Otita externa: cauze, simptome, optiuni de tratament

21. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
durere de ureche, femeie cu mana la ureche

Otita externa este o infectie care se manifesta la nivelul urechii, provocata frecvent de bacterii, dar si de unele leziuni. Simptomele dureroase sunt insotite adesea de secretii si de diminuarea auzului. Diagnosticul medical de specialitate este necesar pentru un tratament adecvat, acordat in timp util, prevenind complicatii nedorite sau infectiile grave. 

Otita externa mai este cunoscuta si sub denumirea de “urechea inotatorului”, deoarece apare ca urmare a umezelii excesive de la nivelul conductului urechii externe. Apa care ramane in canalul urechii favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, ceea ce duce la durere puternica si disconfort accentuat. Umezeala excesiva din interior, la care se adauga o leziune produsa prin utilizarea betisoarelor de urechi cu vata creste riscul pentru aparitia unor complicatii. 

Persoanele in varsta, cei cu diabet zaharat sau cei cu afectiuni cronice, vulnerabili in fata infectiilor si imunodeprimatii au un risc mai mare de a dezvolta otita externa maligna, o osteomielita severa a osului temporal. Diagnosticul si tratamentul de specialitate sunt vitale in astfel de cazuri. 

Otita poate sa se manifesta local sau ca o infectie difuza, care cuprinde intreg canalul auditiv. 

Ce este otita externa?

Otita externa este o inflamatie a canalului urechii cauzata de infectie. Bacteriile si ciupercile gasesc mediul prielnic pentru a creste si a se dezvolta (1), provocand aparitia unei infectii cu puternic impact asupra vietii persoanei afectate. 

Canalul urechii este portiunea cuprinsa intre timpan si exteriorul organului auzului. Frecarea cu betisoare cu vata, cu degetele sau cu alte obiecte, face ca stratul subtire de piele, de la nivelul canalului urechii, sa fie lezat, ceea ce duce la aparitia durerii. Cu cat trece mai mult timp pana sa fie tratata, cu atat mai repede infectia se extinde si apar problemele grave, iar auzul poate fi alterat. 

Atat adultii, cat si copiii pot sa se confrunte cu otita externa cel putin o data in viata, intensitatea simptomelor fiind diferita de la un individ la altul. 

Cauze de aparitie ale otitei externe

  • apa care ramane in canalul auditiv la inotatori sau cei care fac dus des;
  • reducerea cantitatii de ceara ce se gaseste la nivelul urechii, fie prin indepartarea ei cu produse de curatare, fie din cauza apei care intra in ureche;
  • inot in ape poluate;
  • leziuni sau traume produse la nivelul urechii externe cu obiecte contondente;
  • boli cronice care afecteaza si urechea - eczema, psoriazis (1). 

Exista si o serie de factori de risc care pot contribui la aparitia otitei externe (2): canal auditiv extern foarte ingust, obstructia canalului extern din cauza producerii excesive de ceara - dopul de cerumen sau ca urmare a patrunderii unui corp strain, stresul, radioterapia, chimioterapia, factori alergici. 

Persoanele imunocompromise pot inregistra otite externe mult mai usor fata de cei fara probleme de sanatate diagnosticate. 

Otita externa: simptome

Otita externa prezinta caracteristici si manifestari variate, de aceea medicii vorbesc despre stadii diferite in aceasta infectie (3):

Simptome usoare in otita externa

  • disconfort usor, accentuat doar de miscarile si presiunea exercitate intentionat asupra urechii;
  • mancarime;
  • inrosire a canalului extern;
  • prezenta unui lichid incolor si inodor. 

Simptome moderate in otita externa

  • cresterea durerii;
  • mancarime intensa;
  • roseata si senzatie de blocaj in interiorul urechii pe fondul inflamatiei;
  • exces de fluid si nevoia de curate frecventa;
  • diminuarea auzului sau urechi infundate

Simptome severe in otita externa

  • durere de ureche intensa care radiaza catre fata, gat sau in partea laterala a capului;
  • inrosirea si umflarea urechii in interior, cu blocajul complet al urechii;
  • inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului;
  • febra. 

Mergi la medic imediat ce resimti durere la nivelul urechii sau oricare alt simptom descris anterior. Amanarea consultatiei de specialitate duce la agravarea afectiunii si la o perioada indelungata de tratament. 

inflamatia urechi, otita

Optiuni de tratament in otita externa

Curatarea ranii

Acesta este primul pas in tratarea infectiei urechii externe. Curatarea canalului auditiv extern este o etapa importanta in vindecarea urechii. Medicul poate folosi un dispozitiv de aspirare sau instrumente care sa patrunda mai adanc in ureche, pentru a putea elimina toate resturile (3). 

Tratamentul medicamentos

Specialistul poate prescrie tratament medicamentos cu antibiotice pastile sau picaturi pentru ureche, in tratarea infectiei, solutii specifice pentru restabilirea mediului bacterian intern al urechii, medicamente antifungice pentru combaterea ciupercilor, corticosteroizi (4) sau steroizi pentru reducerea inflamatiei si analgezice pentru ameliorarea durerii (3). 

Cand ajungi la medic este bine sa ii comunici ce metode de tratament ai aplicat anterior controlului, daca ai luat medicamente fara reteta pentru afectiuni ORL, fara a omite suplimentele alimentare pentru ingrijirea urechilor administrate sau remediile naturiste urmate, in speranta ameliorarii problemelor urechii. 

Sfaturi pentru a spori eficienta tratamentului

Picaturile pentru ureche pot fi incalzite usor inainte de administrare, pentru a reduce disconfortul. Tine sticluta in palma cateva minute pentru aceasta, iar cand urmezi protocolul tratamentului stai intins pe o parte, pentru ca picaturile sa poata patrunde cat mai bine in ureche, pe toata lungimea canalului (3). 

Copiii trebuie ajutati sa isi puna picaturile in ureche, dar si adultii pot solicita sprijinul celor apropiati pentru ca operatiunea sa fie executata corect. 

Cand blocajul urechii este total, medicul va efectua un drenaj, astfel ca medicamentele sa patrunda in ureche si sa se produca vindecarea. 

In functie de gravitatea afectiunii pot fi necesare mai multe controale si dupa tratamentul acordat, pentru ca medicul sa se asigure ca vindecarea s-a produs si nu sunt necesare alte ingrijiri, iar timpanul nu a avut de suferit. 

Otita externa este o inflamatie a canalului auditiv extern, pe fondul unei infectii. Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate otitei externe, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare:

  1. Swimmer's Ear (Otitis Externa) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8381-swimmers-ear-otitis-externa
  2. Otitis Externa - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556055/
  3. Swimmer's ear - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swimmers-ear/symptoms-causes/syc-20351682
  4. Swimmer's Ear (Otitis Externa) - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/otitis-externa
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor