Este acetaminofenul sigur in sarcina?

6. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Acetaminofenul este o substanta cu proprietati analgezice, des utilizata pentru combaterea durerilor, dar si pentru scaderea febrei. Insa, ce se intampla in timpul sarcinii? Este aceasta substanta sigura? Descopera mai multe despre acetaminofen si beneficiile sale, dar si despre indicatiile si recomandarile din timpul sarcinii cu privire la substanta.

Ce este acetaminofenul?

Acetaminofenul este o substanta binecunoscuta pentru proprietatile sale analgezice [1] si antipiretice. Asadar, aceasta poate actiona in cazul durerilor de mai multe tipuri, dar si a febrei. Insa, comparativ cu alte substante care contribuie la reducerea durerilor, aceasta nu are efect antiinflamator [1]. 

Desi acetaminofenul este un analgezic cunoscut inca de acum 50 de ani, nu se stie exact modul in care acesta actioneaza. Asadar, felul in care substanta combate febra si durerea ramane in continuare necunoscut.

Care sunt beneficiile acetaminofenului?

Datorita proprietatilor sale, acetaminofenul contribuie la reducerea durerilor usoare pana la cele de intensitate moderata. Asadar, poate da rezultate in cazul durerilor de cap, de dinti, a durerilor osoase asociate cu artrita, durerilor de spate si a celor menstruale. Acetaminofenul poate actiona si impotriva durerilor asociate cu racelile si gripele, precum si in cazul febrei care apare deseori in cazul acestor afectiuni.

Acetaminofenul este o substanta sigura pentru majoritatea persoanelor, chiar si pentru copii. Insa, exista o cantitate maxima pe care organismul o poate tolera, mai precis aceea de 4 g pe zi [1]. Daca se depaseste aceasta doza maxima, exista riscul de a aparea o serie de reactii adverse si poate avea loc intoxicatia cu acetaminofen.

Contraindicatii ale acetaminofenului

Desi aceasta substanta in general sigura, exista si persoane cu alergie la acetaminofen. Asadar, acestea ar trebui sa evite sa ia contact cu substanta si nu pot profita de proprietatile sale analgezice si antipiretice. De asemenea, este important de retinut faptul ca organismul poate suporta doar o doza limitata de acetaminofen, cea mentionata mai sus.

Substanta poate fi contraindicata in cazul unor afectiuni, ca de exemplu cele hepatice. O cantitate mai mare de acetaminofen prezinta un oarecare grad de hepatotoxicitate, de aceea ar trebui ca aceasta substanta sa fie evitata. Aceeasi regula se aplica si persoanelor care consuma bauturi alcoolice in mod regulat, deoarece combinatia dintre acetaminofen si alcool poate fi daunatoare pentru ficat.

In general, aceasta substanta analgezica este considerata sigura pentru persoanele cu afectiuni cardiovasculare, comparativ cu cele cu efect antiinflamator. In general, acestea din urma pot duce la o crestere a tensiunii arteriale, efect in aparenta neintalnit in cazul acetaminofenului. Insa, exista un studiu [1] care evidentiaza o usoara crestere in cazul pacientilor hipertensivi.

Din aceasta cauza, este recomandat ca pacientii cu probleme cardiace sau hepatice sa utilizeze aceasta substanta doar in functie de indicatiile medicului.

Efecte secundare ale acetaminofenului

Exista posibilitatea de aparitie a unor efecte secundare in urma contactului cu acetaminofenul, insa acestea sunt foarte rare. In general, ele se manifesta la persoanele cu alergie la substanta in cauza sau daca patrunde in organism o cantitate prea mare de acetaminofen.

Principalele efecte adverse sunt respiratia ingreunata si umflaturile la nivelul gatului, limbii si buzelor, care de asemenea pot obstructiona respiratia. De asemenea, exista posibilitatea de a aparea si alte reactii serioase, precum ingalbenirea ochilor si a pielii (atunci cand ficatul este afectat), durerea de stomac, febra, lipsa poftei de mancare, dar si schimbarea culorii scaunelor si a urinei.

Este acetaminofenul sigur in sarcina?

Femeile insarcinate trebuie sa aiba mare grija la substantele pe care le consuma, deoarece exista riscul ca unele dintre acestea sa provoace probleme fatului. De aceea, a aparut intrebarea referitoare la substantele cele mai potrivite pentru o gravida pentru a combate durerile.

Avand in vedere ca numarul contraindicatiilor asociate cu acetaminofenul este mic, aceasta a fost evidentiata drept cea mai sigura substanta cu proprietati analgezice recomandata in timpul sarcinii. Inca de cand au fost descoperite beneficiile sale, acetaminofenul nu a fost asociat cu un numar mare de reactii adverse resimtite de catre mama sau copil.

Insa, este posibil ca substanta sa prezinte totusi o serie de riscuri pentru fat. Despre acestea, cat si despre beneficiile acetaminofenului pentru femeile insarcinate vom discuta in cele ce urmeaza.

Beneficiile acetaminofenului in sarcina

Durerile de orice fel si chiar si febra pot aparea in timpul sarcinii, moment in care se recomanda utilizarea unor substante pentru ameliorarea acestor simptome. In aceasta situatie, acetaminofenul poate fi de mare ajutor, contribuind la calmarea durerilor usoare sau medii, dar si a febrei.

Indicatii importante in timpul sarcinii

Este recomandat ca femeile insarcinate sa intre in contact doar cu o cantitate minima de acetaminofen. Acestea ar trebui sa respecte sfaturile medicului si sa evite o doza maxima a substantei. 

De asemenea, niciun fel de substante straine nu sunt recomandate in primele 12 saptamani de sarcina. In aceasta perioada, are loc dezvoltarea organelor interne ale fatului, asadar ar trebui evitate orice fel de compusi invazivi, pentru a limita cat mai mult posibil riscul de aparitie al defectelor congenitale.

Potentiale riscuri ale acetaminofenului in sarcina

Desi un numar foarte mare de femei au avut contact cu aceasta substanta in timpul sarcinii fara a avea de-a face cu efecte adverse sau fara ca bebelusul sa fie afectat. Insa, este posibil ca acetaminofenul sa determina anumite probleme ale fatului.

Este important de retinut ca, momentan, dovezile referitoare la aceste afectiuni nu sunt suficiente si este nevoie de aprofundarea studiilor pentru a demonstra o legatura clara intre substanta si problemele in cauza. Totusi, este important sa le mentionam, pentru a evidentia faptul ca viitoarea mamica ar trebui sa ia contact cu aceasta substanta doar daca este neaparat nevoie.

Astm bronsic

Este posibil ca acetaminofenul sa actioneze asupra unor antioxidanti si sa scada cantitatea acestora din corpul fatului. Astfel, pot aparea usoare leziuni la nivelul sistemului sau respirator, care determina aparitia astmului bronsic [2] in copilarie. Insa, cercetatorii vor continua sa realizeze studii pe acest subiect, pentru a vedea exact legatura dintre aceasta substanta si astmul bronsic.

Tulburari de neurodezvoltare

Exista un studiu [3] care arata o potentiala legatura intre contactul mamei cu aceasta substanta in perioada prenatala si aparitia tulburarilor din spectrul autist sau a ADHD (tulburarea hiperkinetica si deficit de atentie). Insa, si in aceasta situatie este nevoie de un studiu mai profund al relatiei cauza-efect dintre acesti factori.

Acetaminofenul si alaptarea

Putem spune ca acetaminofenul este o substanta in mare parte sigura in timpul sarcinii. Aceeasi concluzie ramane valabila si dupa nastere, in perioada alaptarii. Doar o cantitate foarte mica din substanta ajunge sa treaca in laptele matern, asadar aceasta nu este suficienta pentru a cauza vreun efect advers sau pentru a fi daunatoare pentru nou-nascut.

Acetaminofenul este o substanta cu bune proprietati analgezice si antipiretice. Aceasta este considerata ca fiind sigura in majoritatea cazurilor, avand o lista scurta de contraindicatii. Ea poate fi utilizata si in timpul sarcinii, fiind nevoie de studii suplimentare pentru a confirma potentialele riscuri. Insa, este recomandat sa consumi doar o cantitate mica din substanta si sa respecti intotdeauna indicatiile medicului.

Referinte:
1. MacIntyre, Iain M., et al. Regular Acetaminophen Use and Blood Pressure in People with Hypertension: The Path-BP Trial. Circulation, 7 Feb. 2022, www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.056015

2. Sakulchit, Teeranai, and Ran D Goldman. Acetaminophen Use and Asthma in Children. Canadian Family Physician Medecin De Famille Canadien, College of Family Physicians of Canada, Mar. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5349720/

3. Alemany, Silvia, et al. Prenatal and Postnatal Exposure to Acetaminophen in Relation to Autism Spectrum and Attention-Deficit and Hyperactivity Symptoms in Childhood: Meta-Analysis in Six European Population-Based Cohorts - European Journal of Epidemiology. SpringerLink, Springer Netherlands, 28 May 2021, link.springer.com/article/10.1007/s10654-021-00754-4. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor