Floarea pasiunii (passiflora) - beneficii, proprietati, contraindicatii

13. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Floarea pasiunii (passiflora)

 

Floarea pasiunii sau Passiflora incarnata reprezinta o planta perena cataratoare, cu flori violet si albe, ale carei petale au forma de tentacule. Aceasta este cunoscuta pentru efectul sau calmant, fiind utilizata in mod traditional ca remediu pentru problemele de somn, anxietate sau dureri.

Proprietatile sale terapeutice au fost studiate de-a lungul timpului, iar cercetatorii au descoperit mai multe beneficii potentiale. Iata cum poti utiliza floarea pasiunii, ce efecte are in organism si cand este contraindicata. 

Ce contine?

Efectele acestei plante in organism se datoreaza compozitiei sale chimice. Floarea pasiunii contine diferite substante biologic active, cum ar fi compusi fenolici, flavonoide, alcaloizi si glicozide cianogene (1). Principalii compusi chimici din passiflora sunt (1):

  • apigenina;
  • luteolina;
  • quercetina; 
  • kaempferol; 
  • vitexina;
  • izovitexina;
  • orientin;
  • izoorientin. 

Floarea pasiunii poate fi consumata sub forma de ceai sau suplimente alimentare – – capsule cu extract, tinctura, pudra (se adauga in sucuri sau in apa de baut). 

De asemenea, passiflora este si un ingredient din compozitia unor produse pentru frumusete, cum ar fi creme sau uleiuri pentru corp.

Proprietati si beneficii

 

Proprietati si beneficii floarei pasiunii

 

Administrarea orala de passiflora, prin intermediul suplimentelor alimentare sau ceaiurilor, ar putea avea o serie de beneficii pentru organism. In orice caz, este important de mentionat faptul ca rezultatele studiilor sunt contradictorii. De aceea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a trage concluzii. 

Pana in acest moment, studiile sugereaza ca planta ar putea avea urmatoarele efecte asupra organismului:

Ameliorarea anxietatii si stresului

Efectele anxiolitice (de reducere a anxietatii) si sedative au fost demonstrate stiintific in cazul passiflorei, insa concluziile nu sunt definitive. In studiile pe animale, floarea pasiunii are o actiune similara cu cea a medicamentelor pentru anxietate. Astfel, unii specialisti sugereaza ca ar putea fi un bun adjuvant in terapia acestei afectiuni (2). 

Unul dintre mecanismele care ar putea avea acest efect se refera la faptul ca planta influenteaza nivelul neurotransmitatorului GABA – acidul gamma-aminobutiric. Compusul reduce activitatea neuronala, astfel inducand o stare de relaxare (3). 

De asemenea, floarea pasiunii poate fi utila in gestionarea stresului, starilor de agitatie si a celor depresive (1). 

Passiflora poate reduce si anxietatea dinaintea unei proceduri chirurgicale sau stomatologice, atunci cand este administrata cu 30-90 de minute inainte de aceasta (1, 4). Totusi, pentru ca ar putea interactiona cu unele substante anestezice, nu este indicata administrarea ei fara a discuta, mai intai, cu medicul (4). 

Imbunatatirea calitatii somnului

Passiflora ar putea fi utila si in cazul insomniei. Prin efectul calmant si actiunea sa asupra neurotransmitatorului GABA, aceasta poate fi de ajutor in gestionarea tulburarilor usoare de somn (3). Planta ar putea:

  • imbunatati calitatea somnului;
  • reduce timpul necesar pentru a adormi;
  • prelungi durata somnului (2).  

In trialul clinic efectuat de A. Ngan si R. Conduit (5), participantii au baut ceai de Passiflora incarnata sau placebo timp de 7 zile. Calitatea somnului a fost masurata prin jurnale de somn si polisomnografie (investigatie medicala de monitorizare a somnului). Rezultatele au aratat imbunatatiri semnificative in cazul celor care au consumat ceai de floarea pasiunii, comparativ cu cei care au baut ceai placebo.

Ar putea reduce simptomele menopauzei

Administrarea passiflorei pe o perioada de 3-6 saptamani ar putea ameliora simptomele menopauzei, cum ar fi iritabilitatea, durerile de cap, episoadele depresive si insomnia (2). 

Efecte adverse si contraindicatii

In general, produsele cu passiflora sunt considerate sigure (2). Administrarea dozelor de pana la 800 mg extract uscat de floarea pasiunii, pentru perioade de pana la 8 saptamani, nu pare sa se asocieze cu riscuri. Totusi, unele persoane se pot confrunta cu efecte adverse, cum ar fi stari de confuzie, somnolenta si tulburari in coordonarea miscarilor (6). 

Pe de alta parte, dozele mai mari, luate chiar si in intervale scurte de timp (cateva zile), se pot asocia cu riscuri pentru sanatate (6).

Femeile insarcinate trebuie sa evite ceaiul si suplimentele alimentare cu floarea pasiunii, deoarece planta poate declansa contractii uterine (6). Cu alte cuvinte, aceasta poate provoca travaliu prematur (4).

Un alt lucru foarte important este faptul ca nu este indicata administrarea passiflorei impreuna cu medicamentele sedative. Combinarea acestora poate provoca stari puternice de somnolenta si probleme de respiratie (4). 

Nu se cunosc cu exactitate efectele plantei in cazul copiilor, femeilor care alapteaza sau atunci cand se aplica topic (pe piele) (2, 6). In aceste situatii, este mai bine sa se evite utilizarea passiflorei.

In concluzie, floarea pasiunii este o planta cu proprietati medicinale, care poate fi utilizata in managementul stresului si tulburarilor usoare de somn si anxietate. In orice caz, aceasta nu inlocuieste un stil de viata sanatos si tratamentul recomandat de medic. De aceea, este indicat sa se consulte un doctor inainte de utilizarea ei.

Referinte:

  1. Janda, Katarzyna, et al. “Passiflora Incarnata in Neuropsychiatric Disorders-A Systematic Review.” Nutrients, vol. 12, no. 12, 2020, p. 3894, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766837/#:~:text=The%20passionflower%20(Passiflora%20incarnata)%20is,insomnia%2C%20anxiety%2C%20and%20depression., 10.3390/nu12123894. Accessed 3 Sept. 2022.
  2. ‌Stinson, Adrienne. “Benefits of Passionflower for Anxiety and Insomnia.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 23 Nov. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/323795#anxiety. Accessed 3 Sept. 2022.
  3. ‌Zohra Ashpari. “The Calming Effects of Passionflower.” Healthline, Healthline Media, 10 Oct. 2014, www.healthline.com/health/anxiety/calming-effects-of-passionflower#calming. Accessed 3 Sept. 2022.
  4. ‌“PASSIONFLOWER: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2012, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-871/passionflower. Accessed 3 Sept. 2022.
  5. Ngan, A, and R. Conduit. “A Double-Blind, Placebo-Controlled Investigation of the Effects of Passiflora Incarnata (Passionflower) Herbal Tea on Subjective Sleep Quality.” Phytotherapy Research, vol. 25, no. 8, Aug. 2011, pp. 1153–1159, onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.3400, 10.1002/ptr.3400. Accessed 3 Sept. 2022.
  6. “Passionflower.” NCCIH, NCCIH, 2017, www.nccih.nih.gov/health/passionflower#:~:text=Today%2C%20passionflower%20is%20promoted%20as,burns%20and%20to%20treat%20hemorrhoids.. Accessed 3 Sept. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor