Herpes genital: cauze, simptome si optiuni de tratament
Herpesul are legatura cu un grup de virusuri foarte contagioase care provoaca vezicule si leziuni. Cele mai frecvente virusuri herpetice sunt (1):
- virusul HSV-1: sau herpes oral. Se raspandeste de obicei prin saliva, prin intermediul sarutului, in cazul in care cineva sufera de o rana herpetica deschisa. Se mai poate obtine HSV-1 prin folosirea in comun a periutelor de dinti, rujului, altor ustensile de igiena;
- virusul HSV-2: provoaca herpes genital;
- herpes zoster: acesta este virusul care provoaca varicela si zona zoster.
Herpesul genital este considerat un subiect tabu, dar este o infectie comuna cu transmitere sexuala cauzata de virusul herpes simplex (HSV). Contactul sexual este principalul mod in care acest virus se raspandeste. Dupa infectia initiala, virusul ramane in stare latenta in corp si se poate reactiva de mai multe ori pe an.
Herpesul genital poate provoca dureri, mancarimi si rani in zona genitala. Este posibil de asemenea sa nu existe semne sau simptome de herpes genital, dar asta nu inseamna ca persoana nu este contagioasa.
Nu exista un tratament anume pentru herpesul genital, dar este adevarat ca medicamentele recomandate de medicul specialist pot reduce riscul de a infecta pe altii. De asemenea, prezervativele ajuta la raspandirea infectiei herpesului genital.
In acest articol explicam ce este herpesul genital si detaliem cauzele si simptomele acestei afectiuni. De asemenea, explicam si cum se poate vindeca si preveni herpesul genital.
Ce este herpesul genital?
Herpesul genital este o infectie cu transmitere sexuala care se transmite prin sex vaginal, anal si oral. Chiar daca simptomele se amelioreaza, acestea pot reveni. Chiar daca nu apar vezicule sau simptome este totusi posibil ca o persoana sa fie infectata cu virusul herpesului. Infectia poate fi tratata, dar trebuie retinut ca virusul care provoaca herpesul genital este un tip de virus foarte contagios.
Cauzele herpesului genital
Asadar sunt 2 tipuri de infectii cu virusul herpes simplex care pot provoca herpes genital:
- HSV-1: provoaca rani in jurul gurii, dar poate fi raspandit in zona genitala in timpul sexului oral. Recurentele, in cazul acestei infectii, sunt mai putin frecvente decat in cazul infectiei cu HSV-2 (1);
- HSV-2: este tipul care provoaca cel mai adesea herpesul genital. Virusul se raspandeste prin contact sexual si prin contact piele la piele. HSV-2 este foarte contagios, indiferent daca persoana infectata are sau nu dureri (1). Pentru ca virusul moare rapid in afara corpului, este aproape imposibil ca infectia sa se dezvolte in urma contactului cu toaleta, prosoapele sau alte obiecte folosite de o persoana infectata (1).
Ca si in cazul unor afectiuni precum: candidiza, hemoroizi, escherichia coli, sau afectiuni care provoaca urinare dureroasa, pentru herpesul genital este nevoie de consult medical.
Care sunt factorii de risc pentru herpesul genital
Riscul de infectie cu herpes genital poate creste (1):
- in cazul femeilor: virusul se transmite sexual mai usor de la barbati la femei, decat de la femei la barbati.
- in cazul in care exista mai multi parteneri sexuali: fiecare partener sexual suplimentar creste riscul de a fi expus la virusul care provoaca herpes genital.
Simptomele herpesului genital
Cele mai multe persoane infectate cu HSV nici nu stiu ca sunt infectate, pentru ca nu au semne sau simptome, sau exista manifestari care pot fi usor trecute cu vederea. Atunci cand simptomele sunt totusi prezente, ele se pot manifesta de la 2 la 12 zile dupa expunerea la virus. Iata care sunt simptomele herpesului genital (1):
- durere sau sensibilitate;
- mancarime;
- mici inflamatii rosii sau vezicule albe mici: acestea pot aparea de la cateva zile la cateva saptamani dupa infectie;
- leziuni: acestea se formeaza in urma spargerii basicutelor, ceea ce poate duce la urinare dureroasa;
- cruste: se pot forma cruste care se vindeca in timp;
- umflarea ganglionilor limfatici in zona inghinala;
- dureri de cap;
- dureri musculare;
febra.
Ranile apar atunci cand infectia a intrat deja in corp. Infectia poate fi raspandita prin simpla frecare sau zgariere a pielii. Astfel, ranile se pot dezvolta pe:
- fese;
- coapse;
- anus;
- gura;
- zona vaginala;
- organe genitale externe;
- penis;
- scrot.
Ce complicatii pot sa apara
Persoanele care au leziuni deschise de la herpesul genital sunt mai susceptibile de a se imbolnavi de HIV, in comparatie cu persoanele care nu sunt infectate cu herpes. Acesta este un motiv in plus pentru folosirea prezervativului (5).
Cum se transmite herpesul genital
Herpesul genital este foarte contagios de cand se manifesta mancarimea, sau de cand apar primele vezicule pline cu lichid si pana in momentul in care ranile s-au vindecat complet. De asemenea, este foarte posibil ca virusul sa poata fi transmis chiar daca nu exista simptome.
Herpesul genital se transmite (2):
- prin contact piele la piele cu zona infectata;
- chiar si atunci cand nu exista leziuni vizibile sau basicute;
- prin transferul infectiei pe degete;
- prin partajarea jucariilor sexuale.
Nu se poate transmite herpesul genital de pe obiecte precum tacamuri sau cani, pentru ca virusul moare foarte repede atunci cand nu se afla pe piele (3).
Diagnostic
Medicul de specialitate va pune intrebari pacientului despre manifestarile infectiei si despre partenerii sexuali.
De asemenea, cel mai probabil, medicul va recomanda o proba de lichid dintr-o vezicula sau de pe o leziune, pentru ca aceasta sa poata fi ulterior testata la laborator. Testul nu se poate face daca nu exista vezicule sau alte rani vizibile. De asemenea, testul nu poate spune de cat timp exista herpesul, sau de la cine a fost luat. In cazul herpesului genital, partenerii sexuali anteriori ar trebui sa se testeze.
Cum tii sub control herpesul genital
Nu se recomanda automedicatia si oricum nu exista un tratament anume pentru herpesul genital. Simptomele se amelioreaza de la sine, dar veziculele pot reveni in anumite conditii. In cazul in care herpesul genital apare pentru prima data, medicul specialist poate prescrie:
- un medicament antiviral pentru a opri agravarea simptomelor: tratamentul
- trebuie inceput in termen de 5 zile de la dezvoltarea manifestarilor.
- crema pentru ameliorarea durerilor.
Bine de stiut
- Trebuie mers la medicul de familie sau la o clinica de specialitate in cazul in care exista un diagnostic de herpes genital.
- Medicamentul antiviral ajuta la scurtarea unui focar cu 1-2 zile, daca tratamentul se incepe imediat ce s-au manifestat simptomele.
- Este posibil ca focarele sa se rezolve de la sine, prin urmare poate sa nu fie nevoie de tratament.
- Focarele recurente sunt mai usoare decat primul episod de herpes genital (3).
- In timp, focarele tind sa apara mai rar si sa fie mai putin severe. Unii pacienti nu prezinta niciodata focare (3).
- In cazul pacientilor care au mai mult de 6 focare intr-un an, acestia pot beneficia de administrarea unor medicamente antivirale timp de 6-12 luni (3).
- In cazul in care exista focare de herpes genital, este recomandat consultul la medicul specialist.
In cazul in care simptomele de herpes genital sunt usoare, este posibil sa nu fie nevoie de tratament. In timpul unui focar, exista masuri care pot usura simptomele (2):
- organele genitale trebuie pastrate uscate. Trebuie purtata lenjerie intima de bumbac si de asemenea trebuie evitate hainele stranse pe corp. Ranile umede in general au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.
- poate ajuta o baie calda.
- imbracamintea trebuie sa fie lejera.
- in cazul in care medicul recomanda suplimente alimentare trebuie retinut ca acestea nu inlocuiesc stilul de viata sanatos si regimul alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare trebuie administrate in baza indicatiilor medicale. Administrarea suplimentelor alimentare in exces sau in lipsa unei informari corecte poate fi daunatoare sanatatii.
Prevenirea herpesului genital
Herpesul genital necesita o ingrijire aparte. Iata ce trebuie facut pentru a reduce sansele de infectie cu herpes genital:
- relatie pe termen lung cu un partener care nu este infectat;
- folosirea prezervativului de fiecare data cand faci sex.
Este important de stiut ca virusul poate fi eliberat nu neaparat din zonele care au leziuni. Din acest motiv, prezervativele nu pot proteja pe deplin de herpes.
In cazul in care partenerul de sex are herpes, riscul poate fi redus daca:
- partenerul ia un medicament anti-herpes in fiecare zi (2);
- se evita orice fel de contact sexual (2).
De ce revine herpesul genital
Herpesul genital este cauzat de un virus numit herpes simplex, este bine de stiut ca odata ce virusul intra in organism ramane acolo. Este important sa se evite declansarea simptomelor (3).
Ce trebuie facut
- Zona trebuie sa fie curata folosind apa curata, pentru prevenirea infectarii veziculelor.
- Poate fi aplicata o crema analgezica pentru a reduce durerea la urinare.
- Mainile trebuie spalate inainte si dupa aplicarea cremei.
Ce nu trebuie facut
- Nu trebuie purtate haine stranse, pentru ca acestea pot irita veziculele sau leziunile.
- Nu trebuie pusa gheata direct pe piele.
- Nu trebuie atinse veziculele sau ranile decat daca este aplicata crema.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru ameliorarea simptomelor herpesului genital pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Mayo Clinic, „Genital herpes”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-herpes/symptoms-causes/syc-20356161#:~:text=Genital%20herpes%20is%20a%20common,reactivate%20several%20times%20a%20year.
- Centers for Disease Control and Prevention, „Genital Herpes”: https://www.cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes.htm
- NHS, „Genital herpes”, https://www.nhs.uk/conditions/genital-herpes/
- Healthline, „Genital Herpes”: https://www.healthline.com/health/std/genital-herpes
- Cleveland Clinic, „Genital herpes”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4248-genital-herpes-hsv-2#:~:text=A%20note%20from%20Cleveland%20Clinic,protect%20sexual%20partners%20from%20infection