherpes, precum citomegalovirusul HCMV și forma de tip 7 (HHV-7) a virusului herpetic uman. În timpul sarcinii, mama îi transmite fătului anticorpi pentru HHV6, dar durata acestora este limitată, motiv pentru care majoritatea copiilor ajung să se infecteze.

Simptome roseola infantum

Îți prezentăm în continuare care sunt simptomele caracteristice acestei afecțiuni.

Roseola infantum - Simptome inițiale ce pot apărea:

  • Febră ce apare brusc și care poate ajunge la 39-40.5°C. În general, durează între trei și cinci zile.
  • Prezența rinoreei (secreției nazale apoase).
  • Starea de iritabilitate.
  • Durerea în gât și umflarea ganglionilor.
  • Durerea în urechi.
  • Prezența tusei.
  • Diareea.
  • Durerile abdominale.
  • Roșeața la nivelul gâtului.
  • Scăderea sau pierderea apetitului.
  • Convulsiile febrile.
  • Letargia.
  • Pleoapele umflate

În această etapă, copilul este foarte contagios.

Manifestări care pot avea loc după două-patru zile:

  • Febra începe să scadă.
  • Se instalează erupția. Apare întâi în zona abdomenului, după care se răspândește la nivelul feței, pe gât, pe brațe, precum și pe picioare.
  • Erupția este de culoare roz și se caracterizează prin macule (bube) de mici dimensiuni, ce sunt nedureroase și care au un format ieșit în relief. Ca aspect, se aseamănă cu erupția rubeolică sau cu cea specifică rujeolei, dar sunt diferite.
  • Durata erupției variază între câteva ore și două sau trei zile.
  • Erupția cutanată nu este însoțită de puruit (senzație de mâncărime).

Complicații roseola infantum

Dintre simptomele și manifestările prezentate anterior, cele care pot semnala complicații sunt convulsiile febrile. Acestea apar la 10-15% dintre cazurile copiilor ce au roseola infantum [2]. 

De regulă, nu sunt considerate periculoase, dar pot reprezenta semne de îngrijorare, deoarece în cazuri rare pot semnala o altă afecțiune, precum meningită aseptică sau encefalită. Odată ce copilul a făcut roseola infantum, dobândește imunitate, astfel că sunt extrem de puține șanse ca reinfectarea să aibă loc.

Sună la 112 sau prezintă-te cu copilul la cel mai apropiat spital de urgență în cazul în care acesta manifestă febră de 39.5°C sau mai mare, convulsii febrile sau alte simptome alarmante, precum erupție care nu se ameliorează după trei zile. 

Rareori, pe fondul sistemului imunitar slăbit, copiii care sunt diagnosticați cu roseola infantum pot prezenta riscuri de a face și pneumonie ori diferite alte complicații.

Diagnostic

Medicul realizează examenul clinic al copilului, se interesează despre istoricul lui medical, după care stabilește dacă diagnosticul este roseola infantum. În multe cazuri, acesta poate constata prezența afecțiunii în urma examinării erupției cutanate. 

Dacă cel mic este văzut de medic înainte de a intra în etapa în care se manifestă erupția, se vor solicita analize de sânge pentru a pentru a exclude alte cauze ale febrei sau posibile afecțiuni care se manifestă asemănător.

Opțiuni de tratament pentru roseola infantum

Nu există un tratament roseola infantum propriu-zis. Cazurile comune, adică cele care nu prezintă complicații, presupun forme destul de ușoare, cu manifestări blânde. În unele cazuri, virusul poate dispărea de la sine în circa o săptămână, chiar și în lipsa tratamentului.

Se poate recurge la un tratament de susținere, ce are ca scop încercarea de ameliorare a simptomelor. Acesta implică următoarele aspecte:

  • Hidratarea corespunzătoare, cu apă plată, ceaiuri, lapte de sân sau formulă.
  • Odihnă. Este necesar ca cel mic să stea la pat pe durata în care se manifestă boala sau cel puțin până îi dispare febra.
  • Medicul poate prescrie antipiretice pentru reducerea febrei.
  • Este permisă răcirea tegumentelor: înmoaie un burete în apă călâie, șterge corpul copilului și îmbracă-l în haine subțiri.
  • Erupția cutanată nu necesită tratament, deoarece nu implică durere sau puruit.

De reținut: deoarece roseola infantum este virală, nu se administrează antibiotice. Este posibil ca în cazul copiilor ce au sistemul imunitar slăbit medicul să prescrie antivirale. Nu îi administra niciun medicament celui mic fără să discuți cu medicul în prealabil. Doar medicul poate stabili ce tip de medicamente poate lua copilul, în ce gramaje și pentru ce durată.

Prevenție

Prevenirea răspândirii virusului răspunzător de cauzarea afecțiunii poate fi realizată prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, utilizarea dezinfectantelor. De asemenea, se recomandă evitarea copiilor sau adulților infectați. Dacă cel mic poate suporta mască de protecție, este indicat să o poarte când este infectat, pentru a limita răspândirea.

Nu există deocamdată vaccin pentru roseola infantum. Copiii care au sistemul imunitar foarte bun fac forme ușoare și nu se vor mai infecta ulterior când se vor afla în preajma cuiva infectat. În cazul în care micuțul tău a fost diagnosticat cu această afecțiune, este important să stea acasă și să evite contactul cu alți copii până când se recuperează.

Adulții care nu au făcut în copilărie boala sunt expuși, dar cei cu sistemul imunitar întărit au șanse reduse de manifestare. Este important de reținut că un adult infectat cu roseola infantum îi poate transmite unui copil această afecțiune.

Ai grijă de sănătatea ta și a celui mic prin adoptarea unei diete sănătoase. Dacă cel mic prezintă simptome de roseola infantum, apelează la sprijinul unui medic. Cere-i părerea acestuia și despre administrarea suplimentelor alimentare și a remediilor naturiste. Atunci când utilizezi produse de frumusețe și îngrijire sau pentru mamă și copil, citește cu atenție instrucțiunile.

Surse:

  1. The Royal Children's Hospital Melbourne, www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Roseola_infantum/
  2. Roseola (Sixth Disease): Symptoms, Causes, Treatment & Prevention, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15785-roseola-infantumsixth-disease.
  3. Roseola Infantum. Healthdirect, Healthdirect Australia, www.healthdirect.gov.au/roseola-infantum
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor