Dislipidemia: cauze, manifestari si optiuni de tratament

16. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Dislipidemia

Dislipidemia este o modificare a concentratiei lipidelor sangvine. Termenul vizeaza cresterea considerabila a colesterolului si trigliceridelor, dar poate sa fie vorba si despre un deficit al acestora. Valorile mari in dislipidemie contribuie la aparitia si agravarea unor boli grave. Schimbarea dietei si a stilului de viata pot ajuta, dar medicul specialist poate oferi un tratament adecvat pentru ca valorile colesterolului si ale trigliceridelor sa revina la normal. 

Dezechilibrul metabolic produs de un stil de viata nesanatos, cu excese si vicii inseamna instabilitate la nivelul organismului. Dislipidemia este o afectiune cauzata dezechilibre, dar poate avea si provenienta genetica. Aceasta problema de sanatate poate duce la boli cardiovasculare si complicatii, daca medicul specialist nu intervine cu o schema de tratament personalizata, in functie de nevoile fiecarei persoane in parte. 

Cine are dislipidemie si se mai confrunta si cu alte afectiuni medicale trebuie sa invete sa gestioneze rapid nivelul lipidelor din sange, prin schimbarea stilului de viata, alaturi de urmarea tratamentului medicamentos prescris de medicul specialist. 

Ce este dislipidemia?

Despre dislipidemie putem sa spunem pe scurt ca este un dezechilibru al lipidelor de tipul colesterolului si trigliceridelor. Aceasta afectiune nu tine cont de varsta, poate sa apara oricand si uneori este diagnosticata abia cand a condus la aparitia unei boli grave. 

Cu toate acestea, varsta inaintata este un factor de risc pentru aparitia acestei afectiuni, daca nu sunt luate toate masurile preventive si nu se opteaza pentru un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata. 

Lipidele sunt absorbite de la nivelul intestinului si ajung in organism, fiind folosite pentru producerea de energie, steroizi si acizi biliari. Lipidele care participa la aceste procese sunt colesterolul, colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasa, trigliceridele, si lipoproteinele su densitate mare. Orice instabilitate a unui element din cele mentionate, poate determina dislipidemia. 

Tipuri de lipide

Asadar, vorbim de trei tipuri de lipide sau grasimi, regasite in procesele metabolice. 

  • Colesterol LDL (nivel ridicat de lipoproteine cu densitate joasa)

Acest tip de colesterol este considerat rau pentru ca poate duce la formarea unor placi la nivelul vaselor de sange. 

  • Colesterol HDL (nivel scazut de lipoproteine de inalta densitate)

Colesterol HDL este bun si poate elimina, in anumite conditii, colesterolul LDL din sange. 

  • Trigliceride

Aceste lipide se dezvolta atunci cand caloriile sunt depozitate si stocate in celulele adipoase, nefiind utilizate pentru producerea de energie. 

Cauzele dislipidemiei

Cauzele dislipidemiei tin de tipurile de dislipidemie, care este de 2 feluri. 

Dislipidemiile primare 

Aceasta varianta a dislipidemiei a fost diagnosticata frecvent la copii si vizeaza de fapt o mutatie genetica a carei dereglare determina cresterea in exces a productiei de trigliceride si colesterol LDL. 

Aici sunt incluse mai multe tipuri de clasificare pentru dislipidemie primara:

  • Hiperlipidemia familiala combinata a fost evidentiata de regula la adolescenti si adultii tineri. La acestia a fost vorba de cresterea valorilor de colesterol, pe fondul unor mutatii genetice. 
  • Hiperapobetalipoproteinemia familiala este de fapt o mutatie a unor lipoproteine LDL. 
  • Hipertrigliceridemie familiala se manifesta prin cresterea valorilor trigliceridelor. 
  • Hipercolesterolemie familiala se refera la o mutatie a receptorilor LDL. 

Dislipidemiile secundare

Apar pe fondul unor afectiuni metabolice, al unor tulburari produse de diverse boli. La aceste tulburari se pot adauga un stil de viata fara miscare si o alimentatie bogata in grasimi foarte procesate sau obezitate si greutate mai mare distribuita in jurul taliei. 

Alte cauze pentru dislipidemia secundara sunt: sindromul de ovar polichistic, boala inflamatorie intestinala, infectiile severe, anevrismul de aorta abdominala. 

Tot aici pot intra si schimbarile produse in organism de anumite boli neuropsihice, dar si de stres. 

Consumul excesiv de alcool si anumite medicamente, precum si cel de produse si substante ilegale pot duce la cresterea nivelului trigliceridelor din sange. De asemenea, fumatul este o cauza a dislipidemiei secundare, in aceeasi masura in care anumite medicamente pe baza de estrogen determina acelasi tip de dislipidemie. Odata cu primele manifestari ale menopauzei, creste semnificativ riscul ca femeile sa dezvolte, mai mult decat barbatii de aceeasi varsta, dislipidemie. 

Un nivel crescut al colesterolului LDL si al trigliceridelor, concomitent cu un nivel scazut al colesterolului HDL presupune existenta dislipidemiei mixta si a unui risc major de aparitie sau dezvoltare a problemelor coronariene. 

Dislipidemia: simptome

La o buna parte a persoanelor care au dislipidemie simptomele nu se manifesta decat atunci cand contribuie la aparitia unor boli mai grave. Sunt si situatii in care in urma unui control de rutina si al unor investigatii de laborator periodice pot fi detectate simptomele si diagnosticata dislipidemia. 

Fara un tratament potrivit, dislipidemia poate conduce la aparitia sau chiar la dezvoltarea bolilor cardiovasculare si a bolilor arterele periferice. 

Dureri de picioare

Apar atat in mers, cat si atunci cand persoana sta in picioare, dar pot sa se manifeste si in repaus. 

Dificultati respiratorii

Durerile in piept sunt adesea insotite de senzatii de apasare, greutate in respiratie, palpitatii si transpiratii reci. Alteori pot sa apara si atacurile de panica, cand presiunea se resimte la nivelul gatului si al pieptului. Sunt situatii in care se poate ajunge pana la lesin. 

Probleme digestive

Indigestia, arsurile la stomac, senzatia de greata si varsaturile pot fi simptome ale dislipidemiei. 

Probleme locomotorii

Picioarele si gleznele umflate, alaturi de marirea volumului venelor gatului sunt alte simptome ce apar pe fondul bolilor arterelor periferice. 

  • Boli cardiovasculare

Un nivel crescut de colesterol LDL poate fi asociat cu blocarea arterelor inimii si a celor care merg la picioare. Boala arterelor coronariene, atunci cand nu este tratata la timp, poate sa duca la dureri in piept si la un atac de cord masiv. Singurul simptom al acesteia, in faza de inceput este o usoara durere de picioare in mers, care de cele mai multe ori poate fi pusa pe seama oboselii sau a purtarii unei perechi de incaltari neadecvate. 

Dislipidemia este o afectiune care poate declansa aterocleroza, dar si cardiopatia ischemica, pe fondul dezechilibrului circulatiei sangelui la nivelul arterelor sangvine. 

Alaturi de infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral apare ca urmare a ingustarii peretilor vaselor de sange, din cauza depunerilor. Astfel, fluxul de sange catre creier este ingreunat si poate sa apara atacul cerebral, care de regula are urmari grave asupra sanatatii generale a persoanei, in timp ce pentru unii poate fi fatal. 

  • Cresterea in dimensiune a unor organe

Ficatul sau splina pot sa fie afectate de dezechilibrele metabolice, tulburarile se pot traduce in cresterea in dimensiuni a celor 2 organe. 

  • Aparitia pancreatitei acute

Un nivel prea mare de trigliceride, durere mare in regiunea abdominala superioara, dar si greata si uneori varsaturile pot si semnele unei pancreatite acute. Medicul va prescrie un tratament potrivit pentru aceasta boala, imediat dupa diagnostic. Netratata, afectiunea poate duce la deces. 

Oricare dintre simptomele descrise anterior trebuie sa va determine sa mergeti de urgenta la un control medical de specialitate pentru a nu va pune viata in pericol. 

Cum se diagnosticheaza dislipidemia?

Diagnosticul dislipidemiei va fi stabilit de medic dupa un examen clinic, dupa analize de laborator combinate uneori si cu investigatii imagistice. 

Examenul clinic este desfasurat la cabinetul medicului curant sau al celui specialist. Acesta va solicita informatii despre istoricul medical al fiecarui pacient in parte, pentru ca are nevoie sa stie ce alte boli sunt cunoscute, care este tratamentul pe care acea persoana il are, dar si ce anume a luat din categoria suplimente alimentare, produse pentru sistemul cardiovascular sau cele pentru scaderea colesterolului

Informati medicul despre orice reactie adversa inregistrata dupa administrarea unui medicament fie cu prescriptie, fie fara reteta. 

Cum se diagnosticheaza dislipidemia?


Setul de analize de sange va viza valorile colesterolului din sange si al trigliceridelor, inclusiv nivelul colesterolului LDL si HDL. Medicul poate recomanda si o analiza de sange pentru stabilirea glicemiei, dar si cele specifice pentru a identifica disfunctiile glandei tiroide. 

Sunt momente in care specialistul poate indica realizarea unei ecografii cardiace sau a unei electrocardiograme. Daca considera necesara si o ecografie Doppler pentru depistarea depunerilor de grasime si a vaselor colmatate, medicul poate solicita si aceasta investigatie pentru a stabili un diagnostic corect si pentru a elimina alte posibile boli. 

Abia dupa ce are toate informatiile va putea stabili diagnosticul si schema de tratament personalizata, in functie de nevoile fiecarei persoane. 

Dislipidemia: optiuni de tratament

Tratament medicamentos

Medicul poate recomanda produse de tipul statinelor pentru a reducere nivelul de LDL, medicamente pentru colesterol, fibrati pentru reglarea concentratiei de trigliceride, inhibitori si antihipertensive. 

Tratamentul unor dislipidemii vizeaza acordarea unei atentii speciale medicatiei cauzelor secundare afectiunii. 

Medicul va supraveghea modul in care medicamentele administrate reactioneaza si raspunsul organismului la acestea, ajustand permanent produsele pentru a nu expune organismul unui risc inutil. 

Atentie: tratamentul este diferit de la caz la caz, iar schimbarile sunt menite sa reduca pericolul asociat aparitiei unor alte probleme de sanatate, dar si sa mentina nivelul colesterolului si al trigliceridelor sub control.  

Tratament naturist dislipidemie

Schimbarea dietei este importanta in dislipidemie, iar printre primele obiective se numara reducerea consumului de grasimi nesanatoase, renuntarea sau limitarea consumului de carbohidrati rafinati, alimente prajite sau puternic procesate, precum si al dulciurilor. 

O greutate optima este ideala pentru o stare de sanatate buna, dar in cazul persoanelor care se confrunta cu obezitatea si au dislipidemie, cu exercitii si miscare zilnica trebuie sa se ajunga la o greutate potrivita. 

Evitarea alcoolului si renuntarea la fumat sunt importante, consumul de apa in cantitati suficiente si odihna de calitate, de cel putin 8 ore pe noapte, contribuie la o stare generala buna. 

Dislipidemia este clasificata ca boala sub codul ICD-10, in conformitate cu regulamentele medicale agreate. 

Regimul alimentar in dislipidemie

O persoana diagnosticata cu dislipidemie trebuie sa urmeze un regim alimentar specific, care sa vizeze cresterea consumului de grasimi polinesaturate, adica sa manance cu predilectie nuci, leguminoase, seminte, cereale integrale, tarate de ovaz, peste - somon, ton, ulei de masline, fructe si legume proaspete cu frunze verzi - spanac, broccoli, ceapa, varza, salata, urzici, avocado. Fructele si legumele se recomanda a fi consumate crude, pentru a beneficia cu adevarat de calitatile lor nutritive.

 
Regimul alimentar in dislipidemie

Atentie insa si la cantitatea in care sunt consumate aceste produse. Mult nu este bine, mai ales in situatia unei persoane supraponderale, care trebuie sa slabeasca. De altfel, trebuie sa aveti grija pentru a nu cadea in capcana cantitatii, pe fondul consumului de fructe si legume proaspete.  

Fructele sunt gustoase consumate ca atare, nu in compot sau sucuri, pentru ca un pahar de suc contine mai multe fructe, iar glicemia poate creste extrem de rapid. 

Un stil de viata sanatos se obtine cu o dieta echilibrata, cu renuntarea la excese si vicii, dar si cu odihna de calitate si miscare regulata in aer liber. Nu uitati ca o plimbare de 30 de minute in natura, pune sangele in miscare si favorizeaza o buna circulatie sangvina. 

Dislipidemia este o afectiune serioasa care pune sanatatea oricarei persoane in pericol, indiferent de varsta acesteia. Complicatiile ce pot sa apara sau lipsa tratarii poate duce la boli grave de sanatate cu rezultate negative asupra organismului. Cu un regim de viata echilibrat, dar si cu ajutorul specialistului, dislipidemia poate fi tinuta sub control. 

Dislipidemia este o afectiune severa. Netratata poate sa duca la boli grave. Cu medicamente si un regim alimentar strict, boala poate fi oprita din evolutie. 

Surse de informare:

  1. Dyslipidemia - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560891/#:~:text=Dyslipidemia%20is%20the%20imbalance%20of,cardiovascular%20disease%20with%20severe%20complications.
  2. Dyslipidemia: What You Need to Know - https://www.healthline.com/health/dyslipidemia
  3. Dyslipidemia: Everything you need to know - https://www.medicalnewstoday.com/articles/321844
  4. Dyslipidemia - https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/cholesterol-disorders/dyslipidemia
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor