Gelatina: beneficii, proprietati, utilizari

18. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Gelatina

 

Gelatina este un ingredient practic si important, care se foloseste, printre altele, in alimentatie, industria cosmetica, industria farmaceutica. In acest articol iti spunem care sunt beneficiile gelatinei pentru sanatate, care sunt proprietatile chimice si fizice ale gelatinei, utilizarile ei dar si controversele si precautiile legate de consumul de gelatina.

Beneficiile gelatinei pentru sanatate

 

Beneficiile gelatinei pentru sanatate

 

Cele mai importante beneficii ale gelatinei pentru sanatate sunt:

  • imbunatatirea sanatatii articulatiilor si oaselor: gelatina este o sursa bogata in colagen, un component esential in structura cartilajelor, tendoanelor si ligamentelor. Consumul de gelatina poate ajuta la reducerea durerilor articulare si la prevenirea uzurii cartilajelor;
  • intarirea parului, unghiilor si pielii: colagenul din gelatina contribuie la sanatatea si elasticitatea pielii, ajuta la cresterea si intarirea parului si unghiilor si poate reduce aspectul ridurilor si celulitei;
  • imbunatatirea sanatatii digestive: gelatina contine aminoacizi precum glicina si prolina care ajuta la repararea si protejarea mucoasei intestinale, facilitand in acest fel digestia si absorbtia nutrientilor;
  • sustinerea functiei imunitare si a somnului: glicina este un aminoacid prezent in gelatina, cu proprietati antiinflamatorii, care poate regla raspunsul imunitar al organismului. De asemenea, glicina poate imbunatati calitatea somnului, prin reducerea timpului necesar pentru a adormi si prin cresterea duratei somnului.

Proprietatile fizice si chimice ale gelatinei

Proprietatile fizice si chimice ale gelatinei deriva din structura sa moleculara. Gelatina este un derivat din colagen, o proteina esentiala pentru functionarea organismului. Aminoacizii care formeaza gelatina sunt glicina, prolina si hidroxiprolina. Acestia se combina pentru a forma o structura tridimensionala stabila, care confera gelatinei proprietati precum solubilitatea si gelificarea. Gelatina poate fi topita si solidificata in mod repetat, fara sa-si piarda proprietatile. 

Exista o varietate de tipuri de gelatina:

  • animala: gelatinele animale sunt derivate din colagenul prezent in oase, piele, tesuturi animale;
  • vegetala: aceasta este extrasa din plante si are proprietati similare cu gelatina animala.

Cum depozitezi corect gelatina?

Depozitarea corecta a gelatinei este esentiala pentru a-i preveni deteriorarea si pentru a mentine calitatea si proprietatile produsului. Gelatina trebuie pastrata intr-un loc racoros, uscat si intunecat, departe de umiditate si surse de caldura. De asemenea, se recomanda pastrarea gelatinei intr-un recipient ermetic pentru a evita contactul cu aerul si pentru a preveni absorbtia umezelii. Respectarea instructiunilor pentru utilizare este esentiala. Hidratarea si prepararea gelatinei trebuie sa se faca in conformitate cu instructiunile specifice produsului. 

Folosirea gelatinei in industria cosmetica

Gelatina este un ingredient important in produsele de ingrijire a pielii, datorita continutului sau bogat in colagen, aminoacizi si proteine. Aceste componente ajuta la hidratarea, tonifierea si intarirea pielii, ceea ce face ca gelatina sa fie un aditiv esential pentru masti, creme, lotiuni. Prin aplicarea directa pe piele, gelatina poate contribui la mentinerea elasticitatii si fermitatii acesteia.

Pentru par, gelatina aduce numeroase beneficii, cum ar fi intarirea firelor de par, prevenirea ruperii si restabilirea elasticitatii naturale. Datorita continutului sau de colagen si proteine, gelatina poate fi folosita in tratamente capilare, balsamuri, masti de par, imbunatatind astfel sanatatea si aspectul parului.

In ceea ce priveste ingrijirea unghiilor, gelatina joaca un rol important in intarirea si cresterea acestora, prevenind, in acelasi timp, exfolierea si ruperea acestora. Acest lucru se datoreaza continutului bogat in colagen si proteine. Gelatina poate fi inclusa in tratamentele pentru unghii si lacurile de unghii fortifiante, contribuind la mentinerea sanatatii unghiilor.

Folosirea gelatinei in industria farmaceutica și in medicina

Gelatina este un excipient eficient in industria farmaceutica, datorita proprietatile sale tehnologice si biofarmaceutice unice. Gelatina este folosita pentru capsule, tablete si alte produse farmaceutice. Numeroasele beneficii ale gelatinei includ capacitatea acesteia de a proteja ingredientele farmaceutice active, biodisponibilitatea excelenta si potentialul de eliberare (1). Gelatina este un ingredient sigur si nealergenic, universal tolerat de organismul uman, prin urmare poate fi utilizat in expandare de plasma sanguina, interventii chirurgicale (bureti hemostatici), medicina regenerativa (ingineria tesuturilor).

In plus, solubilitatea excelenta face ca gelatina sa se dizolve rapid in stomac, ceea ce permite o eliberare rapida a substantei active, in timp ce mascheaza mirosul si gustul. Termoreversibilitatea gelatinei inseamna capacitatea de a trece de la starea lichida la cea solida si inapoi la cea lichida, fara sa se piarda rezistenta gelului. Datorita acestei proprietati, capsulele moi de gelatina pot fi sigilate dupa ce au fost umplute cu substanta activa. 

Folosirea gelatinei in industria alimentara

 

 

Gelatina este un ingredient popular in prepararea deserturilor, fiind frecvent utilizata in prepararea jeleurilor, mousse-urilor, torturilor cu fructe si nu numai. Datorita proprietatilor sale de gelificare, gelatina confera o textura ferma si elastica preparatelor. De asemenea, gelatina este incolora si insipida, ceea ce permite pastrarea culorii si aromei originale a ingredientelor. In cazul sosurilor si supelor cremoase, gelatina se foloseste pentru a ingrosa si stabiliza consistenta. Acest lucru este posibil datorita proprietatilor de gelificare si stabilizare ale gelatinei. Gelatina este un ingredient practic in bucatarie, poate fi folosit intr-o varietate de preparate, de la deserturi si sosuri la mancaruri traditionale si produse de panificatie. Beneficiile sale culinare includ imbunatatirea texturii si consistentei alimentelor, stabilizarea sosurilor, pastrarea aromei ingredientelor principale.

Controverse si precautii ale consumului de gelatina

Exista cateva precautii importante in ceea ce priveste consumul de gelatina:

  • alergii si sensibilitati: alergiile la gelatina sunt rare, dar asta nu inseamna ca nu pot aparea la persoanele care sunt alergice la proteinele animale. Simptomele pot varia de la usoare (mancarime, urticarie) pana la severe (soc anafilactic). Persoanele cu sensibilitati alimentare sau alergii trebuie sa ia in considerare riscul unei reactii alergice inainte de a consuma gelatina sau produse care o contin;
  • calitatea si procesarea gelatinei: calitatea gelatinei variaza in functie de sursa animala si de procesul de productie. Exista riscul ca gelatina sa fie contaminata cu metale grele, pesticide sau reziduuri de antibiotice, in special in cazul animalelor crescute in conditii necorespunzatoare;
  • interactiunea cu unele medicamente: gelatina poate interactiona cu medicamente precum anticoagulantele, crescand riscul de sangerare. Persoanele care iau medicamente cu potential de interactiune ar trebui sa discute cu medicul inainte de a consuma gelatina sau suplimente pe baza de gelatina (2).

In ciuda precautiilor asociate gelatinei, exista numeroase studii care evidentiaza beneficiile sale pentru sanatate. In concluzie, gelatina este un produs cu numeroase beneficii pentru sanatate si utilizari in industria alimentara, cosmetica si farmaceutica. De la imbunatatirea elasticitatii pielii si sanatatii articulatiilor, pana la prepararea unor delicioase deserturi si utilizarea in produsele de ingrijire personala, gelatina este o substanta foarte importanta.

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) GMAP, Gelatin in pharmaceuticals, accesat in data de 13.04.2023: https://gmap-gelatin.com/gelatin-in-pharmaceuticals/

(2) PB Leiner, What is gelatin and why is it a must in Pharma? accesat in data de 13.04.2023: https://www.pbleiner.com/en/insights-blog/what-gelatin-and-why-it-must-pharma

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor